Aποφάσεις του Eurogroup επιβάλλουν…..

«ΕΠΙ ΤΟΠΟΥ ΤΡΟΧΑΔΗΝ» … ΠΡΙΝ …. ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΕΜΦΑΝΙΣΤΟΥΝ…

….. θυσίες «alla ΙΦΙΓΕΝΕΙΑ» πριν τον “ΤΡΩΪΚΟ ΠΟΛΕΜΟ” της ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ!!!

Στην ΙΑΤΡΙΚΗ και την ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ «ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ … αλλά ΑΣΘΕΝΕΙΣ»

Γράφει ο Ελευθέριος Βερυβάκης – π. Υπουργός – Βουλευτής

Το χθεσινό Eurogroup επιβεβαίωσε τις εκτιμήσεις, που αφορούσαν την ΤΡΟΪΚΑ για τη μέθοδο και τον τρόπο της εκταμίευσης προς την Ελλάδα της Οικονομικής βοήθειας του Β’ πακέτου.

Οι πολιτικοί παρατηρητές σημείωναν ότι από δω και μετά … οι δόσεις βοήθειας, που κάθε φορά θα εγκρίνονται θα ακολουθούν… το «επί τόπου τροχάδην», στο οποίο θα υποβάλλεται – για λόγους δοκιμασίας και πίεσης – η Ελλάδα πριν από την οποιοδήποτε νέα δόση.

Έτσι ένα πρώτο «πράσινο φως» για τη Δανειακή Σύμβαση των 130 δισ. ευρώ έδωσαν χθες οι Υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, εγκρίνοντας περίπου το μισό από το διαθέσιμο ποσό, αλλά συντηρώντας ταυτόχρονα την πίεση, ώστε η Ελλάδα να μην ξεφύγει ούτε ελάχιστα από τις δεσμεύσεις που ανέλαβε.

Συγκεκριμένα, εγκρίθηκαν 5 συμβάσεις, που αφορούν το PSI και την Ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών, που αντιστοιχούν σε ποσό 58,5 περίπου δισ. ευρώ.

Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν σε Τηλεδιάσκεψη του Eurogroup στις 9 Μαρτίου, ημέρα κατά την οποία λήγει η προθεσμία ανταλλαγής των ομολόγων στο πλαίσιο του PSI.

Οι Υπουργοί της Ευρωζώνης εξέφρασαν ικανοποίηση για την πρόοδο, που σημείωσε η Ελλάδα στην εκπλήρωση των «προαπαιτούμενων» δράσεων του Μνημονίου, με την ψήφιση κυρίως των δύο Νομοσχεδίων των συνταξιούχων και των μισθωτών – που αποτέλεσαν τα «σφάγια της αναγκαίας θυσίας “allaΙφιγένεια” – για τους μισθούς, τις συντάξεις και τα φάρμακα.

Ωστόσο, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι από ορισμένες πλευρές εξακολουθούν να διατυπώνονται επιφυλάξεις κατά πόσον η Ελλάδα θα εφαρμόσει αυτά που έχει υποσχεθεί.

‘Οπως αναφέρει σχετικά το ανακοινωθέν του Προέδρου του Eurogroup, «ένα επιτυχημένο PSI με υψηλό ποσοστό συμμετοχής και μια τελική θετική αξιολόγηση όλων των προαπαιτούμενων πράξεων αποτελούν απαραίτητες προϋποθέσεις, τόσο για την έκδοση των ομολόγων του EFSF, όσο και για το δεύτερο Ελληνικό Πρόγραμμα».

‘Ετσι μεταξύ των άλλων χθες το πρωί – εξαιτίας των προτάσεων Κουτρουμάνη για τα επιδόματα των ανέργων – διαμηνύθηκε από το Eurogroup έμπρακτα, σύμφωνα με τις πληροφορίες, στην Ελληνική Αντιπροσωπεία, που βρισκόταν στις Βρυξέλλες, ότι υπάρχει κίνδυνος, εξ αυτού του λόγου, να σημειωθεί εμπλοκή στην έγκριση του πακέτου των 130 δισ. ευρώ.

Κατά τα άλλα, το ανακοινωθέν του Προέδρου του Eurogroup καταγράφει «σημαντική πρόοδο στην ικανοποίηση των προαπαιτούμενων πράξεων» και εκφράζει ικανοποίηση για τις «αποφασιστικές και άμεσες Nομοθετικές Ρυθμίσεις», στις οποίες προχώρησε η Ελλάδα, «στους τομείς της Δημοσιονομικής Προσαρμογής, του Φοροεισπρακτικού Μηχανισμού, της Μεταρρύθμισης του Συνταξιοδοτικού, της ρύθμισης και εποπτείας του Χρηματοπιστωτικού Τομέα και των Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων για την τόνωση της Ανάπτυξης».

«Αυτό», σημειώνεται, «θα επιτρέψει να ανακτήσουν τη δυναμική τους οι προσπάθειες προσαρμογής της Ελλάδας, κάτι που σε συνδυασμό με την αυστηρή εφαρμογή των πολιτικών του νέου πακέτου αποτελεί τη βάση για να επανέλθουν τα Δημοσιονομικά και η Οικονομία της Ελλάδας σε βιώσιμη τροχιά».

Τις επόμενες ημέρες, προσθέτει η ανακοίνωση, η ΤΡΟΪΚΑ θα οριστικοποιήσει την αξιολόγηση αυτών των ρυθμίσεων. Να σημειωθεί ότι Αντιπροσωπεία της ΤΡΟΪΚΑΣ βρίσκεται αυτές τις ημέρες στην Αθήνα γι’ αυτό τον σκοπό.

«…. Και έτσι η Ελλάδα τώρα ακούει καλά λόγια…»

Εξαιτίας της πιο πάνω απόφασης του Eurogroup, αλλά και των μετά ταύτα δηλώσεων των υπευθύνων παραγόντων της Ε.Ε., ο Υπουργός Οικονομικών υπέγραψε χθες με τον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ‘Ολι Ρεν το Μνημόνιο Συνεργασίας για το νέο πρόγραμμα, το οποίο προσυπογράφει και ο Διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γιώργος Προβόπουλος.

Επίσης, ο Ε. Βενιζέλος υπέγραψε με τον επικεφαλής του EFSF (Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας) τις εξής συμβάσεις:

1. Τη σύμβαση για την Ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Προς το παρόν εγκρίθηκαν 23 δισ. ευρώ και ανάλογα με τις ανάγκες, που θα διαπιστωθούν θα δοθούν και τα υπόλοιπα.

2. Τη σύμβαση για τα 30 δισ. Ευρώ, με τα οποία χρηματοδοτείται η ανταλλαγή των ομολόγων.

Πρόκειται για το λεγόμενο «γλυκαντικό» (sweetener), που θα δοθεί με τη μορφή των ασφαλών ομολόγων του EFSF στις Τράπεζες, προκειμένου να προχωρήσουν στην ανταλλαγή και το «κούρεμα των ομολόγων» του Ελληνικού Δημοσίου που κατέχουν.

3. Τη σύμβαση για την κάλυψη των δεδουλευμένων τόκων του Ελληνικού Δημόσιου χρέους μέχρι στιγμής. Αυτοί αντιστοιχούν σε 5,5 δισ. ευρώ.

4. Τη σύμβαση για τις εγγυήσεις που παρέχει το EFSF προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για την παροχή ρευστότητας προς τις Ελληνικές Τράπεζες κατά τη διάρκεια εφαρμογής του PSI.

Στην περίοδο αυτή τα Ελληνικά Ομόλογα δεν θα είναι επιλέξιμα ως εγγυήσεις για παροχή ρευστότητας και το EFSF θα καλύψει προσωρινά το πρόβλημα με τα ομόλογά του (ύψους 35 δισ. ευρώ). Τα ομόλογα αυτά θα αποσυρθούν μόλις τελειώσει το PSI.

Σχόλια του Έλληνα Υπουργού Οικονομικών…

«Είχε καιρό η Ελλάδα να ακούσει καλά λόγια», είπε ο Ευάγγελος Βενιζέλος μετά το Eurogroup. «Οι θυσίες των Ελλήνων πολιτών πιάνουν τόπο. Ωστόσο δεν υπάρχουν περιθώρια επανάπαυσης και εφησυχασμού».

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι οι εκτιμήσεις όλων ήταν θετικές και ότι αυτό που αναμένει τώρα το Eurogroup είναι μια γραπτή επιβεβαίωση από την ΤΡΟΪΚΑ, ότι όλα τα κείμενα και στην αγγλική τους μετάφραση αποτυπώνουν αυτά που έχουμε συμφωνήσει.

Οι Π.Π. ΣΙΕ – οι οποίοι δεν αιφνιδιάστηκαν από τις μεθοδεύσεις και αποφάσεις του Eurogroup – παρατηρούσαν ότι :

 

Πρώτον, έπρεπε και πρέπει στο παρόν και το μέλλον να αναμένεται από την ΤΡΟΪΚΑ η τακτική … «της κατά δόσεις» και “μετά από έλεγχο” συμμόρφωσης και μετά ταύτα βοήθειας, προκειμένου να πετύχουν μέσω συνεχών πιέσων….αυτό το οποίο ζητούν, που είναι η πλήρης Αναδιάρθρωση και Αναδιαμόρφωση των Οικονομικο – Κοινωνικών πραγμάτων, δομών και σχέσεων που επικρατούν στην Ελλάδα.

Σαν μέσο για αυτό το σκοπό μεταχειρίζονται τη διατήρηση ενός καθεστώτος άσκησης διαρκούς πίεσης προς την Ελληνική Κυβέρνηση – που επιχειρούν να την έχουν συνεχώς στην «πρέσα» – για την πλήρη εφαρμογή των μέτρων, που απορρέουν από τη δεύτερη Δανειακή Σύμβαση, στο οποίο και κατέληξαν χθες οι Υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Δεύτερο, πρέπει να σημειωθεί ότι το πρώτο πράγμα που ουσιαστικά στηρίχθηκε και ενθαρρύνεται είναι η αποπληρωμή των οφειλών της Ελλάδας προς τους «τοκογλύφους πιστωτές» της – και όχι Ανάπτυξη – για αυτό και τα πρώτα κεφάλαια αφορούν αυτούς.

Έτσι είναι σημαντική η διάθεση 23 δισ. ευρώ στο πλαίσιο της Ανακεφαλαιοποίησης των Ελληνικών Τραπεζών.

Οι Υπουργοί της Ευρωζώνης αποφάσισαν επίσης χθες να εξουσιοδοτήσουν το προσωρινό ταμείο διάσωσης (EFSF) να χορηγήσει εγγυήσεις ύψους 35 δισ. ευρώ στην ΕΚΤ.

Τρίτον, η ουσιαστική ενίσχυση για την καθ’ αυτό Ανάπτυξη, εξασφάλισε πολύ μικρότερα και «ανάπηρα» ποσά (30 δις €), αλλά ταυτόχρονα δηλοποιήθηκε η πρόθεση της ΤΡΟΪΚΑΣ, ότι και στο μέλλον θα ακολουθηθεί ο ίδιος δρόμος της σταδιακής ενίσχυσης για την Ανάπτυξη. Δηλαδή το «μαρτύριο της σταγόνας» θα συνεχιστεί τώρα όχι για την «καταρχήν έγκριση»», όσο για την «εν συνεχεία εκταμίευση».

Σύμφωνα με αυτό κάθε φορά θα αποφασίζεται εκ νέου η εκταμίευση πόρων από το δεύτερο Ελληνικό πρόγραμμα, αφού και όταν αξιολογούνται τα αποτελέσματα της ανταλλαγής ομολόγων αυτό θα γίνεται με βάση για που προορίζονται τα χρήματα. Το πρώτο πράγμα που μετριέται – προφανώς κατά Γερμανική υπόδειξη – είναι η Εξόφληση Χρεών και όχι η Ανάπτυξη των Οικονομικών, γιατί η Γερμανική Πολιτική δεν αλλάζει την ΛΙΤΟΤΗΤΑ σε ΑΝΑΠΤΥΞΗ.

Τέταρτον είναι πια καταφανές ότι η ΤΡΟΪΚΑ έχει αποφασίσει να μην κινεί ολόκληρη τη διαδικασία προσαρμογής επί τη βάση Οικονομικών ή Κοινωνικών Κριτηρίων, αλλά κατ’ έμφαση και προτεραιότητα επί τη βάση Πολιτικών Αποφάσεων.

 

Πέμπτον, ο πιο πάνω λόγος επιμαρτυρεί κατηγορηματικά ότι και όλα όσα λέγονται για την Ελλάδα, ως μοντέλο αντιμετώπισης του συνόλου των προβληματικών Κρατών της Νοτίου Ευρώπης, είναι πρόχειρα, απροβλημάτιστα και ατελή, γιατί κάθε περίπτωση «ασθενούς Κράτους Μέλους» αποτελεί χωριστό γεγονός και όχι μια διακεκριμένη κατηγορία με διαφορετική μεν παθογένεια, αλλά με ομοιότητα θεραπείας για το σύνολο των πασχουσών – για τα γερμανικά κριτήρια – Πολιτειών.

Ίσως γιατί στην ΙΑΤΡΙΚΗ και την ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ «ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ … αλλά ΑΣΘΕΝΕΙΣ»

Advertisements