Ο “ΕΠΙΤΡΟΠΟΣ” ΑΠΕΘΑΝΕ…

ΖΗΤΩ Ο “ΕΠΟΠΤΗΣ”;;;

Γράφει ο Ελευθέριος Βερυβάκης τ. Υπουργός – Βουλευτής

Η ιδέα που ρίχτηκε με ένα “non paper”, που προερχόταν από το Υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας και αφορούσε τον διορισμό Επιτρόπου (οι τρίτοι μιλούσαν για Γκαουλάιτερ) στην Ελλάδα, «κάηκε» αμέσως εξαιτίας των σφοδρών αντιδράσεων, που ξεκίνησαν από την Αθήνα κατά την Συνάντηση του κ. Παπαδήμου με τους τρεις Αρχηγούς, αλλά αγκάλιασαν σχεδόν (γιατί υπήρξαν και εξαιρέσεις) ολόκληρη την Ευρώπη, που έλεγαν ότι ο «περιορισμός» της Εθνικής Κυριαρχίας των Κρατών-Μελών είναι απαράδεκτος και οι οποίες στις πιο ακραίες της εκφάνσεις και εκδοχές μίλαγαν ανοιχτά για «Γερμανική Κατοχή» στην Ελλάδα τώρα και αργότερα στα Κράτη-Μέλη που είχαν δυσκολίες στην εφαρμογή των αποφάσεων που αφορούν την εφαρμογή οικονομικής πολιτικής και όλα αυτά στο Όνομα του «Ευρώ» και της Σωτηρίας του.

Για αυτό, μετά την χθεσινή μέρα θα πρέπει να θεωρήσουμε, ότι ο «”ΕΠΙΤΡΟΠΟΣ” ΑΠΕΘΑΝΕ» εξαιτίας των σφοδρών αντιδράσεων των Ευρωπαίων Ηγετών και ιδίως του Νικολά Σαρκοζί και έτσι τα σχέδια του Βερολίνου για «δημοσιονομική κηδεμονία» της Ελλάδας δεν προχωρούν.

Η ίδια η Καγκελάριος Μέρκελ αναγκάστηκε χθες στις Βρυξέλλες να ανασκευάσει, ξεκαθαρίζοντας ότι ο τρόπος παρακολούθησης του προγράμματος εξυγίανσης της Ελληνικής Οικονομίας πρέπει να καθορίζεται με τη σύμφωνη γνώμη της Αθήνας. «Νομίζω ότι με αυτές τις ευαίσθητες συζητήσεις είναι σημαντικό να φτάσουμε σε μία απόφαση στην οποία συμμετέχει και η Ελλάδα», τόνισε η Ανγκελα Μέρκελ, υπενθυμίζοντας πάντως, ότι η εντατική επίβλεψη της Αθήνας συμπεριλαμβανόταν στη Συμφωνία της 26ης-27ης Οκτωβρίου 2011.

Τον “ενταφιασμό” του σχεδίου για τον ορισμό Επιτρόπου είχε σηματοδοτήσει νωρίτερα ο Νικολά Σαρκοζί επισημαίνοντας, ότι δεν τίθεται θέμα κηδεμονίας της Ελλάδας, αφού κάτι τέτοιο θα ήταν «αντιδημοκρατικό και αναποτελεσματικό». Πρόσθεσε δε – προφανώς από σκοπιμότητα και γαλαντομία μεταξύ των ΜΕΡΚΟΖΙ – ότι την άποψη αυτή συμμερίζεται και η Μέρκελ.

Πάντως, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, η Καγκελάριος είχε σιωπηρή υποστήριξη για το θέμα αυτό από τον Ολλανδό Πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε και τον Σουηδό Ομόλογό του Φρέντρικ Ράινφελντ. Ο τελευταίος είπε ότι «καταλαβαίνει» τη Γερμανική θέση, ενώ ο Ρούτε – όπως και ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε – ζήτησε ξανά από την Ελλάδα να τηρήσει τις δεσμεύσεις της.

Προσερχόμενη στη Σύνοδο, η Μέρκελ είχε ήδη δώσει τα πρώτα σημάδια υποχώρησης. «Πιστεύω ότι κάνουμε μια συζήτηση που δεν θα έπρεπε να κάνουμε», είπε, προσθέτοντας ότι η Ευρώπη πρέπει να υποστηρίξει την Ελλάδα, φτάνει η χώρα μας να εφαρμόσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει.

«Είμαι πολύ θυμωμένος για τους (υψηλούς) τόνους» που έχει προσλάβει η συζήτηση για το θέμα, ανέφερε από την πλευρά του ο Γερμανός Υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε.

Κατηγορηματικά αντίθετος εμφανίστηκε και ο Πρόεδρος του Eurogroup και Πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ λίγο πριν από την έναρξη της Συνόδου Κορυφής και χαρακτήρισε «μη αποδεκτή» την πρόταση αυτή «ούτε για την Ελλάδα ούτε για μένα», όπως χαρακτηριστικά είπε.

Γερμανικός Αντίλογος κατά της Πρότασης

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς υποστήριξε, ότι δεν πρέπει η Γερμανία ή άλλες χώρες να δίνουν την εντύπωση, ότι περιορίζεται η Εθνική Κυριαρχία της Ελλάδας. Τάχθηκε υπέρ της στήριξης της χώρας μας, αν και όπως προσέθεσε η βοήθεια που χορηγείται δεν είναι φιλανθρωπία και οι χώρες που την παρέχουν έχουν δικαίωμα να παρεμβαίνουν στη λήψη αποφάσεων.

Πιο καυστικός ήταν ο Πρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας (SPD), . Μιλώντας στο γερμανικό ραδιόφωνο προειδοποίησε ότι μια κίνηση τοποθέτησης επιτρόπου απειλεί την ίδια τη δημοκρατία και επιτέθηκε στους πολιτικούς του αντιπάλους, ιδιαίτερα στην Καγκελάριο, αναφέροντας ότι τέτοιες προτάσεις τις κάνουν μόνο όσοι δεν καταλαβαίνουν από ιστορία και πολιτική.

Ο Επικεφαλής του Κόμματος των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) Μάρκους Φέμπερ σε δηλώσεις του στην εφημερίδα «Welt» κάλεσε το Βερολίνο να είναι προσεκτικό με τις προτάσεις που κάνει.

Μετά όλα όσα πιο πάνω αναφέρθηκαν και εξ αφορμής συμπληρωματικών πληροφοριών που έρχονται από διάφορες πλευρές που ασχολούνται με την Ελληνική Κρίση σχηματίσθηκε ήδη η εντύπωση, ότι μπορεί να μην εγκατασταθεί Επίτροπος, όπως θέλει η Γερμανία, αλλά οι Βρυξέλλες δρομολογούν την τοποθέτηση στην Αθήνα τουλάχιστον ενός Επόπτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με το Επιτελείο του.

Θα είναι μια ομάδα στα πρότυπα εκείνης του Μπομπ Τράα, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), η οποία είναι εγκατεστημένη στην Αθήνα σχεδόν από την αρχή της εφαρμογής του Μνημονίου.

Η Κομισιόν είχε μείνει πίσω στην ενημέρωση και την εποπτεία και τώρα σχεδιάζει να καλύψει το κενό, βασιζόμενη μάλιστα στην Απόφαση της Συνόδου Κορυφής της 26ης-27ης Οκτωβρίου.

Η Απόφαση προβλέπει την ενίσχυση των μηχανισμών παρακολούθησης του Ελληνικού προγράμματος, κατόπιν αιτήματος της ίδιας της Ελλάδας.

«Η Επιτροπή, σε συνεργασία με τους λοιπούς εταίρους της στην Τρόικα», σημειώνει η απόφαση, «θα συγκροτήσει για τη διάρκεια του προγράμματος επιτόπου εποπτική δύναμη συμπεριλαμβανομένης της συμμετοχής εθνικών εμπειρογνωμόνων, σε στενή και συνεχή συνεργασία με την Ελληνική Κυβέρνηση και την Τρόικα για την παροχή συμβουλών και συνδρομής, ώστε να διασφαλιστεί η έγκαιρη και πλήρης εφαρμογή των Μεταρρυθμίσεων». Έτσι, προγραμματίζεται η τοποθέτηση στελέχους μεσαίας κατηγορίας, καθώς και τεσσάρων υπαλλήλων στην Αθήνα.

Ακριβώς με τον ίδιο τρόπο είναι στελεχωμένη και η ομάδα του ΔΝΤ: Επικεφαλής ο Μπομπ Τράα και τέσσερις υπάλληλοι υπό αυτόν.

Τι και γιατί εξυπηρετούν τα ως άνω σχέδια

«Η απόφαση μιλά για εποπτεία, όχι για επιτροπεία», τονίζει Αρμόδιος παράγον της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα.

Ο ίδιος θυμίζει ότι ο στόχος ήταν να αποφευχθεί ο δραματικός χαρακτήρας τής ανά τρίμηνο επίσκεψης της Τρόικας στην Αθήνα με έναν μόνιμο μηχανισμό παρακολούθησης εδώ. Μάλιστα, σημειώνει ότι σε καμία άλλη χώρα με πρόγραμμα όπως η Ιρλανδία και η Πορτογαλία, οι επισκέψεις της Τρόικας δεν διαρκούν τόσο πολύ ούτε διεξάγονται σε τέτοιο κλίμα έντασης. Κατά πόσον ο στόχος αυτός θα επιτευχθεί μένει να αποδειχθεί.

Οι πολιτικοί παρατηρητές, που σχολιάζουν στις ιστοσελίδες μας τις εξελίξεις (Π.Π.-Σ.Ι.Ε.) παρατηρούσαν ότι:

Πρώτον, το παράδειγμα της καταπνίξεως «εν τω γεννάσθαι» της ιδέας της εποπτείας αποδεικνύει περίτρανα, ότι σε περιπτώσεις παρόμοιας διαπραγμάτευσης η θαρραλέα και στοιχειοθετημένη άρνηση είναι απαραίτητη, αναγκαία και αποτελεσματική για το επιδιωκόμενο από όλες τις πλευρές αποτέλεσμα.

Δεύτερον, ότι και όταν εγκαθίστανται θεσμοί “ήπιας παρακολούθησης” (όπως οι διάφοροι παρατηρητές και επόπτες που και σήμερα υπάρχουν) έχει θεμελιώδη για την εξέλιξη των πραγμάτων σημασία πώς αντιλαμβάνονται και ασκούν τα καθήκοντά τους.

Τρίτον, η θαρραλέα διατύπωση των θέσεων ακόμη και με τη μορφή της πλήρους αντίρρησης και σύγκρουσης, που κινδυνεύει να ρίξει όλη την διαπραγμάτευση στον Καιάδα, είναι συχνά αναγκαία και αναπόφευκτη προκειμένου να υπάρξει αποτέλεσμα που θα υπηρετήσει το Εθνικό συμφέρον.

Οι Π.Π.-Σ.Ι.Ε. κατέληγαν ότι το χθεσινό αποτέλεσμα πρέπει να το χαιρετίσουν άπαντες και να το μιμηθούν οι υπεύθυνοι, προκειμένου να υπάρξει αποτελεσματική άμυνα στα Εθνικά Συμφέροντα που πάντα πρέπει να βρίσκονται υπεράνω ΟΛΩΝ.

Advertisements