Μέσα στις επόμενες ημέρες…

ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗΣ:

ΠΑΡΤΟ Ή ΑΣΤΟ (TAKE IT OR LEAVE IT )

…Συμφωνία ή Χρεοκοπία

Γράφει ο Ελευθέριος Βερυβάκης, τ. Υπουργός – Βουλευτής

Όλες οι ενδείξεις μαρτυρούν, ότι αυτή τη στιγμή είμαστε λίγο πριν από το τέλος της διαπραγμάτευσης, η οποία περικλείει μια «Συμφωνία-Μαμούθ» με συνολικό όφελος 300 δις ευρώ της Ελλάδας με τους δανειστές της (PSI και Δανειακή Σύμβαση).

Τα ανταλλάγματα που ζητά η Τρόικα συνοψίζονται σε σκληρή λιτότητα διαρκείας, αλλά και απολύσεις ανθρώπων που υπηρετούν το δημόσιο – ακόμη και στρατιωτικών και εκπαιδευτικών – πράγμα που καθιστά δραματικό το δίλημμα για τους Πολιτικούς Αρχηγούς, που ετοιμάζονται να συναντηθούν με τον Πρωθυπουργό.

Το Σαββατοκύριακο που αρχίζει από σήμερα και τελειώνει με την συνάντηση των Αρχηγών στην αρχή της άλλης εβδομάδος, είναι αφιερωμένο σε διαπραγματεύσεις σε όλα τα επίπεδα και όλες τις βαθμίδες επί των θεμάτων της διαπραγμάτευσης, μια που οι παρόμοιες προσπάθειες δεν οδηγήθηκαν ούτε χθες σε συμφωνία με αποτέλεσμα να μην πραγματοποιηθεί η σύσκεψη των Αρχηγών υπό τον Πρωθυπουργό και να αναβληθεί το Συμβούλιο Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης της Δευτέρας, όπου κανονικά θα κλείδωνε το πακέτο.

Την ίδια στιγμή έχει κλειδώσει «Συμφωνία – Μαμούθ» για το κούρεμα των Ελληνικών Ομολόγων, η οποία σε συνδυασμό με τη νέα δανειακή σύμβαση οδηγεί σε συνολικό όφελος 300 δις ευρώ για την Ελληνική Οικονομία.

Βέβαια, η πιο πάνω Συμφωνία τελεί υπό προϋποθέσεις αφού πιο μπροστά πρέπει να συμφωνήσουν οι Πολιτικοί Αρχηγοί και έτσι ο Πρωθυπουργός με την Συμφωνία στην «τσέπη» να προσέλθει στο Eurogroup – κατά την επόμενη εβδομάδα – το οποίο με την σειρά του θα περάσει την μεταξύ Τρόικας και Ελλάδας Συμφωνία, που θα πρέπει μετά ταύτα να πορευθεί προς την Ελληνική Βουλή και να υπερψηφισθεί από αυτή.

Στην συνάντηση Πρωθυπουργού – Πολιτικών Αρχηγών, ο Λουκάς Παπαδήμος «παίζει το χαρτί της επιβίωσης» της χώρας και ζητεί να το συνυπογράψουν (εκτός από τον ίδιο) και οι τρεις Πολιτικοί Αρχηγοί απευθύνοντας διά συνεργατών του δραματικό μήνυμα, λίγο πριν από τη Σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, ότι σε περίπτωση διαφωνιών και αντιθέσεων θα ΠΑΡΑΙΤΗΘΕΊ.

Ο κ. Παπαδήμος, έχοντας απόλυτη γνώση της αμετακίνητης στάσης των δανειστών για μια σειρά «καυτών» προαπαιτούμενων πριν από τη Συμφωνία, προειδοποιεί μέσω συνεργατών ότι, εφόσον δεν υπάρξει Συμφωνία, τότε θα παραιτηθεί επιστρέφοντας την εντολή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Όπως λένε χαρακτηριστικά εγκυρότατες πληροφορίες, ο Πρωθυπουργός μιλώντας με έμπιστους συνεργάτες του δεν απέκλεισε το σενάριο που απεύχεται στην πραγματικότητα (που οδηγεί σε εκλογές πριν από το νέο δάνειο), διότι τότε η σύγκρουση της χώρας με το αδιέξοδο και τη χρεοκοπία θα μοιάζει αναπόφευκτη. Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί ότι κατά τον κ. Παπαδήμο δεν απαιτείται μόνο η Συμφωνία των τριών Πολιτικών Αρχηγών καθώς και ο ίδιος έχει υπερτονίσει κατά τις διαπραγματεύσεις τις ενστάσεις του, τεκμηριώνοντας τις προτάσεις του προς τους εταίρους κυρίως για τα «άγρια» μέτρα, που έχουν ήδη προκαλέσει αντιδράσεις στις κοινοβουλευτικές ομάδες του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΛΑΟΣ.

Στο δε ερώτημα που προκύπτει, αν δηλαδή οι βουλευτές των τριών κομμάτων ψηφίσουν την ενδεχόμενη προ- συμφωνία, το Μέγαρο Μαξίμου υπογραμμίζει ότι οι κ. Παπανδρέου, Σαμαράς, Καρατζαφέρης πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη και για τη στάση των κοινοβουλευτικών τους ομάδων.

Το σίγουρο είναι ότι η Τρόικα των Πολιτικών Αρχηγών είναι ενήμερη για το ότι μέχρι αύριο πρέπει να έχουν «κλειδώσει» τα κείμενα της προ-συμφωνίας, ώστε να γίνει το καθοριστικό βήμα για την ανακοίνωση του PSI.

Μέσα σε λιγότερο από ένα εικοσιτετράωρο επομένως ο κ. Παπαδήμος ζητεί να γνωρίζει για τις αποφάσεις και τα «τετελεσμένα» που θα θέσουν οι Πολιτικοί Αρχηγοί των κομμάτων που στηρίζουν την Κυβέρνηση, ώστε να λάβει τη δική του απόφαση.

Πάνω στα πιο πάνω θέματα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Π. Καψής υπαινίχθηκε ότι ο Πρωθυπουργός θα παραιτηθεί αν δεν συμφωνήσουν οι τρεις Αρχηγοί. Βέβαια, πρόσθεσε: «Δεν θέλω να κάνω τέτοιες υποθέσεις. Νομίζω ότι οι Πολιτικοί Αρχηγοί θα πάρουν μαζί με τον Πρωθυπουργό τις αποφάσεις για το πώς θα προχωρήσουμε από εδώ και πέρα. Όλα τα ζητήματα θα τα συζητήσουν από κοινού οι Πολιτικοί Αρχηγοί», αλλά από τη δήλωσή του επιβεβαιώνεται ότι ο κ. Πρωθυπουργός σκέφτεται ακόμη και την παραίτηση από την Πρωθυπουργία.

Στις πληροφορίες περί ενδεχόμενης παραίτησης του κ. Παπαδήμου, στελέχη της Νέας Δημοκρατίας και τακτικοί συνομιλητές του κ. Αντώνη Σαμαρά απαντούσαν πάντως χθες: «Καλό είναι ο κ. Παπαδήμος να κρατάει σκληρή στάση στις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα και όχι στο εσωτερικό της χώρας».

Οι καλά γνωρίζοντες όμως τον Πρωθυπουργό προειδοποιούν ότι δεν μπλοφάρει κι ότι ανέλαβε τα ηνία της χώρας σ’ αυτήν την εξαιρετικά δύσκολη φάση για να συμβάλει στη διάσωσή της και όχι για να συμμετάσχει σε “παιχνίδια μικροπολιτικής”, όπως καταλήγουν.

Το χρονοδιάγραμμα άλλωστε είναι ασφυκτικό όσο ποτέ άλλοτε για το πρώτο καθοριστικό «στοίχημα» του Φλεβάρη.

Μέχρι αύριο πρέπει να έχουν εξασφαλιστεί τα (ενυπόγραφα;) «ναι» από τους τρεις Αρχηγούς, ο κ. Παπαδήμος να ενημερώσει την Τρόικα για την ύπαρξη του Προ-Μνημονίου και να ψηφιστούν εντός της εβδομάδας τα μέτρα, να ανακοινωθεί δε μέχρι τις 13 Φλεβάρη η επίσημη θέση της Ελλάδος για το PSI και έτσι να ανοίξει και πάλι ο κύκλος των διαπραγματεύσεων για τη νέα δανειακή σύμβαση και το νέο μνημόνιο.

-Σε μήνυμα που απέστειλε ο Πρωθυπουργός σε εκδήλωση του Υπουργείου Παιδείας αναφέρεται στην εθνική διαπραγμάτευση και επισημαίνει:

«Βρισκόμαστε στην τελική φάση μιας πολύ κρίσιμης διαδικασίας για τη διαμόρφωση του νέου οικονομικού προγράμματος της Ελλάδας και την ολοκλήρωση μιας δανειακής συμφωνίας, που θα ελαφρύνει το βάρος του δημόσιου χρέους και θα διασφαλίσει τη χρηματοδότηση της χώρας για πολλά χρόνια».

Οι πολιτικοί παρατηρητές, που σχολιάζουν στις Ιστοσελίδες μας τις εξελίξεις (Π.Π.-Σ.Ι.Ε.) παρατηρούν, ότι:

Πρώτον, όπως έχει ρητώς διατυπωθεί από τις αναρτήσεις μας των προηγούμενων ημερών βρισκόμαστε ήδη στην πιο “Σκοτεινή ώρα του Μεσονύκτιο”, χωρίς ακόμη να έχουν λυθεί και απαντηθεί τα βασικά ερωτηματικά της διαπραγμάτευσης και των απαντήσεων που σε αυτά δίνει η Ελλάδα.

Όμως έστω έτσι, δεν υπάρχει πια χρόνος για καθυστερήσεις συνεπώς πρέπει στη συνάντηση με τον Πρωθυπουργό οι απαντήσεις να κινηθούν στο ΝΑΙ ή ΟΧΙ στο τελικό αποτέλεσμα των Διαπραγματεύσεων και όχι στην συγκέντρωση νέων αιτημάτων για νέες Διαπραγματεύσεις.

Δεύτερον, δεδομένου ότι οι ουσιαστικές αντιρρήσεις και επιφυλάξεις των Αρχηγών των Κομμάτων και των Κοινοβουλευτικών τους Ομάδων είναι πολλές – πάμπολες και ασύμπτωτες – τα ερωτήματα και τα διλήμματα που πρέπει να απαντηθούν είναι μεγάλα και πολλά. Όμως, χρόνος άλλος δεν υπάρχει.

Τρίτον, η Ελλάδα δια του Πρωθυπουργού της κατά τη συνεδρίαση του Eurogroup θα πρέπει να είναι έτοιμη να απαντήσει στα ερωτήματα και τα διλήμματα που θα αντιμετωπίσει ο Έλληνας Πρωθυπουργός με το γνωστό στις διαπραγματεύσεις σχήμα «ΠΑΡΤΟ ή ΑΣΤΟ» (TAKE IT OR LEAVE IT) γιατί το πιθανότερο είναι να μην είναι δυνατή περαιτέρω διαπραγμάτευση λόγω κάθετων θέσεων των συνομιλητών του Πρωθυπουργού στ ο Eurogroup.

Σε οποιαδήποτε παρόμοια περίπτωση αυτό που πρέπει να είναι καλά σταθμισμένο είναι, ότι το ΟΧΙ σημαίνει πολλά, το πρώτο των οποίων είναι η ΑΝΟΙΧΤΗ ΠΤΩΧΕΥΣΗ.

Advertisements