Η αλήθεια όσο κι αν αργεί…

Ο ΣΤΡΟΣ ΚΑΝ ΑΝΤΕΠΙΤΙΘΕΤΑΙ… και ΚΑΤΗΓΟΡΕΙ…

…αργά ή γρήγορα «φωτίζει» τους πάντες

Γράφει ο Ελευθέριος Βερυβάκης, τ. Υπουργός – Βουλευτής

Ο Ντομινίκ Στρος Καν στην πρώτη μετά την περιπέτειά του πολιτική «αντεπίθεση», που πραγματοποίησε από την Κίνα, όπου βρίσκεται κατά των ιδεολογικοπολιτικών αντιπάλων του, που αυτή τη στιγμή αποτελούν την Ηγεσία της Ευρωζώνης, κατηγόρησε τους Μερκοζί, ότι έχουν ελάχιστο πια χρόνο για να αντιμετωπίσουν την Κρίση στην Ευρώπη και να αποφύγουν μεγαλύτερη καταστροφή.

Ενώ σε σχέση με την Ελληνική περίπτωση ισχυρίσθηκε, ότι η πολιτική που εφαρμόστηκε στην Ελληνική Κρίση απέβλεπε στην Τιμωρία των Ελλήνων και όχι στη Σωτηρία τους.

Μιλώντας επίσημα από το Πεκίνο για πρώτη φορά μετά την περιπέτειά του στη Νέα Υόρκη, ο Στρος-Καν έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα στην Ευρώπη, ότι έχει πολύ λίγο χρόνο – «εβδομάδες μόνο» – για να αντιμετωπίσει την κρίση.

Επισήμανε ακόμη, ότι η λύση στην Ευρωπαϊκή κρίση χρέους θα έπρεπε να βασίζεται και σε μέτρα ανάπτυξης και όχι μόνο σε λιτότητα, ασκώντας με τον τρόπο αυτό εμμέσως πλην σαφώς κριτική σε όσες μεγάλες δυνάμεις, ιδιαίτερα στη Γερμανία, προσπαθούν να επιβάλουν συνεχώς νέα σκληρά μέτρα. «Το όλο σύστημα δεν θεωρούσε την Ευρωζώνη ζώνη αλληλεγγύης, όπως θα έπρεπε να είναι κάθε Νομισματική Ένωση. Μάλλον η ιδέα ήταν ότι οι Έλληνες πρέπει να πληρώσουν για τις αμαρτίες τους», κατέληξε ο πρώην ισχυρός άντρας του ΔΝΤ.

Δηλαδή, με άλλα λόγια, ο Στρος Καν άσκησε αυστηρή κριτική στους Ευρωπαίους για τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκαν την Ελληνική Κρίση ιδιαίτερα όσον αφορά τα υψηλά επιτόκια, που χρέωσαν στη χώρα μας, ο οποίος πάντως δεν παρέλειψε να σχολιάσει, ότι η στρατηγική του ΔΝΤ για την Ελλάδα δεν εφαρμόστηκε σωστά «και αυτό είναι κρίμα», όπως είπε χαρακτηριστικά.

«Οι Ευρωπαϊκές Χώρες θα δανείσουν στους Έλληνες, αλλά συν ένα περιθώριο. Γιατί; Επειδή οι Έλληνες πρέπει να πληρώσουν για τις αμαρτίες τους. Από ηθικής πλευράς δεν έχω κανένα σχόλιο. Από οικονομικής απόψεως όμως σαφώς δεν βοήθησε», είπε ο Στρος-Καν σε Συνέδριο που διοργάνωσε η διαδικτυακή πύλη NetEase στην κινεζική πρωτεύουσα.

Ο πρώην Επικεφαλής του ΔΝΤ θεωρεί επίσης, ότι στην Ευρώπη υπάρχει «κρίση ηγεσίας», αφού η Ανγκελα Μέρκελ και ο Νικολά Σαρκοζί δεν μπορούν να συνεργαστούν για την επίλυση της κρίσης, όπως είπε από το Πεκίνο. Το ζήτημα με τους Ευρωπαίους είναι ότι εξακολουθούν να αρνούνται να παραδεχθούν πόσο μεγάλο είναι το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί στην Ευρώπη, σύμφωνα πάντα με τον Στρος-Καν, ο οποίος χαρακτήρισε την προηγούμενη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών μία επιπλέον χαμένη ευκαιρία για επίλυση της κρίσης, που μείωσε ακόμη περισσότερο την εμπιστοσύνη των αγορών.

Οι πολιτικοί παρατηρητές, που σχολιάζουν στις ιστοσελίδες μας τις εξελίξεις (Π.Π.-Σ.Ι.Ε.) μετά όλα όσα παρατήρησε ο πρώην ισχυρός άνδρας του ΔΝΤ παρατηρούσαν, ότι:

Πρώτον, η Ευρωπαϊκή Κρίση που «καλπάζει» σε ολόκληρη την Ευρωζώνη απελευθερώνει όλους τους υπεύθυνους από τον «όρκο σιωπής», που χαρακτηρίζει την συνευθύνη των ομάδων ευθύνης.

Εν προκειμένω, η πολιτική των Μερκοζί επιβεβαιώνεται, ότι ήταν διαφορετική από εκείνη του ΔΝΤ.

Δεύτερον, ότι αυτό σε σχέση με την Ελλάδα στοίχισε στην χώρα μας σε χρόνο και χρήμα, που όπως κι αν αυτά υπολογισθούν μπορούν να θεωρηθούν ανυπολογίστου ζημίας.

Τρίτον, η πολιτική που ασκήθηκε και που κατά τον Στρος Καν δεν αφορούσε την υποβοήθησή της, αλλά την τιμωρία της στάθηκε «οικονομικά» καταστροφική, «ηθικά» δε διαλυτική οποιασδήποτε πραγματικής Νομισματικής Ενώσεως, που εκτός των άλλων βασίζεται στην ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ.

Συνεπώς, για τον Ντομινίκ Στρος Καν η Ηγεσία της Ευρώπης, δεν επέδειξε απέναντι στην Ελληνική περιπέτεια ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ, ΣΥΝΤΡΟΦΙΚΟΤΗΤΑ και ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ.

Advertisements