Το Δημοψήφισμα “ρίχνει” στο σκοτάδι…

ΣΕ ΠΟΡΕΙΑ ΠΡΟΣ ΤΟ ΧΑΟΣ;;;…

…την Ελλάδα, την Ευρωζώνη, το Ευρώ

Γράφει ο Ελευθέριος Βερυβάκης, τ. Υπουργός – Βουλευτής

Σε πορεία προς το χάος έχει εισέλθει η χώρα (;) είναι το κρίσιμο ερώτημα της ημέρας – μετά το shok στο Εσωτερικό και το Εξωτερικό και τα εκατοντάδες αρνητικά πρωτοσέλιδα στην Ευρώπη και τον Κόσμο – που προκάλεσε η αναγγελία πραγματοποίησης Δημοψηφίσματος για τη νέα δανειακή σύμβαση από τον Πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου.

Οι Διεθνείς Αγορές, που είχαν πανηγυρίσει τη Συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου, κατέρρευσαν – όπως και το Ελληνικό Χρηματιστήριο – λόγω της αβεβαιότητας για το ευρώ που προκαλεί ο φόβος για ένα «όχι» στο Δημοψήφισμα.

Ηδη οι Ανγκελα Μέρκελ και Νικολά Σαρκοζί κάλεσαν τον Πρωθυπουργό για εξηγήσεις στη Σύνοδο του G20, στις Κάννες, ενώ τόσο το ΔΝΤ όσο και οι Βρυξέλλες, αν και μίλησαν σε διαφορετικούς τόνους, διαμηνύουν ότι η περίφημη 6η δόση του δανείου της Τρόικας είναι και πάλι στον αέρα.

Ο Γιώργος Παπανδρέου αντιμετωπίζει την ίδια στιγμή πρόβλημα και με την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, που πλέον διαθέτει μόνον 152 βουλευτές, μετά την ανεξαρτητοποίηση ενός βουλευτή (της Μιλένας Αποστολάκη) και τις απειλές για καταψήφιση από αρκετούς άλλους.

Όμως, ο Πρωθυπουργός επέμεινε στη γραμμή του Δημοψηφίσματος μιλώντας χθες το βράδυ σε έκτακτο Υπουργικό Συμβούλιο.

Μάλιστα, επανέλαβε με έντονο τρόπο τις καταγγελίες του για συμφέροντα που θέλουν να ρίξουν την Κυβέρνηση, ενώ έστειλε και μήνυμα στους G20, ότι θα έπρεπε να ενδιαφέρονται για τη γνώμη των πολιτών και όχι των αγορών.

Έτσι, ο Έλληνας Πρωθυπουργός επιμένει στη διεξαγωγή του Δημοψηφίσματος, αψηφώντας τις έντονες αντιδράσεις, που προκαλεί η πρωτοβουλία του τόσο Διεθνώς όσο και στο Εσωτερικό της Ελλάδος και του Κόμματός του, και θέτει σε σοβαρή δοκιμασία τη συνοχή της κυβερνώσας παράταξης.

Ο κ. Παπανδρέου, υπεραμυνόμενος της κρίσιμης επιλογής του, όπως και της απόφασής του να ζητήσει “ψήφο εμπιστοσύνης” από τη Βουλή, τόνισε στο χθεσινό έκτακτο Υπουργικό Συμβούλιο, ότι στο Δημοψήφισμα οι πολίτες θα κληθούν να απαντήσουν με ένα «ΝΑΙ» ή ένα «ΟΧΙ» στη συμφωνία, στο Ευρώ, στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ακόμη, ο Πρωθυπουργός επιτέθηκε στα Μέσα Ενημέρωσης, που «λυσσαλέα αντιδρούν στο Δημοψήφισμα», απέδωσε τη στάση τους σε «συμφέροντα», άφησε αιχμές ότι πίσω από τις φανατικές αντιδράσεις βρίσκονται και Τράπεζες που υφίστανται τις επιπτώσεις από τη συμφωνία και διερωτήθηκε «γιατί φοβούνται τον λαό και τη λαϊκή ετυμηγορία».

Δήλωσε ότι δεν πρόκειται να παρεκκλίνει από τον αρχικό σχεδιασμό, που εξήγγειλε στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, πράγμα που σημαίνει ότι η συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης θα ξεκινήσει κανονικά αύριο, απόντος του ιδίου, λόγω της μετάβασής του στις Κάννες, και θα καταλήξει την Παρασκευή όπου – όπως πιστεύουν στην Κυβέρνηση – οι βουλευτές θα λειτουργήσουν υπό το βάρος της ευθύνης να ρίξουν την Κυβέρνηση και θα την υπερψηφίσουν.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός απέρριψε την εκδοχή να οδηγηθεί η χώρα σε πρόωρες εκλογές υποστηρίζοντας, ότι αυτή η απόφαση θα οδηγούσε ευθέως σε χρεοκοπία και επέμεινε ότι είχε τη σύμφωνη γνώμη των Εταίρων για την απόφασή του και προανήγγειλε, ότι θα υπάρξουν δηλώσεις στήριξης από το Εξωτερικό.

Ο κ. Παπανδρέου χαρακτήρισε «θεσμική εκτροπή» τις παροτρύνσεις από τα Κόμματα της Αντιπολίτευσης στους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ να άρουν την εμπιστοσύνη τους στην Κυβέρνηση και να τη ρίξουν, ενώ δέχθηκε τη σκληρή κριτική μιας σειράς Υπουργών.

Οι πολιτικοί παρατηρητές, που σχολιάζουν στις ιστοσελίδες μας τις εξελίξεις (Π.Π.-Σ.Ι.Ε.) παρατηρούσαν, ότι αν ληφθούν υπόψη όλα τα δεδομένα – με βάση το πλάτος και το βάθος των παραγόντων, που ήδη εκδηλώνονται αντίθετοι και εχθρικοί στην ιδέα του Δημοψηφίσματος – η πορεία της χώρας (αλλά και της Ευρώπης;) κινείται στο απόλυτο σκοτάδι και κατευθύνεται προς το απόλυτο χάος, δεδομένου ότι κανένας ασφαλώς δε γνωρίζει – πρώτος ανάμεσα σε αυτούς και ο Έλληνας Πρωθυπουργός – προς τα που κατευθυνόμεθα και τι ακριβώς θα πρέπει να αναμένουμε από την πρωτοβουλία του Δημοψηφίσματος.

Μετά τα πιο πάνω οι Π.Π.-Σ.Ι.Ε. παρατηρούσαν, ότι χωρίς καμιά αμφιβολία όλοι οι Έλληνες, αλλά και αναρίθμητοι άλλοι άνθρωποι στην Ευρώπη και τον Πλανήτη παρακολουθούν με αγωνία ή έστω οξυμένο ενδιαφέρον τα συμβαίνοντα εις την Ελλάδα, τα οποία θεωρούν, ότι θα είναι κρίσιμα και για την Ελληνική μοίρα, αλλά και για την Ευρωπαϊκή ή και Οικουμενική πορεία και τύχη της Ευρωζώνης και του Ευρώ.

Advertisements