Η αισιοδοξία των υπεύθυνων για το «κούρεμα»…

PSI: του ΥΨΟΥΣ ή του ΒΑΘΟΥΣ;;;

…δεν αρκεί για να εξουδετερώσει την απαισιοδοξία που δημιουργούν τα “αγκάθια” που το συνοδεύουν

Γράφει ο Ελευθέριος Βερυβάκης, τ. Υπουργός – Βουλευτής

Με κομμένη την ανάσα περιμένουν την κατάληξη του κουρέματος του Ελληνικού Χρέους σήμερα το βράδυ σε Αθήνα, Βρυξέλες και Βερολίνο.

Οι αισιόδοξες προβλέψεις των υπεύθυνων και αρμοδίων Οικονομικών παραγόντων των αντίστοιχων Υπουργείων μιλάν για πορεία προς την ολοκλήρωση του PSI σύμφωνα με τον βασικό σχεδιασμό.

Όμως, τα παιχνίδια όλων όσων εμπλέκονται – αλλά και εκείνων που αναμένουν κέρδη από τα χρηματιστήρια και τα παιχνίδια τους – συνεχίζονται όπως παλιά χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τους την κρισιμότητα των περιστάσεων για την Ελλάδα και την οικονομική προοπτική της, που μετά την εγκατάσταση της Τρόικας και για αρκετό ίσως χρόνο θα κινηθεί στην γνωστή «σιδηροτροχιά» του «Ελληνικού Τραίνου» προς περισσότερες θυσίες και μεγαλύτερα μέτρα, πριν να αρχίσει η αντίστροφη πορεία από την περιπέτεια της εμπλοκής σε παρόμοιες διαδικασίες.

Έτσι, το Ελληνικό Υπουργείο Οικονομικών, αλλά και οι αντίστοιχες Αρχές και οι Αρμόδιοι σε Βερολίνο και Βρυξέλες είναι αισιόδοξοι ότι θα πετύχουν τον στόχο τους.

Λίγες μόλις ώρες πριν την λήξη της ώρας και της στιγμής που θα κλείσει ο χρόνος των ανταλλαγών οι υπεύθυνοι και αρμόδιοι τονίζουν, ότι βρισκόμεθα ολοένα και πιο κοντά στην επιτυχή ολοκλήρωση του PSI, η οποία κρίνει την ομαλή χρηματοδότηση της χώρας μέσω του δεύτερου – μερικοί μιλούν και για τρίτο – πακέτου διάσωσης για τα επόμενα χρόνια.

Σύμφωνα με υπολογισμούς οικονομικο-πολιτικών παρατηρητών οι επιβεβαιωμένες -δημοσιοποιημένες- συμμετοχές έως νωρίς χθες το απόγευμα και ενώ βρισκόταν σε πλήρη εξέλιξη η διαδικασία, διαμόρφωναν τα ποσοστά συμμετοχής τουλάχιστον στο 67,5%, που αντιστοιχεί σε ομόλογα αξίας 139 δισ. ευρώ, με την αγορά να μετατοπίζει το ενδιαφέρον της στο εάν θα απαιτηθεί η ενεργοποίηση των Collective Action Clauses (CACs).

Σύμφωνα με τους πιο πάνω κύκλους, στόχος για την Eλλάδα παραμένει να «κουρευτεί» τουλάχιστον το 90% – 95% των ομολόγων ύψους 206 δισ. ευρώ που έχουν στην κατοχή τους ιδιώτες, ώστε να «θωρακιστεί» ο στόχος για τη μείωση του χρέους, στο 120% του AEΠ έως το 2020, που συνιστά “θεμέλιο λίθο” του νέου πακέτου βοήθειας. H αποτίμηση των συμμετοχών κατ’ επέκταση τα επόμενα βήματα για το Ελληνικό Δημόσιο αποφασίζεται, εκτός απροόπτου, αύριο σε τηλεδιάσκεψη που θα γίνει σε επίπεδο Eurogroup με δεδομένο, ότι έως τη Δευτέρα πρέπει να έχει διακανονιστεί ο κύριος όγκος των ομολόγων, που υπόκεινται σε Ελληνικό δίκαιο.

Mετά την ανακοίνωση της Κυβέρνησης για τη συμμετοχή αναμένεται Συνεδρίαση και του Διοικητικού Συμβουλίου του ΔNT καθώς εκκρεμεί η απόφαση του ταμείου για το ύψος των κεφαλαίων που θα διαθέσει στη χώρα στο πλαίσιο του δεύτερου «πακέτου». Όμως, υπάρχουν και άλλοι που δεν βλέπουν παρόμοιο αποτέλεσμα πριν να δρομολογηθεί και τρίτο πακέτο.

ΙΙF
Aξιωματούχος του Ελληνικού Υπουργείου Oικονομικών δήλωσε χθες, αργά το μεσημέρι, στο Reuters «αισιόδοξος ότι η συμμετοχή στο PSI θα ξεπεράσει κατά πολύ το όριο του 75%, με βάση τα στοιχεία που έχουμε έως τώρα».

Eίχε προηγηθεί νέα ανακοίνωση του IIF που «ανέβαζε» στα 84 δισ. ευρώ τα ομόλογα, που έχουν στην κατοχή τους μέλη του και τα οποία εντάσσονται στο PSI.

Παράλληλα, χθες, «ναι» στο Ελληνικό PSI με συμμετοχές 3 δισ. ευρώ είπαν οι διοικήσεις επτά ταμείων, ενώ πληροφορίες από την TτE που μετέδωσε το Reuters ανέφεραν, ότι στο «κούρεμα» εντάσσονται και τα ομόλογα αξίας 18 – 19 δισ. ευρώ που διαχειρίζεται η TτE για λογαριασμό ασφαλιστικών ταμείων.

Με τις νέες προσθήκες έως χθες το απόγευμα υπολογιζόταν πως ήδη συμμετοχή είχαν εκδηλώσει ομολογιούχοι, που αντιστοιχούσαν περίπου σε 139 δισ. ευρώ ή 67,5% επί του συνόλου, ενώ βέβαια η διαδικασία βρισκόταν σε πλήρη εξέλιξη και αναμένεται η σημερινή μέρα να ξεκαθαρίσει τα πράγματα.

Με τα δεδομένα πάντως έως χθες το απόγευμα φάνηκε καταρχήν ότι ανοίγει ο δρόμος για να επιβληθούν τα CACs, εάν γίνει αναγκαίο το ύψος του “κουρέματος” να φτάσει στα 177 δισ. ευρώ από τα 206 δισ. του συνόλου, τα οποία υπόκεινται σε Ελληνικό Δίκαιο αλλά και για τα δάνεια των ΔEKO.

Tο Δημόσιο έχει πει ότι με ποσοστά συμμετοχής κάτω του 75% το PSI θα ακυρωθεί, εάν διασφαλιστεί συμμετοχή μεταξύ 75% με 90% θα ληφθούν αποφάσεις σε συνεργασία με την Τρόικα, ενώ άνω του 90% η Συμφωνία προχωρεί άμεσα. Παράλληλα έχει καταστήσει σαφές ότι θα επιβάλλει τα CACs εάν αυτό κριθεί απαραίτητο.

Στο θέμα αυτό, δηλαδή στο εάν ή όχι θα απαιτηθεί τελικά ενεργοποίηση των CACs και ενδεχομένως πρόκληση “πιστωτικού γεγονότος”, στράφηκε χθες το ενδιαφέρον των αγορών, με ορισμένους αναλυτές πάντως να επισημαίνουν με νόημα πως μια επιτυχία στην Eλλάδα, με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο είναι αυτό που τελικά «φοβίζει» περισσότερο: Kάτι που γίνεται μια φορά μπορεί να επαναληφθεί σε άλλες περιπτώσεις όπως, για παράδειγμα, τις άλλες προβληματικές οικονομίες του Eυρωπαϊκού Nότου.

Ελληνικό και ξένο δίκαιο
Για τα ομόλογα που υπόκεινται στο Eλληνικό Δίκαιο, η ενεργοποίηση των CACs μπορεί να προχωρήσει, στη χειρότερη περίπτωση με παρόντες κατόχους ομολόγων 88,5 δισ. ευρώ, το 50% δηλαδή των 177 δισ. ευρώ και εφόσον τα δύο τρίτα ή 66% αυτών συναινέσουν.

Για ομόλογα αξίας περίπου 20 δισ. ευρώ που υπόκεινται σε ξένο δίκαιο, μεγάλο μέρος των οποίων εκτιμάται πως βρίσκεται στα χέρια «hedge funds» και η «μεταχείρισή» τους θα είναι διαφορετική.

Kαταρχήν η ημερομηνία διακανονισμού τους είναι τον Aπρίλιο, ενώ για τα υπόλοιπα – τον κύριο δηλαδή όγκο – η ανταλλαγή πρέπει να έχει γίνει έως τις 12 Mαρτίου. Tαυτόχρονα τα ομόλογα υπό ξένο δίκαιο ενσωματώνουν δικά τους CACs και οι αποφάσεις θα εξαρτηθούν από πολλούς παράγοντες, σε δεύτερο όμως χρόνο και ανάλογα με τα ποσοστά που θα επιτευχθούν σήμερα.

Tα επόμενα βήματα

Σήμερα 22:00 ώρα Eλλάδος εκπνέει η προθεσμία εκδήλωσης συμμετοχής.

Ακολουθεί αποτίμηση του αποτελέσματος το πρωί της Παρασκευής με Τηλεδιάσκεψη του Eurogroup – λήψη αποφάσεων για CACs, εάν απαιτηθεί – εάν γίνουν τα CACs ανοίγει ο δρόμος για «πιστωτικό γεγονός» και πληρωμή CDS.

Εξάλλου, αναμένεται να συνεδριάσει το Δ.Σ. του ΔNT και να πάρει αποφάσεις για τη συμμετοχή του στο νέο πακέτο διάσωσης.

Hμερομηνία διακανονισμού της ανταλλαγής για τα 177 δισ. που υπόκεινται στο Eλληνικό Δίκαιο, επί του συνόλου των 206 δισ. που επιχειρείται να «κουρευτούν», είναι η Δευτέρα, 12 Mαρτίου.

27 – 29 Mαρτίου συνεδριάζουν οι ομολογιούχοι με τίτλους σε ξένο δίκαιο (τα υπόλοιπα 20 δισ. από τα 206 δισ.) για να αποφασίσουν εάν θα ενταχθούν στο PSI.

11η Aπριλίου: Hμερομηνία διακανονισμού για τα ομόλογα υπό Ξένο Δίκαιο.

Σύμφωνα με έγκυρες και υπεύθυνες πληροφορίες οι μέχρι στιγμής συμμετοχές καλύπτουν μεν το μεγαλύτερο ποσοστό των επιδιωκόμενων αποτελεσμάτων, αλλά όχι σε βαθμό τέτοιο ώστε όσοι αναμειγνύονται στις πιο πάνω διαδικασίες να έχουν ησυχάσει.

Αυτό γιατί παράλληλα αναπτύσσονται κερδοσκοπικά παιχνίδια, που όμως σε τελευταία ανάλυση «φρενάρουν» τις επιδιώξεις του «κουρέματος».

Έτσι, χαρακτηριστικά αναφέρονται τα πιο κάτω αγκάθια του «κουρέματος», που σύμφωνα με τα χθεσινοβράδινα στοιχεία έχει πετύχει 139 δις ευρώ ή ποσοστό 67,5% επί των 206 δις ευρώ που είναι το σύνολο των ομολόγων των επενδυτών που υπόκεινται στο PSI.

Οι πολιτικοί παρατηρητές, που σχολιάζουν στις ιστοσελίδες μας τις εξελίξεις (Π.Π.-Σ.Ι.Ε.) επανέρχονται και σήμερα στην χθεσινή τους επιλογή της αξιολόγησης ολόκληρου του «κουρέματος» μόνο μετά την ολοκλήρωση ολόκληρης της διαδικασίας, η οποία αυτή τη στιγμή κινείται στην «γκρίζα περιοχή» της πλήρους αβεβαιότητας.

Τότε και μόνο τότε θα μπορέσει να κριθεί τελεσίδικα αν το Ελληνικό PSI είναι τελικά του ΥΨΟΥΣ ή του ΒΑΘΟΥΣ, της επιτυχίας ή αποτυχίας του εγχειρήματος – που πρέπει να τονιστεί είναι η πρώτη φορά που αποτολμάται. Πριν από εκείνη την στιγμή όλες οι προγνώσεις εκφράζουν ευσεβείς πόθους και όχι βέβαιες προβλέψεις.

Advertisements