Τα πρώτα «δείγματα» μιας πλήρους εκτροπής στην Παγκόσμια Οικονομία….

Οι ΦΟΒΟΙ για ΠΟΡΕΙΑ προς ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ «ΚΡΑΧ» θα ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΘΟΥΝ???

Ήδη έχουμε Οικουμενικά μπει σε πορεία ΥΦΕΣΗΣ

….καταφθάνουν ήδη από τις μεγαλύτερες Οικονομίες του Πλανήτη!!!

Γράφει ο Ελευθέριος Βερυβάκης – π. Υπουργός – Βουλευτής


Οι φόβοι για Ύφεση σε Ευρώπη και ΗΠΑ, αλλά και για σημαντική επιβράδυνση των ρυθμών Ανάπτυξης της Κινεζικής Οικονομίας αναζωπυρώθηκαν χθες, με αφορμή τη δημοσιοποίηση νέων μακροοικονομικών στοιχείων, με αποτέλεσμα τα Παγκόσμια Χρηματιστήρια να «βουλιάξουν» κατά 4%. Τα μεγέθη προστέθηκαν στην προχθεσινή προειδοποίηση της Fed, αμέσως μετά τη λήξη της διήμερης Επιτοκιακής Συνόδου της FOMC, περί της ύπαρξης σημαντικών κινδύνων για την ήδη εξασθενημένη Αμερικανική Οικονομία. Στην Ευρώπη προστέθηκαν στοιχεία για τη δραστηριότητα στον τομέα υπηρεσιών -τον μέχρι τώρα υγιέστερο κλάδο της Ευρωπαϊκής Οικονομίας- που οδηγούν στο συμπέρασμα πως η πορεία Ανάκαμψης έχει αναστραφεί.

Οι συγκεκριμένοι δείκτες που αποτυπώνουν τη δραστηριότητα σε χιλιάδες εταιρείες, από τράπεζες έως και εστιατόρια, υποχώρησαν στις 49,1 μονάδες το Σεπτέμβριο, από 51,5 τον Αύγουστο, πολύ πιο κάτω από τις εκτιμήσεις των αναλυτών για τη διαμόρφωσή τους στις 51 μονάδες.
Το πιο ανησυχητικό είναι, όμως, πως ο δείκτης υποχώρησε για πρώτη φορά από τον Αύγουστο του 2009 κάτω από το ψυχολογικό όριο των 50 μονάδων, που διαχωρίζει την Ύφεση από την Ανάπτυξη, όπως επίσης και η επιβράδυνση της δραστηριότητας στη Γερμανία, τη θεωρούμενη μέχρι πρότινος «ατμομηχανή της Ευρώπης».
Στα αρνητικά στοιχεία ήρθαν να προστεθούν και αυτά της Eurostat για τις νέες βιομηχανικές παραγγελίες Ιουλίου, που μειώθηκαν κάθετα κατά 2,1%.

Εξάλλου τα στοιχεία που αφορούν την Ιταλία και την Ισπανία, αλλά και τις Τράπεζες στη Γαλλία – για τις οποίες έγκυροι σχολιαστές λένε ότι είναι σε θέση να σπρώξουν και πάλι την Ευρώπη σε απόλυτη ΚΡΙΣΗ – δείχνουν ότι και σε αυτές τις Χώρες, η πορεία είναι καθοδική και δύσκολα μπορεί κανείς να ισχυριστεί ότι διακρίνει , πως θα αναστραφεί αυτή η “ροπή” της Οικονομίας τους προς την Ύφεση.

Το γενικότερα δυσοίωνο κλίμα δεν έχει αφήσει στο «απυρόβλητο» ούτε και την Κίνα, όπου ο δείκτης PMI υποχώρησε το Σεπτέμβριο στις 49,4 μονάδες (από 49,9 τον Αύγουστο), με το «εργοστάσιο του κόσμου» – όπως αλλιώς ονομάζεται η Κινεζική Οικονομία- να είναι ιδιαίτερα ευάλωτο στη μειούμενη ζήτηση από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη, τις δύο μεγαλύτερες αγορές στις οποίες διοχετεύονται οι εξαγωγές της.

Εξάλλου οι έγκυροι παρατηρητές πρόσθεταν στα πιο πάνω με βάση τα στοιχεία της τελευταίας στιγμής τα εξής :

«Μαύρη Πέμπτη» ήταν η χθεσινή για τις Διεθνείς Αγορές, καθώς οι φόβοι για Ύφεση σε ΗΠΑ και Ευρωζώνη, οι ενδείξεις επιβράδυνσης της Κινεζικής «ατμομηχανής» και η διατήρηση των πιέσεων στο Ευρωπαϊκό Τραπεζικό Σύστημα ελέω της Κρίσης Χρέους συνέθεσαν ένα «εκκρηκτικό κοκτέιλ», που πυροδότησε μαζικές πωλήσεις σε όλες σχεδόν τις κατηγορίες αξιών:

– Οι διεθνείς χρηματιστηριακοί δείκτες έκλεισαν με απώλειες της τάξης του 4%, το ευρώ βούλιαξε σε χαμηλό οκταμήνου έναντι του δολαρίου, υποχωρώντας κάτω από το φράγμα των 1,34 δολαρίων, τα εμπορεύματα «έσβησαν» όλα τους τα κέρδη για το 2011, με το αμερικανικό αργό να καταγράφει ημερήσια βουτιά 6%.
– Αλώβητο δεν έμεινε ούτε και το λιμάνι του χρυσού (-3% χθες). Αντιθέτως, «έλαμψε» το δολάριο, καθώς και τα μακροπρόθεσμα γερμανικά και αμερικανικά ομόλογα, οι αποδόσεις των οποίων υποχώρησαν στα χαμηλότερα επίπεδα εδώ και πολλές δεκαετίες. «Το επίκεντρο του προβλήματος είναι ότι η παγκόσμια οικονομία κατεβάζει απότομα ταχύτητα», σχολίασε κάποιος έγκυρος σχολιαστής.

Όμοια ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Ρόμπερτ Ζέλικ σχολίασε «Πιστεύω ακόμα ότι μια Ύφεση με διπλό πάτο στις μεγαλύτερες Οικονομίες του κόσμου δεν είναι πιθανή, αλλά η πίστη μου σε αυτό διαβρώνεται καθημερινά από τη σταθερή ροή κακών οικονομικών ειδήσεων».

Οι Π.Π. – ΣΙΕ αναφερόμενοι στα πιο πάνω φαινόμενα παρατήρησαν ότι η Παγκόσμια Οικονομία, έχει ήδη ξεκινήσει μια διαδρομή – δύσκολα αναστρέψιμη – της οποίας η φυσική κατάληξη – εάν δεν μεσολαβήσει κάτι για να ανακοπεί ή αναστραφεί – είναι δυνατόν να καταλήξει σε ένα νέο γύρο Παγκόσμιας Οικονομικής Κρίσης και για αυτό είναι απόλυτα κατανοητή η αγωνία, η οποία διακρίνεται να «διατρέχει» τους Οικονομικούς Ηγέτες του Πλανήτη (μεταξύ των άλλων ΗΠΑ, Κίνα, μεγάλες Ευρωπαϊκές Οικονομίες κλπ.), οι οποίοι θεωρούν – αυτή τη στιγμή τουλάχιστον – ότι επιβάλλεται «στρατιωτική πειθαρχία» στην “Οικονομική Αλληλεγγύη” ανάμεσα στις όμαιμες Οικονομίες – Κοινωνίες και Κράτη, για να μη σημειωθεί πρόωρα και άωρα Παγκόσμιο Οικονομικό «Κράχ».

Advertisements