Η Συνταγή της εποχής προβλέπει:…

ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΙΤΕΣ ΑΠΟΦΑΙΝΟΝΤΑΙ…

…περισσότερη ΛΙΤΟΤΗΤΑ, λιγότερη ΑΝΑΠΤΥΞΗ

ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ;;;

Γράφει ο Ελευθέριος Βερυβάκης, τ. Υπουργός – Βουλευτής

Τα μεγάλα αφεντικά της εποχής, οι Τραπεζίτες με τη χθεσινή Έκθεση Προβόπουλου, που μιλά για την προοπτική της Ελληνικής Οικονομίας αποφαίνονται, ότι η Ελλάδα μπορεί να τα καταφέρει με τις υπαγορευμένες όμως από την Τρόικα και τους ίδιους όρους και προοπτικές. Όμως, την ίδια ώρα οι δραματικές επιπτώσεις των Μνημονιακών πολιτικών «χτυπούν» στους μισθούς, τις συντάξεις και τα κοινωνικά επιδόματα, που μέχρι το 2014 θα συνεχίζουν την «βύθισή» τους μέχρι και πέρα από τον «πάτο» των αντοχών της Ελληνικής Κοινωνίας.

Έτσι, για αυτούς το οικονομικό πρόβλημα έχει πάψει πια να είναι «γρίφος», την ίδια ώρα που για όλους τους άλλους γίνεται «βρόγχος». Αλλά αυτό δεν τους απασχολεί. Με το μόνο που ασχολούνται – πέρα από τις επιθέσεις τους κατά των πολιτικών – είναι η Συνταγή της Θεραπείας, που αυτοί συνιστούν.

Οι προοπτικές της αποτελεσματικότητας των Τροϊκάνικων εντολών

Πιο αναλυτικά με την έκθεση για την Νομισματική Πολιτική, που χθες παρέδωσε στη Βουλή ο κ. Προβόπουλος, προχώρησε στις σταθμίσεις και εκτιμήσεις του για την κατάσταση της Ελληνικής Οικονομίας και την προοπτική της.

Έτσι, παρουσιάζεται αισιόδοξος ο Διοικητής της ΤτΕ Γιώργος Προβόπουλος, ότι η Ελλάδα μπορεί να τα καταφέρει στην έκθεση για τη Νομισματική Πολιτική, που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα.

Ωστόσο, θέτει τρεις βασικές προϋποθέσεις, ώστε αυτό να γίνει πραγματικότητα. Οι Τραπεζίτες ασκούν δριμεία κριτική στο πολιτικό σύστημα της χώρας για την αδυναμία του να προχωρήσει σε διαρθρωτικές αλλαγές και να συγκρουστεί με τα συμφέροντα και τις συντεχνίες.

Παράλληλα, θεωρεί ότι στο μέτωπο των εσόδων μεγάλο πρόβλημα είναι η αδυναμία του φοροεισπρακτικού μηχανισμού να συλλέξει έσοδα και ειδικά ΦΠΑ, ενώ τάσσεται κατά της επιβολής νέων φόρων, αλλά και της υιοθέτησης ευνοϊκών ρυθμίσεων για χρέη προς το Δημόσιο.

Σε ό,τι αφορά την πορεία της οικονομίας, ο Γ. Προβόπουλος θεωρεί, ότι η ύφεση φέτος θα φτάσει το 4,5%, ενώ αρνητικός θα είναι και του χρόνου ο ρυθμός ανάπτυξης κατά 0,5%, αλλά θα διαφανούν τα πρώτα σημάδια ανάπτυξης.

Η ανεργία θα ξεπεράσει το 19%, ενώ ο πυρήνας του πληθωρισμού θα είναι αρνητικός και το 2012 και το 2013. Αναφορά γίνεται και στο χρέος, με τη σημείωση ότι «με το PSI διακόπτεται η δυναμική του χρέους».

Ο διοικητής της ΤτΕ αναφέρει ότι «η κρισιμότερη παράμετρος, η οποία και θα καθορίσει την επιτυχία του προγράμματος, είναι η συνεπής εφαρμογή του».

Σημειώνει, επίσης, ότι «οι στόχοι του προγράμματος είναι εφικτοί και το πρόγραμμα μπορεί να επιτύχει».

Όλα τα παραπάνω, όμως, μπορούν να επιτευχθούν εφόσον υπάρξει συνέχεια, συνέπεια και αποφασιστικότητα από Ελληνικής πλευράς, σύμφωνα με την ΤτΕ.

Οι τρεις προϋποθέσεις, σύμφωνα με την ΤτΕ, είναι:

Η Συνέχεια στην εφαρμογή της οικονομικής πολιτικής, η οποία πρέπει πάση θυσία να εξασφαλιστεί.

Η Διοικητική αποτελεσματικότητα. Η εφαρμογή των πολιτικών εξαρτάται αποκλειστικά σχεδόν από την ικανότητα των μηχανισμών που θα κληθούν να τις υλοποιήσουν, δηλαδή του κράτους και της δημόσιας διοίκησης.

Η Αποκατάσταση της εμπιστοσύνης. Η εμπιστοσύνη που έχει κλονιστεί μπορεί να αποκατασταθεί με μόνο ένα τρόπο: την εφαρμογή όλων των υποχρεώσεων που προβλέπονται από τη δανειακή σύμβαση, αυστηρά μέσα στις προθεσμίες που έχουν τεθεί και χωρίς «εκπτώσεις» ως προς το περιεχόμενό τους.

Δημόσια έσοδα
Σύμφωνα με την Έκθεση της ΤτΕ η ύφεση είναι υπεύθυνη κατά τα 2/3 για την υστέρηση που παρουσίασαν τα έσοδα, ενώ κατά το υπόλοιπο 1/3 η ευθύνη επιρρίπτεται στη φοροδιαφυγή, την περιορισμένη ρευστότητα, αλλά και τις χρόνιες αδυναμίες του φοροεισπρακτικού μηχανισμού.

ΤτΕ: Ανακτούμε σταδιακά μέρος της χαμένης ανταγωνιστικότητας

Με την πιο πάνω Έκθεση οι Τραπεζίτες εμφανίζονται συγκρατημένα αισιόδοξοι για την αποκατάσταση της χαμένης ανταγωνιστικότητας της Ελληνικής Οικονομίας.

Όπως σημειώνεται, έως το τέλος του 2012 θα έχουν ανακτηθεί τα 2/3 έως τα 3/4 της συνολικής απώλειας ανταγωνιστικότητας της περιόδου 2001-2009. Επιπλέον, σημειώνεται ότι εντός του 2013 θα έχει ανακτηθεί πιθανόν ολόκληρη η απώλεια. Σύμφωνα με την ΤτΕ, βασική αιτία της αποκατάστασης της ανταγωνιστικότητας είναι οι μειώσεις μισθών, οι οποίες με πραγματικούς όρους θα φτάσουν το 9,3% – 10,1% το 2012, ενώ για το 2013 η επιπλέον μείωση θα ανέλθει στο 7%.

Αθροιστικά εκτιμάται ότι στον επιχειρηματικό τομέα η μείωση του κόστους εργασίας ανά μονάδα προϊόντος θα φτάσει τη διετία 2012 – 2013 στο 15,2% – 16,3%.

Σύμφωνα με την Έκθεση της ΤτΕ στα θετικά σημεία της πορείας της Ελληνικής Οικονομίας είναι η δημιουργία πλεονάσματος 1,8 δισ. ευρώ στο ισοζύγιο αγαθών και υπηρεσιών για πρώτη φορά από το 2000.
«Κλειδί» οι ιδιωτικοποιήσεις

Τέλος, για τους Τραπεζίτες κρίσιμο μέγεθος για την επιστροφή στην ανάπτυξη είναι «η επιτάχυνση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων και αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας, η οποία θα ενισχύσει την εμπιστοσύνη και τα δημόσια έσοδα και θα δημιουργήσει ευκαιρίες για ξένες άμεσες επενδύσεις και για μεταφορά τεχνολογίας».

Όμως, η Έκθεση της ΤτΕ είναι ένα κείμενα «double face», γιατί την ίδια ώρα που αισιοδοξεί προχωρεί σε προγνώσεις, που προϋποθέτουν δραματική μείωση των εισοδημάτων, των μισθωτών και των συνταξιούχων, αν και διαπιστώνει, ότι ήδη οι Έλληνες έχουν υποστεί μείωση των εισοδημάτων τους σε βαθμό και ύψος που τους καθιστά ήδη «πτωχούς».

Για αυτό, η “δεύτερη πλευρά” της Έκθεσης της ΤτΕ προχωράει και στα εισοδήματα των επομένων 2 ετών.

Έτσι, αφενός μεν διαπιστώνει ότι 15,5% των πραγματικών εισοδημάτων τους έχουν περικοπεί κατά τη διετία μέχρι το 2011 – ενώ οι απώλειες στα τέλη της φετινής χρονιάς θα έχουν εκτιναχθεί στο 25%, όμως προχωρεί πιο πέρα για τα δυο προσεχή έτη (2013-2014) παρά το γεγονός ότι από όλες τις πλευρές και την ίδια την Τρόικα, διαπιστώνεται ότι έχουν εξαντληθεί οι αντοχές του Ελληνικού Λαού.

Έτσι, οι Τραπεζίτες ενώ αποδέχονται και σημειώνουν, ότι η σωρευτική μείωση των μέσων εκκαθάρισης των αποδοχών των εργαζομένων φτάνουν και θα ξεπεράσουν το 25%, κατά τα έτη 2010-2012 εμφανίζονται να υιοθετούν, αλλά και να εύχονται το ψαλίδισμα των μισθών και των συντάξεων να συνεχισθεί κατά την διετία 2012-13, το οποίο προβλέπουν να υπερβεί το 15%.

Ακόμη η Έκθεση της ΤτΕ παρατηρεί, ότι: «οι επιχειρησιακές συμβάσεις στις περισσότερες περιπτώσεις προβλέπουν προς τα κάτω προσαρμογή των καταβαλλομένων προσαρμογών της τάξεως του 10-40%».

Οι πολιτικοί παρατηρητές, που σχολιάζουν στις ιστοσελίδες μας τις εξελίξεις (Π.Π.-Σ.Ι.Ε.) και ειδικότερα την Έκθεση της ΤτΕ και τις απόψεις των Τραπεζιτών παρατηρούσαν, ότι:

Πρώτον, στο βωμό της εξασφάλισης – όπως οι ίδιο λένε – της ανταγωνιστικότητας, «σφάζονται» τα δικαιώματα μέχρι σημείου θανάτου των δικαιούχων οι μισθοί, οι συντάξεις και τα βοηθήματα των Ανέργων, των Εργαζομένων και των Συνταξιούχων σε εκείνο το βαθμό, ώστε τελικά το πρόβλημα της Ελληνικής Κρίσης να έχει πλήρως μεταμορφωθεί από οικονομικό σε κοινωνικό και πολιτικό, αφού γεννάται πλέον ανοιχτά το πρόβλημα της «κοινωνικής έκρηξης», που βρίσκεται πλέον «επί θύρες» της Ελληνικής Οικονομίας και Κοινωνίας.

Δεύτερον, η Έκθεση της ΤτΕ ακολουθεί πλήρως τα διδάγματα της Σχολής Μέρκελ-Σόιμπλε για επιβολή σκληρής λιτότητας και δεν πραγματοποιεί καθόλου το παραμικρό άνοιγμα προς την αντίθετη κατεύθυνση της Σχολής της Ανάπτυξης, για την οποία μόνο όσον αφορά την θυσία των μισθών, συντάξεων και κοινωνικών επιδομάτων χάριν της ανταγωνιστικότητας – κάνει μνεία.

Τρίτον, η Ανάπτυξη – που σύμφωνα με όλους τους σχολιαστές και αναλυτές – μπορεί και πρέπει να αποτελέσει την βασική συνταγή για την αντιμετώπιση της Κρίσης, ελάχιστα απασχολεί τους Τραπεζίτες – και μόνο στο βαθμό όπου συνδέεται με την ανασυγκρότηση των Τραπεζών – με αποτέλεσμα να βρισκόμαστε πάλι στο ίδιο ακριβώς σημείο από το οποίο ξεκινήσαμε όταν η Κυβέρνηση φώναξε την Τρόικα (ΕΕ+ΔΝΤ) για να θεραπεύσει τα προβλήματα της Ελληνικής Οικονομίας.

Όμως αυτή η συνταγή δοκιμάστηκε και απέτυχε. Έτσι το μόνο που μπορεί κανείς να πει μετά την πείρα που συναποκόμισε η Ελλάδα κατά την εποχή της Τρόικας είναι: ή αλλάζει η συνταγή και θεραπεία ή ο θάνατος σε όλους τους τομείς και συνολικά στη χώρα πρέπει να αναμένεται με βεβαιότητα. Με μια λέξη οι Τραπεζίτες επιμένουν ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ.

Το συμπέρασμα από την Έκθεση των Τραπεζιτών είναι ότι βασικά βλέπει, αλλά και υιοθετεί και ζητά περισσότερη ΛΙΤΟΤΗΤΑ και λιγότερη ΑΝΑΠΤΥΞΗ.

Advertisements