Η Κυβέρνηση των 50…

Η ΝΕΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΕ ΠΟΡΕΙΑ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΣΥΜΠΛΗΓΑΔΕΣ ΚΑΙ ΝΑΡΚΟΘΕΤΗΜΕΝΟ ΔΡΟΜΟ

…ξεκινά για νέα Οδύσσεια

Γράφει ο Ελευθέριος Βερυβάκης, τ. Υπουργός – Βουλευτής

Από σήμερα το πρωί το πολυπληθές Κυβερνητικό σχήμα που ανέλαβε από χθες τις τύχες της χώρας, χωρίς ακόμη να γνωρίζει ποιο είναι, που πάει, τι θα αντιμετωπίσει στα βήματά του και πότε θα τελειώσει το έργο του μπήκε θέλοντας ή μη σε μια διαδρομή, που σύμφωνα με όλους όσους γνωρίζουν τα πολιτικά πράγματα της χώρας είναι και θα παραμείνει γεμάτο Συμπληγάδες με την υποχρέωση να διανύσει μια “ναρκοθετημένη διαδρομή” μέχρι τέλους.

Το έργο που έχει να επιτελέσει – όσο και αν είναι συγκεκριμένου σκοπού – είναι πελώριο και έχει ανάγκη από όλες τις πολιτικο-κοινωνικές δυνάμεις που πρέπει να αφοσιωθούν σε αυτό, αλλά οι οποίες καθοδηγούνται από μια Κυβέρνηση της οποίας τα μέλη δε γνωρίζονται ούτε στοιχειωδώς ως συνεργάτες – ολωσδιόλου το αντίθετο γνωριζόντουσαν σαν αντίπαλοι και εχθροί μέχρι τώρα και για αυτό θεωρείται – χωρίς ίσως να είναι πελώριο-ηράκλειο, σχεδόν ακατόρθωτο – κάτω από κανονικές συνθήκες και όρους.

Τα βασικά χαρακτηριστικά της νέας Κυβέρνησης είναι:

Πρώτον, τελικά και από την πλευρά της ΝΔ – που κατά προφανή αντίφαση θα είναι ταυτόχρονα και Αξιωματική Αντιπολίτευση – όπως και από την πλευρά του ΛΑΟΣ οι πολιτικές εκπροσωπήσεις ήταν εντυπωσιακά μεγάλες, αν ληφθούν υπόψη οι παλιές τους δηλώσεις ή οι συνολικές προσδοκίες που τους συνόδευαν μετά από όσα είχαν προηγηθεί και εκδηλώσει.

Δεύτερον, η διατήρηση του Οικονομικού Επιτελείου – με την αυτονόητη βέβαια, διεύθυνση και εποπτεία του Πρωθυπουργού και της Ομάδας των Τραπεζιτών, που θα συνοδεύσουν το Νέο Πρωθυπουργό στο έργο του – της μέχρι σήμερα Κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ.

Τρίτον, οι προσωπικές επιλογές του σημερινού Πρωθυπουργού περιορίσθηκαν σε μεγάλο βαθμό με εμφανή όμως εξαίρεση το «Εκλογικό» Υπουργείο των Εσωτερικών, που ανέλαβε ο προσωπικός φίλος του, Τάσος Γιαννίτσης – από τις παλαιότερες εποχές Σημίτη.

Τέταρτον, η εκπροσώπηση του ΛΑΟΣ υπήρξε πλούσια και εντυπωσιακή με ανάθεση σε έναν εκ των μελών του, στο Μάκη Βορίδη, του Υπουργείου Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων.

Πέμπτον, ο χρόνος παραμονής της Κυβέρνησης στην Εξουσία – που για τον κ. Σαμαρά εξακολουθεί να μένει η 19η Φεβρουαρίου 2012 – είναι άγνωστος και τελικά είναι άγνωστο το ακριβές σημείο της λήξεως της θητείας της.

Δεν είναι λίγοι, ούτε ασήμαντοι αυτοί που επιμένουν ότι το έργο της εν λόγω Κυβέρνησης θα εξαναγκαστεί εκ των πραγμάτων και θα είναι προβληματικό και πολύμηνο.

Συνολικά με βάση την πρώτη πρόχειρη εντύπωση με βάση την εικόνα της σημερινής Κυβέρνησης είναι, ότι όπως το διατυπώνουν οι πολιτικοί παρατηρητές (Π.Π.-Σ.Ι.Ε.) αναμφισβήτητα κέρδη από όλες τις κινήσεις για την Κυβέρνηση Παπαδήμου έχει μόνο η Ευρωζώνη και το Ευρώ και όχι η Ελλάδα και ο Έλληνας.

Είναι βεβαια, αυτονόητο ότι ο υπερτυχερός της Κυβέρνησης Συνεργασίας είναι η Τρόικα και τα σχέδιά της.

Η εν συνεχεία πάντως εικόνα και το τελικό συμπέρασμα, μέλλει με βάση τα έργα της Κυβέρνησης και τα αποτελέσματα της Διακυβέρνησής της να φανούν και να καταλογισθούν στο τέλος – που κανένας δεν ξέρει πότε ακριβώς θα είναι – της θητείας της. ΑΝΑΜΕΝΟΥΜΕ…

Advertisements