Οι Δανειστές επέστρεψαν και επιδιώκουν…

Η ΤΡΟΙΚΑ… σε ΝΕΕΣ ΕΞΟΡΜΗΣΕΙΣ

…να πάρουν “τα ρέστα”… της Ελληνικής Οικονομίας

Γράφει ο Ελευθέριος Βερυβάκης, τ. Υπουργός – Βουλευτής

Στη σκιά της Συνόδου Κορυφής της περασμένης Παρασκευής και Σαββάτου, που έθεσε τη βάση για ακόμα πιο σφιχτή δημοσιονομική πειθαρχία των μελών της Ευρωζώνης, η Τρόικα κατέφθασε στην Ελλάδα με σκοπό να «διαπραγματευτεί» ακόμη πιο πέρα με την Κυβέρνηση τους όρους για το νέο δάνειο που θα πάρει η χώρα.

Στόχος των δανειστών είναι να απαιτήσουν:

  1. Δραστικές παρεμβάσεις σε όλα τα κρίσιμα μέτωπα
  2. Δραστικές ανατροπές εργασιακών κεκτημένων με αλλαγές στις συλλογικές συμβάσεις και τους βασικούς μισθούς και νέο πλαίσιο για το μη μισθολογικό κόστος (εισφορές εργοδοτών)
  3. Νέα πακέτα μέτρων τουλάχιστον 7,7 δισ. Ευρώ
  4. Διεύρυνση στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων
  5. Τοποθέτηση εποπτών στα Υπουργεία, ενώ απαιτείται πολιτική συναίνεση «διαρκείας», ώστε να εξασφαλιστεί η επιβολή των αλλαγών.

Πολύ μεγάλο μέρος των μέτρων είναι ήδη προαποφασισμένο και υπογεγραμμένο από την Ελληνική Κυβέρνηση. Ο λόγος για την 5η αναθεώρηση του Μνημονίου για την καταβολή της δόσης των 8 δισ. ευρώ, υπεγράφη στις 31 Οκτωβρίου και συνοδεύεται από τρισέλιδη επιστολή του Υπουργού Οικονομικών Ευάγγ. Βενιζέλου και του διοικητή της ΤτΕ, Γ. Προβόπουλου προς την Τρόικα, στην οποία μεταξύ άλλων αναφέρουν ότι «είμαστε έτοιμοι να λάβουμε όλα τα διορθωτικά μέτρα που μπορεί να καταστούν κατάλληλα» για να επιτυγχάνονται οι στόχοι του μνημονίου «καθώς οι συνθήκες αλλάζουν».

Το κείμενο, παρ’ όλα αυτά, δεν δόθηκε ποτέ επισήμως στη δημοσιότητα από το Υπουργείο Οικονομικών, όπως είχε καθιερωθεί στις 4 προηγούμενες αναθεωρήσεις.

Εξάλλου, όπως κοινώς πιστεύεται θα αποτελέσει τη βάση για το νέο Μνημόνιο, το οποίο, όπως ανέφερε στη Σύνοδο Κορυφής ο Πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος, θα συνταχθεί μαζί με την Τρόικα και στόχος είναι να ολοκληρωθεί έως τις αρχές του 2012. Θα περιλαμβάνει ρητή δέσμευση της Κυβέρνησης, για το ποια θα είναι τα νέα εισπρακτικά μέτρα, αλλά και θα επεκτείνεται χρονικά κατά 6 μήνες έως το τέλος του 2014.

Μετά από όσα αναφέρθηκαν πιο πάνω, γίνεται σαφές ότι τα μέτρα της επόμενης τριετίας, 2012-2014, ήδη μπήκαν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την τρόικα, καθώς ξεκινούν οι συζητήσεις για το πρόγραμμα που θα συνοδεύει τη νέα Δανειακή σύμβαση.

Οι Επικεφαλής της Τρόικας – Πολ Τόμσεν του ΔΝΤ, Ματίας Μορς της Ε.Ε.και Κλάους Μαζούχ της ΕΚΤ – συναντήθηκαν χθες με τον Ευάγγελο Βενιζέλο, ενώ αναμένεται να υπάρξει και συνάντηση με τον Πρωθυπουργό.

Η Τρόικα βάζει στο στόχαστρο κοινωνικά επιδόματα, ειδικά μισθολόγια, τις δαπάνες της κεντρικής και τοπικής αυτοδιοίκησης, τις φαρμακευτικές δαπάνες και αυτές των νοσοκομείων, ενώ απαιτεί να προχωρήσει το πλήρες άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, περιλαμβανομένων των δικηγόρων, συμβολαιογράφων, οδικών μεταφορών και ταξί. Αυτό προκύπτει από το Μνημόνιο στο οποίο είχαν συμφωνήσει Κυβέρνηση και Τρόικα στο τέλος του Οκτωβρίου.

Συνολικά, τα υπό διαπραγμάτευση μέτρα θα φτάσουν στα 7 δισ. ευρώ και αφορούν κυρίως την περίοδο 2013-14. Δεν αποκλείεται ωστόσο να χρειασθούν μέτρα και για το 2012, ανάλογα με το έλλειμμα του εφετινού προϋπολογισμού, ο οποίος κινείται εκτός στόχου. Εξάλλου χθες ο Υπουργός Οικονομικών τόνισε ιδιαίτερα, ότι τα νέα μέτρα ή θα ληφθούν με ευρεία Κομματική Συναίνεση ή θα ακολουθήσουν νέα πρόσφατη εντολή, αφού έχει γίνει κατανοητό από όλους, ότι αλλιώτικα μια νέα γενιά νέων μέτρων μπορεί να προκαλέσει ανέλεγκτες κοινωνικές αντιδράσεις με απροσδιορίστου ύψους κοινωνικές ή εθνικές θυσίες.

Πάντως, πηγές του Μεγάρου Μαξίμου διευκρίνιζαν χθες, ότι αυτή τη στιγμή δεν τίθεται θέμα νέων μέτρων για το 2012. Οι αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν τον Ιανουάριο, οπότε και θα επιστρέψει η Τρόικα.

Ιδιαιτέρως προβληματισμένη πάντως εμφανίζεται η Κυβέρνηση κυρίως για τις διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές της χώρας, εκπρόσωποι των οποίων βρίσκονται από σήμερα επίσης στην Αθήνα, υπό τον Επικεφαλής του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (ΙΙF) Τσαρλς Νταλάρα.

Το θέμα του κουρέματος έχει προσλάβει διαστάσεις θρίλερ, καθώς η απόσταση, που χωρίζει τις θέσεις των δύο πλευρών είναι μεγάλη και τα συμφέροντα πολλά. Για την Ελληνική πλευρά και την Κυβέρνηση η εξασφάλιση ενός μεγάλου ποσοστού κουρέματος και ταυτόχρονα η συμμετοχή του 100% των πιστωτών της χώρας είναι ζωτικής σημασίας, προκειμένου να εξασφαλίσει τη βιωσιμότητα του χρέους. Για τους πιστωτές το “μεγάλο κούρεμα” περικλείει κίνδυνο μεγάλων ζημιών και κεφαλαιακών αναγκών, που θα οδηγήσουν κάποιες τράπεζες σε κρατικοποίηση.

Οι πολιτικοί παρατηρητές, που σχολιάζουν στις ιστοσελίδες μας τις εξελίξεις (Π.Π.-Σ.Ι.Ε.), που στάθμισαν τις τελευταίες πληροφορίες για τους σκοπούς και τα σχέδια της Τρόικας παρατηρούσαν:

Πρώτον, καθώς είναι βέβαιο, ότι ήδη προχωρούμε σε ένα νέο κύκλο μέτρων – έστω κι αν αυτά ληφθούν μόνο κάτω από τις προϋποθέσεις που ο Υπουργός Οικονομικών διατύπωσε χθες και για αυτό αναμένεται να ενταθούν οι αντιδράσεις του Ελληνικού Λαού, που εμφανίζεται εξαντλημένος, κουρασμένος και σε απόγνωση για όλα όσα έχουν σημειωθεί σε βάρος της οικονομικής του ύπαρξης και υπόστασης τα τελευταία χρόνια, αλλά και όσων διαφαίνεται ότι θα ακολουθήσουν και τα οποία τίποτε ελπιδοφόρο και ανακουφιστικό δεν προοιωνίζονται να δημιουργήσουν για αυτόν.

Δεύτερον, το γεγονός, ότι στο τραπέζι των συζητήσεων πέφτουν πάλι προς έρευνα και διαπραγμάτευση τα κοινωνικά επιδόματα και οι επικουρικές συντάξεις, αλλά και τα ειδικά μισθολόγια μαζί με άλλα μέτρα κοινωνικού χαρακτήρα όπως είναι εκείνα, που αφορούν τα κλειστά επαγγέλματα, μαρτυρά αδιάψευστα, ότι στο βάθος κανένας ούτε από την πλευρά της Τρόικας, ούτε από την πλευρά του Ελληνικού Κράτους δεν αναμένει σύντομα να απαλλαγεί από τις μεθόδους και τα αποτελέσματα των μέτρων, που μέχρι σήμερα εφαρμόστηκαν στην Ελληνική περίπτωση, αλλά τα οποία απέτυχαν παταγωδώς.

Τρίτον, το γεγονός, ότι δεν αλλάζει ούτε κατά «κεραία» η συνταγή, που μέχρι σήμερα είχε εφαρμοστεί και η οποία βασίζεται στη λιτότητα και τη σταθεροποίηση, αλλά όχι στην ανάπτυξη και την επέκταση των δραστηριοτήτων του οικονομικού τομέα από όλους θεωρείται σαν «συνταγή αποτυχίας» στα προγράμματα σωτηρίας της Ευρωζώνης και του Ευρώ και για αυτό δεν είναι δυνατό να δημιουργήσει ελπίδες και προσδοκίες, ότι κάτι άλλο – ελπιδοφόρο και αποδοτικό – μπορεί να συμβεί. Και για αυτό τα αισθήματα υποδοχής των πιο πάνω κινούνται ανάμεσα στην πλήρη επιφυλακτικότητα μέχρι τον συγκρατημένο θυμό απέναντι στους «ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΕΣ» και τους «ΕΠΙΤΕΛΑΡΧΕΣ» της καταστροφής, που με το νέο γύρο μέτρων επιδιώκουν να πάρουν τα “ΡΕΣΤΑ” της Ελληνικής Οικονομίας και του Ελληνικού Λαού.

Advertisements