Κανένας Έλληνας δεν απαντά στο ερώτημα…

ΒΟΥΛΙΑΖΕΙ Ο ΤΙΤΑΝΙΚΟΣ;

…γιατί… ο καθένας “χτενίζεται”… και παίζει το ΧΑΒΑ του

Γράφει ο Ελευθέριος Βερυβάκης, τ. Υπουργός – Βουλευτής

Όταν μετά την 21η Απριλίου 1967 οι πρώτοι κατάδικοι της Χούντας φυλακίστηκαν στις φυλακές Αβέρωφ, έκπληκτοι άκουγαν – όταν έκλειναν οι πόρτες των κελιών – τους ποινικούς κρατούμενους να φωνάζουν μεταξύ τους στη γλώσσα του τότε υπόκοσμου – ο οποίος κορόιδευε την αδιαφορία των Ελλήνων απέναντι στο Πραξικόπημα – με βρισιές και κραυγές διαλόγου ανάμεσα τους, όπως: «Ο ΚΟΣΜΟΣ ΕΞΩ ΚΑΙΓΕΤΑΙ… ΚΑΙ το (θηλυκό)… ΜΑΡΙ ΧΤΕΝΙΖΕΤΑΙ», που αποτελούσαν τον σχολιασμό των εντός των κελιών των ποινικών κρατουμένων στις φυλακές… στην παρουσία και τον καλλωπισμό κάποιων δεσποινίδων ή κυριών στις απέναντι πολυκατοικίες, που ήταν ορατές από τα κελιά των ποινικών φυλακών.

Αυτός ο αισχρός διάλογος κραυγών και βρισιών ανάμεσα στους ποινικούς κρατούμενους κράτησε για πολύ και τουλάχιστο όσο διατηρούντο οι φυλακές του Αβέρωφ, διατηρείτο και η ανάμνηση αυτού του περίεργου και σοκαριστικού διαλόγου, που μετά από λίγο καιρό -λίγο πριν από την Εξέγερση του Πολυτεχνείου – ανέβηκε και στο Θέατρο.

Ανεβασμένη λίγο πριν από την Εξέγερση του Πολυτεχνείου μια από τις επιθεωρήσεις του Ελεύθερου Θεάτρου, που είχε σημειώσει μεγάλη επιτυχία στο Αθηναϊκό κοινό, είχε διαλέξει σαν το όνομα της επιθεώρησης που έπαιζε… και με την οποία ήθελε να στιγματήσει την αδιαφορία πολλών Ελλήνων για τις τότε σοβαρές εξελίξεις, ονομάζοντας τη θεατρική αντιστασιακή επιθεώρηση… «Κι εσύ χτενίζεσαι»….

Την ώρα που εγκυμονούνται μεγάλες αλλαγές σε όλο τον κόσμο, η σημερινή Ελλάς κάνει ακριβώς το ίδιο πράγμα…. Και αυτή “χτενίζεται”…., ενώ σημειώνονται συνταρακτικού ενδιαφέροντος διεθνείς και εσωτερικές εξελίξεις, που αφορούν τόσο την Ελλάδα όσο και την Ευρώπη, αλλά όχι μόνο.

Οι διεθνείς εξελίξεις θα μπορούσαν να συνοψιστούν στο ερώτημα που έθεσε την Κυριακή με τον τίτλο της η εφημερίδα “Journal du Dimanche”: «θα τη “βγάλει”… το Ευρώ μέχρι τα Χριστούγεννα;». Τα γεγονότα είναι λίγο πολύ γνωστά: μετά την Ελλάδα, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία, η Ιταλία κλήθηκε την Παρασκευή (25 Νοεμβρίου 2011) να πληρώσει για τα νέα διετή ομόλογά της επιτόκιο 7,8% και την ίδια μέρα οι περίφημοι οίκοι αξιολόγησης υποβίβαζαν την πιστοληπτική ικανότητα του Βελγίου, ενώ έριχναν και εκείνη της Πορτογαλίας στην κατηγορία των “σκουπιδιών” (junk).

Σήμερα καμιά χώρα, ακόμα και αν πρόκειται για την Ιταλία, της οποίας η οικονομία συγκαταλέγεται στις 8 ισχυρότερες του πλανήτη, δεν μπορεί να δανειστεί με τόσο υψηλά επιτόκια. Όμως η Ιταλία είχε ήδη τον… Μόντι της – το αντίστοιχο του Έλληνα Παπαδήμου – και τα πολιτικά μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης είχαν εξαντληθεί.

Σήμερα δεν υπάρχει ούτε ένας – σε αυτούς συμπεριλαμβάνεται και η Μέρκελ και ο Σόιμπλε – που να μην παραδέχεται πια, ότι θα πρέπει τουλάχιστο να ληφθούν έκτακτα μέτρα πανευρωπαϊκού χαρακτήρα, από την έκδοση ευρω-ομολόγων μέχρι το τύπωμα νέου χρήματος και την άμεση παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, μέτρα που η παντοδύναμη Ηγεσία της Γερμανικής Κυβέρνησης μέχρι σήμερα απέρριπτε.

Η “Journal du Dimanche” πριν ένα μήνα προειδοποιούσε ότι το ευρώ θα καταρρεύσει σε έναν μήνα.

Την ίδια ώρα, οι “Financial Times” της Μεγάλης Βρετανίας, που “μισούν θανάσιμα το ευρώ”, του έδιναν διορία μιας μόνο εβδομάδας.

Απέναντι σε αυτήν τη νέα πραγματικότητα, όλοι στην Ευρώπη αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο – πρώτοι από όλους οι Αμερικανοί – ετοιμάζουν συμπληρωματικά σχέδια (σχέδια Β) για εκείνο το ενδεχόμενο.

Άλλοι μιλούν για ευρωομόλογα πολυτελείας, που θα προστατεύσουν τις δημοσιονομικά υγιείς χώρες της Ευρωζώνης από τη “μόλυνση”, τα περίφημα ομόλογα του βορειο-ευρωπαϊκού ευρώ, άλλοι για άλλες λύσεις, που όμως όλες προϋποθέτουν, ότι το σημερινό ευρώ «βυθίζεται» και η Ευρωζώνη διαλύεται με αντικατάσταση του νομίσματός της από τα εθνικά νομίσματα των κρατων-μελών της ή τουλάχιστον κάποιων από αυτά.

Ο Πρόεδρος του Γερμανικού Συνδέσμου Βιομηχάνων, που κάνει εκστρατεία σε όλη τη χώρα της Γερμανίας υπέρ του «βορειο-ευρώ», ζητούσε προ ημερών από το αυριανό ευρώ να αποκλειστεί ακόμα και η Γαλλία.

Πολλοί, ιδίως στην Ιταλία, υποστηρίζουν ότι η έξαρση της κρίσης είναι “τεχνητή”, γιατί κανέναν δεν συμφέρει να καταρρεύσει η Ευρωζώνη και πραγματικός στόχος αυτής της προπαγάνδας είναι να δεχτούν αδιαμαρτύρητα τα νέα πακέτα λιτότητας, πρώτα οι Ιταλοί και μετά όσοι έχουν σειρά για εφαρμογή παρόμοιας πολιτικής.

Εξάλλου, μια Διεθνής Τράπεζα έκανε μελέτες ακόμα και για την αξία κάποιας “νέας δραχμής”, αν η Ελλάδα αναγκαστεί να αποχωρήσει από την Ευρωζώνη.

Οι μόνοι, που δε φαίνονται να ανησυχούν είναι οι Έλληνες. Και για αυτό «σφυρίζουν αδιάφορα» και ασχολούνται μόνο με τους καυγάδες ανάμεσά τους και τις κακομοιριές τους.

Στην Ελλάδα ο δημόσιος «διάλογος» είναι εκτός τόπου και χρόνου.

Είναι χαρακτηριστικό, ότι ένα από τα σπουδαιότερα θέματα της περασμένης εβδομάδος, που αγνοούσε την “αναμπουμπούλα” για την «βύθιση» του Τιτανικού και τα ενδεχόμενα των “πρώτων βοηθειών” για να αποτραπεί ή να ανακουφισθεί οποιοδήποτε τέτοιο ενδεχόμενο ήταν το θέμα ενός Υφυπουργού, γνωστού σαν «μπουμπούκου», που “καυγάδισε” δημοσίως με τον προϊστάμενό του Υπουργό Παπουτσή για τις αρμοδιότητες του Υπουργείου Ναυτιλίας και την μεταφορά των γραφείων του σε άλλο κτίριο.

Σήμερα φαίνεται πως έχει έρθει η ώρα, κατά την οποία που πολλές φορές ο μέσος Έλληνας Πολίτηςμ – που έχει σαλτάρει – σκέφτεται ακόμη και το ότι ίσως η μόνη σωτηρία της Ελλάδος θα έρθει όταν μεταχειρισθεί η Εξουσία – που παραδοσιακά είναι ξένη προς την αναρχοφέρνουσα Ελληνική ψυχολογία και συμπεριφορά – τη δύναμη της “Βίας της Εξουσίας” ή της ανάθεσης όλων των μεγάλων Ελληνικών προβλημάτων σε Ξένους.

Όσοι γνωρίζουν τη σημερινή κατάσταση, αλλά και την πορεία των Ελληνικών και Ευρωπαϊκών πραγμάτων δεν μπορούν να αποφύγουν τον πειρασμό της παρομοίωσης του “Τιτανικού”, που βρίσκεται σε τροχιά σύγκρουσης με το “παγόβουνο” της χρεοκοπίας, που σε λίγο θα τον βύθιζε, την ίδια ώρα που στα σαλόνια του Υπερωκεάνιου παιάνιζε η μουσική του – που αστόχαστα παρακολουθούσαν οι παραδομένοι στη διασκέδαση και το χορό της βραδιάς επιβάτες της πρώτης θέσης.

Οι πολιτικοί παρατηρητές, που σχολιάζουν στις ιστοσελίδες μας τις εξελίξεις (Π.Π.-Σ.Ι.Ε.) επέσυραν την προσοχή όσων τους τιμούν με επισκέψεις στις ιστοσελίδες τους, σε όσα σημειώνονται αυτή τη στιγμή εξαιτίας της Παγκόσμιας Οικονομικής Κρίσης, αλλά και του «παροξυσμού» της ίδιας πιο πάνω Κρίσης στο χώρο της Ευρώπης και της Ελλάδος, στην συμπεριφορά των σύγχρονων Ελλήνων, αρχής γενομένης από τις σημερινές Ηγεσίες της Ελλάδος όλων των τομέων και βαθμίδων, αλλά και όλων των επιπέδων και βαθμών μέχρι τον τελευταίο Έλληνα Πολίτη, που ελάχιστα ασχολείται για το τι γενικά συμβαίνει στον Κόσμο, στην Ευρώπη, στην Ελλάδα, ενώ μέρα-νύχτα βυθίζεται και «αναλίσκεται» παγιδευμένος από τα πάθη και τις κακομοιριές του.

Advertisements