Πρώτα τα Νέα Μέτρα και μετά το PSI

ΤΣΑΚΩΝΟΝΤΑΙ για τη ΣΩΤΗΡΙΑ της ΕΛΛΑΔΟΣ…και την ΠΛΗΡΩΜΗ τους…

…αλλιώς δεν έχει λεφτά

Γράφει ο Ελευθέριος Βερυβάκης, τ. Υπουργός – Βουλευτής

Οι Υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης αποφάσισαν την εντατικοποίηση των διαπραγματεύσεων με τους ιδιώτες για την οριστικοποίηση των επιτοκίων των νέων ομολόγων κάνοντας λόγο για ουσιαστική και εποικοδομητική συζήτηση για το PSI και το νέο Δανειακό Πρόγραμμα.

Ορίζοντας είναι μια Συμφωνία για το PSI ως την Σύνοδο Κορυφής και η υποβολή οριστικής δημόσιας πρότασης από την Ελλάδα στους πιστωτές μέχρι 13 Φεβρουαρίου. Παράλληλα οι Ευρωπαίοι ενέτειναν τις πιέσεις για ανάληψη σαφών πιέσεων από τα Κόμματα που συμμετέχουν στην σημερινή Κυβέρνηση, ότι θα εφαρμοστούν τα μέτρα του νέου Μνημονίου από την Μετεκλογική Κυβέρνηση, υπενθυμίζοντας πως η υλοποίηση του PSI και της νέας Δανειακής Σύμβασης είναι αλληλένδετα.

Βέβαια, από το σύνολο της διαπραγμάτευσης μέχρι αυτή τη στιγμή προκύπτει ότι η Ελλάδα θέλουν να μείνει στο ευρώ. Όμως, από τη μεθόδευση που μετέρχονται προκύπτει καθαρά το συμπέρασμα ότι αν δεν υπάρχουν ρητές δεσμεύσεις από τους Πολιτικούς Αρχηγούς για νέα βαριά μέτρα ούτε PSIθα προκύψει, ούτε νέα χρήματα θα δοθούν.

Την πάγια θέση του Eurogroup ότι το μέλλον της Ελλάδας είναι στην Ευρωζώνη, επανέλαβε από τις Βρυξέλλες ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, μετά από τη λήξη των εργασιών του Συμβουλίου Eurogroup και ζήτησε να υπάρξει Συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και της Τρόικας το συντομότερο δυνατόν. Παράλληλα, παρά τις διαψεύσεις ορισμένων παραγόντων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στο «κείμενο εργασίας» της Τρόικας προς την Κυβέρνηση Παπαδήμου αναφέρονται σαφέστατα ο 13ος και 14ος μισθός, οι μισθολογικές ωριμάνσεις, οι ατομικές και επιχειρησιακές συμβάσεις, αλλά και περιορισμοί στις απολύσεις, που αποτελούν όρους «sine qua non» για την πρόοδο των συνομιλιών.

Κατά τα λοιπά, συμφωνία το συντομότερο δυνατό και επεξεργασία των παραμέτρων ώστε να επιτευχθεί η δέσμευση της Ελλάδας για μείωση του ελλείμματος, ζήτησαν οι Υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, σύμφωνα με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

«Καλούμε την Ελληνική Κυβέρνηση και την Τρόικα να καταλήξουν σε Συμφωνία το συντομότερο δυνατό σχετικά με τις βασικές παραμέτρους του νέου φιλόδοξου οικονομικού προγράμματος προσαρμογής του προϋπολογισμού».

Ακόμη, το Eurogroup αποφάσισε να συνεχιστούν οι διαβουλεύσεις της Ελλάδας με τον ιδιωτικό τομέα, επιδιώκοντας να διαμορφωθεί άμεσα το PSI και ανάμεσα στους βασικούς στόχους θα πρέπει να είναι η περαιτέρω μείωση του επιτοκίου των νέων Ελληνικών ομολόγων. «Οι υπουργοί θέλουν χαμηλότερο επιτόκιο» δήλωσε αξιωματούχος της Ευρωζώνης. Το επιτόκιο ανέρχεται σήμερα στο 4%.

Χαμηλότερο επιτόκιο ζήτησε το Eurogroup

Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, όσο και ο Επίτροπος Οικονομίας, Ολι Ρεν, η συμφωνία, τόνισαν, θα πρέπει να βασίζεται στην απόφαση της 26ης Οκτωβρίου και να ικανοποιεί το στόχο το Ελληνικό χρέος να μειωθεί στο 120% του ΑΕΠ ως το 2020. Τόνισαν επίσης, ότι η Συμφωνία θα πρέπει να γίνει σε εθελοντική βάση.

Πιέσεις για άμεση Συμφωνία με την Τρόικα

Παράλληλα, οι δύο Αξιωματούχοι εξέφρασαν την πεποίθησή τους, ότι σημειώνεται πρόοδος στις συνομιλίες που βρίσκονται σε εξέλιξη στην Αθήνα με την Τρόικα, για το δεύτερο πρόγραμμα δανειοδότησης της Ελλάδας και πως τις επόμενες εβδομάδες θα υπάρξουν αποτελέσματα.

Ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις απαιτεί η Τρόικα

Εκτός των άλλων, η Τρόικα επιδιώκει τις ανατροπές στις αμοιβές του ιδιωτικού τομέα και των ΔΕΚΟ και τα σημεία της εργατικής νομοθεσίας που πρέπει να τροποποιηθούν, τα οποία και περιλαμβάνει αναλυτικά στο «κείμενο εργασίας» της Τρόικας προς την Κυβέρνηση Παπαδήμου.

Για τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας προτείνουν όλες οι συλλογικές συμβάσεις που λήγουν να μετατρέπονται αυτομάτως σε ιδιωτικές, ειδικά σε περίπτωση που παρέλθουν έξι μήνες και δεν ανανεωθούν.

Οι πολιτικοί παρατηρητές, που σχολιάζουν στις ιστοσελίδες μας τις εξελίξεις (Π.Π.-Σ.Ι.Ε.) παρατηρούσαν:

Πρώτον, ότι για άλλη μια φορά η Τρόικα μετέρχεται τη γνωστή τακτική της, προκειμένου να επιβάλει μέτρα που αντιστοιχούν σε νέες θυσίες των χαμηλότερων εισοδηματικών τάξεων, είτε στον τομέα των αμοιβών, είτε στους τομείς των εργασιακών σχέσεων.

Δεύτερον, ενόψει του γεγονότος, ότι με την παρέλευση του χρόνου μεγαλώνουν οι ανάγκες της Ελλάδος σε νέο δανεισμό η άμεση πρώτη συνέπεια στις αξιώσεις της Τρόικας είναι να είναι – αυτό είναι το πιθανότερο – άμεση υποχώρηση και αποδοχή των όρων και προϋποθέσεων που αυτή τάσσει για τη συνέχιση του δανεισμού.

Τρίτον, και μετά την ενδεχομένως ικανοποιητική κατάληξη του PSI, οι πιέσεις που θα ασκούνται από την Τρόικα στην Ελλάδα δεν πρόκειται να μειωθούν ούτε τα επίπεδα ζωής των μεγάλων αριθμών του Ελληνικού Λαού, πρόκειται να ανακουφισθούν ή να βελτιωθούν.

Οι Π.Π.-Σ.Ι.Ε. μετά τα πιο πάνω δεν αναμένουν βελτίωση του κλίματος που επικρατεί ανάμεσα στον Ελληνικό Λαό, παρά το γεγονός, ότι – ή έτσι ή αλλιώς – βρισκόμαστε λίγο πριν ή κατά τον χρόνο των επόμενων Εκλογών.

Advertisements