Ο πόλεμος με τις Αγορές συνεχίζεται…

ΤΡΟΙΚΑ ΚΑΤΑ ΠΙΣΤΩΤΩΝ για το PSI…

…ποιος θα πληρώσει το Ελληνικό Χρέος;;;

Γράφει ο Ελευθέριος Βερυβάκης, τ. Υπουργός – Βουλευτής

Βρισκόμαστε ήδη στην πιο κρίσιμη φάση της διαπραγμάτευσης για το Ελληνικό PSI. Αύριο ξαναρχίζουν οι συζητήσεις μεταξύ Ελλάδος και IIF για την οριστικοποίηση μιας καταρχήν Συμφωνίας, που θα διασφαλίζει τον εθελοντικό χαρακτήρα της ανταλλαγής και την βιωσιμότητα του Ελληνικού Χρέους έως την προσεχή Συνεδρίαση του Eurogroup, τη Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2012.

Οι πιέσεις της Τρόικας προς τους Ιδιώτες εντείνονται ώστε να είναι αυτοί που θα επωμισθούν ακόμη μεγαλύτερες ζημιές ως και άνω του 80% σε όρους καθαρής παρούσας αξίας με επιτόκια στα νέα ομόλογα λίγο πάνω ή λίγο κάτω του 3%, αντί για 5-5,5% που θέλουν οι τράπεζες και οι οποίες κατ’ αντεπίθεση χαρακτηρίζουν παράλογες τις νέες απαιτήσεις.

Εντωμεταξύ και ενώ συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις, οι συνομιλητές βγάζουν στο τραπέζι τα “ατού” που διαθέτουν. Από τη μια μερά οι ιδιώτες πιστωτές της Ελλάδας και από την άλλη το Βερολίνο με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, στο πλαίσιο του σκληρού πόκερ με τις διαπραγματεύσεις για το κούρεμα του Ελληνικού χρέους.

Όπως είναι ήδη γνωστό, πραγματικό “αγκάθι” στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας – Ιδιωτών Πιστωτών, Ευρωπαίων Εταίρων και του ΔΝΤ αποτελεί το επιτόκιο για τα νέα ομόλογα που θα εκδοθούν με τη συμφωνία του κουρέματος.

Οι Ιδιώτες Πιστωτές ζητούν πάνω από 5%, ενώ το ΔΝΤ και η Γερμανία επιδιώκουν κάτω από 4% κάτι που ουσιαστικά αυξάνει το ποσοστό κουρέματος πολύ πάνω από το 50%, που είχε συμφωνηθεί αρχικά -κάτι που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από τους ιδιώτες πιστωτές (τράπεζες, hedge funds κ.λπ.), που διατείνονται ότι οι συνομιλητές τους παραβιάζουν τη Συμφωνία για το 50%-50%.

Ο Επικεφαλής των διαπραγματευτών των ιδιωτών πιστωτών (IIF) Τσαρλς Νταλάρα εξετάζει τώρα να ζητήσει την παρέμβαση της ίδιας της Ανγκελα Μέρκελ, αλλά και του Νικολά Σαρκοζί για να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις, σύμφωνα με τους «Financial Times», κατηγορώντας εμμέσως πλην σαφώς Ευρωπαίους Αξιωματούχους και το Ταμείο για τις καθυστερήσεις. Πάντως ο εκπρόσωπος της Μέρκελ, Στέφεν Ζάιμπερτ δεν αφήνει περιθώριο για απευθείας παρέμβαση της Καγκελαρίου.

Όπως δήλωσε στη βρετανική εφημερίδα ο Τσαρλς Νταλάρα, αν και οι Έλληνες Αξιωματούχοι διαπραγματεύονται καλή τη πίστει, άλλοι Αξιωματούχοι της Ευρωζώνης δεν τηρούν όσα είχαν συμφωνηθεί στη Σύνοδο Κορυφής του Οκτωβρίου για κούρεμα 50%.
Όπως ισχυρίζονται οι ίδιοι οι τραπεζίτες έμειναν «ιδιαίτερα έκπληκτοι» για τα «εντελώς παράλογα» επιτόκια που τους προσφέρθηκαν.

Ο Νταλάρα θεωρεί ότι θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία μέχρι το τέλος αυτής της εβδομάδας, ώστε να ακολουθήσουν και οι τυπικές διαδικασίες για να μπορέσουν να αποπληρωθούν ομόλογα 14,5 δισ. ευρώ που λήγουν στις 20 Μαρτίου.

Η Γερμανία πάντως κρατά σκληρή στάση. Ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε χρησιμοποίησε σε χθεσινή του συνέντευξη στο γερμανικό ραδιόφωνο αυστηρή γλώσσα λέγοντας, ότι οι ιδιώτες πιστωτές κάνουν δημόσια δηλώσεις επειδή προσπαθούν να προωθήσουν τα συμφέροντά τους, ενώ τόνισε ότι στόχος των Ευρωπαίων είναι να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του Ελληνικού χρέους, «την οποία δεν θέλουμε να θέσουμε σε κίνδυνο με υπερβολικά επιτόκια».

Το ΔΝΤ, από την πλευρά του, προειδοποίησε ότι η κρίση στην Ευρωπαϊκή Οικονομία δημιουργεί ανάγκες για μεγαλύτερη ρευστότητα.

Το ΔΝΤ εκτιμά, ότι μια αύξηση της ρευστότητας θα βοηθούσε τις χώρες και τις τράπεζές τους να αντιμετωπίσουν την κρίση αφού, «χωρίς τολμηρή δράση, η Ευρώπη θα μπορούσε να παρασυρθεί σε μία πτωτική δίνη μειωμένης εμπιστοσύνης, στάσιμης ανάπτυξης και λιγότερων θέσεων εργασίας».

Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΣΕ ΣΚΛΗΡΗ ΣΤΑΣΗ.
Η Γερμανική Κυβέρνηση επισήμως απορρίπτει εμπλοκή της στις διαπραγματεύσεις Ελλάδας και ιδιωτών πιστωτών, αλλά το μήνυμα που στέλνει είναι ότι δεν θα υποχωρήσει στον στόχο της συμμετοχής των ιδιωτών στο κούρεμα του χρέους. Η επιμονή του Βερολίνου και ιδιαίτερα του Υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, που φέρονται να πιέζουν για χαμηλό επιτόκιο στα νέα ομόλογα, καθιστά πολύ σκληρές τις διαπραγματεύσεις, δεδομένου ότι αν γίνουν αποδεκτά τα αιτήματα των ιδιωτών ή δε θα εξασφαλισθεί το βιώσιμο του Ελληνικού χρέους ή θα αναγκαστούν τα Κράτη-Μέλη – ανάμεσα σε αυτούς και η Γερμανία – σε μεγαλύτερο μερίδιο συμμετοχής στην αντιμετώπιση του χρέους.

Οι πολιτικοί παρατηρητές, που σχολιάζουν στις ιστοσελίδες μας τις εξελίξεις (Π.Π.-Σ.Ι.Ε.) που θεωρούν ότι όλα βρίσκονται στην «κόγχη του γκρεμού» εκτιμούν, ότι τελικά θα βρεθεί σημείο συμβιβασμού – υπέρ του οποίου είναι και η Ελληνική Κυβέρνηση – ανάμεσα στις δυο αντίθετες πλευρές στις συζητήσεις για το Ελληνικό χρέος και τελικά θα αποφευχθεί το χειρότερο που θα ήταν η πτώχευση της Ελλάδος. Όμως, δεν μπορεί κανείς να αποκλείσει την δυνατότητα για επίτευξη των επιδιωκόμενων ποσοστών, όχι μέσω εθελουσίας συμμετοχής, αλλά με την επιστράτευση των ρητών της αναγκαστικής συμμετοχής, που εμπεριέχονται στην Συμφωνία του PSI.

Advertisements