Το ΕΥΡΩ και η ΕΛΛΑΔΑ….

Η διάγνωση για την «ΑΡΡΩΣΤΙΑ της ΕΥΡΩΖΩΝΗΣ» θα δοθεί τέλος ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

Η απάντηση στο ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ μετά την απάντηση της ΤΡΟΪΚΑΣ

…ξανά στο «ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΟ» και τα «ΧΕΡΙΑ των ΓΙΑΤΡΩΝ»!!!

Γράφει ο Ελευθέριος Βερυβάκης – π. Υπουργός – Βουλευτής

Οι Ηγέτες της Γερμανίας και της Γαλλίας, η Καγκελάριος Μέρκελ και ο Πρόεδρος Σαρκοζί, μετά τη συνάντησή τους στο Βερολίνο χθες 9-10-2011, δήλωσαν ότι η συνολική πρόταση – απάντηση στην Κρίση Χρέους της Ευρωζώνης θα δοθεί μέχρι το τέλος του τρέχοντος μηνός. Μετά τη συνάντησή τους στο Βερολίνο, οι δύο Ηγέτες σημείωσαν την κοινή ευθύνη Γαλλίας και Γερμανίας για το κοινό νόμισμα και τη σταθεροποίηση της Ευρωζώνης και της Ε.Ε.


Υπογράμμισαν επίσης ότι η Ελλάδα, εν αναμονή της έκθεσης της ΤΡΟΪΚΑΣ, πρέπει να παραμείνει μέλος της Ευρωζώνης.
Οι δύο Ηγέτες δεν έκαναν αναφορά στις αποφάσεις της 21ης Ιουλίου, εξαιτίας του γεγονότος ότι έχουν πλέον αποφασίσει πολύ μεγαλύτερο «κούρεμα» (μάλιστα λέγεται ότι η Γερμανία μιλά για 60% – σύμφωνα όμως με δηλώσεις Γερμανών υπευθύνων “με παραχώρηση μέρους της Εθνικής Κυριαρχίας” ) του συνολικού Ελληνικού Δημοσίου Χρέους.

Ωστόσο, δεν άνοιξαν τα χαρτιά τους στο σημείο αυτό, κάτι που οδηγεί σε εκτιμήσεις ότι συνεχίζεται το παζάρι, όπου η γερμανική πλευρά επιδιώκει αρκετά μεγαλύτερο κούρεμα από ό,τι η γαλλική.

Μέρκελ και Σαρκοζί διαβεβαίωσαν ότι για τη στήριξη του τραπεζικού τομέα της ευρωζώνης θα ληφθούν «τα αναγκαία μέτρα», που θα διασφαλίζουν την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Η γαλλογερμανική πρωτοβουλία θα είναι ένα «συνολικό πακέτο» βραχυπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων μέτρων, τόσο για την άμεση στήριξη του τραπεζικού συστήματος της Ευρωζώνης, όσο και για τη μελλοντική θωράκιση της Ε.Ε, με τις απαιτούμενες αλλαγές των σημερινών συνθηκών.

Η συνολική πρόταση θα παρουσιαστεί στη Σύνοδο Κορυφής του G20 στις Κάννες αρχές Νοεμβρίου μαζί με «ένα νέο όραμα για την Ευρώπη», είπε ο κ. Σαρκοζί.

Η καγκελάριος Μέρκελ προσδιόρισε τρεις άξονες της γαλλογερμανικής πρότασης:

1. Λήψη όλων των «αναγκαίων» μέτρων για τη διασφάλιση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και της «συνετής ρευστότητας», που είναι η βάση για την οικονομική ανάπτυξη.

2. Στενή συνεργασία με την ΤΡΟΪΚΑ, που βρίσκεται τώρα στην Ελλάδα και «περιμένουμε ότι θα μας παρουσιάσει ένα αποτέλεσμα, το οποίο θα δίνει λύση διαρκείας για την Ελλάδα ως μέρος της ευρωζώνης».

3. Ο προσωρινός μηχανισμός σταθερότητας EFSF, «που σύντομα θα κυρωθεί από όλες τις χώρες της ευρωζώνης», θα τεθεί σε εφαρμογή σε ένα πλαίσιο, που θα τον καθιστά λειτουργικό για να ανταποκριθεί στην αποστολή του, που είναι η διασφάλιση της σταθερότητας της ευρωζώνης στο σύνολό της.

Λεπτομέρειες πάντως για το κρίσιμο αυτό ζήτημα λειτουργίας του EFSF δεν είχαν να αναγγείλουν Μέρκελ και Σαρκοζί, γεγονός, που δείχνει τον δρόμο που πρέπει να διανυθεί ακόμη προκειμένου Βερολίνο και Παρίσι να καταλήξουν σε έναν κοινό παρονομαστή.

Εξάλλου η κα Μέρκελ εμφανίστηκε αισιόδοξη ότι θα προχωρήσει η διαδικασία αναθεώρησης των συνθηκών. Το τελευταίο διάστημα η Καγκελάριος μιλάει ανοιχτά για μεταρρύθμιση της Συνθήκης της Λισαβόνας και την ανάγκη για ένα Σύμφωνο Σταθερότητας ΙΙ, το οποίο θα έχει πολύ αυστηρότερο πλαίσιο για τα Κ-Μ με την παραπομπή και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο όσων παραβιάζουν συστηματικά τα κριτήριά του.

Ταυτόχρονα έγινε γνωστό ότι οι Γερμανοί απάντησαν με ένα ξερό «Νάιν» στους Γάλλους για το EFSF.
Στο γαλλικό αίτημα για άμεση ενεργοποίηση του μηχανισμού προκειμένου να στηριχτούν οι γαλλικές τράπεζες αν χρειαστεί ένα δραστικό κούρεμα 50% του ελληνικού χρέους έχει τραβήξει ήδη χειρόφρενο ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας. Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε απέρριψε τη δυνατότητα να αποκτήσει ο μηχανισμός EFSF άδεια δανεισμού από την ΕΚΤ.

Οι Π.Π.- ΣΙΕ παρακολουθώντας τα βήματα Γερμανίας – Γαλλίας για μεγαλύτερο «κούρεμα» του Ελληνικού Χρέους, παρατηρούσαν ότι οποιοδήποτε και αν είναι το τελικό αποτέλεσμα των Γαλλο- Γερμανικών αποφάσεων – που θεωρείται βέβαιο ότι θα περάσουν και στους υπόλοιπους Ευρωπαίους – η κατάσταση στο εσωτερικό της Χώρας θα επηρεαστεί σε εκείνο το σημείο, ώστε να πιθανολογείται, ότι το συνολικό Πολιτικό σκηνικό δεν θα μείνει ανεπηρέαστο.
Σε κείνη την περίπτωση – με την εξαίρεση έκτατης προσφυγής στην κάλπη, που δεν πιθανολογείται – ίσως η καλύτερη λύση – εάν υπάρξει Κυβερνητική μεταβολή – να είναι μια Κυβέρνηση «Εκτάκτων Συνθηκών» με γενικότερη Κοινοβουλευτική Στήριξη, για τα αναπόφευκτα συνοδά Ελληνικά μέτρα, που ενδεχομένως θα χρειαστεί να ληφθούν, προκειμένου να φτάσουμε σε θετικότερη αντιμετώπιση του Ελληνικού προβλήματος από την ΤΡΟΪΚΑ, την Ευρωζώνη και την Ε.Ε.
Οι Π.Π. – ΣΙΕ θεωρούν πλέον σαν γενικότερη παραδοχή, που καλύπτει ίσως τους πάντες και εντός και εκτός Ελλάδας, ότι τα μέχρι σήμερα μέτρα και οι αντίστοιχες «συνταγές» απέτυχαν πλήρως και στο μέλλον απαιτείται να αλλάξει εντελώς ο «Τσελεμεντές» και ο «μάγειρας στην κουζίνα», μήπως και έτσι ο ήδη εν εξεγέρσει Ελληνικός Λαός, αλλά και οι ξένοι που δυσπιστούν στον τρόπο εφαρμογής των αποφάσεων, ξανακατακτηθούν και δώσουν νέες προθεσμίες και Πολιτικο – Οικονομικά Κεφάλαια, αναγκαία για μια άμεσα μελλοντική πορεία.

Advertisements