Και μετά την ψήφο εμπιστοσύνης…

«ΠΥΡΡΕΙΟΣ ΝΙΚΗ»……αφού ΠΟΛΥ ΚΑΚΟ… για το ΤΙΠΟΤΕ

…όλα είναι “στον ΑΕΡΑ”

Γράφει ο Ελευθέριος Βερυβάκης, τ. Υπουργός – Βουλευτής

Ενώ ολόκληρη η Υφήλιος έχει συγκεντρώσει την προσοχή της στην Αθήνα και οι μεγαλύτερες Εφημερίδες και τα Κανάλια του Κόσμου με τα Πρωτοσέλιδα και τα Κύρια Σχόλιά τους έχουν στρέψει την προσοχή τους στην Ελλάδα για πολλοστή ημέρα, χθες το βράδυ η Ελληνική Βουλή με πλειοψηφία 153 βουλευτών έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στην Κυβέρνηση του Έλληνα Πρωθυπουργού.

Ο Γ. Παπανδρέου κέρδισε “το στοίχημα της ψήφου εμπιστοσύνης” από τη Βουλή, υπερφαλαγγίζοντας τις όποιες αμφισβητήσεις. Ο Έλληνας Πρωθυπουργός επισκέπτεται πάλι σήμερα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και προτείνει κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας με Πρωθυπουργό κοινής αποδοχής.

Ψήφο εμπιστοσύνης και εντολή σχηματισμού Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας με 153 “ΝΑΙ”, έναντι 145 “ΟΧΙ” και δύο απουσίες πήρε χθες το βράδυ ο Γ. Παπανδρέου και η Κυβέρνησή του.

Νωρίτερα ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής την πρόθεσή του να μεταβεί σήμερα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ώστε να ξεκινήσει επαφές προκειμένου να υλοποιήσει το εγχείρημα της Κυβέρνησης Ευρύτερης Συνεργασίας. Σύμφωνα με τον Γ. Παπανδρέου, οι συζητήσεις αυτές θα αφορούν “στόχους, χρονοδιαγράμματα, πρόσωπα, τον επικεφαλής της νέας κυβέρνησης, αλλά και τη διάρκεια…ζωής της”.

Οπως είπε, μάλιστα, χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός, “η ψήφος εμπιστοσύνης αποτελεί ουσιαστικά εντολή για τον σχηματισμό Κυβέρνησης Συνεργασίας” και με τον τρόπο αυτόν έδωσε στους διαφωνούντες βουλευτές το έναυσμα να στηρίξουν την Κυβέρνηση.

Απέρριψε κατηγορηματικά την άμεση προσφυγή στις κάλπες λέγοντας, ότι αυτό που προτείνει ο Α. Σαμαράς «θα προκαλέσει “κενό εξουσίας” και σοβαρούς κινδύνους για τη βιωσιμότητα της χώρας” εξηγώντας ότι, “αν πηγαίναμε σε Εκλογές, η 6η δόση θα ήταν στον αέρα”.

Τόνισε με έμφαση ότι “ζητώ ψήφο εμπιστοσύνης απόψε για να διασφαλιστεί η ομαλή πορεία του τόπου” σημειώνοντας: “Είμαι ειλικρινής και δεν παίζω παιχνίδια. Το κόστος το πολιτικό το ανέλαβα και το αναλαμβάνω. Το τελευταίο που με νοιάζει είναι η καρέκλα”.

Αναφερόμενος δε στη Συμφωνία της 26ης-27ης Οκτωβρίου, τόνισε πως “τώρα είναι η ώρα να συνεργαστούμε. Με καλή προαίρεση και με αίσθημα εθνικής ευθύνης. Η λύση είναι μία: να στηρίξουμε διακομματικά τη Συμφωνία της 27ης Οκτωβρίου για το καλό της χώρας”. Το να τεθεί σε ισχύ αυτή η Συμφωνία, της 27ης Οκτωβρίου, “είναι το ύψιστο καθήκον όλων μας” είπε ο Πρωθυπουργός εκφράζοντας την ικανοποίησή του για την πρόσφατη δέσμευση του Αντώνη Σαμαρά να την υπερψηφίσει λέγοντας μάλιστα, ότι θα φέρει τη νέα δανειακή σύμβαση στη Βουλή ζητώντας να επικυρωθεί με διευρυμένη πλειοψηφία των 180 βουλευτών.

“Το μέγεθος του εγχειρήματος ξεπερνά το μέγεθος του κάθε κόμματος από μόνο του” τόνισε ο Γ. Παπανδρέου και συμπλήρωσε: “Θέλουμε να γυρίσουμε σελίδα. Στην πολιτική έκανα πάντα ένα βήμα μπροστά, με γνώμονα το συμφέρον της Πατρίδας, του Πολίτη και της Δημοκρατίας” ανέφερε.

“Στόχος μου πάντα ήταν να μη μείνω στα τετριμμένα. Να σπάω ταμπού για το καλό του τόπου. Οπως έκανα και με το Δημοψήφισμα” συμπλήρωσε.

Τα επόμενα βήματα

Στη συνέχεια ο Πρωθυπουργός περιέγραψε τον “οδικό χάρτη” για τα επόμενα βήματα, που πρέπει άμεσα και χωρίς καθυστέρηση να γίνουν και συγκεκριμένα, να δηλωθεί, ότι το πακέτο θα στηριχθεί διακομματικά, η σημερινή ψήφος εμπιστοσύνης να νοηθεί ως εντολή για σχηματισμό Κυβέρνησης Συνεργασίας, να διασφαλιστεί η επόμενη δόση, να ξεκινήσουν άμεσα οι διαπραγματεύσεις ώστε η νέα δανειακή σύμβαση να στηριχθεί από 180 και πλέον βουλευτές και να διαμορφωθεί το πλαίσιο για τη συμμετοχή των ιδιωτών (PSI). “Αμέσως μετά, μέσα σε ένα πολύ πιο ασφαλές περιβάλλον, η χώρα θα μπορεί να πάει σε εκλογές” υποστήριξε ο Γ. Παπανδρέου.

Όμως… ΠΟΛΥ ΚΑΚΟ για το ΤΙΠΟΤΕ.

Αλλά, το ίδιο βράδυ στην αίθουσα του Κόμματός του, ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης έσπευδε να “κόψει τις γέφυρες” και να δώσει τη θέση του και να «κραυγάσει» «οι ΜΑΣΚΕΣ ΕΠΕΣΑΝ», ενώ από εκείνη τη στιγμή και μετά ο ίδιος, τα στελέχη του, οι εφημερίδες του Κόμματός του της επομένης ημέρας διασάλπιζαν προς όλες τις κατευθύνσεις.

Ένα πρωτοφανές Ρεσιτάλ υποκρισίας, που βάζει οριστικά «ταφόπλακα» στη συναίνεση παρακολουθήσαμε χθες στη Βουλή με πρωταγωνιστή τον Πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου και θλιβερούς «κομπάρσους» τους 153 βουλευτές (αφού πιο μπροστά επέστρεφε στο ΠΑΣΟΚ η Λούκα Κατσέλη), κλείνοντας έτσι κάθε ενδεχόμενο περαιτέρω συζήτησης με τους όρους του Πρωθυπουργού.

Και συνέχιζαν:

Ο Παπανδρέου υποστήριξε ότι είναι διαθετημένος ακόμη και να αποχωρήσει από την Πρωθυπουργία, υπό την προϋπόθεση βεβαίως ότι θα υπάρξει μια Κυβέρνησης Ευρύτερης Συνεργασίας, την οποία όμως προβοκάρισε ο ίδιος αρνούμενος να δεσμευθεί για πρόωρες εκλογές και βάζοντας στην ατζέντα της, από την ψήφιση της δανειακής σύμβασης μέχρι… την υπαγωγή στα μέτρα που θα την συνοδεύσουν, αλλά ακόμη και τις ιδιωτικοποιήσεις.

Αλλά ακόμη και Σκοπιανό και… γεωτρήσεις στα ανοιχτά της Κρήτης. Τα σχόλια της Αντιπολίτευσης σε όσα αφορούσαν τις τελευταίες θέσεις της Κυβέρνησης ήταν ότι αυτά για να γίνουν θέλουν τουλάχιστον δυο χρόνια…… …

…Και κατέληγαν:

Τα 153 ΝΑΙ που πήρε ο Παπανδρέου στην “πολιτική απάτη”, που στήνεται εις βάρος των συμφερόντων της χώρας και του Ελληνικού Λαού ήρθαν έπειτα από μια «θεατρική παράσταση», που ξεπερνά κάθε φαντασία.

Οι πολιτικοί παρατηρητές, που σχολιάζουν στις ιστοσελίδες μας τις εξελίξεις (Π.Π.-Σ.Ι.Ε.)παρατηρούσαν, ότι τις τελευταίες μέρες όποιος παρακολούθησε λεπτομερώς τα διατρέξαντα στην Ελληνική πολιτική σκηνή και όσα είναι δυνατό μετά τις πιο πάνω εξελίξεις να ακολουθήσουν δεν έχει καμιά αμφιβολία, ότι:

Πρώτον, μετά την ματαίωση του Δημοψηφίσματος, που με πρωτοβουλία Ευρωπαίων Ηγετών (Μέρκελ-Σαρκοζί) βγήκε από την ατζέντα της Ελληνικής Εξουσίας, αλλά και τους 153 ψήφους των βουλευτών της πλειοψηφίας, που ερμηνεύονται σαν εντολή για σχηματισμό άλλης Κυβέρνησης, οι πολιτικές εξελίξεις που προδιαγράφονται από σήμερα θα είναι βέβαια μια κάποια προσπάθεια για Κυβέρνηση Εθνικής Συνεννόησης, της οποίας όμως η τύχη είναι προδιαγεγραμμένη γιατί απορρίπτεται εκ των προτέρων, από αυτούς προς τους οποίους κύρια απευθύνεται.

Δεύτερον, ο βίος αυτής της άλλης, νέας Κυβέρνησης δε θα είναι βραχύς – πράγμα που αποτελούσε όρο για τα Κόμματα της Αντιπολίτευσης – γιατί οι εντολές που έχει είναι η διεκπεραίωση ενός πλούσιου έργου, το οποίο αξιώνει χρόνο πολλών μηνών (τον οποίο ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, προσδιόρισε σαν μετά τον Φεβρουάριο του 2012 και βλέπουμε).

Τρίτον, το σημαντικότερο όμως συμπέρασμα είναι, ότι οι παραστάσεις και οι πιέσεις των άλλων εταίρων στην Ευρωζώνη (Γερμανίας-Γαλλίας κ.ά.) – στους οποίους προστέθηκαν και οι παρόμοιες του Προέδρου των ΗΠΑ κ. Μπάρακ Ομπάμα κατά την παρουσία του στις Κάννες της Γαλλίας για την συνάντηση των G20 – δεν έπιασαν τόπο, ούτε “έδωσαν καρπούς”, αφού ο πυρήνας αυτών που επιζητούσαν να επιβάλουν ήταν “Κυβέρνηση Ευρύτερης Πολιτικής Συναίνεσης” και πλήρους και ολοκληρωτικής Δέσμευσης σε όσα αποφασίσθηκαν κατά την 26η-27η Οκτωβρίου 2011 στις Βρυξέλες και έχουν σχέση με τα Ελληνικά χρέη και την Ελληνική Κρίση.

Μετά τα πιο πάνω είναι εντελώς φυσικό και αναμενόμενο, οι Δυνάμεις που αναμείχθηκαν και εκφράστηκαν για όσα συμβαίνουν στην Ελλάδα να θεωρήσουν, ότι οι ΈΛΛΗΝΕΣ ΕΙΝΑΙ ΑΔΙΟΡΘΩΤΟΙ… και για αυτό τους αφήνουμε στις τύχη τους.

Οι Π.Π.-Σ.Ι.Ε. μετά τα πιο πάνω θεωρούν, ότι είναι πολύ φυσικό και αναμενόμενο να σημειωθούν στην Ελλάδα και για την τύχη της χώρας πολλά ή έστω μερικά… από τα δεινά που μέχρι σήμερα είχαν προβλέψει και προφητεύσει οι γνωστοί “προφήτες της καταστροφής”, που όπως θυμόμαστε έχουν προβλέψει… τον αφανισμό και την πτώχευση της Ελληνικής Οικονομίας.

Βέβαια, πάντα στην Ελλάδα λέμε πως «αν ο Θεός βάλει το χέρι του… ίσως γίνει ακόμη και αυτό: το ΘΑΥΜΑ της ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ μας», στην οποία όλοι ακράδαντα ΕΛΠΙΖΟΥΜΕ.