Στο δρόμο για την παραμονή στην Ευρωζώνη και στο Ευρώ…

ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2012: ΤΟΥ ΥΨΟΥΣ Ή ΤΟΥ ΒΑΘΟΥΣ;;;

…ή την επιστροφή στον αστερισμό των εθνικών νομισμάτων και της δραχμής;;;

Γράφει ο Ελευθέριος Βερυβάκης, τ. Υπουργός – Βουλευτής

Ο Προϋπολογισμός του 2012, που προβλέπει δημοσιονομικό έλλειμμα 9% φέτος και 5,4 ή 11,43 δις ευρώ το 2012 (χωρίς PSI 6,7 ή 14,2 δις ευρώ), περιλαμβάνει δέσμη 16 μέτρων – μεταξύ των οποίων και η αύξηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων.

Με την Κυβέρνηση να φιλοδοξεί να πετύχει το 2012 τον πρώτο πλεονασματικό Προϋπολογισμό (2,4 δις ευρώ ή 1,1% του ΑΕΠ), που αυξάνει στα 3,5 δις ευρώ αν δε γίνει το PSI, λόγω της “άσπρης τρύπας” 1,3 δις ευρώ στα ασφαλιστικά ταμεία.

Όπως όλοι πια γνωρίζουμε, ο Υπουργός Οικονομικών παρέδωσε το “stick” που εμπεριείχε τον Προϋπολογισμό 2012 χθες στον Πρόεδρο της Βουλής αμέσως μετά την έγκρισή του από το Υπουργικό Συμβούλιο.

Ο προγραμματισμός της ψήφισης του Προϋπολογισμού στις 7 Δεκεμβρίου αποτελεί ένα από τα “ατού” διαπραγμάτευσης της Κυβέρνησης με τους δανειστές της.

Ως προς το επίμαχο ζήτημα των εγγυήσεων, ο Υπουργός Οικονομικών άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο νέας διαπραγμάτευσης, λέγοντας χαρακτηριστικά: «θα δούμε από την επίσκεψη της Τρόικας και από τη συζήτηση που θα γίνει στο Eurogroup και από τις συναντήσεις, που θα έχει ο Πρωθυπουργός τη Δευτέρα και την Τρίτη στις Βρυξέλες και το Λουξεμβούργο πως ακριβώς πρέπει να μορφοποιηθούν όλα αυτά».

Τα κυριότερα χαρακτηριστικά του Προϋπολογισμού 2012

  1. Το 2012 θα είναι η τέταρτη χρονιά βαθειάς ύφεσης, 2008 από 5,5 φέτος.
  2. Εκτίναξη της επίσημης ανεργίας (στο 17,1% του χρόνου από 15,4% φέτος έναντι 2% και 5,7% αντίστοιχα).
  3. Στο εισόδημα, στα ακίνητα και στα αυτοκίνητα μεγαλώνουν τα φορολογικά βάρη
  4. Το κονδύλι για τους μισθούς και τις συντάξεις μειώνεται 3,3 ή 672 εκατ. ευρώ στα 19.415 εκ ευρώ από 20.087 εκατ. ευρώ λόγω διαφόρων μειώσεων στους αριθμούς απασχολουμένων στο δημόσιο ή στις αμοιβές τους.
  5. Αναθεωρούνται οι στόχοι του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων το οποίο επισπεύδεται.
  6. Το όφελος τόκων από το PSI υπολογίζεται στα 3,63 δις ευρώ το 2012 (αλλιώς θα πληρώνονταν τόκοι 5,1 δις ευρώ – χρονιά κατά την οποία θα πληρωθούν τόκοι 12,75 δις έναντι 16,38 δις φέτος).
  7. Ο Προϋπολογισμός δεν είναι αναπτυξιακός δεδομένου, ότι συνεχίζεται το κόψιμο του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων.
  8. Ο προϋπολογισμός 2012 ίσως για πρώτη φορά να μην είναι εικονικός, αυτά ισχυρίζεται η Κυβέρνηση. Αλλά είναι ακόμη πιο σκληρός από τον Προϋπολογισμό του 2011 για τους συνταξιούχους.
  9. Οι συνολικές καταβολές χάριν των μισθών εμφανίζονται μειωμένες στο προϋπολογισμό του 2012 σε σύγκριση με τα κονδύλια του προϋπολογισμού 2011 για τις ίδιες αιτίες.
  10. Τα βάρη από τη νέα φορολόγηση ανεβαίνουν κατά 6,3 δις ευρώ, που περνούν στις πλάτες των φορολογουμένων.

Οι πολιτικοί παρατηρητές, που σχολιάζουν στις ιστοσελίδες μας τις εξελίξεις (Π.Π.-Σ.Ι.Ε.) με βάση τις πιο πάνω πρώτες διαπιστώσεις από μια πρόχειρη ματιά στα κύρια μεγέθη του προϋπολογισμού, παρατηρούσαν ότι:

Πρώτον, ο προϋπολογισμός 2012 που κατατέθηκε στη Βουλή – και αποτελεί τον πρώτο Προϋπολογισμό για την προσπάθεια πρώτου βήματος «εξόδου από το τούνελ», λόγω του «πρωτογενούς πλεονάσματος» προς το οποίο κατατείνει και το οποίο φιλοδοξεί να πετύχει παρατηρούσαν, ότι ο Προϋπολογισμός του 2012 κινδυνεύει να μείνει στην ιστορία σαν Προϋπολογισμός του «ΥΨΟΥΣ Ή ΤΟΥ ΒΑΘΟΥΣ…» – αν ληφθεί υπόψη η απόσταση που πάντα παρατηρείται στους Ελληνικούς Προϋπολογισμούς μεταξύ του σχεδιασμού και της πραγματώσεως ή αλλιώς των εκτιμήσεων και των πράξεων, εξαιτίας των αδυναμιών και των ελαττωμάτων της δημόσιας διοίκησης και των μηχανισμών της ή ακόμη και των προβλέψεων έναντι των πραγματώσεων κατά τη διαχείριση.

Δεύτερον, γιατί ο νέος Προϋπολογισμός του 2012 είναι πλήρως εξαρτημένος από την επιτυχή έκβαση του PSI+ το βάθος της ύφεσης, αλλά και τη δυνατότητα των πολιτών να ανταποκριθούν στα σκληρά φορολογικά μέτρα, προκειμένου μάλιστα να επιτευχθεί ο πολυπόθητος στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 2,24 δις ευρώ.

Όμως οι προβλέψεις και για τα τρία πιο πάνω μεγέθη είναι δυσμενείς και αποθαρρυντικοί.

Για αυτό ίσως δεν αποτελεί υπερβολή να παρατηρήσει κανείς, ότι σε πάρα πολλά σημεία του σχεδιασμού του Προϋπολογισμού 2012, τα συμπεράσματα και τα νούμερα στα οποία καταλήγει η Κυβέρνηση έχουν «επιτευχθεί» λόγω «δημιουργικής φαντασίας» ή υποθέσεων «ποιητικής αδείας» και για αυτό η τελική κατάληξη των συμπερασμάτων είναι «μελαγχολική» και απαισιόδοξη.

Αν μάλιστα ληφθεί υπόψη η σημερινή κατάσταση στην Ευρωζώνη και τα προβλήματα και διλήμματα, που σήμερα αντιμετωπίζουν λίγο πολύ όλα τα κράτη-μέλη, που απειλούνται ακόμη και μέχρι του σημείου της επιστροφής στα Εθνικά Νομίσματα και της γενικευμένης αβεβαιότητας που σήμερα σε όλους τους προβληματιζομένους επικρατεί, τότε χωρίς καμιά αμφιβολία οι υπολογισμοί και οι αριθμοί του προϋπολογισμού 2012 κινδυνεύουν “σε αύτανδρη βύθιση” και πλήρη και ολοκληρωτική διάψευση.

Οι επόμενες αναλύσεις, που θα επιχειρήσουν οι ιστοσελίδες μας θα φέρουν περισσότερα και πληρέστερα στοιχεία, αλλά φευ το τελικό συμπέρασμα – ότι ο Προϋπολογισμός 2012 είναι μάλλον του ΒΑΘΟΥΣ παρά του ΥΨΟΥΣ – δε φαίνεται ότι πρόκειται να κλονιστεί.

Advertisements