Συμφωνία-Ανάσα …

ΣΥΜΒΙΒΑΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ PSI;;;

…μέχρι τη «νέα Δανειακή Σύμβαση» με την Τρόικα

Γράφει ο Ελευθέριος Βερυβάκης, τ. Υπουργός – Βουλευτής

Η χθεσινή μέρα, εξαιτίας της ελεύσεως των διαπραγματευτών του PSI και των συναντήσεων του Πρωθυπουργού με τους τρεις Αρχηγούς των Κομμάτων, που στηρίζουν την Κυβέρνηση, έφερε στο φως το ακριβές σημείο στο οποίο βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις για το Ελληνικό PSI.

Σύμφωνα με τις σχετικές ειδήσεις, που αφορούν τα θέματα που συνδέονται με τις διαπραγματεύσεις, αγωνιώδεις προσπάθειες καταβάλλονται για να υπάρξει άμεσα, ίσως και σήμερα και πριν το Eurogroup της Δευτέρας, συμφωνία για το Ελληνικό PSI σε εθελοντική βάση.

Ζητούμενο είναι να επιτευχθεί “συμβιβασμός για το επιτόκιο” που θα φέρουν τα νέα ομόλογα -ει δυνατόν μεσοσταθμικά κάτω του 4%- αλλά και τις διασφαλίσεις που θα τα διέπουν, τα μεγάλα δηλαδή «αγκάθια» στη διαπραγμάτευση μεταξύ Ελλάδας-Ιδιωτών που συνεχίζεται και σήμερα.

Χθες ο Πρωθυπουργός Λ. Παπαδήμος και ο Υπουργός Οικονομικών είχαν νέα συνάντηση με τον Επικεφαλής του IIF στο Μέγαρο Μαξίμου. Αμέσως ύστερα από την Ελληνική Κυβέρνηση αλλά και το IIF δήλωναν επισήμως πως οι συνομιλίες με το IIF συνεχίζονται και σήμερα και καταγράφηκε πρόοδος στις διαπραγματεύσεις της Πέμπτης.

O Υπουργός Οικονομικών δήλωσε, ότι οι συζητήσεις διεξήχθησαν σε ιδιαίτερα καλό κλίμα, ενώ είπε νωρίτερα στη Βουλή ότι μέχρι σήμερα το μεσημέρι πρέπει να έχουν οριστικοποιηθεί πολλά πράγματα και έως τη Δευτέρα πρέπει να έχουν επισημοποιηθεί επίσης πολλά. «Την άλλη Δευτέρα, στις 30 Ιανουαρίου στη Σύνοδο Κορυφής θα πρέπει να έχουμε οριστικά σχήματα για το νέο πρόγραμμα, όχι απλώς για το PSI» κατέληξε ο Υπουργός Οικονομικών.

Eπιτόκια


Όλες οι πληροφορίες μέχρι αργά χθες το βράδυ συνέκλιναν προς το ότι, εκτός σοβαρού απροόπτου, η επίτευξη Συμφωνίας για το PSI είναι θέμα ωρών, με τη διαφορά των δύο πλευρών όσον αφορά στο μέσο επιτόκιο των νέων ομολόγων να «παίζεται» στη ζώνη του 3,5% – 4,5%, με ζημίες για τους ιδιώτες σε όρους καθαρής παρούσας αξίας σε μέσα επίπεδα στο 65% – 70%, ίσως 68%, αλλά και στις ρήτρες που θα τα συνοδεύουν. Σύμφωνα με πληροφορίες του Τύπου, η πρόταση που κατέθεσαν οι ιδιώτες προβλέπει κλιμάκωση του επιτοκίου, 3% για ομόλογα που λήγουν έως το 2014, 4% για ομόλογα με λήξη το 2020 και 5% για λήξεις μετά το 2021 με απαίτηση παροχής εγγυήσεων επί των νέων ομολόγων.

Δημοσίευμα του Reuters αργά χθες το απόγευμα ανέφερε πως οι ιδιώτες απέρριψαν την Τετάρτη κοινή πρόταση της Ελληνικής Κυβέρνησης και της Τρόικας που προέβλεπε επιτόκιο ελαφρώς υψηλότερο του 3,5% στα νέα ομόλογα με την ίδια πηγή να δηλώνει πως οι ιδιώτες επιμένουν σε κουπόνι τουλάχιστον 4%. «Υπάρχει μικρή διαφορά μεταξύ των δύο πλευρών, όσον αφορά στο κουπόνι και τη ρήτρα ανάπτυξης», δήλωνε τραπεζική πηγή στο πρακτορείο και προσέθετε πως «συζητείται το κουπόνι να είναι κλιμακωτό, να υπάρχει δηλαδή ένα για τα πρώτα χρόνια και να αλλάξει μετά».

Συγκεκριμένα υπό συζήτηση – μετά από πρόταση της Ελληνικής πλευράς – τέθηκε επιτόκιο που θα ξεκινά από 3,6% – 3,7% και θα αυξάνεται κάθε δύο, τρία ή τέσσερα χρόνια ανάλογα με το χρόνο ωρίμασης του ομολόγου και αυτή την πρόταση θα έθετε ο κ. Νταλάρα προς τους ιδιώτες. Ο Υπουργός Οικονομικών στη Βουλή ανέφερε, ότι εάν προκύψει κενό στις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας, θα πρέπει να καλυφθεί είτε με μεγαλύτερη συνεισφορά από την Ε.Ε., η οποία στην παρούσα φάση δεν δείχνει ούτε διάθεση ούτε ετοιμότητα για κάτι τέτοιο, είτε άλλως να μην υπάρξει Συμφωνία.

«Άρα δεν πρέπει να προκύπτει κενό» είπε ο Υπουργός Οικονομικών τονίζοντας πως «έχει πολύ μεγάλη σημασία ο τρόπος με τον οποίο θα μετάσχει ο ιδιωτικός τομέας». Στόχος είναι οι ιδιώτες αφενός να συμμετάσχουν καθολικά στη συμφωνία ώστε να επιτευχθεί η μείωση του χρέους κατά 100 δισ. ευρώ. Παράλληλα μεγάλο ζητούμενο είναι το εάν αυτή θα παραμείνει σε εθελοντική βάση.

Υπενθυμίζεται, ότι ο Πρωθυπουργός Λ. Παπαδήμος μιλώντας στους New York Times άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να ενεργοποιηθούν τελικά τα Collective Action Clauses (CAC’s), δηλαδή να επιβληθεί το «κούρεμα» σε όσους ιδιώτες δεν προσέλθουν εθελοντικά στη Συμφωνία, κάτι που συνέδεσε με το ποσοστό συμμετοχής που τελικά θα εκδηλωθεί.

Η ενεργοποίηση αυτών των ρητρών (CACs) θα πυροδοτήσει πιθανότητα τα CDS. Ο κ. Παπαδήμος εμφανίστηκε πάντως αισιόδοξος ότι θα υπάρξει επιτυχής κατάληξη των διαπραγματεύσεων. «Λαμβάνοντας υπόψη την πολυπλοκότητα του εγχειρήματος θα έλεγα ότι είμαστε κοντά στην επίτευξη συμφωνίας» εκτίμησε.

Η συμπεριφορά του ΔΝΤ
Το «πράσινο φως» για να επιστρέψει στην Αθήνα, έλαβε χθες από το Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΝΤ ο Π. Τόμσεν, που ξεκινά συνομιλίες για τη νέα Δανειακή Σύμβαση τη Δευτέρα. Η χθεσινή Συνεδρίαση κράτησε δύο ώρες και το λόγο ζήτησαν καταθέτοντας τις θέσεις τους 20 από τους 24 αντιπροσώπους. Οι περισσότεροι εξέφρασαν την υποστήριξή τους στην προσπάθεια διάσωσης της Ελλάδας, τονίζοντας όμως πως χωρίς «κούρεμα» δεν δικαιολογείται νέα σύμβαση.

Υπογραμμίστηκε παράλληλα πως ακόμη και εάν ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις, ο κ. Τόμσεν πρέπει να παρουσιάσει έκθεση με την ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους, χωρίς την οποία το Δ.Σ. δεν θα λάβει απόφαση. Σύμφωνα με πηγές, «περισσότερο στάθηκαν στο πλευρό της Ελλάδας οι αντιπρόσωποι Γαλλίας, Γερμανίας, ΗΠΑ, Κίνας και Ιαπωνίας, ενώ η Ρωσία και η Βραζιλία ήταν εξαιρετικά αρνητικές». Σημείωσαν δε πως «το πράσινο φως δεν σημαίνει ότι τα πράγματα είναι εύκολα από εδώ και πέρα. Ο δρόμος είναι πολύ ανηφορικός, γεμάτος εμπόδια και αγκάθια».

Οι πολιτικοί παρατηρητές, που σχολιάζουν στις ιστοσελίδες μας τις εξελίξεις (Π.Π.-Σ.Ι.Ε.) παρατηρούσαν, ότι με βάση όλα όσα πιο πάνω αναφέρονται, εξάγονται ορισμένα συμπεράσματα:

Πρώτον, ότι κλείδωσαν οι βασικοί όροι για το PSI και αναμένεται να επισημοποιηθούν άμεσα, προκειμένου ο Υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος να μεταβεί τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες για τη Συνεδρίαση του Eurogroup, με τον «φάκελο» της Συμφωνίας στις αποσκευές του.

Δεύτερον, είναι ακριβές, ότι (σύμφωνα με κυβερνητικό αξιωματούχο) οι δύο πλευρές βρίσκουν τη «χρυσή τομή» για το επιτόκιο των νέων δανείων που θα δοθούν στους Ιδιώτες μετά το «κούρεμα» και το όλο θέμα κλείνει εκτός συγκλονιστικού απροόπτου σήμερα.

Υπενθυμίζεται, ότι η βασική πρόταση αφορά σε επιτόκιο κλιμακωτό από 3% έως 5% ανάλογα με την ωρίμανση των ομολόγων, κάτι που σημαίνει ότι μεσοσταθμικά θα βρίσκεται κοντά στο 4%.

Τρίτον, ότι με την οριστική Συμφωνία για το PSIανοίγει ο δρόμος για απομείωση του Ελληνικού χρέους κατά περίπου 100 δισ. ευρώ .

Τέταρτον, σύμφωνα με όσα ισχυρίζεται η Κυβέρνηση η απόφαση για το PSI αποτελεί εξέλιξη «ζωτικής σημασίας» για την Ελλάδα, η οποία ανοίγει τον δρόμο για να ξεκινήσουν σήμερα και οι διαπραγματεύσεις με την Τρόικα για το νέο Δανειακό Πρόγραμμα.

Πέμπτον, παρά το γεγονός, ότι εξακολουθούν να παραμένουν σημαντικά θέματα σε εκκρεμότητα όλοι πια προσδοκούν, ότι μέχρι το τέλος της διαπραγμάτευσης θα βρεθούν λύσεις κατά συμβιβασμό ή κατά υποχώρηση μιας των δύο πλευρών, έτσι ώστε να διασωθεί το κύριο σώμα του συμβιβασμού.

Οι Π.Π.-Σ.Ι.Ε. τελικά παρατηρούν, ότι έτσι όπως εξελίχθηκαν τα πράγματα – ακόμη κι αν μερικές εκκρεμότητες δε θα συνεχίσουν να κινούνται στην αυτή πορεία – τα συμφωνημένα ανάμεσα τις δυο πλευρές φέρνουν ανακούφιση σε όλους όσους έχουν εμπλακεί στις σχετικές διαπραγματεύσεις.

Βέβαια, είναι εντελώς διαφορετικό θέμα ότι εν συνεχεία ακολουθεί – που όπως όλοι γνωρίζουν – η νέα Δανειακή Σύμβαση και για αυτό θα πρέπει να αναμένεται ότι φέρνει πολλά νέα μέτρα σε βάρος των Ελλήνων και για τα οποία δεν είναι καθόλου δεδομένη ούτε η συναίνεση των Πολιτικών Κομμάτων, ούτε η συναίνεση του Ελληνικού Λαού.

Advertisements