Η Τρόικα συνεχίζει το παιχνίδι των δόσεων με «μαστίγιο και καρότο» στην καταβολή τους…

Η 6η ΔΟΣΗ: ΤΟ ΣΥΓΧΡΟΝΟ «ΓΙΟΦΥΡΙ ΤΗΣ ΑΡΤΑΣ»…

…προκειμένου να φέρει την κατάσταση στα μέτρα της

Γράφει ο Ελευθέριος Βερυβάκης, τ. Υπουργός – Βουλευτής

Άριστα θα μπορούσε να θεωρηθεί σαν ένα σύγχρονο «Γιοφύρι της Άρτας», που “τη μέρα χτιζόταν και τη νύχτα γκρεμιζόταν” η ιστορία της έγκρισης ή μη… της 6ης δόσης για την οποία δεν βρίσκεται κανένας γνώστης και αρμόδιος στην Ευρώπη και στην Ελλάδα για να μας πει τελικά τι θα συμβεί. Θα δοθεί ή δε θα δοθεί; Και θα δοθεί ολόκληρη ή θα δοθεί σε δόσεις;

Οι Βρυξέλες χθες για πρώτη φορά έδωσαν ένα κάποιο “ασθενές” μήνυμα.

Δίνοντας ένα πρώτο θετικό σήμα ότι η έκτη δόση του δανείου «θα είναι διαθέσιμη πιθανότατα στις αρχές Νοεμβρίου», η τρόικα παρέδωσε τη σκυτάλη στο Συμβούλιο της Ευρωζώνης και το Εκτελεστικό Συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, προκειμένου να εγκρίνουν τα συμπεράσματα της αξιολόγησής της και να λάβουν την οριστική απόφαση για την εκταμίευση των 8 δισ. ευρώ.

Ήταν η πρώτη “ανάσα” ύστερα από καιρό για την Ελλάδα, αν και η ανακοίνωση του κλιμακίου της Τρόικας των Αθηνών δεν ήταν «αποφασιστική», αλλά κύρια «διαβιβαστική» προς ανώτερα κλιμάκια και συνοδευόταν από πολλές αρνητικές επισημάνσεις τους περίφημους “αστερίσκους” για τις ελληνικές επιδόσεις. Παράλληλα, προειδοποιούσε ότι «η επιτυχία του προγράμματος εξακολουθεί να εξαρτάται από την εξασφάλιση της κατάλληλης χρηματοδότησης, μέσω της συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα (PSI) και από τον δημόσιο τομέα». Με άλλα λόγια, όλα εξαρτώνται από την εξασφάλιση της βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους, για την οποία η ανακοίνωση παραπέμπει στις «εν εξελίξει συζητήσεις», εκφράζοντας αισιοδοξία ότι θα διασφαλίσουν την πλήρη χρηματοδότηση του προγράμματος.

Η «ετυμηγορία» ικανοποίησε προφανώς τον υπουργό Οικονομικών, ο οποίος χαρακτήρισε την ανακοίνωση της τρόικας ισορροπημένη, πρακτική και θετική.

Ωστόσο ο κ Βενιζέλος τονίζει την ανάγκη «να γίνουν όλα όσα πρέπει να γίνουν πριν από την εκταμίευση της έκτης δόσης, ή ακόμη και πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωζώνης της 23ης Οκτωβρίου».

Οι “αστερίσκοι” που η απόφαση του Κλιμακίου της Τρόικας έβαλεν έχουν σχέση με την αστοχία στη μείωση του ελλείμματος του 2011, την καθυστέρηση στις ιδιωτικοποιήσεις και την όχι ικανοποιητική πρόοδο στις μεταρρυθμίσεις.

Αυτά είναι τα σημεία που καυτηριάζει με την ανακοίνωσή της η τρόικα.

Συγκεκριμένα, για το έλλειμμα του 2011 επισημαίνει ότι η επίτευξη του στόχου του μεσοπρόθεσμου προγράμματος «δεν είναι πλέον εφικτή», εν μέρει λόγω της ύφεσης, αλλά και λόγω της μη εφαρμογής κάποιων από τα μέτρα που είχαν συμφωνηθεί.

Εκφράζει ωστόσο την ελπίδα, ότι το πρόγραμμα θα επανέλθει σε σωστή τροχιά το 2012 με τα πρόσθετα μέτρα που αποφασίσθηκαν, έτσι ώστε να επιτευχθεί ο στόχος της μείωσης του ελλείμματος σε 14,9 δισ. ευρώ.

Όμως, αυτό που έχει ιδιαίτερο και ξεχωριστό ενδιαφέρον είναι το γεγονός, ότι η Τρόικα αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να χρειαστούν κάποια πρόσθετα μέτρα για το 2013-14, αλλά αυτό θα αποφασιστεί στο πλαίσιο της επικαιροποίησης του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος, στα μέσα του 2012.

Οι πολιτικοί παρατηρητές, που σχολιάζουν στις ιστοσελίδες μας τις εξελίξεις (Π.Π.-Σ.Ι.Ε.) κατέληγαν με την δική τους πρόγνωση, ότι η 6η δόση θα δοθεί μεν, αλλά πριν από την καταβολή της και αμέσως μετά μέχρι την πλήρη εξόφλησή της θα μεσολαβήσει η γνωστή «Τροϊκάνικη γυμναστική», στην οποία με ιδιαίτερη μανία επιδίδονται οι άνθρωποι της Τρόικας προκειμένου να πιέσουν την Ελληνική Κυβέρνηση και ιδιαίτερα τον Ελληνικό Λαό για παραχωρήσεις και αποδοχή οδυνηρών μέτρων από αυτά που μέχρι στιγμής γνωρίζουν καλά οι Έλληνες, ιδιαίτερα τα φτωχότερα κομμάτια του Ελληνικού Λαού, του οποίου η τύχη αλλά και το βιοτικό επίπεδο έχουν δραματικώς επιδεινωθεί.