Η Κρίση στην Ευρωζώνη σπρώχνει τα πράγματα…

ΤΟ 2012 ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ ΑΠΟ ΤΟ 2011;;;

…ακόμη πιο κάτω…”σκαλί-σκαλί στου κακού τη σκάλα”

Γράφει ο Ελευθέριος Βερυβάκης τ. Υπουργός – Βουλευτής

Δεν υπάρχει κανένας στην Ευρώπη, αλλά και στον Κόσμο ολόκληρο, που να μην παραδέχεται πια κάτι το οποίο μέχρι τώρα αντικρουόταν ή αμφισβητείτο από πολλούς – τουλάχιστον όταν οι αναφορές αφορούσαν τις μεγαλύτερες οικονομικές δυνάμεις της Ευρώπης και της Ευρωζώνης (π.χ. Γερμανία, Γαλλία κλπ.) – γιατί αυτοί υποστήριζαν ότι η Ευρωπαϊκή Κρίση Χρέους και Ανάπτυξης αφορούσαν κατ’ εξαίρεση ορισμένες περιοχές π.χ. της Ελλάδας ή της Ν. Ευρώπης, αλλά όχι ολόκληρη την Ευρωζώνη.]

Όμως αυτός ο “μύθος ή η αντίστοιχη πλάνη” έχουν πια διαλυθεί και τη θέση τους έχει καταλάβει η βεβαιότητα, ότι η Οικονομική Κρίση από την οποία πλήττεται λίγο πολύ ολόκληρη η Υφήλιος, αλλά προεχόντος η Ευρώπη, έχει πλάτος και βάθος, που δεν μπορεί να αποκρυφθεί με απλές και κούφιες αρνήσεις ή διαψεύσεις των πολιτικο-οικονομικών Ηγεσιών του σημερινού κόσμου – που ανοικτά πια παραδέχονται, ότι τόσο η Ευρωζώνη όσο και το Ευρώ κινδυνεύουν με διάλυση και εξαφάνιση.

Το 2011 σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις ήταν για την Οικονομία ένας δραματικά κακός χρόνος και αφορούσε λίγο πολύ όλες τις χώρες της Ευρωζώνης – αν και είναι αλήθεια – ότι ορισμένες από αυτές π.χ. Γερμανία, δεν πλήγηκε τόσο καίρια από αυτή, έτσι ώστε να μπορεί να φιλοξενεί σε ορισμένους αριθμούς και χώρους κάποια υπολείμματα αισιοδοξίας και πίστης, ότι τελικά η Παγκόσμια Οικονομική Κρίση δε θα αμφισβητήσει την ευημερία τους και την σχετικά προέχουσα θέση τους έναντι των υπολοίπων κρατών και κοινωνιών.

Όμως, αν κρίνει κανείς από τα μηνύματα των Ευρωπαϊκών πολιτικο-οικονομικών Ηγεσιών, που με την ευκαιρία της Πρωτοχρονιάς εξεπέμφθησαν, θα πρέπει να παραδεχθεί, ότι οι Ηγεσίες πλέον των κρατών της Ευρώπης έχουν ανεπίστροφα παραδεχθεί, ότι η Παγκόσμια Οικονομική Κρίση μας έχει επισκεφθεί και στέρεα εμπεδωθεί στον Ευρωπαϊκό χώρο, χωρίς μάλιστα να σημειώνονται εξαιρέσεις σε κάποια Κράτη από εκείνα της Ευρωζώνης που διαθέτουν πιο εύρωστη οικονομία. Για αυτό με μια λέξη το Μήνυμα που συνολικά εκπέμπεται είναι, ότι το 2012 θα είναι χειρότερο από το 2011.

Έτσι, για του Ευρωπαίους Ηγέτες το 2012 θα είναι μια χρονιά δυσκολότερη από την περυσινή. Αναλυτικά:

Η Γερμανίδα Καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ δήλωσε, ότι η νέα χρονιά θα είναι «αναμφισβήτητα» πιο δύσκολη από την περυσινή.

Σε ανάλογο τόνο ο Γάλλος Πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί εκτίμησε ότι η κρίση δεν έχει τελειώσει.

Ο Ιταλός Πρόεδρος Τζόρτζιο Ναπολιτάνο ζήτησε περισσότερες θυσίες για να αποφύγει η Ιταλία μια «οικονομική κατάρρευση».

Περισσότερες θυσίες καλούνται να κάνουν και οι Ισπανοί μετά την Κυβερνητική εκτίμηση για εκτροχιασμό του δημοσιονομικού ελλείμματος της χώρας.

Η Γερμανίδα Καγκελάριος Α. Μέρκελ τόνισε, ότι η Ευρώπη αντιμετωπίζει το «σκληρότερο τεστ εδώ και δεκαετίες. Ο δρόμος για να ξεπεραστεί η κρίση χρέους παραμένει μακρύς και θα έχει πισωγυρίσματα», αλλά προέβλεψε ότι στο τέλος η Ευρώπη θα αναδειχτεί δυνατότερη από την κρίση.

Παρακινώντας για μεγαλύτερη ευρωπαϊκή συνεργασία για τη σωτηρία του ευρώ, η Μέρκελ είπε ότι η Γερμανική οικονομία καταγράφει καλές επιδόσεις «ακόμη και αν η επόμενη χρονιά θα είναι αναμφίβολα πιο δύσκολη από τη φετινή». Δεσμεύτηκε ακόμη ότι θα κάνει «καθετί» για να ενισχύσει το ευρώ, ενώ εκτίμησε ότι «στη Γερμανία έχουμε καλούς λόγους για να είμαστε σίγουροι για τον εαυτό μας».

Από την πλευρά του ο Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος θα συναντηθεί με τη Γερμανίδα Καγκελάριο στις 9 Ιανουαρίου, τόνισε ότι «η πρωτοφανής αυτή κρίση, η οποία είναι αναμφίβολα η χειρότερη από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, δεν έχει ακόμη τελειώσει», αποκλείοντας πάντως το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε νέα μέτρα λιτότητας, παρά τις απειλές που δέχεται η Γαλλία από τους οίκους αξιολόγησης για υποβάθμιση.

Η δημοσιονομική κατάσταση της Ιταλίας κυριάρχησε στο μήνυμα του Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, ο οποίος κάλεσε τους συμπατριώτες του να κάνουν περισσότερες θυσίες. «Οι θυσίες είναι αναγκαίες για να διασφαλιστεί το μέλλον των νέων ανθρώπων», δήλωσε, προσθέτοντας ότι η οικονομική εξυγίανση της χώρας είναι αναγκαία για να αποφευχθεί μια οικονομική κατάρρευση της Ιταλίας. Πάντως, η αυστηρή λιτότητα επιφυλάσσει νέες επιβαρύνσεις και για τους Ιταλούς το 2012, καθώς το νέο έτος θα φέρει μαζί του, αυξήσεις της τάξεως των 2.100 ευρώ στις δαπάνες κάθε Ιταλικής οικογένειας, σύμφωνα με καταναλωτικές οργανώσεις.

Νέα μέτρα λιτότητας φέρνει στην Ισπανία η εκτίμηση της νέας κεντροδεξιάς κυβέρνησης ότι το έλλειμμα της χώρας για το 2011 θα διαμορφωθεί τελικά κοντά στο 8% του ΑΕΠ, πολύ υψηλότερα δηλαδή από τον στόχο για 6% για τον οποίο είχε δεσμευθεί η προηγούμενη Κυβέρνηση Θαπατέρο.

Τα νέα μέτρα θα περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, αυξήσεις στη φορολογία εισοδήματος, κυρίως των υψηλόμισθων, και ακινήτων και πάγωμα μισθών στο Δημόσιο.

Όμως, ασφαλώς δε χρειάζεται να καταφύγουμε στα μηνύματα των Αρχηγών των Κρατών και των Κυβερνήσεων για Κράτη, όπως η Ελλάδα, Πορτογαλία, Ιρλανδία κλπ., προκειμένου να τονίσουμε το γεγονός, ότι η κρίση στην Ευρωζώνη – ιδιαίτερα στο Νότιο τμήμα της – ήταν μέχρι τώρα κακή, αλλά οδηγείται στο να γίνει χειρότερη σε βαθμό απελπησίας Ηγεσιών και Λαού, ο οποίος κάθε μέρα και πιο πολύ βαδίζει στου “σκαλί-σκαλί στου κακού τη σκάλα” – χωρίς μέχρι στιγμής να διακρίνεται ένα κάποιο φως αισιοδοξίας για την έξοδο από το τούνελ της Κρίσης.

Όμως, η Κρίση Χρέους των Κρατών-Μελών της Ευρωζώνης επηρεάζει όπως είναι φυσικό άμεσα και βαθιά και την απόδοση των Διεθνών Αγορών, που εξαιτίας αυτού του λόγου χάνουν πλούτο. Ίσως για αυτό αρκετές από αυτές πιστεύουν πια πως ήρθε η ώρα της ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗΣ με ΑΝΑΠΤΥΞΗ.

Έτσι, η Ευρωπαϊκή Κρίση Χρέους επηρέασε αρνητικά και τις Διεθνείς Αγορές, οι οποίες έχασαν την περασμένη χρονιά 6,3 τρις δολάρια. Συγκεκριμένα, βάσει στοιχείων του Bloomberg η κεφαλοποίηση των Διεθνών Αγορών μειώθηκε κατά 12,1% στα 45,7 τρις δολάρια, ενώ το ευρώ έκλεισε τη χρονιά ως το νόμισμα (ένα από τα βασικά) με τις χειρότερες επιδόσεις.

Μάλιστα όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα των «Financial Times», αναλυτές και τραπεζίτες εκτιμούν ότι η νέα χρονιά θα αρχίσει απαισιόδοξα. Ένα από τα άμεσα τεστ που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι Κυβερνήσεις είναι η λήξη κρατικών ομολόγων τους επόμενους μήνες αξίας αρκετών δισ. ευρώ. Οι Ευρωπαϊκές Κυβερνήσεις θα πρέπει να καλύψουν λήξεις αξίας 457 δισ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2012, με τα 113 δισ. ευρώ να αναλογούν σε λήξεις Ιταλικών ομολόγων.

Οι πολιτικοί παρατηρητές, που σχολιάζουν στις ιστοσελίδας μας τις εξελίξεις (Π.Π.-Σ.Ι.Ε.) που σχολίασαν τα διαγγέλματα και τους λόγους των Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων κατέληγαν, ότι:

Πρώτον, όλοι χωρίς καμιά εξαίρεση όχι μόνο παραδέχονται και ομολογούν το απόλυτο σκοτάδι στο Τούνελ της Κρίσης, που αυτή τη στιγμή επικρατεί στην Ευρωζώνη, αλλά και δείχνουν ότι δεν έχουν ακόμη βρει το φάρμακο της θεραπείας του προβλήματος, το οποίο κάθε μέρα και περισσότερο και κάθε έτος και πιο πολύ, μεγαλώνει.

Δεύτερον, παρά το γεγονός ότι όλοι ατομικά και κατ’ ιδίαν μιλάν για την ανάγκη αναστροφής των δεδομένων μέσω μεθόδων αντεπίθεσης, η σπουδαιότερη των οποίων είναι η επανα-ώθηση των οικονομιών προς την Ανάπτυξη, εντούτοις τίποτε ακριβώς δεν προγραμματίζεται ακόμη στη μεγάλη κλίμακα της Ευρωζώνης προς αυτήν την κατεύθυνση.

Τρίτον, όλοι πια συνειδητοποιούν, ότι περαιτέρω συντήρηση και ανάπτυξη του δρόμου της κακοδαιμονίας στην Ευρωζώνη, ασφαλώς και δεν μπορεί να αποκλείσει κοινωνικές εκρήξεις και εξεγέρσεις από τις μεγάλες μάζες του Λαού στις πιο δυστυχούσες και φτωχές περιοχές της Ευρωζώνης, η οποία επιπρόσθετα δε φαίνεται να είναι σε θέση να βοηθήσει τα περισσότερο δυστυχούντα κράτη και περιοχές, που δοκιμάζονται εντονότερα από την κρίση.

Οι Π.Π.-Σ.Ι.Ε. για όλα τα πιο πάνω παρατηρούν, ότι βρισκόμαστε σε μια πορεία για το πιο «σκοτεινό σημείο του Μεσονυχτίου», χωρίς μέχρι τη στιγμή να είναι σε θέση κανείς να παίξει το ρόλο του Προφήτη και του Σωτήρα και να επιτρέψει να επιστρέψει η αισιοδοξία και η ελπίδα, ότι επιτέλους βρισκόμαστε κοντά στην έξοδο από το τούνελ.

Έτσι, μετά από την πιο πάνω εξέλιξη και κατάσταση η μόνη ελπίδα που απομένει είναι η ανάληψη από το Λαό της απόφασης και της ευθύνης πρωτοπορίας για τη λαϊκή σωτηρία με δικές του δυνάμεις ΗΓΕΣΙΑΣ και ΣΤΗΡΙΞΗΣ.

Advertisements