Το “άπατο Βαρέλι” της Ελληνικής Οικονομικής Κρίσης…

Το «ΚΟΥΡΕΜΑ» και το «ΞΥΡΙΣΜΑ» είναι ΓΕΜΑΤΟ «ΑΓΚΑΘΙΑ»

…δε γεμίζει…

Γράφει ο Ελευθέριος Βερυβάκης, τ. Υπουργός – Βουλευτής

Όσο περνάνε οι μέρες, τόσο και πιο πολύ συνειδητοποιείται από όλους, ότι στην πολιτική οι αποστάσεις μεταξύ θεωρίας και πράξης είναι πελώριες και συχνά πλησιάζουν σχεδόν το αδύνατο να υπερκαλυφθούν.

Η πιο πάνω αλήθεια βρίσκει την επιβεβαίωσή της άλλη μια φορά με τα προβλήματα του Ελληνικού Χρέους, που ναι μεν λύνονται στις Αποφάσεις των Συνόδων Κορυφής των Ανώτερων Οργάνων της ΤΡΟΙΚΑΣ (ΕΕ-ΕΚΤ-ΔΝΤ), όμως μετά από αυτές τα “αγκάθια” που εμφανίζονται κατά την εκτέλεση των Αποφάσεων είναι σχεδόν αδύνατο να ξεπεραστούν και τελικά δεν ξεπερνιούνται.

Αυτό άλλη μια φορά το δοκιμάζουν όσοι από την κάθε πλευρά διαπραγματεύονται το Ελληνικό PSI. Για αυτό και σκληραίνει καθημερινή το «πόκερ» για το κούρεμα των Ελληνικών Ομολόγων μεταξύ των πιστωτών της χώρας και της Κυβέρνησης.

Ενώ, το «ξύρισμα» που αμέσως μετά θα ακολουθήσει εμφανίζεται πια σχεδόν “απροσπέλαστο” μετά από όλα όσα έχουν προηγηθεί και έχουν κατά γενική ομολογία εξαντλήσει τις αντοχές του Ελληνικού Λαού σχεδόν χωρίς αποτέλεσμα.

Το «κούρεμα»…

Με μία σειρά από κρίσιμα θέματα να παραμένουν άλυτα για την ανταλλαγή ομολόγων (PSI), ο Επικεφαλής του Διεθνούς Τραπεζικού Ινστιτούτου Τσαρλς Νταλάρα συναντάται εκ νέου σήμερα (13 Ιανουαρίου 2012) με τον Πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο και τον υπ. Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο.

Ο χρόνος πιέζει ασφυκτικά, καθώς η Τρόικα, η οποία θα έρθει στην Αθήνα την ερχόμενη εβδομάδα αρνείται να ξεκινήσει διαπραγμάτευση για τη νέα δανειακή σύμβαση, αν πρώτα δεν κλείσει η Συμφωνία του PSI.

Η Ελληνική Κυβέρνηση αισιοδοξούσα υπερβολικά εκφράζει την πεποίθηση, ότι η Συμφωνία θα ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα με τέλη της άλλης εβδομάδας. Ωστόσο, παράλληλα, προωθεί τις διαδικασίες που θα επιβάλουν υποχρεωτικά την ανταλλαγή ομολόγων (CACs) σε περίπτωση που αυτό καταστεί αναπόφευκτο.

O κ. Νταλάρα φέρεται να ζήτησε ένα επιτόκιο υψηλότερο του 5% για τα νέα Ελληνικά Ομόλογα που θα αντικαταστήσουν τα υφιστάμενα, την ώρα που η Ελληνική πλευρά δεν δέχεται τα νέα ομόλογα να έχουν επιτόκιο άνω του 5%. Μάλιστα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) – του οποίου η Επικεφαλής Κριστίν Λαγκάρντ μιλάει για ανάγκη οικονομικής βοήθειας αρκετών πρόσθετων δεκάδων δισεκατομμυρίων – φαίνεται να υποστηρίζει, ότι το επιτόκιο δεν θα πρέπει να ξεπερνά το 4% για να είναι βιώσιμο το Ελληνικό χρέος.

«Άλυτα», λοιπόν, παραμένουν ακόμα ορισμένα ζητήματα για την αναδιάρθρωση του Ελληνικού χρέους (PSI+), με τον χρόνο και την Τρόικα να πιέζουν ασφυκτικά, ώστε να ολοκληρωθεί ο πρώτος γύρος των Διαπραγματεύσεων το ταχύτερο δυνατόν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η τρόικα έχει διαμηνύσει προς την κυβέρνηση πως δεν είναι διατεθειμένη να ξεκινήσει τις συζητήσεις για το νέο πακέτο στήριξης την ερχόμενη εβδομάδα (στις 17/1 καταφθάνουν τα τεχνικά κλιμάκια και στις 20/1 οι επικεφαλής) από τη στιγμή που δεν έχει κλείσει η Συμφωνία για το PSI+. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες του πρακτορείου Dow Jones Newswires, ο κ. Νταλάρα φέρεται να δήλωσε πως «είμαστε κάπως ανήσυχοι για την έλλειψη μιας ξεκάθαρης διαδικασίας για την ολοκλήρωση αυτών των διαπραγματεύσεων».

Την ίδια ώρα, η Ελλάδα προωθεί και τις διαδικασίες για τη νομοθέτηση των ρητρών συλλογικής δράσης (Collective ActionClauses – CACs). Πρόκειται για ρήτρες που θα επιβάλουν το «κούρεμα» σε όλους τους ομολογιούχους, εφ’ όσον έχουν συμφωνήσει ένα ποσοστό αυτών (για παράδειγμα το 75%), άλλως θα αναγκαστούν να καταφύγουν στα CACs.

Δηλαδή, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν αποκλείεται τα CACs να εφαρμοστούν για όσους δεν συμφωνήσουν με τους όρους του PSI.

Στην περίπτωση αυτή, το «κούρεμα» θα γίνει με πιο αυστηρούς όρους για όσους δεν συμμετάσχουν στο PSI+, σε μία προσπάθεια να καταστεί «ελκυστικότερο» το PSI+ και να υπάρξει μεγαλύτερη συμμετοχή σε αυτό.

Πάντως, μετά τη χθεσινή συνάντηση που είχαν ο κ. Νταλάρα με τους κ. Παπαδήμο και Βενιζέλο, το IIF ανακοίνωσε πως «μια σειρά θεμάτων συζητήθηκαν και ορισμένα παραμένουν άλυτα», για να προσθέσει ότι «οι συζητήσεις θα συνεχιστούν στην Αθήνα αύριο (σ.σ. σήμερα), αλλά ο χρόνος για την επίτευξη συμφωνίας τελειώνει».

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα «άλυτα» ζητήματα στις διαπραγματεύσεις για το PSI+ έχουν να κάνουν με:

– Το επιτόκιο των νέων ομολόγων (οι ιδιώτες ζητούν επιτόκιο υψηλότερο ακόμα και του 5%).

– Την πιθανότητα μη επαρκούς συμμετοχής των ιδιωτών στο PSI+ που θα οδηγήσει είτε σε νέα δάνεια από την Ευρωζώνη, είτε στην ενεργοποίηση των CACs.

– Τη στάση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας εάν ενεργοποιηθούν τα CACs (θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα αναγκαστεί να συμμετάσχει στο «κούρεμα» και η ΕΚΤ στην περίπτωση αυτή).


Πάντως, το IIF στην ανακοίνωσή του ασκεί πιέσεις προς την Ευρωζώνη να υποχωρήσει στα παραπάνω ζητήματα ώστε να ολοκληρωθεί η «εθελοντική Συμφωνία για το PSI». Για να γίνει αυτό, αναφέρει ότι θα πρέπει να «δοθεί στήριξη απ’ όλους τους επίσημους φορείς τις ημέρες που έρχονται» και σημειώνει πως «όπως η Kαγκελάριος Μέρκελ και ο Πρόεδρος Σαρκοζί σημείωσαν στη συνέντευξη Τύπου που έδωσαν νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, είναι σημαντικό η Ελλάδα να φτάσει σε συμφωνία με τον ιδιωτικό τομέα σε εθελοντική βάση το συντομότερο δυνατόν». Αλλά κανένας δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα οτι αυτό πράγματι θα συμβεί.

Το «ξύρισμα»

Οι πολιτικοί παρατηρητές, θεωρούν βέβαιο το γεγονός, ότι αμέσως μετά το κούρεμα και όλες τις άλλες αναγκαίες αποφάσεις πουσυνδέονται με τις νέες εκταμιεύσεις νέων ποσών Δανείων – και ανάλογα με την πορεία των συμφωνιών – αναμένονται νέα μέτρα κατά του Ελληνικού Λαού, ο οποίος θα κληθεί σε νέα συμπίεση του επιπέδου ζωής που σήμερα έχει – και το οποίο είναι πλέον σε όλους γνωστό ότι βρίσκεται στο μη περαιτέρω – και έναντι των οποίων κανένας δε γνωρίζει τις αντιδράσεις του Λαού.

Ενόψει, των πιο πάνω εξελίξεων τόσο για το «ξύρισμα»… όσο και για το «κούρεμα» του χρέους… οι πολιτικοί παρατηρητές, που σχολιάζουν στις ιστοσελίδες μας τις εξελίξεις (Π.Π.-Σ.Ι.Ε.) υπογράμμιζαν:

Πρώτον, τη σημασία του αμέσως προσεχούς χρονικού διαστήματος, το οποίο εμφανίζεται εξαιρετικά κρίσιμο και με βάση το οποίο – σε συνάρτηση με τις αποφάσεις που θα πάρουν για αυτό οι διάφορες εμπλεκόμενες σε αυτό πλευρές – θα κριθεί το οικονομικό και κοινωνικό μέλλον της χώρας.

Δεύτερον, οι κρίσιμες πολιτικές εξελίξεις, που θα σημειωθούν κατά αυτό το χρονικό διάστημα αφορούν πρωτεύοντως τις οικονομικές καταστάσεις, που προκύπτουν καθημερινά από τις νέες αποφάσεις των εμπλεκομένων πλευρών, αλλά θεωρούν απολύτως αναγκαίο να επισύρουν την προσοχή όλων και επί των κομματικών εξελίξεων και γεγονότων, με βάση τα οποία θα διαμορφωθεί ο προσεχής πολιτικός χάρτης της χώρας.

Τρίτον, οι Π.Π.-Σ.Ι.Ε. τονίζουν ιδιαίτερα, ότι οι αλλαγές που σημειώνονται στα “οικονομικά δεδομένα και ζητούμενα”, που έχουν σχέση με την οικονομική κρίση στην Ελλάδα, έχουν αμεσότατη επίδραση και στις πολλές και διάφορες κοινωνικές καταστάσεις που δημιουργούν ή καταστρέφουν εξαιτίας της εξαιρετικά βίαιης αλλαγής που επιφέρουν στα οικονομικο-κοινωνικά δεδομένα, που σήμερα επικρατούν.

Σε αυτήν την υπόθεση των κοινωνικών αλλαγών πρωτεύουσα σημασία έχουν καταστάσεις όπως:

α)τα νέα επίπεδα ζωής των διαφόρων ομάδων και ατόμων,

β) η ανεργία και υποαπασχόληση, που σήμερα σημειώνεται – και μάλιστα με διαρκώς αυξανόμενο ρυθμό – και ολοένα και γιγαντώνεται,

γ)η έλλειψη ανάπτυξης και προόδου, όπως την απεικονίζουν οι αντίστοιχοι δείκτες που κινούνται κάτω από το απαραίτητο και στοιχειώδες επίπεδο ανάπτυξης και προόδου και

δ) η γενικότερη έλλειψη πνοής και οράματος που χαρακτηρίζει τις σημερινές ηγεσίες στην Ελλάδα, αλλά και

ε) αναρρύθμιτοι και αστάθμιτοι άλλοι παράγοντες και δεδομένα.

Advertisements