ΟΙ ΚΑΙΡΟΙ ΟΥ ΜΕΝΕΤΟΙ!

Γράφει ο Δρ. Αριστείδης Δ. Πάνος, Πολιτειολόγος

Όσο το πολιτικό και γραφειοκρατικό σύστημα παραμένει αναλλοίωτο δεν υπάρχει περίπτωση η χώρα να ξεπεράσει την Κρίση. Κρίση όχι πλέον μόνο οικονομική, αλλά κυρίως και κοινωνική.

Αν κάποτε ο Άμλετ του Σαίξπηρ αναφωνούσε, ότι «κάτι σάπιο υπάρχει στη Δανιμαρκία», μιλώντας σήμερα για την Ελλάδα και περιγράφοντάς την, θα μπορούσε να υποστηρίξει κανείς, ότι όλα «είναι σάπια στην Ελλάδα», την παρ’ ολίγον Δανιμαρκία (Δανία) του Νότου, όπως την… οραματιζόταν ο Γ. Παπανδρέου (εγγονός).

Χαρακτηριστικά παραδείγματα:

  • Το αλισβερίσι 4-4-2 στον φορο-εισπρακτικό μηχανισμό, που αποκάλυψε ο πρώην Γενικός Γραμματέας Πληροφορικών Συστημάτων κ. Σπινέλλης.
  • Οι κάθε τόσο εμφανιζόμενες νέες μαύρες τρύπες των εσόδων, που δεν λένε να κλείσουν.
  • Η αποκάλυψη των υπερκοστολογήσεων έργων, όπως στο σύστημα «Ήφαιστος», το οποίο αφορούσε την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου καυσίμων.

Για να συμβούν όμως αυτά και μύρια όσα άλλα, χρειάζεται μία άλλη Διακυβέρνηση, όχι όσον αφορά το Κοινοβουλευτικό σύστημα, αυτό δεν το συζητάει κανείς.

Χρειάζεται μια Κυβέρνηση, η οποία θα είναι με επικεφαλής τον σημερινό Πρωθυπουργό, αλλά να έχει άλλη σύνθεση.

Δεν μπορεί ο κ. Παπαδήμος να κουβαλάει ένα Υπουργικό Συμβούλιο πενήντα (50) Υπουργών και Υφυπουργών, οι οποίοι εκτός από την διαφορετική πολιτική και κομματική τους προέλευση μεταφέρουν στο Υπουργικό Συμβούλιο και ιδίως στην εφαρμογή της πολιτικής που έχει αποφασισθεί, τις προσωπικές τους επιλογές και τα προσωπικά τους πολιτικά παιχνίδια. Δεν μπορεί π.χ. οι Υπουργοί του ΠΑΣΟΚ να κάνουν παιχνίδια… αρχηγικών φιλοδοξιών.

Ο κ. Παπαδήμος πρέπει να προχωρήσει σε Ανασχηματισμό. Πρέπει να αποσπάσει την συγκατάθεση των Προέδρων των τριών (3) κομμάτων, που τον στηρίζουν, ότι η στήριξη θα είναι ανεπιφύλακτη, χωρίς αστερίσκους και προαπαιτούμενα.

Πρέπει να τους θέσει ενώπιον των ευθυνών τους. Αλλιώς να τους καταγγείλει και να είναι βέβαιος, ότι η δημοφιλία του θα φθάσει σε ύψη ρεκόρ και θα έχει όλες τις προϋποθέσεις να αλλάξει το πολιτικό σκηνικό, αυτό πρέπει να τους το καταστήσει σαφές. Εφόσον συμφωνήσουν.

Να προχωρήσει σε Ανασχηματισμό και να σχηματίσει Κυβέρνηση με πληθυσμιακή σύνθεση ευθέως ανάλογη μεν, με τη σημερινή σύνθεση των κομμάτων, αλλά ψαλιδισμένη τουλάχιστον κατά πενήντα τοις εκατό (50%) αριθμητικά, και προπαντός να συμμετάσχουν τα κόμματα με βουλευτές, που δεν παίζουν παιχνίδια αυριανής ηγετικής φιλοδοξίας.

Μόνον έτσι θα προχωρήσει απερίσπαστος στο έργο που έχει αναλάβει.

Διότι αν αυτή την στιγμή προχωρήσουμε σε εκλογές είναι βέβαιο, ότι δεν θα υπάρξει αυτοδυναμία, οπότε μια νέα περιπέτεια με όλες τις συνέπειες των καθυστερήσεων και της απώλειας στόχων θα δημιουργηθεί.

Για αυτό είναι πολύ σημαντική η δήλωση του κ. Πρωθυπουργού, ότι «Όποια μέτρα απαιτηθούν για την υλοποίηση του Μεσοπρόθεσμου, αλλά και από την εκτέλεση του προϋπολογισμού θα τα λάβουμε εμείς», όπως και η διαβεβαίωση, ότι δεν θα υπάρξει άλλη μείωση σε μισθούς και συντάξεις, καθώς και ο αποκλεισμός νέων φόρων.

Αν δε αυτά συνοδευτούν και με την καθιέρωση διώξεων για κακουργηματικές πράξεις, όσων έχουν μεγάλα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο, ενώ η υπαγωγή στο άρθρο 99 θα πάψει να αποτελεί ομπρέλα προστασίας για την αποφυγή ποινικών κυρώσεων, τότε θα αρχίσει να φαίνεται κάποια διέξοδος.

Η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής είναι κορυφαίο ζήτημα δικαιοσύνης, αλλά και δημοκρατίας.

Εξ άλλου δεν αρκεί να γίνει κακούργημα η οφειλή προς το Δημόσιο, πρέπει να ελέγχεται ο τρόπος ζωής του μεγαλο-οφειλέτη και να αναζητούνται κρυφά περιουσιακά στοιχεία.

Ας μην λησμονούμε, ότι η φοροδιαφυγή οδήγησε τον περιβόητο Αλ Καπόνε στην σύλληψη και στη Φυλακή.

Γιατί όχι και εδώ; Αλλά προπαντός, επειδή εδώ δεν μιλάμε για επώνυμους… Αλ Καπόνε, στόχος πρέπει να είναι να γεμίσουν τα ταμεία και όχι οι φυλακές.

Σε μια φάση όπου άρχισαν να υπάρχουν ενδείξεις για ανάκαμψη, όπως σταθεροποίηση των εισοδημάτων, αύξηση των εξαγωγών και αναμενόμενη επανεκκίνηση των μεγάλων έργων.

Advertisements