Τα μεγάλα κράτη του ΑΓΡΙΟΥ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΥ…

Η ΕΥΡΩΖΩΝΗ ΕΙΝΑΙ ΦΟΥΣΚΑ;;;

…«ΚΑΝΟΝΙΟΒΟΛΟΥΝ» την Ευρωζώνη;

Γράφει ο Ελευθέριος Βερυβάκης, τ. Υπουργός – Βουλευτής

Η Κρίση στην οποία βρίσκεται η Ευρωζώνη – σύμφωνα με την καθολική οικουμενική συνείδηση – είναι μεγάλη και δεν είναι λίγοι εκείνοι, που ισχυρίζονται ότι μέσα στα άλλα προβλήματα που έχει από εγγενείς σε αυτήν αιτίες, η Ευρωζώνη «ΚΑΝΟΝΙΟΒΟΛΕΊΤΑΙ» και από άλλα κέντρα, που δε βλέπουν με καλό μάτι την ισχυροποίηση και μεγένθυσή της, αν και όλοι γνωρίζουν, ότι η κατάρρευσή της θα σκορπίσει παντού – και στην υπόλοιπη Οικονομική Υφήλιο – την καταστροφή.

Είναι χαρακτηριστικό, αυτό που με μορφή πρόγνωσης δίνει ο μεγαλύτερος Οίκος Funds Ομολόγων η PIMCO, η οποία προβλέπει με πιθανότητα άνω του 30% διάλυση ή δραματική σμίκρυνση της Ευρωζώνης, κάτι που θα πυροδοτήσει Οικονομική Κρίση παρόμοια με αυτήν που έπληξε την Παγκόσμια Οικονομία το 2008, μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers.

Σε συνέντευξή του στο Bloomberg, ο Επικεφαλής της PIMCO, Μοχάμεντ Ελ-Εριάν επισήμανε, ότι η κρίση στην Ευρώπη δεν αφορά πλέον μόνο το τι θα γίνει σε χώρες της περιφέρειας, όπως η Ελλάδα, αλλά είναι πλέον μία κρίση του συνόλου της Ευρωζώνης. Ο Επικεφαλής του fund θεωρεί πιο πιθανό σενάριο οι Ευρωπαίοι Ηγέτες να οργανώσουν τη μετάβαση σε μια μικρότερη Ζώνη του Ευρώ, ενώ το λιγότερο πιθανό σενάριο είναι η Ευρωζώνη να παραμείνει ανέπαφη και ενωμένη, κάτι στο οποίο δίνει 15% πιθανότητα.

Προσέθεσε, δε, ότι υπάρχουν εννέα χώρες του Ευρώ, οι οποίες αναμένεται να παραμείνουν εντός της Ζώνης, σε περίπτωση που οι Πολιτικοί Ηγέτες αποφασίσουν να προχωρήσουν σε μία μικρότερη Ευρωζώνη. Αυτές οι χώρες είναι οι Αυστρία, Βέλγιο, Φινλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Λουξεμβούργο, Ολλανδία και Ισπανία, ενώ επισήμανε ότι το κρίσιμο ζήτημα είναι εάν τελικά θα παραμείνουν στο Ευρώ η Ιταλία και η Ισπανία και υποστήριξε, ότι οι Ευρωπαίοι Ηγέτες συνεχίζουν να βρίσκονται πίσω από τις εξελίξεις στην προσπάθειά τους να περιορίσουν την αναταραχή στις Αγορές, καθώς η μετάδοση της κρίσης κατάφερε να περάσει από την περιφέρεια στο «σκληρό πυρήνα» του Ευρώ.

Όμως, επειδή στο παρόμοιο κλίμα «κολυμπά» και η ίδια η Ευρωζώνη και τα όργανά της, αιφνίδια και απροειδοποίητα η ΕΚΤ από την Φρανγκούρτη, που μέχρι στιγμής έχει πεισματικά αρνηθεί να προσχωρήσει στην πρακτική της FED και να κόψει χρήμα σε Ευρώ χωρίς περιορισμούς – το πιο πάνω μοντέλο έχει υιοθετήσει και προωθεί η FED για το δολάριο – εντούτοις αποφάσισε να ρίξει μεγάλη ρευστότητα στις Ευρωπαϊκές Αγορές ενεργοποιώντας προχθές την αφιδή χρηματοδότηση που κάποιοι σχολιαστές ονόμασαν «μίνι Μπαζούκα», με την οποία παρέσχεσε σε συνολικά 523 Ευρωπαϊκές Τράπεζες τριετή δάνεια ύψους 489,19 δισ. ευρώ με επιτόκιο 1%. Στόχος της ΕΚΤ είναι να προσφέρει φθηνή ρευστότητα στις Τράπεζες, ώστε να μπορούν να αναχρηματοδοτήσουν τις υποχρεώσεις τους και να στηρίξουν τα Ευρωπαϊκά Κρατικά Ομόλογα.

Από τα 489,19 δισ. ευρώ, τα 45,721 μεταφέρθηκαν από τα 12μηνα δάνεια που χορηγήθηκαν τον περασμένο Οκτώβριο. Συγκεκριμένα, 123 τράπεζες στράφηκαν στα 3ετή δάνεια, ενώ 58 τράπεζες παρέμειναν στα 12μηνα. Το υπόλοιπο των 12μηνων δανείων διαμορφώνεται πλέον στα 11,213 δισ. ευρώ. Εκτιμάται ότι τα μεγαλύτερα ποσά ζήτησαν οι μεγάλες Τράπεζες της Ευρωπεριφέρειας, ενώ πρέπει να σημειωθεί ότι μια δεύτερη αντίστοιχη δημοπρασία είναι προγραμματισμένο να γίνει το Φεβρουάριο, όπως, βεβαίως, και ότι οι τράπεζες εξασφαλίζουν ένα «σίγουρο» κέρδος μόνο αν με αυτά τα χρήματα αγοράσουν ομόλογα, αν και αναμένεται ότι οι Τράπεζες θα καλύψουν τις υφιστάμενες θέσεις τους στα Κρατικά Ομόλογα της Ευρωζώνης, όπου καταγράφουν μεγάλες απώλειες.

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Δευτέρα, οι χώρες της Ευρωζώνης συμφώνησαν να προσφέρουν στο ΔΝΤ επιπλέον 150 δισεκατομμύρια ευρώ, με τη μορφή διμερών δανείων, ώστε να υπάρχει ρευστότητα στα ταμεία του. Ο στόχος που ορίστηκε στην τελευταία Ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής, στις 9 Δεκεμβρίου, είναι να συγκεντρωθεί συνολικό ποσό ύψους 200 δισ. ευρώ, συνυπολογίζοντας τη συμμετοχή κι άλλων Ευρωπαϊκών Χωρών, που δεν είναι μέλη της Ζώνης του Ευρώ, αν και η Βρετανία φαίνεται να μην επιθυμεί να συμμετάσχει στη διαδικασία αυτή.

Προς αντίθετη κατεύθυνση κινείται η Νορβηγία, η οποία προχθές προχώρησε σε ανακοινώσεις με τις οποίες ο Νορβηγός Πρωθυπουργός Γενς Στόλτενμπεργκ ισχυρίσθηκε, ότι η χώρα του -η οποία δεν είναι μέλος της Ε.Ε.- είναι έτοιμη να δανείσει ποσό 7 δισ. ευρώ στο ΔΝΤ, στο πλαίσιο των προσπαθειών για την αντιμετώπιση της Κρίσης Χρέους στην Ευρωζώνη.

Οι πολιτικοί παρατηρητές, που σχολιάζουν στις ιστοσελίδες μας τις εξελίξεις (Π.Π.Σ-.ΙΕ.) και οι οποίοι σημείωσαν τις πιο πάνω, αλλά και πολλές άλλες κινήσεις που βρίσκονται εις την αυτή κατεύθυνση επέμειναν, ότι:

Πρώτον, η Ευρωζώνη αυτή τη στιγμή παραμένει σε μεγάλη ασάφεια σε σχέση με το τι τελικά θα καταφέρει να κάνει και αν θα μπορέσει να υπερνικήσει την παρούσα κρίση παραμένοντας ενιαία και συμπαγής ή έστω θα χάσει ένα μέρος των κρατών-μελών που σήμερα τη συναπαρτίζουν εξαιτίας της Παγκόσμιας Οικονομικής Κρίσης και υπό αυτήν την έννοια θα διασωθεί μεν αυτή και το ευρώ, αλλά με σημαντικές απώλειες και ζημιές στη συμμετοχή και ακτινοβολία της στο Παγκόσμιο Οικονομικό γίγνεσθαι.

Δεύτερον, δεν είναι ασύνηθες πια να σημειώνονται από πλευράς μεγάλων οικονομικών δυνάμεων – μέσα στις οποίες εντάσσονται και οι Οίκοι Αξιολόγησης – δυσμενείς προγνώσεις, οι οποίες περισσότερο από προβλέψεις, αποτελούν επιθυμίες προς τις οποίες θέλουν να σπρώξουν τα πράγματα.

Τρίτον, εντωμεταξύ ο αγώνας επιβίωσης και διάσωσης της Ευρωζώνης καθημερινά και ενισχύεται ολοένα και πιο πολύ, με επιστράτευση ολοένα και μεγαλύτερων και περισσότερων μέσων, προκειμένου από τη μια πλευρά να διασωθεί – ή έστω να μην «τραυματιστεί θανάσιμα» η Ευρωζώνη και το Ευρώ – από την άλλη δε να μείνει μεγάλη και υπολογίσιμη η πολιτικο-οικονομική δύναμη της συμπαγούς Ευρώπης.

Advertisements