Ο Προϋπολογισμός του 2012 αντιγράφει τους Προϋπολογισμούς των προηγούμενων ετών………

Ο ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2012 στον «ΑΕΡΑ» ….

….. και αφήνει τις ελπίδες για “κάτι άλλο” στο …2020!!!!

Γράφει ο Ελευθέριος Βερυβάκης – π. Υπουργός – Βουλευτής

Ασφαλώς δεν υπάρχει κανένας από όσους μπορούν να έχουν «γνώμη» για τα Ελληνικά Δημόσια πράγματα, που να περίμενε τίποτα διαφορετικό, μόνο και μόνο γιατί πριν μερικές μέρες «στήθηκε» μια νέα Κυβέρνηση με νέο Πρωθυπουργό.

΄Ηταν αντικειμενικά αδύνατο να «στηθεί» ένας άλλος Προϋπολογισμός.

Αλλά επίσης είναι αντικειμενικά αληθινό ότι ο σχηματισμός της Κυβέρνησης Παπαδήμου δεν οδήγησε ούτε σε άλλο Προϋπολογισμό, ούτε σε άλλη ευνοϊκότερη μεταχείριση της Ελλάδας από την ΤΡΟΪΚΑ. Όλα είναι τα ίδια…

Εάν κρίνουμε από τον Κρατικό Προϋπολογισμό του 2012 πρόκειται να συνεχιστεί μία πολιτική, που δεν οδηγεί πουθενά. Το μόνο θετικό στοιχείο που διαφοροποιεί τον νέο προϋπολογισμό από τον προηγούμενο είναι, ότι ανοίγει τον δρόμο στο «κούρεμα» των ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου και την ουσιαστική μείωση του δημόσιου χρέους. Κατά τα λοιπά όλα μοιάζουν «σκοτεινά»….
Η μείωση όμως του δημόσιου χρέους δεν πρόκειται να μας βγάλει από την κρίση, εάν δεν υπάρξει μία οικονομική πολιτική, που θα δημιουργήσει «εδώ και τώρα» αναπτυξιακή δυναμική.

Ο Κρατικός Προϋπολογισμός του 2012 δεν παίρνει υπόψη του τις αποκλίσεις στην εκτέλεση του Προϋπολογισμού του 2011. Υποτίθεται ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα θα κινηθεί το 2011 γύρω στο 9% του ΑΕΠ –έναντι αρχικού στόχου 7,5% του ΑΕΠ- ενώ όλα δείχνουν ότι μετά τις αλλεπάλληλες αναθεωρήσεις των στοιχείων το έλλειμμα του 2011 θα ξεπεράσει το 10% του ΑΕΠ.
Το μείγμα πολιτικής που εφαρμόζεται οδηγεί στην συνέχιση της ύφεσης. Με βάση τις επίσημες προγνώσεις, το ελληνικό ΑΕΠ θα υποχωρήσει κατά 5,5% το 2011 και κατά 2,8% το 2012.
Όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε πως δεν υπάρχει οικονομία ικανή να αντέξει μία πενταετία ύφεσης – όπως σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία θα συμβεί στην Ελληνική περίπτωση – στην διάρκεια της οποίας η συνολική μείωση του ΑΕΠ θα είναι της τάξης του 15%.
Δηλαδή έχει δημιουργηθεί μία εξαιρετικά “αρνητική δυναμική”, που θα επιδράσει στην εκτέλεση του κρατικού προϋπολογισμού του 2012 και όπως είναι το πιθανότερο αυτός θα οδηγηθεί στην αναθεώρησή του… σε διάστημα λίγων μηνών.
Ο προϋπολογισμός του 2012 στηρίζεται στην εκτίμηση, ότι θα επιτευχθεί σημαντική αύξηση των φορολογικών εσόδων του Δημοσίου. Με τα φαινόμενα ύφεσης να έχουν πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις το πιθανότερο είναι ότι το 2012 θα έχουμε, όπως ακριβώς το 2011, μείωση αντί για αύξηση των φορολογικών εσόδων του Δημοσίου. Ακόμη κι αν αποδώσει το ειδικό τέλος που επιβλήθηκε στα ακίνητα τα αναμενόμενα έσοδα – κάτι το οποίο δεν μοιάζει ιδιαίτερα πιθανό – η κάμψη της οικοδομικής δραστηριότητας και η ουσιαστική εξαφάνιση της κερδοφορίας ολόκληρων κλάδων της οικονομίας θα οδηγήσουν σε μείωση των φορολογικών εσόδων του Δημοσίου.Ο ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΟΥ 2012 ΚΑΙ ΤΑ ΕΠΙΣΗΜΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΔΑΠΑΝΩΝ (Ασφαλιστικά ταμεία, ΟΑΕΔ κλπ., κλπ.)

Εάν κρίνουμε από τα επίσημα στοιχεία του 2011 οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού για τα ασφαλιστικά ταμεία ξεπέρασαν κατά πολύ τις αρχικές προβλέψεις. Αυτό σημαίνει, ότι η δραστική μείωση των δαπανών, με βάση τις εκτιμήσεις του κρατικού προϋπολογισμού για το 2012, μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσα από περικοπές στις συντάξεις, που θα φτάνουν το 30% και το 40%.

Οικονομικά και Πολιτικά αδύνατη μοιάζει και η μείωση της κρατικής στήριξης, μέσω του προϋπολογισμού, στον ΟΑΕΔ. Σε μία περίοδο εκρηκτικής αύξησης της ανεργίας αυτή μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσα από την δραστική μείωση των επιδομάτων, που καταβάλλονται στους ανέργους. Η μείωση αυτή προβλέπεται ρητά στο αρχικό μνημόνιο μέχρι σήμερα, όμως δεν υλοποιήθηκε για προφανείς κοινωνικούς και πολιτικούς λόγους.

Οι Π.Π. – ΣΙΕ παρατηρούν, ότι με βάση τις πιο πάνω ελάχιστες και σποραδικές επισημάνσεις και παρατηρήσεις, ο νέος Προϋπολογισμός 2012 επιχειρεί να στηριχθεί σε υποθέσεις και σε «θεωρήματα» αναπόδεικτα και επισφαλή και για αυτό είναι βέβαιο, πως όλα όσα εμφανίζονται από αυτόν και αποτελούν ισχυρισμούς και ελπίδες των συντακτών του, είναι περισσότερο «ποιητικό έργο» και «φαντασιοκόπος δημιουργία» – όπως εξάλλου και όλοι οι Προϋπολογισμοί των τελευταίων ετών – παρά καλά υπολογισμένος και στέρεος Προϋπολογισμός με βάση τα “ζωντανά” στοιχεία της Ελληνικής Οικονομίας και της Δημοσιονομικής Διαχείρισης.

Advertisements