Ολόκληρη η Υφήλιος ασχολείται με την Ελλάδα και το Οικονομικό της πρόβλημα…

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ-ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ

…ενώ οι Έλληνες ασχολούνται ο καθένας με το “σαρκίον” του και οι “ομάδες” με τις «συμμορίες» τους

Γράφει ο Ελευθέριος Βερυβάκης, τ. Υπουργός – Βουλευτής

Χθες για πρώτη φορά ο Πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου προχώρησε στην παραδοχή ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τους Ευρωπαίους εταίρους της για εξεύρεση λύσης σχετικά με το δημόσιο χρέος.

Αυτό έγινε κατά τη διάρκεια εισήγησής του στη Συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου και απόψεών του για την αντιμετώπιση της Ελληνικής Κρίσης.

Ο Πρωθυπουργός συναντήθηκε σήμερα με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι και τον Πρόεδρο του Eurogroup Ζαν Κλοντ-Γιούνκερ, ενώ μετά από προχθεσινή του τηλεφωνική συνομιλία με τη Γενική Διευθύντρια του ΝΔΤ Κριστίν Λαγκάρντ συμφωνήθηκε να υπάρξουν και άλλες επικοινωνίες με την «ισχυρή κυρία» του Ταμείου, πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της 23ης Οκτωβρίου, καθώς και με τον Υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ Τιμ Γκάιτνερ.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός τόνισε προς τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, ότι «διαπραγματευόμαστε με κάθε τρόπο για να ελαφρύνουμε αυτό το χρέος. Και αυτό, νομίζω, είναι κατανοητό, αυτή είναι η μεγάλη διαπραγμάτευση και εκεί είναι και το μεγάλο πρόβλημα. Όμως, το να διαπραγματευθούμε το δικαίωμα να συνεχίζουμε να παράγουμε χρέη, όπως ορισμένοι υπονοούν, ειλικρινά δεν το καταλαβαίνω».

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός συναντήθηκε σήμερα με τον κ. Βαν Ρομπάι, τον οποίο χαρακτήρισε “ενορχηστρωτή των αποφάσεων” που θα πάρουμε στις 23 Οκτωβρίου.

Υπενθυμίζεται, ότι οι πιο πάνω αποφάσεις κατά κύριο λόγο θα ασχοληθούν με το πώς θα δοθεί λύση στα προβλήματα της Ευρωζώνης ιδιαίτερα την επανακεφαλαιοποίηση των Ευρωπαϊκών Τραπεζών και βεβαίως στην ανασφάλεια που έχει δημιουργηθεί γύρω από την Ελλάδα, τόσο εντός όσο και εκτός της χώρας.

Την ίδια στιγμή, ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ εξέθεσε σχέδιο «δέκα σημείων», συνοδευόμενο από αιχμές για τη στάση Γερμανίας και Γαλλίας, το οποίο παρουσίασε μιλώντας στην εφημερίδα “Handelsblatt”.

Ο πρόεδρος του Eurogroup είπε, ότι πρέπει να γίνει «απελευθέρωση της επόμενης δόσης για την Ελλάδα, εάν αυτό είναι δυνατό. Διακρίβωση της βιωσιμότητας του Ελληνικού Χρέους ή εναλλακτικά εξεύρεση άλλων βημάτων που μπορούμε να κάνουμε, μόνο εφόσον εξετάσουμε προηγουμένως προσεκτικά όλες τις επιπτώσεις αυτών των βημάτων στην Ευρώπη αλλά και εκτός Ευρώπης (σε όλο τον υπόλοιπο κόσμο) με:

Α) Αυστηρή συνέχιση, φυσικά, της δημοσιονομικής προσαρμογής της Ελλάδος,

Β) με αυτόματες κυρώσεις σε περίπτωση υποτροπής σε ζητήματα τήρησης του προϋπολογισμού που θα λειτουργήσουν εις βάρος της.

Γ) επανακεφαλαιοποίηση των Ελληνικών Τραπεζών.

Αλλά και γενικότερες αρχές, όπως:

1. Οδικός χάρτης στην κατεύθυνση της επανακεφαλαιοποίησης των Ευρωπαϊκών Τραπεζών,

2. Εισαγωγή φόρου χρηματοοικονομικών συναλλαγών.

3. Πρόγραμμα ανάπτυξης για τις χώρες που αντιμετωπίζουν προβλήματα.

4. Διαφορετικός τόνος στους ευρωπαϊκούς προϋπολογισμούς: δεν είναι δυνατόν τα κράτη-μέλη της ΕΕ να χωρίζονται σε εκείνα που δίνουν και εκείνα που λαμβάνουν.

5. Ισχυρότερη εποπτεία στις χρηματοοικονομικές αγορές.

6.Νέος τρόπος χειρισμού (και αντιμετώπισης) των Οίκων Αξιολόγησης.

7. Οικονομική Διακυβέρνηση».

Επίσης, τόνισε, ότι «μια συμφωνία Γαλλίας και Γερμανίας δεν σημαίνει αυτομάτως ότι είναι και απόφαση της ΕΕ. Ειδικά όταν το 70% των πρωτοβουλιών τους δεν είχε αποτέλεσμα».

«Καμπανάκια κινδύνου από τον Όλι Ρεν και από τον Ζαν Κλοντ Τρισε»

Εξάλλου, από την πλευρά του, ο Επίτροπος Όλι Ρεν τόνισε χθες, ότι η κρίση χρέους της Ευρωζώνης βρίσκεται σε επικίνδυνη κατάσταση, ωστόσο διαβεβαίωσε, πως θα υπάρξουν ενέργειες όσον αφορά την Ελλάδα και τις Ευρωπαϊκές Τράπεζες.

Ο κ. Ρεν σημείωσε, ότι το Eurogroup της 21ης Οκτωβρίου «θα είναι μια ευκαιρία “κλειδί” εάν μπορέσουμε να συμφωνήσουμε σε μια καθορισμένη δράση πολιτικής», προειδοποιώντας, ότι η οικονομική συρρίκνωση μπορεί να οδηγήσει σε μια ύφεση την ΕΕ.

Πρόσθεσε δε, ότι «έχουμε πολύ καλές πιθανότητες όχι μόνο να αποτρέψουμε τον χρηματοοικονομικό κίνδυνο αλλά και να βάλουμε την Ευρώπη σε τροχιά διατηρήσιμης ανάπτυξης».

Από την πλευρά του, ο απερχόμενος Πρόεδρος της ΕΚΤ Ζαν-Κλοντ Τρισέ δήλωσε στη Γαλλική εφημερίδα “L’ Exress” ότι η ΕΚΤ θεωρεί εξαιρετικά επικίνδυνη μια μεμονωμένη χρεοκοπία κράτους στην Ευρωζώνη – εννοεί την Ελλάδα.

Ερωτηθείς αν μπορεί η Ελλάδα να αποφύγει το σενάριο της χρεοκοπίας , ο κ. Τρισέ είπε ότι οι δεσμεύσεις που ανέλαβε η Ελλάδα και αυτές που ανέλαβαν οι Ευρωπαϊκές χώρες την 21η Ιουλίου θα πρέπει να αποτρέψουν το σενάριο αυτό, ωστόσο ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα έχει μπροστά της ένα μακρύ και δύσκολο δρόμο».

Πούτιν: Βάλτε πλάτη

Όμως προς γενική έκπληξη και αξιοσημείωτη σημασία λόγω του απροσδόκιτου των δηλώσεων τους οι Ηγέτες της Ρωσίας και της Κίνας – ο πρώτος ευθέως και ο δεύτερος με την παρουσία του στη δήλωση του πρώτου – κάλεσαν τις «κορυφαίες χώρες» της Ευρώπης για να «βάλουν πλάτη» σε εκείνους που βρέθηκαν σε δύσκολη θέση. Σε τελική ανάλυση σημείωσε με σημασία ο Πούτιν: «η διάσωση αυτών (βλέπε Ελλάδα) θα είναι ωφέλιμη για ολόκληρη την Ενωμένη Ευρώπη».

Τα αμέσως πιο πάνω, είναι χαρακτηριστικά της ανησυχίας που κυριαρχεί παγκοσμίως σχετικά με την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους από την Ευρωζώνη, αλλά και ιδιαίτερα η περίπτωση της Ελλάδος. Ο Πούτιν – αν και δεν αναφέρθηκε ρητά σε αυτό γνωρίζει, ότι «η Ελλάδα είναι μόλις το 2% του ΑΕΠ όλης της Ευρώπης και φυσικά είναι δυνατό να κλείσει αυτό το πρόβλημα. Κατά τη γνώμη διαφόρων ειδικών με κεφάλαια περίπου 1-1,5 τρις ευρώ, ποσό βέβαια όχι μικρό, αρκετά σεβαστό, αλλά απολύτως δυνατό να το “σηκώσει” η Ευρωζώνη». Ακριβώς για αυτό ο Πούτιν αναφέρθηκε στην ανάγκη να βοηθηθούν οι χώρες που βρίσκονται σε δύσκολη κατάσταση και απειλούν όχι μόνο το μέλλον της Ευρωζώνης, αλλά και της Παγκόσμιας Οικονομίας.

Οι πολιτικοί παρατηρητές, που σχολιάζουν στις Ιστοσελίδες μας τις εξελίξεις (Π.Π.-Σ.Ι.Ε.) παρατηρούσαν, ότι είναι θλιβερό το θέαμα που απεικονίζεται αφενός μεν από τις εικόνες που έρχονται και μαρτυρούν το Παγκόσμιο ενδιαφέρον όπως το εκφράζουν οι μεγαλύτεροι εκ των Ηγετών – πραγματικοί Ηγεμόνες – των κυρίων οικονομικών πόλων της Υφηλίου, αφετέρου δε από αυτό που παρουσιάζει στο εσωτερικό της αυτή τη στιγμής η Ελλάδα, σύμφωνα με το οποίο χωρίς καμιά υπερβολή καθένας – από τους είναι αλήθεια υποφέροντες Έλληνες – ασχολείται μόνο με το «σαρκίον του» και οι επιμέρους ομάδες μόνο με τα συμφέροντα των «συμμοριών» τους.

Advertisements