Η Τουρκία απειλεί με “πόλεμο” τους πάντες…

ΤΟΥΡΚΙΑ: ΓΙΑΤΙ ΟΧΙ ΚΑΙ ΠΟΛΕΜΟ – ΤΟ ΚΟΙΤΑΣΜΑ ΤΟΝ ΑΞΙΖΕΙ

…για να καθίσει στο τραπέζι των “πετρελαίων της Μεσογείου”

Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΙΛΑ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΠΡΑΤΤΕΙ ΤΙΠΟΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΚΑΙ… «ΠΑΙΖΕΙ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ» ΣΕ ΟΛΑ

Γράφει ο Ελευθέριος Βερυβάκης, τ. Υπουργός – Βουλευτής

Εάν η Ελληνοκυπριακή πλευρά κάνει έρευνες μέσω κάποιων συμμαχιών, τότε και η Τουρκία οπωσδήποτε θα δώσει την απάντησή της, διεμήνυσε ο Αντιπρόεδρος της Τουρκικής Κυβέρνησης Μπουλέντ Αρίντς κληθείς να σχολιάσει τη δηλωση της Χίλαρι Κλίντον μετά τη συνάντησή της στη Νέα Υόρκη με τον Τούρκο ομόλογό της Αχμέτ Νταβούτογλου.

Υπενθυμίζεται ότι η Χίλαρι Κλίντον δήλωνε μετά τη συνάντηση που είχε με τον Αχμέτ Νταβούτογλου ότι: “είναι νόμιμη και λογική η αρμοδιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας για έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο”. Αυτό έκανε τον Τούρκο Αντιπρόεδρο Μπουλέντ Αρίντς να συνεχίσει τη δήλωσή του ως εξής: «σημασία έχει τι κάνουμε εμείς». Και συνέχισε υπενθυμίζοντας τη δήλωση του Τούρκου πρωθυπουργού ότι η απάντηση της Άγκυρας μπορεί να δοθεί και εντός της εβδομάδας.

Παράλληλα, διαβεβαίωσε πως οι εργασίες αυτές θα υποστηριχθούν από την Πολεμική Αεροπορία και το Ναυτικό. «Δεν πρόκειται για μπλόφα. Πρόκειται για δικαιώματα και δυνατότητες της Τουρκίας στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου (sick!). Δε θα διστάσουμε να το χρησιμοποιήσουμε. Αυτό πρέπει να το γνωρίζει και η Τουρκία και όλος ο κόσμος». Διαβεβαίωνε ο Αντιπρόεδρος της Τουρκικής Κυβέρνησης κλείνοντας: “ειμαστε έτοιμοι για όλα”.

Εντωμεταξύ όμως, όπως ανακοίνωσε ο Διευθυντής της Υπηρεσίας Ενέργειας του Υπουργείου Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού της Κύπρου Σόλων Κασίνης, χθες το απόγευμα άρχισε η γεώτρηση στο «Οικόπεδο 12» της Κυπριακής ΑΟΖ με το γεωτρύπανο της γερμανικής εταιρείας Noble.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η όλη διαδικασία υπολογίζεται να ολοκληρωθεί σε 2-3 μήνες αναλόγως των δυσκολιών που θα υπάρξουν.

Ερωτηθείς στη συνέχεια για το «πράσινο φως», που δόθηκε από τις Ισραηλινές Αρχές στην Ντελέκ για να εξαγοράσει από την Noble Energy το 30% των δικαιωμάτων στο «Οικόπεδο 12» και κατά πόσο υπάρχει ανάλογο αίτημα ενώπιον των Κυπριακών Αρχών ο κ. Κασίνης ανέφερε, ότι η άδεια αυτή δίνεται από το Υπουργικό Συμβούλιο μετά από εισήγηση του Υπουργού Εμπορίου, του οποίου οι Υπηρεσίες μελετούν το αίτημα των Ισραηλινών προς την Κύπρο.

Εξάλλου, Τούρκοι ειδικοί επιστήμονες των οποίων τις εκθέσεις για τη κεφαλαιακή απόδοση των ενεργειακών κοιτασμάτων στην περιοχή (το μεγαλύτερο μέρος της οποίας ανήκει κατά το Δίκαιο της Θάλασσας σε Ελλάδα και Κύπρο) και τις οποίες ζήτησε από τις αρχές του χρόνου η Στρατιωτική Ηγεσία της Άγκυρας, αποφάνθηκαν ότι τα πετρέλαια και το φυσικό αέριο που είναι δυνατό να εξορυχθούν δεν είναι υπερβολή αν εκτιμηθεί ότι μπορεί και να αποδώσουν 7 τρις δολάρια, ποσό που η Τουρκική Ηγεσία εκτιμά ότι αξίζει το “Στοίχημα του Πολέμου”.

Οι πολιτικοί παρατηρητές, που σχολιάζουν στις ιστοσελίδες μας τις εξελίξεις (Π.Π.-Σ.Ι.Ε.) έκαναν δύο παρατηρήσεις, σε σχέση με όλα όσα μέχρι στιγμής παρατηρούνται και αποφασίζονται από την Τουρκική Ηγεσία.

Πρώτον, στην «κόψη του ξυραφιού» κινούνται οι σχέσεις Ισραήλ, Τουρκίας, Ελλάδας και Κύπρου. Εξάλλου, η Άγκυρα σε κάθε ευκαιρία εκτοξεύει απειλές απειλώντας ότι θα αναπτύξει στρατιωτική αντίδραση αν προχωρήσουν οι έρευνες στην Κυπριακή ΑΟΖ.

Όμως, κανένας δεν μπορεί να κάνει πίσω αφού τα δικαιώματα με βάση το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θαλάσσης ανήκουν στην αντίστοιχη περιοχή στο Ισραήλ και την Κύπρο και εν συνεχεία στην Ελλάδα.

Δεύτερον, το μόνο που πρέπει να παρατηρηθεί είναι, ότι η Ελλάδα που διαθέτει τη βάση των δικαιωμάτων της στο Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας, δεν πράττει τίποτε για να ενεργοποιήσει τα εν λόγω δικαιώματα για τα Ελληνικά Κοιτάσματα, που βρίσκονται στην Ανατολική Μεσόγειο (φυσικό αέριο, πετρέλαιο) με ενεργό τον κίνδυνο την κρίσιμη ώρα που θα είναι «στρωμένο το τραπέζι» οι υπόλοιποι δικαιούχοι να μην της επιτρέψουν να συμμετάσχει στα «αγαθά του γεύματος».

Γιατί είναι σε όλους φανερό, ότι αυτά που λένε και πράττουν δια πράξεων και λόγων ή δια παραλείψεων οι Έλληνες Υπουργοί… «παίζουν καθυστέρηση» και αφήνουν τους άλλους να κατακτούν τα «οικόπεδα» και να δημιουργούν υπέρ αυτών δικαιώματα, τα οποία έχουν αποκτήσει με βάση… το «Δίκαιο του Πειρατή».

Advertisements