Η ενεργοποίηση των CACs (Collective Action Clauses)

Το PSI στην ΤΕΛΙΚΗ ΕΥΘΕΙΑ…

αφήνει στη Συμφωνία για το “Κούρεμα” αμφίβολα οφέλη

Γράφει ο Ελευθέριος Βερυβάκης, τ. Υπουργός – Βουλευτής

Αποτελεί γενική πεποίθηση, ότι βρισκόμαστε πια στην τελική ευθεία για την Συμφωνία “κουρέματος” του Ελληνικού PSI. Όμως, κανένας δε γνωρίζει αν και κατά πόσο θα φτάσουμε εις το τέρμα με εθελοντική συμμετοχή εκείνης της πλειοψηφίας των δανειστών, που θα εξασφαλίσουν στην Ελλάδα αποδοχή της Συμφωνίας, που θα επιτευχθεί χωρίς να προκύψει πιστωτικό γεγονός – δηλαδή ενεργοποίηση της ρήτρας της υποχρεωτικότητας για ένα κομμάτι του χρέους – ή επειδή αυτό δε θα καταστεί δυνατό θα εξαναγκαστεί η Ελλάδα να νομοθετήσει, προκειμένου να πετύχει το κρίσιμο για αυτήν ποσοστό του επαρκούς PSI.

Με την προσδοκία, ότι θα καταλήξουν σε μία καταρχήν Συμφωνία κατά τις επόμενες ημέρες και πριν την Συνεδρίαση του Εurogroup τη Δευτέρα 23 Ιανουαρίου, συναντήθηκαν χθες (18/1/2012) ο Επικεφαλής του Διεθνούς Χρηματοοικονομικού Ινστιτούτου (IIF) Τσάρλς Νταλάρα με τον Πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο, ενώ και σήμερα αναμένεται νέα συνάντηση προκειμένου να συνεχισθούν οι συζητήσεις του Τ. Νταλάρα με τον Έλληνα Πρωθυπουργό.

Εντωμεταξύ, το ΔΝΤ και το Βερολίνο πιέζουν τους Διεθνείς Πιστωτές για χαμηλότερο κουπόνι στα νέα ομόλογα που θα δώσει η Ελλάδα στο πλαίσιο του προγράμματος ανταλλαγής.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων βρίσκεται πρόταση με μεσοσταθμικό επιτόκιο λίγο πάνω από το 4% (με τη ζημιά για τους ομολογιούχους στην παρούσα αξία να φθάνει το 70%).

Αυτό βεβαίως που θα καθορίσει την επιτυχία η μη του προγράμματος ανταλλαγής των ομολόγων είναι το ύψος της συμμετοχής των ιδιωτών για το οποίο εκτιμήσεις θα υπάρξουν μετά από την ολοκλήρωση της καταρχήν Συμφωνίας. Αξίζει βέβαια να σημειωθεί ότι σε συνέντευξή του στην εφημερίδα New York Times ο κ. Παπαδήμος άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο νομοθετικής ρύθμισης για την υποχρεωτική συμμετοχή των ομολογιούχων στο “κούρεμα” του Ελληνικού Χρέους.


Στη συνέντευξή του στους New York Times, ο Έλληνας Πρωθυπουργός ανέφερε, όταν ρωτήθηκε συγκεκριμένα, πώς στην περίπτωση που οι ομολογιούχοι δεν συμφωνήσουν δεν αποκλείεται να ενεργοποιηθούν οι ρήτρες συλλογικής ευθύνης (CAC’s).

Οι πολιτικοί παρατηρητές, που σχολιάζουν στις ιστοσελίδες μας τις εξελίξεις (Π.Π.-Σ.Ι.Ε.) παρατηρούσαν, ότι:

Πρώτον, όσο προχωρούν οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στις δυο πλευρές – εκείνη που αγωνίζεται υπέρ των Ελληνικών συμφερόντων και την άλλη που εκπροσωπεί τα συμφέροντα των δανειστών της Ελλάδος, που αρνούνται ή δυστροπούν να συνάψουν εθελοντική Συμφωνία για το «κούρεμα» του Ελληνικού χρέους – τόσο και δυναμώνουν και αγριεύουν τα παιχνίδια και οι μπλόφες των δύο πλευρών, προκειμένου η κάθε μια να εξοικονομήσει επιχειρήματα και στη συνέχεια ποσοστά υπέρ των σκοπών για τους οποίους αγωνίζεται.

Δεύτερον, τα μέχρι στιγμής στοιχεία δεν συνηγορούν για την πιθανολόγηση νίκης της πλευράς που αγωνίζεται υπέρ των Ελληνικών συμφερόντων. Με άλλα λόγια αν θα γίνει κατορθωτό να πετύχει το εθελοντικό «κούρεμα» σε ικανοποιητικό βαθμό για τις εν συνεχεία διαπραγματεύσεις και ρυθμίσεις του χρέους που απομένει.

Εξ αυτού του λόγου εμφανίζεται σαν πιθανότερη εκδοχή η ενεργοποίηση CACs(CollectiveActionClauses), πράγμα όμως το οποίο πρέπει πάση θυσία να αποφευχθεί, για να μην προκληθεί πιστωτικό γεγονός και έτσι να προκληθούν ανεπιθύμητες για τα Ελληνικά συμφέροντα καταστάσεις.

Τρίτον, σε οποιαδήποτε παρόμοια περίπτωση μένει να δούμε αν αυτό θα επιφέρει αυτόματα ή μετά από μια σειρά ενδιάμεσες αποφάσεις και διαδικασίες, την «διακριτική χρεοκοπία» της Ελλάδας και ακόμη τις λοιπές συνέπειες, που αυτή θα μπορεί να έχει στο συνολικό Ελληνικό Οικονομικό status στο Εσωτερικό και το Εξωτερικό.

Οι Π.Π.-Σ.Ι.Ε. με βάση τα όσα πιο πάνω σημειώνονται εκτιμούν, ότι μια μείωση του χρέους 50%-60% δεν εξασφαλίζει τα πλεονεκτήματα, που είχαν υπολογισθεί από το Συμβούλιο Κορυφής της Τρόικας και αφήνει μεγάλα ερωτηματικά για το ύψος της τελικής ωφέλειας του Ελληνικού Χρέους.

Advertisements