Αν και “τελειώνουν” επιμένουν στο “παιχνίδι” της πολιτικής…

ΑΡΧΗΓΙΚΕΣ «ΚΑΝΤΡΙΛΙΕΣ»… στο ΧΕΙΛΟΣ του ΓΚΡΕΜΟΥ

…”ή του ύψους ή του βάθους”

Γράφει ο Ελευθέριος Βερυβάκης, τ. Υπουργός – Βουλευτής

Η θυελλώδης συνάντηση του Πρωθυπουργού με Σαρκοζί και Μέρκελ στις Κάνες έχει προκαλέσει τρικυμιώδη κατάσταση στην Ελλάδα, ιδιαίτερα στα Κόμματα και πιο πολύ από όλα τα άλλα στο ΠΑΣΟΚ.


Στο ταραγμένο πολιτικό σκηνικό όλα είναι ανοικτά. Εντωμεταξύ, οι Αρχηγοί των δύο μεγαλύτερων Κομμάτων – που θεωρούνται μάλιστα και Κόμματα Εξουσίας – στις χθεσινές “τοποθετήσεις” τους που έγιναν στο “φόντο” των συνταρακτικών γεγονότων, που σημειώθηκαν μετά την εξαγγελία του Δημοψηφίσματος, προκειμένου να περάσουν την Κομματική και προσωπική “γραμμή” του; δε δίστασαν να επιδοθούν σε κομματικές και προσωπικές «Καντρίλιες», που όμως γίνονται… στο «χείλος του γκρεμού», αφού ολόκληρη η Υφήλιος, ιδιαίτερα η Ευρώπη αναμένει άμεσα και χωρίς καθυστέρηση από την Ελλάδα συγκεκριμένες πράξεις και κατευθύνσεις για τη νέα εποχή, που από προχθές έχει ξημερώσει για τη χώρα. Αφού όλοι καταλαβαίνουν, ότι ο βίος της σημερινής Κυβέρνησης έχει τελειώσει, αλλά όλοι ταυτόχρονα γνωρίζουν και αναγνωρίζουν, ότι τίποτε απολύτως δεν είναι γνωστό ή βέβαιο για τη νέα Κυβέρνηση που είναι αναγκαίο να στηθεί και να αντικαταστήσει την παλιά.


Μέσα σε αυτό το κλίμα, λίγες ώρες πριν από την ψήφο εμπιστοσύνης, που τα μεσάνυχτα “θα δοθεί ή όχι” από το Κοινοβούλιο προς την Κυβέρνηση το λεπτομερέστερο χρονικό – κύρια της χθεσινής μέρας – έχει ως κάτωθι:

  • Η χθεσινή ημέρα βρήκε τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ σε έντονα φορτισμένο κλίμα μετά τις εξελίξεις στη Σύνοδο του G20 για το δημοψήφισμα, ενώ οι διαβουλεύσεις για το δέον γενέσθαι άρχισαν πρωί πρωί εντός και εκτός Βουλής, με τα σενάρια να δίνουν και να παίρνουν προς κάθε κατεύθυνση.
  • Ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς «βγήκε μπροστά» – πιεζόμενος και από κίνηση βουλευτών του που ήθελαν Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας – και ζήτησε άρση του δημοψηφίσματος, παραίτηση Παπανδρέου και μεταβατική κυβέρνηση μη πολιτικών προσώπων με ορίζοντα λίγων ημερών ή μηνών για την κύρωση της δανειακής σύμβασης, την εξασφάλιση της έκτης δόσης και εν συνεχεία άμεση προκήρυξη εκλογών.

  • Στο Υπουργικό Συμβούλιο που ακολούθησε ο Γιώργος Παπανδρέου προχώρησε στην απόσυρση του Δημοψηφίσματος – αφού πλέον η ΝΔ θα ψήφιζε τη σύμβαση – και φέρεται να συμφώνησε στην προώθηση διαδικασιών για συνεργασία στη συγκρότηση Κυβέρνησης Εθνικής Ευθύνης. Ορίστηκαν μάλιστα και οι εκπρόσωποι που θα έκαναν τις διαβουλεύσεις με το Κόμμα της ΝΔ, όμως μέχρι στιγμής ανταπόκριση από μέρους της ΝΔ δεν έχει υπάρξει.
  • Ωστόσο, τα όσα φαίνεται ότι συμφωνήθηκαν εκεί, δεν αποτυπώθηκαν στην ομιλία του στην (επεισοδιακή) συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, που ακολούθησε και το κλίμα δεν “αποφορτίστηκε”. Αντίθετα, έθεσαν ζήτημα τόσο η Αννα Διαμαντοπούλου, που επισήμανε την παλινωδία και υπαναχώρηση, όσο και η Βάσω Παπανδρέου, που τον κάλεσε να παραιτηθεί επισημαίνοντας, ότι η κυβέρνηση είναι εκτός τόπου και χρόνου και ότι έχει πλήρη άγνοια της κατάστασης που επικρατεί…
  • Πάντως μετά και τη δεύτερη παρέμβασή του αργά το βράδυ που πραγματοποίησε στην Ολομέλεια της Βουλής ο Πρωθυπουργός εμφανίστηκε διατεθειμένος να αρχίσει άμεσα η συζήτηση, όπως είπε, για τη συγκρότηση Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας και όλα τα σχετικά.
  • Όσο αφορά την ψηφοφορία του σημερινού μεσονυχτίου και το πιθανό αποτέλεσμά της οι πολλές και ποικίλες πληροφορίες και υποθέσεις δεν επιτρέπουν καμία βεβαιότητα.

Η υπόθεση εξελίσσεται σε “πολιτικό θρίλερ” με βήματα «εμπρός και πίσω» και με βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, που ενδέχεται να μην παράσχουν θετική ψήφο, ενώ φημολογούνται και παραιτήσεις υπουργών…

Οι πολιτικοί παρατηρητές, που σχολιάζουν στις ιστοσελίδες μας τις εξελίξεις (Π.Π.-Σ.Ι.Ε.) μετά τα παραπάνω και όλα τα άλλα που σημειώθηκαν τις τελευταίες μέρες – και που πιστεύουν ότι η Κυβέρνηση αυτή τη στιγμή θα πάρει ψήφο εμπιστοσύνης, ανεξαρτήτως των βαθύτερων συναισθημάτων των βουλευτών της συμπολίτευσης – παρατηρούσαν:


Πρώτον, ότι οι κομματικές και προσωπικές «καντρίλιες» που πραγματοποίησαν χθες οι Κομματικοί Αρχηγοί – και οι οποίες κινήθηκαν την ώρα της «πτώσης και εξαφάνισης» της Ελληνικής υπόστασης από το Διεθνές Στερέωμα – πραγματοποιήθηκαν στο χείλος του γκρεμού, προ του οποίου βρισκόμαστε.
Αυτό δείχνει ότι δεν είναι μόνο επικίνδυνη η κατάσταση, αλλά επικίνδυνοι και ανεπαρκείς είναι οι Ηγέτες που έχουν αναλάβει την καθοδήγηση του Έθνους και οι οποίοι σε αυτή την κρίσιμη στιγμή για την ζωή και προοπτική του επιδίδονται σε τέτοιου είδους “παιχνίδια”. Για αυτό πρέπει όχι μόνο οι πολιτικοί, αλλά και οι πολίτες να ανησυχούν για τη μοίρα του τόπου.

Δεύτερον, ότι ο “κοινός νους” – για τον οποίο βέβαια κανένα ενδιαφέρον δεν έχουν επιδείξει οι κομματικές ηγεσίες – επιβάλει η οποιαδήποτε απόφαση τελικά θα υπάρξει, προκειμένου να αντιμετωπισθεί η παρούσα «κακοήθης» κρίση, δε θα πρέπει να μην έχει σαν ύπατο κριτήριο το γενικό συμφέρον της χώρας και όχι τα μικροσυμφέροντα και τους μικροϋπολογισμούς των Ανάξιων Ηγεσιών.

Τρίτον, ότι οποιαδήποτε Κυβέρνηση – σε αντικατάσταση της νυν υπάρχουσας Κυβέρνησης επιλεγεί για να τη διαδεχθεί και να αναλάβει την αντιμετώπιση των ανοιχτών θεμάτων του Ελληνισμού – θα πρέπει να αποτελείται από τους αποδεδειγμένους ΑΡΙΣΤΕΙΣ της Ελληνικής ζωής του Δημόσιου Βίου και όχι από τα «Μορμολύκεια» των “Κομματικών Μαντριών” των σημερινών Ολετήρων.

Advertisements