Ο ΑΡΜΑΓΕΔΩΝΑΣ επιταχύνει τις εξελίξεις…

ΜΕΤΑ ΤΟ «ΚΟΥΡΕΜΑ» ΕΡΧΕΤΑΙ «ΞΥΡΙΣΜΑ»;;;

…και δείχνει ΚΑΛΠΗ;

Γράφει ο Ελευθέριος Βερυβάκης, τ. Υπουργός – Βουλευτής

Η προχθεσινή (12 Φεβρουαρίου 2012) ψηφοφορία της Βουλής, με την οποία το Ελληνικό Κοινοβούλιο με ευρεία πλειοψηφία (σχεδόν τα 2/3 της Βουλής) είπε ΝΑΙ στο PSI και τη νέα δανειακή συμφωνία «άνοιξε το δρόμο» για το «Κούρεμα» του Ελληνικού Χρέους.

Όμως, αιφνίδια και απροσδόκητα άνοιξε και τον δρόμο για τις «κάλπες» που ακολουθούν και τους χρόνους στους οποίους είναι δυνατό να ενεργοποιηθούν. Αυτές θα αποτελέσουν και τη διαδικασία για το “ξύρισμα” των πολιτικών σχηματισμός.

Είναι προφανές, ότι ο ΑΡΜΑΓΕΔΩΝ Μέσα, αλλά και Έξω από τη Βουλή, που προκάλεσε απροσδόκητες καταστροφές στα Κόμματα, αλλά και σε ολόκληρη την Αθήνα αποτέλεσε το σοκ για να ανοίξει αμέσως η κουβέντα για τις προσεχείς εκλογές και αφενός μεν τα Κόμματα, αφετέρου δε η Κυβέρνηση να ξεκινήσουν πάλι να «σπεκουλάρουν» πάνω στο χρόνο διεξαγωγής τους.

Η Κυβέρνηση, που εκτίμησε ως «θετικό» το γεγονός ότι το Μνημόνιο έλαβε 199 ψήφους και υπερψηφίστηκε από τα 2/3 της Βουλής, χθες φάνηκε να διχάζεται σχετικά με τη διάρκεια του βίου της και τον άρρηκτα συνδεδεμένο με αυτό χρόνο διεξαγωγής των εκλογών.

Ο Υπουργός Επικρατείας και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Παντελής Καψής άφησε να εννοηθεί, ότι μπορεί και εντός του Απριλίου να πραγματοποιηθούν οι Εκλογές, αφού, όπως είπε, περί τα τέλη Μαρτίου ολοκληρώνεται το έργο της παρούσας Κυβέρνησης.

Αντίθετα, ο έτερος Υπουργός Επικρατείας Γιώργος Σταυρόπουλος και στενός συνεργάτης του Πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου υπονόησε σε δηλώσεις του ότι ο βίος της Κυβέρνησης μπορεί να ταυτιστεί με τον βίο της παρούσας Βουλής.

Όπως δήλωσε σχετικά (Real FM), «η Κυβέρνηση πήρε την εμπιστοσύνη της Βουλής, η θητεία της οποίας τελειώνει το 2013. Ας αφήσουμε τον Πρωθυπουργό να επιλέξει πότε θα οδηγήσει με ασφάλεια τη χώρα στις εκλογές».

Οι διαφορετικές αυτές απόψεις τροφοδότησαν εκτιμήσεις ότι ο κ. Παπαδήμος δεν έχει ακόμη αποφασίσει πότε ακριβώς θα γίνουν οι εκλογές, και θα εξαρτήσει την απόφαση του προφανώς έπειτα από συνεννόηση με τους Αρχηγούς του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας Γιώργο Παπανδρέου και Αντώνη Σαμαρά οι οποίοι στηρίζουν την Κυβέρνηση.

Όμως, επί του παρόντος, δεν έχει προσδιοριστεί σύσκεψη των Πολιτικών Αρχηγών υπό τον κ. Παπαδήμο. Εκτιμάται ότι αυτό θα γίνει αφού υποβληθεί η επίσημη πρόταση για την ανταλλαγή των ομολόγων με τους ιδιώτες (το λεγόμενο PSI) και ψηφιστούν από τη Βουλή ορισμένες διαδικαστικές νομοθετικές διατάξεις.

Εικάζεται ότι αμφίσημες θα είναι οι απόψεις που θέλουν οι Αρχηγοί των δυο μεγάλων Κομμάτων σχετικά με τις εκλογές. Ο Αρχηγός του ΠΑΣΟΚ να αργήσουν, ο Αρχηγός της ΝΔ να γίνουν αμέσως μετά το PSI.

Πριν από την ψηφοφορία, ο Πρόεδρος της ΝΔ – που ουσιαστικά μετά την απώλεια της “δεδηλωμένης” από το ΠΑΣΟΚ κρατάει τις τύχες της Κυβέρνησης Παπαδήμου στα χέρια του – είχε δηλώσει καθαρά ότι αμέσως μετά την ολοκλήρωση της ανταλλαγής των ομολόγων θα άρει την εμπιστοσύνη του προς την Κυβέρνηση ώστε να οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές ακόμη και εντός του Απριλίου.

Ορισμένοι χθες επέμεναν ότι ο κ. Σαμαράς δεν πρόκειται να υποχωρήσει από τη θέση του.

Άλλοι εκτιμούσαν ότι ο κ. Σαμαράς δεν θα επιδιώξει εκλογές, λόγω της αναπόφευκτης μειώσεως της εκλογικής επιρροής του από τις εξελίξεις της ψηφοφορίας της Κυριακής.

Για το ΠΑΣΟΚ τα πράγματα είναι πιο καθαρά. Ο Εκπρόσωπος Τύπου του Κόμματος Πάνος Μπεγλίτης δήλωσε (Βήμα Fm), ότι υπό τις παρούσες συνθήκες δεν νοούνται εκλογές και τάχθηκε εμμέσως υπέρ της παράτασης του βίου της Κυβέρνησης.

Οι πολιτικοί παρατηρητές, που σχολιάζουν στις ιστοσελίδες μας τις εξελίξεις (Π.Π.-Σ.Ι.Ε.) παρατηρούσαν, ότι:

Πρώτον, μετά όλα όσα παρατηρήθηκαν κατά την ψηφοφορία εντός του Ελληνικού Κοινοβουλίου, και εντός των Κομμάτων την 12η Φεβρουαρίου 2012 είναι εντελώς φυσικό και αναμενόμενο όλοι οι μέχρι σήμερα υπολογισμοί της Κυβέρνησης και των Κομμάτων να βρίσκονται στον αέρα. Αφενός μεν γιατί το κόμμα της πλειοψηφίας (ΠΑΣΟΚ) μετά τις διαγραφές έχασε τη «δεδηλωμένη», αφετέρου δε γιατί το Κόμμα της μειοψηφίας (ΝΔ) είχε μεγάλες απώλειες και έχασε την μέχρι σήμερα βάση στήριξής του – που στο μεγαλύτερο μέρος της συνδεόταν με την Αντι-Μνημονιακή «φόρμουλα» – κάτω από την οποία είχε τα τελευταία δύο χρόνια στεγαστεί.

Η εξακολούθηση της στήριξης των Συμφωνιών με την Τρόικα το “αποδυναμώνει” και δημιουργεί μεγάλα ερωτηματικά για τα αναγκαία και απαραίτητα ποσοστά, που κατά τις εκλογές και μετά τις εκλογές πρέπει να διαθέτει όποιος σχηματίσει και στηρίξει τη μετεκλογική Κυβέρνηση της χώρας.

Δεύτερο, είναι μεν αυτονόητο ότι μετά τις συνταρακτικές μεταβολές που εμφανίζονται στον πολιτικό χάρτη της χώρας τα Κόμματα του Δικομματισμού, που κυριαρχούσαν μέχρι σήμερα στο Ελληνικό πεδίο να μην αναμένεται ούτε να μπορούν να ανακτήσουν την παλαιά κυριαρχία τους. Όμως, το τι ακριβώς αναμένεται να προκύψει κατά τις προσεχείς εκλογές, κανένας δε γνωρίζει πια με σιγουριά και για αυτό κάθε πρόγνωση μοιάζει με “προφητεία”.

Τρίτον, μετά τα γεγονότα που έχουν λάβει χώρα κατά το τελευταίο διάστημα και έχουν σχέση με τις Συμφωνίες Τρόικας-Ελλάδος, αλλά και τις αναπόφευκτες θυσίες και τα μέτρα που έχουν ληφθεί ή θα ληφθούν κατά του Ελληνικού Λαού θα πρέπει να αναμένεται, ότι όσοι πρωταγωνίστησαν σε αυτό το μέτωπο θα υποστούν μετά το “κούρεμα” του χρέους – που συνοδεύεται με ατέλειωτες θυσίες και μέτρα κατά πάντων των Ελλήνων αλλά κυρίως των φτωχότερων τάξεων – το ΞΥΡΙΣΜΑ τους κατά την ώρα της ΚΑΛΠΗΣ.

Advertisements