Όλο διαψεύδεται…

TO ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ «PLAN B’» ΞΕΚΙΝΑ με ΓΕΝΝΑΙΟ ΚΟΥΡΕΜΑ;;;

…και όλο πλησιάζει

Γράφει ο Ελευθέριος Βερυβάκης, τ. Υπουργός – Βουλευτής

Η Άγκελα Μέρκελ μιλώντας χθες (5-10-2011), μετά τη συνάντηση που είχε με το Ζοζέλ Μανουέλ Μπαρόζο στις Βρυξέλες, άφησε την εντύπωση, ότι η Γερμανία ετοιμάζεται για πιο γενναία μέτρα υπέρ της Ελλάδος, που όμως θύμιζαν το περίφημο Plan B’ του Υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας Ρέσλερ – που κατά σύμπτωση(;) μαζί με κεφαλαιούχους επισκέπτεται τη χώρα μας – και το οποίο μας πληροφορούσε, ότι «η Ελλάδα πρέπει να υποστεί “ελεγχόμενη χρεοκοπία” χωρίς έξοδο από το ευρώ.

Στόχος της Μέρκελ – κατά τα λεγόμενά της – είναι να ετοιμαστεί το σχέδιο για τη στήριξη των τραπεζών μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες, ώστε να συζητηθεί στην επερχόμενη Σύνοδο Κορυφής, στα μέσα Οκτωβρίου. «Ο χρόνος τελειώνει» για να γίνουν οι απαραίτητες ρυθμίσεις για επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, προειδοποίησε η καγκελάριος.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις που έκανε η Μέρκελ μιλώντας σε γεύμα του Κολεγίου των Επιτρόπων στις Βρυξέλλες. Οι συνδαιτυμόνες της μάλιστα κατάλαβαν από τα συμφραζόμενα, ότι η Γερμανία δεν αποκλείει την προοπτική της αναδιάρθρωσης του χρέους της Ελλάδας με κούρεμα της τάξης του 50% (και όχι του 21% όπως προβλέπουν οι αποφάσεις της 21ης Ιουλίου).

Έτσι, οι σχολιαστές των εφημερίδων θεωρούν τα λεγόμενα της Καγκελαρίου σαν την πρώτη σαφή ένδειξη ότι η Γερμανία εξετάζει “γενναίο κούρεμα” του ελληνικού χρέους. Το σχέδιο, που αφορά επίσης ενίσχυση με νέα κεφάλαια των ευρωπαϊκών τραπεζών – όπως πιο πάνω μνημονεύσαμε – προκύπτει από τις δηλώσεις της ίδιας της Ανγκελα Μέρκελ που έκανε μετά τη χθεσινή συνάντησή της στις Βρυξέλλες με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τους επιτρόπους της ΕΕ όπου πρόσθεσε, ότι «οι ιδιώτες δανειστές της Ελλάδας μπορεί να χρειαστεί να υποστούν μεγαλύτερες απώλειες στο πλαίσιο της προσπάθειας σωτηρίας της Ελλάδος».

«Δυστυχώς, το ελληνικό χρέος δεν φαίνεται βιώσιμο και πρέπει να δούμε πώς θα το αντιμετωπίσουμε», φέρεται να είπε η καγκελάριος της Γερμανίας απευθυνόμενη στους 27 Επιτρόπους, κάνοντάς τους να πιστέψουν, ότι πράγματι ισχύουν και προωθούνται τα σενάρια σύμφωνα με τα οποία εξετάζεται σοβαρά το ενδεχόμενο κουρέματος γύρω στο 50% κι όχι στο 21%, όπως προβλέπει η συμφωνία της 21ης Ιουλίου.

Η Μέρκελ άσκησε επίσης κριτική ότι η Ελλάδα δεν έχει παρουσιάσει αποτελέσματα και ότι δεν έχει πάει καλά η υπόθεσή της, σε αντίθεση με την Πορτογαλία και την Ιρλανδία, τις άλλες δύο χώρες που μπήκαν στον μηχανισμό στήριξης. Ερωτηματικά προκάλεσαν αργότερα δηλώσεις που έκανε η Μέρκελ μετά το γεύμα με τους ευρωπαίους Επιτρόπους, υπονοώντας ότι εάν κάποια χώρα δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της στην ευρωζώνη δεν είναι κατανοητό γιατί δεν πρέπει να αλλάξουν οι συνθήκες που διέπουν τις αρχές της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Αυτό που δεν είπε είναι αυτό που όλοι γνωρίζουν, ότι με την ψήφιση και λειτουργία του EFSF θα υπάρχει ρήτρα σύμφωνα με την οποία, σε εκείνη την περίπτωση θα μπορεί η πιο πάνω χώρα να αποβάλλεται από την Ευρωζώνη.

Ζυμώσεις στις Ευρωπαϊκές Πρωτεύουσες της Ευρωζώνης μετά τις δηλώσεις Μέρκελ.

Μετά την τελευταία “γραμμή Μέρκελ’ για τη Σωτηρία της Ελλάδος ακολούθησαν ζυμώσεις σε άλλες πρωτεύουσες για το πιο πάνω θέμα.

Ενδεικτικές των διεργασιών, που γίνονται στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες είναι οι δηλώσεις του Ιρλανδού Υπουργού Οικονομικών Μάικλ Νούναν, ο οποίος υποσχέθηκε λύση μέσα στις επόμενες λίγες εβδομάδες, τονίζοντας πάντως ότι η Ευρώπη δεν θα αφήσει την Ελλάδα να χρεοκοπήσει. Σύμφωνα με τους «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς», την ίδια στιγμή οι Υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης ζήτησαν από την Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή να πραγματοποιηθούν «τεστ κοπώσεως» στις ευρωπαϊκές τράπεζες για να διαπιστωθεί κατά πόσο θα άντεχαν μια μεγάλη διαγραφή του ελληνικού χρέους. Επισήμως πάντως, ευρωπαίοι αξιωματούχοι επέμεναν ότι η κίνηση αυτή είναι «προληπτικό μέτρο» και όχι ένδειξη ότι ετοιμάζεται “ελεγχόμενη χρεοκοπία”.

Οι πολιτικοί παρατηρητές, που σχολιάζουν στις ιστοσελίδες μας τις εξελίξεις (Π.Π.-Σ.Ι.Ε.) αναφερόμενοι στις πιο πάνω ειδήσεις σημείωναν στις ιστοσελίδες τους κάτι, που είχαν και παλαιότερα αναφέρει και για το οποίο είχαν εκφράσει την άποψη, ότι αργά ή γρήγορα οι Γερμανοί θα επέλεγαν κάτι παρόμοιο για να το προτείνουν στους λοιπούς Ευρωπαίους, προκειμένους από τους «17» της Ευρωζώνης να αντιμετωπισθεί η Ελληνική περίπτωση.

Εξάλλου, για την Ελληνική περίπτωση εκφράζουν αναφανδόν ενδιαφέρον και σχεδόν όλοι οι πολιτικοί της περασμένης γενιάς που οικοδόμησε την ΕΕ και δημιούργησε την Ευρωζώνη. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο Χέλμουντ Σμιτ που με δηλώσεις του τάχθηκε αναφανδόν υπέρ της Ελλάδος.

Όσα αναφέρονται πιο πάνω ενισχύουν τις πληροφορίες για το «μεγάλο κούρεμα» του 50% στο οποίο “ακουμπούν” και οι θέσεις της Μέρκελ – παρά το γεγονός, ότι σε ένα παρόμοιο σχέδιο υπάρχουν επιφυλάξεις και αντιρρήσεις της Γαλλίας και της Ισπανίας – και “ακουμπούν” οι συνακόλουθες ελπίδες που πιθανολογούν την επαλήθευση των πιο πάνω σχεδίων που με τη σειρά τους αποτελουν τη ραχοκοκαλιά της τελικής επιλογής της Ευρωζώνης, η οποία έχει πια συνειδητοποιήσει ότι όλα όσα σημειώνονται από την Τρόικα το τελευταίο διάστημα επιδεινώνουν την κατάσταση – εις την επιεικέστερη εκδοχή – ή έστω είναι «ασπιρίνες στον καρκίνο», αφού χρειάζεται μια πιο γενναιόδωρη αντιμετώπιση μέσα από ένα πιο γενναίο «κούρεμα» όσων οφείλονται προς τους δανειστές της Ελλάδος – που πρέπει να διασωθεί.

Advertisements