ΠΡΟ-ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ

ΕΠΙΤΥΜΒΙΟΣ ΩΔΗ κατά την ΤΕΛΕΤΗ των ΕΠΙΣΗΜΩΝ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΗΡΙΩΝ του ΑΝΔΡΙΑΝΤΑ του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΝΑΓΟΥΛΗ

ΛΟΓΟΣ ΣΥΝΑΓΩΝΙΣΤΩΝ του ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΗ και ΒΑΡΔΟΥ της ΑΝΤΙΔΙΚΤΑΤΟΡΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ

ΕΙΣΑΓΩΓΗ – ΠΡΟΛΟΓΙΚΑ

Οι ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΙ του Ανδριάντα του Αλέξανδρου Παναγούλη (Ένωση τ. Βουλευτών-Ευρωβουλευτών και ΠΝΥΚΑ-21ος αιώνας) μετά την εγκατάσταση του Μνημείου στην Πλατεία Παλαιών Δικαστηρίων – Πανεπιστημίου και Σανταρόζα, έναντι του Kινηματογράφου ΡΕΞ – προγραμμάτισαν και εξάγγειλαν την ημερομηνία των Επισήμων Αποκαλυπτηρίων, που καθόρισαν να είναι – σε συνεννόηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας – η 11η Μαρτίου 2012, ημέρα Κυριακή και ώρα 12:00.

Και ενώ όλα βάδιζαν ομαλά και ξεκίνησαν να γίνονται οι προετοιμασίες για τον πιο Επίσημο και Πανηγυρικό Εορτασμό αυτής της ημέρας και της απόδοσης ΤΙΜΩΝ από ολόκληρο το ΈΘΝΟΣ και τη ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ προς τον Πρωταγωνιστή και Βάρδο της Αντιδικτατορικής Αντίστασης τον Αλέξανδρο Παναγούλη, την 12η Φεβρουαρίου 2012, ημέρα Κυριακή, ξέσπασαν τα επεισόδια που «κατέκαψαν» την Αθήνα και πολλά ονομαστά Μνημεία από τα πιο περιώνυμα και ιστορικά οικοδομικά συγκροτήματα και Μνημεία της παλαιάς πόλεως των Αθηνών, που για αιώνες αποτελούσαν το στολίδι και την «βιτρίνα» της πρωτεύουσας του Ελληνισμού , με αποτέλεσμα να σημειωθούν πολλές σκηνές και εικόνες καταστροφής και φρίκης κατ’ αυτών και να καταστούν παρανάλωμα του πυρός.

Ανάμεσα σε αυτά ήταν και ο Ανδριάντας του Αλέξανδρου Παναγούλη, ο οποίος κατ’ εκείνη την στιγμή είχε ακόμη σε ολόκληρο το σώμα του την «καλύπτρα» των Επισήμων Αποκαλυπτήριων, η οποία κατά την διάρκεια εκείνης της ΕΠΕΛΑΣΗΣ ΣΥΜΜΟΡΙΩΝ των καταστροφέων και πλιατσικολόγων της Αθήνας κατακάηκε μαζί με καταστροφές στο κύριο έργο.

Ο Ανδριάντας του Αλέξανδρου Παναγούλη κατ’ εκείνη την ημέρα και ώρα προσβλήθηκε από αναρίθμητες ΜΟΛΟΤΟΦ και κατακάηκε μαζί με πολλές άλλες φθορές, βλάβες και τραύματα, από την ολόσωμη καλύπτρα και μάρμαρα και μέταλλα του Μνημείου, με αποτέλεσμα την εκτίμηση ότι θα ήταν αδύνατη η εμπρέπουσα στον Ήρωα Τελετή μετά από όσα είχαν σημειωθεί.

Έτσι τα γεγονότα της 12 Φεβρουαρίου 2012, λειτούργησαν ΑΠΑΓΟΡΕΥΤΙΚΑ για την Επίσημη Τελετή της 11ης Μαρτίου 2012, ιδιαίτερα αν συνεκτιμηθούν οι προεκλογικές στιγμές και σκοπιμότητες που αναπτύσσονται κατά αυτή την προεκλογική περίοδο, που διανύουμε.

Μετά από τα πιο πάνω γεγονότα οι Αγωνοθέτες (Ένωση τ. Βουλευτών-Ευρωβουλευτών και ΠΝΥΚΑ-21ος αιώνας) εξαναγκάστηκαν να ΑΝΑΒΑΛΛΟΥΝ τα Επίσημα Αποκαλυπτήρια για προσφορότερο χρόνο και ευκαιρία – πολλοί θεωρούν ότι αυτό θα μπορούσε να προσδιορισθεί για τον επόμενο Μάιο σαν την ευκαιρία για παρόμοια εκδήλωση, αφού η ημέρα του θανάτου του είναι η 1η Μαΐου του 1976 – τον οποίο θα προσδιορίσουν αργότερα – δεδομένου ότι κατά αυτήν την στιγμή κανένας δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα, ποια θα είναι η ημερομηνία των επόμενων Εκλογών.

Όμως, επειδή – έτσι ή αλλιώς – έχουμε μπει στην διαδρομή προς τα Επίσημα Αποκαλυπτήρια, η ΠΝΥΚΑ-21ος Αιώνας καταθέτει από σήμερα την ΕΠΙΤΥΜΒΙΑ ΩΔΗ, που αντί Χαιρετισμού προς τον παλαιό Σύντροφο και Συναγωνιστή του Αντιδικτατορικού Αγώνα απευθύνει – όχι βεβαίως εκφωνώντας την – αλλά καταγράφοντάς την με προ – δημοσίευση, από αυτήν την στιγμή.

Η ΕΠΙΤΥΜΒΙΑ ΩΔΗ που από μέρους των Συναγωνιστών του κατά την ημέρα των ΕΠΙΣΗΜΩΝ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΗΡΙΩΝ του ΑΝΔΡΙΑΝΤΑ

έχει ως εξής:

ΑΛΕΞΑΝΔΡΕ Χαίρε,

Σχεδόν 36 χρόνια έχουν περάσει από τότε που έφυγες από κοντά μας τον Μάιο του 1976 σε σκοτεινές και ακόμη αφώτιστες συνθήκες.

Έκτοτε η Οικογένειά σου και οι Φίλοι και Συναγωνιστές σου εκείνων των Εποχών πάλεψαν ασταμάτητα για να αποκτήσεις στην Αθήνα την άξια θέση, τον τόπο και τον χώρο, που αντιστοιχούν σε όσα κατάκτησες στην ΙΣΤΟΡΙΑ με τη ΘΥΣΙΑ και τους ΑΓΩΝΕΣ σου κατά της Τυραννίας της Χούντας.

Η Διακήρυξή σου κατάμουτρα στους Στρατοδίκες κατά την πιο κρίσιμη στιγμή της ζωής σου στο Έκτακτο Στρατοδικείο Αθηνών στη Δίκη του Νοεμβρίου 1968 για την Απόπειρα κατά της ζωής του Δικτάτορα θα μένει πάντα αξέχαστη και “κλασσική”:

«…Το ωραιότερο κύκνειο άσμα οποιουδήποτε πραγματικού Αγωνιστή είναι ο επιθανάτιος ρόγχος προ του εκτελεστικού αποσπάσματος μιας τυραννίας και αυτήν τη θέση αποδέχομαι…».

Για αυτό σήμερα που οι Αθηναίοι και οι Έλληνες πραγματοποιούν τα Επίσημα Αποκαλυπτήρια του ΑΝΔΡΙΑΝΤΑ σου στην ΑΥΛΗ των Παλαιών Δικαστηρίων της Πόλης των Αθηνών, όλοι οι Έλληνες και Ξένοι Δημοκράτες, αλλά και οι Φίλοι και Συναγωνιστές σου, όπως και ολόκληρος ο Ελληνικός Λαός στο σύνολό του, εορτάζουν μαζί σου την Εγκατάσταση του Ανδριάντα – του Σύγχρονου Τυραννοκτόνου που συνέχισε την Δημοκρατική Παράδοση της Αρχαίας Αθήνας – σε αυτήν την Πλατεία – ονομαστή από τις Εποχές των Αγώνων για τις Δίκες και Καταδίκες των Δημοκρατών, που είχαν εδώ λάβει χώρα, αλλά και όλων όσων σε άλλα Στρατοδικεία και Δικαστήρια είχαν υπερασπιστεί τα Ιδεώδη της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας κατά τους Αγώνες της Γενιάς μας (Άρθρο 114 του Συντάγματος 1952, – και 15%), όπως συνεχίσθηκαν και αποκορυφώθηκαν κατά την Αντιδικτατορική Αντίσταση και Πάλη, επιζητώντας την αποτίναξη της Τυραννίας της Εποχής της Χούντας και την Αποκατάσταση της Δημοκρατίας.

Έτσι, αυτός εδώ ο τόπος και ο Ανδριάντας σου θα υπενθυμίζουν στους πολίτες του μέλλοντος τους Αγώνες και το παράδειγμα της Γενιάς μας και των συγχρόνων Συναγωνιστών σου για τους Αγώνες όλων μας κατά της ΤΥΡΑΝΝΙΑΣ – όπως συνέβη στην ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ του 6ου π.Χ. αιώνα – με τους Αρχαίους Τυρρανοκτόνους και το ΨΗΦΙΣΜΑ του ΔΗΜΟΦΑΝΤΟΥΣ, που είχε αναρτηθεί στην Αγορά – ΠΝΥΚΑ των Αθηνών, για τους ΑΓΩΝΕΣ του ΑΡΜΟΔΙΟΥ και ΑΡΙΣΤΟΓΕΙΤΟΝΑ κατά των ΠΕΙΣΙΣΤΡΑΤΙΔΩΝ, που γινόντουσαν για την ΑΠΑΛΛΑΓΗ της ΑΘΗΝΑΪΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ από την ΤΥΡΑΝΝΙΑ των τότε χρόνων.

Ήδη σήμερα με αυτήν την ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΟΡΤΗ των Αποκαλυπτηρίων, που στήνει τον ΑΝΔΡΙΑΝΤΑ σου ΑΝΑΣΤΑΙΝΕΤΑΙ, ΕΝΣΑΡΚΩΝΕΤΑΙ, ΕΠΑΝΑΤΟΠΟΘΕΤΕΙΤΑΙ και ΑΝΑΡΤΑΤΑΙ σε αυτόν τον Τόπο με την παρουσία του Ανδριάντα σου, το σύγχρονο ΨΗΦΙΣΜΑ του ΔΗΜΟΦΑΝΤΟΥΣ του 510 π.Χ. και οι ΕΠΙΛΟΓΕΣ του.

…Εάν τις Δημοκρατίαν καταλύη την Αθήνησιν, η αρχήν τινά άρχη καταλελυμένης της Δημοκρατίας, πολέμιος έστω Αθηναίων και «νηποινεί τεθνάτω», και τα χρήματα αυτού δημόσια έστω, και της Θεού το επιδέκατον:

Ο δε αποκτείνας τον ταύτα ποιήσαντα και ο συμβουλεύσας «όσιοι έστε και ευαγείς». Ομόσαι δ’ Αθηναίους άπαντας καθ’ ιερών τελετών, κατά φυλάς και κατά δήμους αποκτεινείς τον ταύτα ποιήσαντα.

Αλέκο Παναγούλη,

Η συγκυρία της Εγκατάστασης του Ανδριάντος σου και της Γιορτής των Επίσημων Αποκαλυπτηρίων σου σε αυτόν τον τόπο δεν είναι η ευτυχέστερη για την Πατρίδα, τον Λαό και τις Εποχές μας.
Όμως το ΑΓΑΘΟ της ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ και της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ είναι τόσο κραταιό, ανυπερνίκητο και με την μεγίστη υπεροχή έναντι όλων των άλλων για όλους μας, ώστε παρόντες είναι όλοι οι ΕΛΛΗΝΕΣ, όλες οι ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ του Τόπου και οι Πολιτικές ΜΕΡΙΔΕΣ των Πολιτών, χωρίς ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟ, ΔΙΑΙΡΕΣΗ ή ΔΙΧΑΣΜΟ ΛΑΟΥ, που στο πρόσωπό σου τιμά τους Αγώνες όλων των Αγωνιστών, που αντιστάθηκαν κατά της Χούντας των Αθηνών, γιατί πίστεψαν και πιστεύουν στις Αξίες και τις Αρχές του Πολιτεύματος της Πατρίδας αυτού του Τόπου, που πριν από 2.600 χρόνια γεννήθηκε σε αυτήν την Πόλη.

Αλέκο Παναγούλη,

Τα Επίσημα Αποκαλυπτήρια του Ανδριάντα σου, στέλνουν προς όλους το σήμα και το μήνυμα, ότι αυτή η πόλη δεν ξεχνά και δεν εγκαταλείπει τα αρχέτυπα ιδεώδη της και ότι κρατά στο νου και την ψυχή της τις πρωταξίες της ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ, της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ, της ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ, της ΠΡΟΟΔΟΥ, του ΔΙΚΟΥ μας ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, που εδώ ΓΕΝΝΗΘΗΚΑΝ, ΕΝΣΑΡΚΩΘΗΚΑΝ και ΛΑΤΡΕΥΤΗΚΑΝ πολλούς αιώνες πριν (2.600 χρόνια) και για αυτό σήμερα “ρίχνει” με την Εγκατάσταση του Ανδριάντα σου σε αυτό το χώρο τη “διαχρονική ΓΕΦΥΡΑ”, που ενώνει και συναντά μέσα από αυτό το χώρο την Αθήνα της Αρχαίας Εκκλησίας του Δήμου και της ΠΝΥΚΑΣ των Αθηνών με τη σημερινή Ελλάδα και τους τόπους των Αγώνων και των Θυσιών για Ελευθερία και Δημοκρατία της δικιάς μας Γενιάς.

Αυτή εδώ η Πόλη έχει την περηφάνια και καυχιέται, ότι αν και συχνά είδε και γνώρισε τις σκοτεινές εποχές κατάλυσης των Θεσμών και των Αρχών της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ και της ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ από Ντόπιο ή Ξένο Δυνάστη, ποτέ δεν απέκλεισε και απόρριψε από την ψυχή της αυτά τα ιδανικά, που λάτρεψε ο Έλληνας από την Αρχαιότητα.

Από τότε που η Αθήνα της Αρχαιότητας σε εποχές Δουλοκτητισμού και Τυραννίας με τον Σόλωνα τον Αθηναίο, θέσπισε την “Σολώνεια Σεισάχθεια”, που απελευθέρωσε τους δούλους και έδωσε το στίγμα του Ελληνικού Πολιτισμού, της Ελευθεροφροσύνης και της Δημοκρατίας, αυτή η Πόλη και αυτός ο Λαός παλεύουν και αγωνίζονται για τα ιδεώδη τους.

Αλλά και αργότερα σε εποχές Τυραννίας αντιπάλεψε τον Αριστοκρατισμό και το Αυταρχικό Καθεστώς για να δημιουργήσει και να καταφύγει στην Αθηναϊκή Δημοκρατία, που μετά τον Κλεισθένη γνώρισε η Ανθρωπότητα, αφού ξανά ανέθετε στην Εκκλησία του Δήμου – την ΠΝΥΚΑ των ΑΘηνών – την υπεράσπιση της Πόλης και του Λαού από τους εναντίους (της μερίδας των Αυταρχικών), αλλά και τους κινδύνους από την κατάχρηση της Εξουσίας, που συνιστά η Τυραννία.

Αλέκο,

Οι Συναγωνιστές σου γνωρίζουν καλύτερα από τον καθένα, ότι δεν επεδίωξες ποτέ Μνημεία και Ηρώα. Πίστευες στο αρχαιοελληνικό “ΑΝΔΡΩΝ ΕΠΙΦΑΝΩΝ ΠΑΣΑ ΓΗ ΤΑΦΟΣ”. Όμως, οι Σύντροφοι εκείνων των εποχών αξίωσαν και αξιώνουν από μέρους όλων των Αντιδικτατορικών Αγωνιστών να έχεις στις δικές μας Εποχές αυτήν την αποστολή, που θέλει για λογαριασμό αυτής της πόλης οι Τυραννοκτόνοι να αποκτήσουν πάλι τον Τύμβο του Υπερασπιστή και άγρυπνο Φρουρό της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας .

ΑΛΕΞΑΝΔΡΕ ΠΑΝΑΓΟΥΛΗ,

Τώρα που αποκτάς τη θέση σου στην πόλη, όσοι από παλιά υπήρξαν Συναγωνιστές και Φίλοι σου, αλλά και η οικογένειά σου, όπως και ολόκληρος ο Λαός είμαστε βέβαιοι, ότι αισθάνονται πιο απελευθερωμένοι από το κοινό χρέος όλων μας για τους Αγώνες για τη Δημοκρατία και την Προκοπή του Λαού, αλλά και ασφαλέστεροι από τις σημερινές απειλές κατά των ελευθεριών τους, που είναι πάντα παρούσες σε όλες τις εποχές, αλλά ακόμη και σήμερα και έχουν σχέση με τις ανθρώπινες ανάγκες, αλλά και τα ανθρώπινα ιδανικά, για τα οποία εσύ πάλεψες όταν πίστεψες, ότι «ανώτερη επιταγή» σου επέβαλε, ό,τι από την εποχή του Ψηφίσματος του Δημοφάντη είχε σε αυτή τη πόλη θεσπιστεί και το οποίο διαγόρευε στους Έλληνες Πολίτες το:

« Όποιος καταλύσει το Δημοκρατικό Πολίτευμα στην Αθήνα ή ασκήσει οποιαδήποτε αρχή μετά την κατάλυση της Δημοκρατίας, πολέμιος έστω Αθηναίων και καταδικάζεται σε ποινή θανάτου («νηποινεί τεθνάτω»).

Αυτός που θα φονεύσει τον τύραννο ή τον συνεργό, καθώς και ο ηθικός αυτουργός, απαλλάσσονται από το “μίασμα της ανθρωποκτονίας” και «όσιος έστε και ευαγής».

Να ορκισθούν όλοι οι Αθηναίοι, κατά φυλές και κατά δήμους, επάνω από ακέραια θυμιάματα, ότι θα φονεύσουν τον τύραννο ή τον συνεργό».

ΑΛΕΞΑΝΔΡΕ ΠΑΝΑΓΟΥΛΗ ΕΧΕ ΓΕΙΑ και ΓΝΩΡΙΖΕ ότι

για ολόκληρη την ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑ είσαι

“ΟΣΙΟΣ και ΕΥΑΓΗΣ”

και για τους Φίλους και Συναγωνιστές σου

ΆΓΡΥΠΝΟΣ ΦΡΟΥΡΟΣ

της ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ και της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΣΤΟΝ ΤΟΠΟ ΑΥΤΟ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΠΑΝΤΟΥ

ΕΠΙΛΟΓΙΚΑ

Η ΠΝΥΚΑ-21ος Αιώνας είναι βέβαιη, ότι η Εγκατάσταση του Ανδριάντος του Αλέξανδρου Παναγούλη στην Πλατεία παλαιών Δικαστηρίων (Πανεπιστήμιου και Σανταρόζα, έναντι του ΡΕΞ) θα λειτουργήσει για ολόκληρο το Έθνος και ιδιαίτερα την Νεολαία – “παιδευτικά” και για αυτό αισθάνεται ιδιαίτερη υπερηφάνεια για την συμβολή της στη δημιουργία του πιο πάνω Μνημείου, που στις σημερινές συνθήκες προορίζεται να παίξει τον ρόλο των αρχαίων αγαλμάτων, που χάριν του Αρμόδιου και του Αριστογείτονα, η Αρχαία Δημοκρατική Αθήνα είχε εγκαταστήσει στην Αρχαία Αγορά – ΠΝΥΚΑ της πόλης, έχοντας δίπλα σε αυτά αναρτήσει το Ψήφισμα του ΔΗΜΟΦΑΝΤΟΥΣ κατά των Τυράννων και υπέρ των Τυραννοκτόνων, υπέρ των οποίων ήταν έκτοτε η πόλη της ΑΘΗΝΑΣ – που από ολόκληρη την Ανθρωπότητα αναγνωρίζεται σαν “το λίκνο της ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ και ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ” , που τόσο έχει και σήμερα ανάγκη.

Ελευθέριος Βερυβάκης – π. Υπουργός – Βουλευτής

Συναγωνιστής και Συγκατάδικος στη Δίκη της Απόπειρας

Advertisements