Ο BLOOMBERG ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΙ πως ΕΠΙΚΕΙΤΑΙ ΣΥΜΦΩΝΙΑ για το PSI

Γράφει ο Ελευθέριος Βερυβάκης, τ. Υπουργός – Βουλευτής

Παρά την ανακοίνωση του απογεύματος της περασμένης Παρασκευής από πλευράς IIF, πως οι συνομιλίες παύουν μέχρι η Ελληνική και η Ευρωπαϊκή πλευρά να επανέλθουν με νέες προτάσεις, οι Εκπρόσωποι των Τραπεζών κάθονται ήδη ξανά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Τι μεσολάβησε αυτές τις ημέρες; Πόσο νερό στο κρασί τους έβαλαν οι δύο πλευρές; Θα επιχειρήσουμε να δώσουμε απαντήσεις σε όλα αυτά, με βάση τα όσα δήλωσε ο κ. Richards εκ των διαμεσολαβητών των δύο πλευρών.

Τα 32 σεντς ανά ευρώ, τα οποία θα έχουν λαμβάνειν οι ιδιώτες, που θα συμμετάσχουν στο PSI, σημαίνουν κούρεμα στο 50%-55%, που – αν ληφθεί υπόψη και ο πληθωρισμός μέχρι να αποπληρωθούν τα ομόλογα – φτάνει στο 68%, ώστε να πληρωθούν οι πιστωτές το ποσό αυτό.

Με την πιο πάνω προοπτική σαν δεδομένο, το 4% για τους 20ετείς τίτλους και το 5% για τους 30ετείς, που περιέγραψε ο Richards, είναι σε κάθε περίπτωση απαγορευτικό. Ο κανόνας λέει πως το επιτόκιο των ομολόγων πρέπει να είναι λίγο παραπάνω από το μέσο ρυθμό ανάπτυξης της χώρας την επόμενη εξαετία.

Με δεδομένο πως είναι πολύ πιθανό και το 2013 να είναι χρονιά ύφεσης, οι περισσότεροι αναλυτές των πιστωτών εκτιμούν πως από το 2014 θα περάσουμε σε ανάπτυξη, τη μέση τιμή της οποίας υπολογίζουν στο 3% μέχρι το 2018. Συνεπώς, και το επιτόκιο δεν θα πρέπει να ξεπερνά το 2,5% με 2,7%. Συνεπώς, οι διαπραγματεύσεις πρέπει να συνεχισθούν μέχρι να καταλήξουν σε ευνοϊκότερο για την Ελληνική πλευρά αποτέλεσμα.

Από τα θέματα, που εκκρεμούν, είναι και το αν το κούρεμα θα περιλαμβάνει όλα τα ομόλογα, που έχει εκδώσει το Ελληνικό Κράτος, ή μόνο αυτά που λήγουν έως τα τέλη του 2020.

Η πρώτη επιλογή είναι πιο συμφέρουσα για την Ελλάδα και προς αυτή την κατεύθυνση πιέζουν, τόσο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, όσο και οι Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς έχουν συνειδητοποιήσει το πρόβλημα, που δημιούργησε στην Ελληνική Οικονομία το επιτόκιο του μνημονίου.

Αν, λοιπόν, περιληφθούν όλα τα ομόλογα, μειώνεται και το τοκοχρεολύσιο και το συνολικό βάρος του χρέους. Έτσι, και η Ελλάδα θα κληθεί να αποπληρώσει λιγότερα, και θα εξασφαλισθεί πως το χρέος της θα θεωρηθεί βιώσιμο από το ΔΝΤ, ώστε να προχωρήσουν οι διαδικασίες για τη νέα δανειακή σύμβαση.

Όμως, με τα πιο πάνω δεδομένα, παράγοντες της αγοράς εκτιμούν πως το ποσοστό συμμετοχής 70%-80%, που προεξόφλησε ο Richards, δεν αρκεί, ώστε να υπάρχει ουσιαστικό αποτέλεσμα. Απαιτείται υψηλότερη συμμετοχή, ώστε να περιοριστεί όσο το δυνατόν περισσότερο το κόστος πληρωμής των CDS. Για αυτό οι διαπραγματεύσεις δεν θεωρείται ότι κατέληξαν.

Όμως, στη σκιά της πιο πάνω αποκάλυψης του Bloomberg, που ανέφερε πως βρισκόμαστε πολύ κοντά σε Συμφωνία για το κούρεμα, επικαλούμενο δηλώσεις του CEO του Marathon Fund, Bruce Richards, Νταλάρα και Λεμιέρ φτάνουν σήμερα στη χώρα μας οι πιο πάνω για να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις με το Λουκά Παπαδήμο και τον Ευάγγελο Βενιζέλο.

Το τελικό αποτέλεσμα είναι ακόμη άδηλο. Όμως όλοι έχουν την αίσθηση ότι η Συμφωνία δεν βρίσκεται μακριά.

Advertisements