Τα σενάρια της αλλαγής από την Ελλάδα του Ευρώ σε Δραχμή…

ΟΙ «ΚΑΣΣΑΝΔΡΕΣ» του ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΧΡΕΟΥΣ ΕΥΧΟΝΤΑΙ και ΠΡΟΒΛΕΠΟΥΝ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ στη ΔΡΑΧΜΗ

…επανέρχονται ορμητικότερα και με μεγαλύτερη ποικιλία

Γράφει ο Ελευθέριος Βερυβάκης, τ. Υπουργός – Βουλευτής

Από την πρώτη στιγμή που επισημάνθηκε η υστέρηση της Ελλάδας από τα επίπεδα ανάπτυξης, αλλά και δημοσιονομικής ισορροπίας απέναντι στις λοιπές δυνάμεις, που βρίσκονται στην Ευρωζώνη, ξεκίνησαν πολλές φωνές, που άλλες ζητούσαν-άλλες προέβλεπαν, την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, την εγκατάλειψη του ευρώ και την επιστροφή της στη δραχμή.

Όμως, όσο προχωρεί η οικονομική κρίση στην Ευρωζώνη και σε ολόκληρη την Ευρώπη, αλλά και όσο καθημερινά και πιο πολύ κατανοείται η συστημική κρίση που είναι δεμένη και πηγάζει από το ευρώ, τόσο και πληθαίνουν αυτές οι φωνές ή και άλλες που επανέρχονται με μεγαλύτερη ένταση στο ίδιο θέμα, την επιστροφή της δραχμής ως Εθνικού Ελληνικού Νομίσματος.

Χαρακτηριστικό δείγμα αυτού του φαινόμενου είναι και η περίπτωση του πρώην Προέδρου της Γαλλίας Βαλερί Ζισκάρ ντ’ Εστέν (που υπήρξε εκ των πρωτεργατών της εισόδου της Ελλάδας στην τότε ΕΟΚ το 1981), ο οποίος επανερχόμενος σε μια παλιά του παρατήρηση περί προβλέψεώς του για την Ελληνική Κρίση Χρέους και τον εν συνεχεία κίνδυνο από το εν λόγω γεγονός είπε τις τελευταίες μέρες, ότι η Ελλάδα θα έπρεπε να εξετάσει το ενδεχόμενο εξόδου από το ευρώ προκειμένου να μην επιβάλει στους πολίτες της το επώδυνο «φάρμακο» μιας μεγάλης εσωτερικής υποτίμησης.

Οι επισημάνσεις του κ. Ζισκάρ ντ’ Εστέν έρχονται μια ημέρα μετά τη δήλωση-σοκ του Προέδρου της Κομισιόν κ. Μπαρόζο, ότι «δεν είναι αδιανόητη μια Ευρωζώνη χωρίς την Ελλάδα, εάν η τελευταία δεν τηρήσει τις δεσμεύσεις της». Και συμπίπτουν με την επανεμφάνιση των σεναρίων εξόδου της χώρας από το ενιαίο νόμισμα ή και διάσπασης της Ευρωζώνης, παραμονές της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε., που αρχίζει σήμερα στις Βρυξέλλες.

«Η Ελλάδα θα μπορούσε να παραμείνει στην Ευρωζώνη, αλλά είναι πολύ δύσκολο να ανατάξει την οικονομία της με ένα ισχυρό νόμισμα», δήλωσε ο κ. ντ’ Εστέν σε συνέντευξή του στο Reuters. «Εάν η χώρα είχε διατηρήσει τη δραχμή, τώρα θα την είχε υποτιμήσει κατά 40-50%», είπε, προσθέτοντας ότι οι Έλληνες δεν θα αποδεχθούν την εσωτερική υποτίμηση κατά 40%, που απαιτείται για να ανακτήσει η εγχώρια οικονομία την ανταγωνιστικότητά της. «Αυτή η προσέγγιση έχει τεράστιο ανθρώπινο, κοινωνικό και πολιτικό κόστος». Ο κ. ντ’ Εστέν, πάντως, δεν εμφανίστηκε βέβαιος ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στην Ευρωζώνη.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Επικεφαλής της πλατφόρμας Διασυνοριακών Συναλλαγών ICAP, Μάικλ Σπένσερ που υποστήριξε χθες, ότι η Ελλάδα πρέπει να εγκαταλείψει το ευρώ, παρά το γεγονός ότι η οικονομία της διέρχεται μια εξαιρετικά επώδυνη περίοδο προσαρμογής, ακριβώς για να αποτραπεί το ενδεχόμενο αυτό. Σημειώνεται ότι η ICAP ήταν από τις πρώτες εταιρείες, που άρχισαν να προετοιμάζονται ενεργά για το ενδεχόμενο επιστροφής στη δραχμή, όπως αποκάλυψε πρόσφατα η Wall Street Journal.

Την ίδια στιγμή, σε τριμηνιαία δημοσκόπηση του Bloomberg, στην οποία συμμετείχαν 1.100 παράγοντες της αγοράς από όλο τον κόσμο, πάνω από το 50% των ερωτώμενων προέβλεψαν, ότι τουλάχιστον μια χώρα θα εγκαταλείψει το ευρώ εντός του επόμενου δωδεκαμήνου. Αντίστοιχο είναι και το ποσοστό αυτών που θεωρούν, ότι το ενιαίο νόμισμα δεν θα περάσει το τεστ του χρόνου.

Για το δυσοίωνο και καταστροφικό για την Ευρωζώνη αυτό σενάριο φαίνεται να προετοιμάζεται ακόμα και ο θεματοφύλακας του ευρώ, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, καθώς προχθές έγινε γνωστό, ότι τον περασμένο μήνα πραγματοποιήθηκε στη Φραγκφούρτη άσκηση διαχείρισης κρίσης, με κεντρικό σενάριο την κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος κάποιας χώρας της ευρω-περιφέρειας, που θα μπορούσε να πυροδοτήσει την κατάρρευση της ΟΝΕ με την παρούσα μορφή της.

Σε αντίστοιχες ασκήσεις επιδίδεται -σε συνεργασία με την Κυβέρνηση και την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς- και η Τράπεζα της Αγγλίας, σε συνεργασία με την κυβέρνηση, όπως παραδέχθηκε ευθέως πριν από λίγες ημέρες ο διοικητής της Μέρβιν Κινγκ: «Μπορεί να μην καταρρεύσει η Ευρωζώνη, μπορεί να συνεχίσει να υφίσταται με διαφορετική μορφή, αλλά δεν μπορεί να αποκλειστεί και το σενάριο χρεοκοπιών», είπε χαρακτηριστικά.

Μάλιστα, κάποια από τα πιο πάνω σενάρια προχωρούν πολύ μακριά, όπως φαίνεται από διάφορα δημοσιεύματα, που έρχονται και ξαναέρχονται στο πιο πάνω θέμα και για το οποίο πλέκονται αναρρύθμιτες παραλλαγές, με βασικό όμως πάντα «χαλί και ταπέτο» την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη και την εγκατάλειψη από αυτή του ευρώ, που θα αντικατασταθεί από την δραχμή, είτε με τη βοήθεια άλλου νομίσματος και αυτό προβλέπεται να είναι το δολάριο (ίδε ΕΠΙΚΑΙΡΑ, 1/12/2011-7/12/2011) είτε και χωρίς αυτού.

Οι πολιτικοί παρατηρητές, που σχολιάζουν στις ιστοσελίδες μας τις εξελίξεις (Π.Π.-Σ.Ι.Ε.) αναφερόμενοι στο σύνολο των εξελίξεων και των φαινομένων της οικονομικής αλλά και δημοσιονομικής κρίσης, σημειώνουν με ιδιαίτερη έμφαση όχι μόνο την επανεμφάνιση των εκδοχών που θέλουν στο μέλλον τη δραχμή ως Εθνικό Ελληνικό Νόμισμα, αλλά ακόμη και τη σύνδεσή της – προφανώς προς επικουρία της πραγματοποιήσεως του άλματος από το ευρώ στη δραχμή, με άλλα νομίσματα και κύρια με το Δολάριο.

Βέβαια, στον σημερινό κόσμο που ζούμε και με τις εξελίξεις που καθημερινά σημειώνονται, τίποτε δεν είναι απίθανο ή αδύνατο, αλλά όμως είναι εξίσου αληθινό το υποστηριζόμενο από τους αντιλέγοντες στα πιο πάνω σενάρια, ότι ένα οποιοδήποτε παρόμοιο φαινόμενο, δεν μπορεί από τώρα να θεωρηθεί σαν η πιθανότερη μελλοντική εξέλιξη.

Advertisements