ΑΥΘΟΡΜΗΤΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ ΛΙΓΟ… ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΨΗΦΙΣΗ ΤΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ 2

Γράφει ο Δρ.: Αριστείδης Δ. Πάνος, Πολιτειολόγος

Λίγες ώρες μετά την υπερψήφιση της νέας δανειακής σύμβασης, δηλαδή του Μνημονίου 2, μερικά γρήγορα εν «θερμώ» συμπεράσματα είναι αναγκαία.

Η ψήφιση του Μνημονίου 2 είναι μια πρόσκαιρη συγκράτηση, από την άναρχη χρεοκοπία, όπως την περιέγραψε με τις επιπτώσεις που θα είχε αυτή ο κ. Παπαδήμος στο αμεσότατο μέλλον.

Τώρα παρέχεται κάποιος χρόνος, μιας έστω και την τελευταία στιγμή ανάταξης. Φτάνει να βοηθήσει και η γραφειοκρατία, ιδιαίτερα στον εισπρακτικό, τον ελεγκτικό και τον προγραμματικό τομέα.

Σε αντίθετη περίπτωση και αν συνεχισθεί αυτή η πολιτική, της λευκής απεργίας, όλα θα γκρεμιστούν και η Ελλάδα θα φτάσει στο τέλος του γκρεμού, κατακερματισμένη και διαλυμένη.

Το δεύτερο συμπέρασμα είναι ότι, το σημερινό πολιτικό σκηνικό αποσαρθρώνεται και η πολιτική κανίστρα αλλάζει ριζικά και αμετάκλητα ως δομή και ιδεολογική παρουσία. Το σύστημα του δικομματισμού τείνει να αντικατασταθεί από ένα νέο σκηνικό πολυκομματικών συνεργασιών, μικράς διάρκειας λόγω ασυνεννοησίας, με απόληξη μια Κυβέρνηση, σε βάθος χρόνου, «δημοκρατικής» επίφασης αλλά… αυταρχίας.

Τρίτο συμπέρασμα είναι ότι ο Λαϊκισμός και το ατομικό «πολιτικό» συμφέρον θα παίξουν, κυρίαρχο ρόλο, στις αμέσως προσεχείς, να διεξαχθούν, εκλογές. Ως αποτέλεσμα αυτού του πλαισίου, μέσα στο οποίο θα διεξαχθούν οι εκλογές θα είναι να «επικρατήσουν» τα πλέον ανεύθυνα κόμματα και πρόσωπα, των οποίων η αντανακλαστική ευπάθεια, για τα ζητήματα του τόπου, θα είναι από μηδενική έως ανύπαρκτη.

Τέταρτο συμπέρασμα ήταν η καταστροφική μανία των περιβόητων κουκουλοφόρων – προβοκατόρων ή ανεγκέφαλων – αδιάφορο αφού οδηγούν στο ίδιο αποτέλεσμα. Δηλαδή στην ευκαιρία που παρουσιάζεται στο καθεστώς να προφασιστεί όλη αυτή την καταστροφική μανία του «όχλου» για να επιβάλει αυστηρότερα μέτρα αντιμετώπισης της «αναρχίας», άρα σιγή… νεκροταφείου στη χώρα μας. Γεγονός που θα διευκολύνει και τους δανειστές μας, αλλά και όλους όσους επωφελούνται από την… ακινησία, την υποταγή, την χαύνωση. Την άποψη του αναγκαίου κακού.

Κοντολογίς, επειδή ο Ελληνικός Λαός βρίσκεται σε μια νέα μορφή κατοχής, χωρίς να είναι άμοιρος ευθυνών και ο ίδιος, χρειάζεται να βρει νέους τρόπους αντίδρασης, τώρα δεν είναι οι ξιφολόγχες του εχθρού μπροστά στις οποίες θα πρέπει να προτάξει τα στήθη του. Τώρα είναι οι ερπύστριες της βαρβαρότητας των αγορών, τις οποίες πρέπει να αντιπαλέψει με αίσθημα ευθύνης, αξιοπρέπεια, εργατικότητα και όχι οκνηρία, αυξημένο συναίσθημα καθήκοντος και προπαντός χωρίς μοιρολατρία, αλλά με θάρρος, υπομονή, υπέρβαση της επιπολαιότητάς του, αλληλεγγύη, πείσμα και υπέρβαση του «εγώ» χάριν του «εμείς». Όλοι εμείς μπορούμε. Έτσι θα αποφύγουμε να κατέβουμε και άλλο στου «κακού τη σκάλα», που έγραψε και ο εθνικός μας ποιητής Κωστής Παλαμάς.

Advertisements