Η ανάγκη “ανακούφιση” της χώρας από την Λαθρομετανάστευση υποχρεώνει το Ελληνικό Κράτος …

Η ΑΘΗΝΑ και ΟΧΙ ΜΟΝΟ «ΠΝΙΓΕΤΑΙ» από την «ΚΟΛΑΣΗ» της ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗΣ

… να χρησιμοποιήσει ολόκληρες τις Ηπειρωτικές και Νησιωτικές περιοχές του

Γράφει ο Ελευθέριος Βερυβάκης, τ. Υπουργός – Βουλευτής

Τον τελευταίο καιρό η ενεργοποίηση κλιμακίων της Κυβέρνησης, αλλά ιδιαίτερα της Αστυνομίας γύρω από το Λαθρομεταναστευτικό αποκαλύπτει σε όλους τον «ΚΑΡΚΙΝΟ», που το πιο πάνω θέμα αποτελεί για την Ελλάδα, η οποία σε ορισμένες περιοχές – όπως η Πρωτεύουσα και άλλες Μεγαλουπόλεις – «πνίγονται» από τους αναρίθμητους Λαθρομετανάστες πάσης χώρας και φυλής, ιδιαίτερα από την Αφροασία.

Έτσι, η Αστυνομία πολλές εν συνεχεία ημέρες πραγματοποίησε ελέγχους σε περιοχές, όπου η Λαθρομετανάστευση έχει δημιουργήσει «γκέτο» ή πάντως αφόρητες καταστάσεις συμβίωσης αναρίθμητων Λαθρομεταναστών με ντόπιους, οι οποίοι τα τελευταία χρόνια ζουν έναν πραγματικό “εφιάλτη” από τις καταστάσεις που δημιουργούνται εκτός ελέγχου και από την εγκληματικότητα που αναπτύσσεται και ενδημεί σε αυτές τις περιοχές.

Η δειγματοληπτική δραστηριότητα της Αστυνομίας, που συνεχίσθηκε κάποιες μέρες, όπου έλαβαν χώρα με αμείωτη ένταση οι αστυνομικές επιχειρήσεις για την αντιμετώπιση των ναρκωτικών, του παραεμπορίου και της παράνομης διαμονής μεταναστών έδειξε το πελώριο μέγεθος του προβλήματος.

Σε αυτήν την εξόρμηση προσήχθησαν 1.226 άτομα και έγιναν 54 συλλήψεις.

Τα μπλόκα της Αστυνομίας – χαρακτηριστικές σκηνές από τις επιχειρήσεις

Η γαλανόλευκη που κυματίζει στον Ελληνικό ουρανό και το στιχάκι του Μανώλη Ρασούλη «Αχ Ελλάδα, σ’ αγαπώ» στην αφίσα του πολυκαταστήματος στην Ομόνοια μοιάζουν ειρωνικά για τους μετανάστες, που μόλις έχουν «πέσει» σε μπλόκο της Αστυνομίας. Οι αστυνομικοί τούς ζητούν τα χαρτιά τους κι όταν εκείνοι λένε πως δεν τα έχουν πάνω τους, οδηγούνται στο βανάκι της ΕΛ.ΑΣ.

Αυτή είναι μόνο μία από τις σκηνές που κατέγραψε ο φωτογραφικός φακός των δημοσιογράφων, που παρακολουθούσαν τις Αστυνομικές επιχειρήσεις στο κέντρο της Αθήνας, οι οποίες συνεχίστηκαν επί ημέρες.

Επόμενος «σταθμός» των μεταναστών, που προσάγονται είναι η δακτυλοσκόπηση και η εξακρίβωση στοιχείων. Αν τελικά τα χαρτιά τους δεν είναι «σωστά», θα λάβουν ένα έγγραφο για απέλαση από τη χώρα μέσα σε έναν μήνα…

Αστυνομικοί όλων των αρμόδιων υπηρεσιών της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής συμμετέχουν στους «στοχευμένους ελέγχους», που αφορούν την αντιμετώπιση του παραεμπορίου, της μη νόμιμης μετανάστευσης, των ναρκωτικών και γενικότερα της εγκληματικότητας.

Περισσότεροι από 400 αστυνομικοί είχαν διατεθεί κατά τις ημέρες των Αστυνομικών επιχειρήσεων για την λαθρομετανάστευση.

Οι αστυνομικοί που διατέθηκαν για να συμμετάσχουν στα μεικτά κλιμάκια αντιμετώπισης του παραεμπορίου διπλασιάστηκαν από τη μία μέρα στην άλλη.

Βέβαια, οι Επιτελείς του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη γνωρίζουν πολύ καλά, ότι αυτές οι επιχειρήσεις δεν είναι αποτελεσματικές ως προς την οριστική επίλυση του προβλήματος. Δημιουργούν όμως ένα κλίμα που θεωρούν πως θα λειτουργήσει θετικά.

Ο πιο πάνω υπολογισμός ενδεχόμενα είναι βάσιμος – αν και είναι βέβαιο ότι αν δεν ακολουθήσουν και άλλες στοχευμένες, μεθοδευμένες και αποτελεσματικές κινήσεις θα ξαναμεταπέσει το πρόβλημα στην σημερινή τραγική κατάσταση, η οποία σαν αφόρητη θα προκαλέσει συγκρούσεις και αυτοδικίες στους επιχώριους πληθυσμούς ημεδαπών και ξένων.

Πολλές γειτονιές και πλατείες στην Αθήνα μεταμορφώνονται σε γκέτο της Λαθρομετανάστευσης

Σε γκέτο μετατρέπονται σταδιακά πολλές γειτονιές σύμφωνα με έρευνα επιστημονικής ομάδας του Παντείου, η οποία διεξήχθη στις πλατείες Θεάτρου, Κοτζιά, Βάθης, Αγίου Κωνσταντίνου, Βικτωρίας και άλλες το προηγούμενο καλοκαίρι. Τα πορίσματα της έρευνας είναι αποκαλυπτικά: ενώ οι συγκεκριμένες περιοχές δεν μπορούν ακόμη να χαρακτηριστούν ως γκέτο, πολλά είναι τα στοιχεία εκείνα που δείχνουν, ότι θα μετατραπούν σε γκέτο εάν δεν υπάρξει οργανωμένη παρέμβαση της πολιτείας και της Ελληνικής κοινωνίας.

Βέβαια ως «γκέτο» σύμφωνα με την διεθνή βιβλιογραφία ορίζεται μια περιοχή που προϋποθέτει την ταυτόχρονη ύπαρξη των εξής στοιχείων:

Υψηλή συγκέντρωση μειονότητας σε αστική περιοχή που εμφανίζει υπερπληθυσμό (μια συγκεκριμένη μειονοτική ομάδα κυριαρχεί στατιστικά). Οι μειονοτικοί πληθυσμοί ζουν σε συνθήκες απομόνωσης και κοινωνικής αποδιοργάνωσης, δηλαδή με έντονα κοινωνικά προβλήματα. Η μειονοτική ομάδα αντιμετωπίζεται ως κατώτερη και ξένη από την υπόλοιπη κοινωνία, ενώ η απουσία του κράτους συμβάλλει στη δημιουργία αυτών των εντυπώσεων.

«Αφορμή για την έρευνα στάθηκε η άποψη που ακούγεται συχνά ανάμεσα στον κόσμο, ότι το κέντρο της Αθήνας έχει γίνει γκέτο. Οι ερευνητές προσπάθησαν να εξετάσουν αν η πραγματικότητα ανταποκρίνεται στον επιστημονικό ορισμό του όρου», σχολίαζε μια ερευνήτρια, υπεύθυνο μέλος της ερευνητικής ομάδας.

Στις περισσότερες από τις γειτονιές και πλατείες-γκέτο είναι ιδιαίτερα έντονο το πρόβλημα της εγκληματικότητας. Το 90 – 95% των ερωτηθέντων αναφέρουν κλοπές στον δρόμο και χρήση ναρκωτικών ως τα συχνότερα συμβάντα. Σε υψηλά επίπεδα (65 – 75%) αναφέρονται οι διαρρήξεις σπιτιών, καταστημάτων και αυτοκινήτων. Ολοι οι Ελληνες ερωτηθέντες εκτιμούν 100%, ότι υπάρχει υψηλή συγκέντρωση αλλοδαπών, ενώ το 70 – 85% αυτών θεωρούν, ότι οι ίδιοι αποτελούν τη μειονότητα στις περιοχές τους.

Οι περισσότεροι πιστεύουν ότι οι αλλοδαποί δεν επιδεικνύουν ανοχή μεταξύ τους, αλλά ούτε και με τους Ελληνες. Οι περισσότεροι ερωτηθέντες αισθάνονται ανασφαλείς και χαρακτηρίζουν αναποτελεσματικά τα μέτρα της αστυνομίας. Είναι επόμενο λοιπόν οι περισσότεροι από αυτούς να έχουν λάβει, όπως δηλώνουν, μέτρα ασφάλειας και αυτοπροστασίας: Συναγερμοί, κλειδαριές και πόρτες ασφαλείας, κάμερες ασφαλείας, ρολά, αποφυγή κυκλοφορίας στον δρόμο με τιμαλφή, αλλά και κατοχή όπλων όπως πιστόλια, σπρέι πιπεριού, μαχαίρια, λοστοί κ.ά.

Η απουσία μιας κυρίαρχης μειονοτικής ομάδας, καθώς και η μη ύπαρξη σαφούς διαχωρισμού του μειονοτικού πληθυσμού από τις λοιπές ομάδες αποτελούν τους σπουδαιότερους λόγους για τους οποίους πολλές γειτονιές και περιοχές δεν μπορούν να χαρακτηριστούν ως γκέτο.

Όμως, τα φαινόμενα που συνοδεύουν τα «γκέτο» παρατηρούνται και σε αυτές.

Απαραίτητη η κρατική παρέμβαση

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έρευνας, ακόμα και αν δεν επιβεβαιώνεται η ύπαρξη γκέτο, με την επιστημονική ερμηνεία του όρου, ωστόσο έχουν διαπιστωθεί οι συνθήκες που θα χαρακτήριζαν τις εν λόγω περιοχές ως «μεταβατικές» προς αυτήν την κατεύθυνση. Κρίνεται, συνεπώς, απαραίτητη η άμεση κρατική παρέμβαση, καθώς και η δραστηριοποίηση της τοπικής κοινωνίας για την ανάληψη κατάλληλων πρωτοβουλιών, ώστε το κέντρο της Αθήνας να μη μετατραπεί τελικά σε γκέτο. «Αλλωστε, οι έως τώρα έρευνές μας για την εγκληματικότητα και την ανασφάλεια στις κεντρικές περιοχές και την περιφέρεια της πρωτεύουσας έχουν αναδείξει τις διαστάσεις ενός σοβαρού προβλήματος, που απαιτεί άμεσο επιστημονικό σχεδιασμό της αντιμετώπισής του σε επίπεδο βραχυπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων μέτρων και πολιτικών, οι οποίες θα αναχαιτίσουν την περαιτέρω υποβάθμιση, ενώ παράλληλα θα ενθαρρύνουν την αναβάθμιση του κέντρου της πόλης», καταλήγει το πόρισμα της έρευνας.

Οι πολιτικοί παρατηρητές, που σχολιάζουν στις ιστοσελίδες μας τις εξελίξεις (Π.Π.-Σ.Ι.Ε.) και που με μεγάλη ανησυχία παρατηρούν την «θηριώδη» αύξηση της Λαθρομετανάστευσης στην Ελλάδα – που δεν αποτελεί μόνο χώρα «τράνζιτο», αλλά και χώρα όπου «λιμνάζουν» αναρίθμητοι λαθρομετανάστες – θεωρούν, ότι:

Πρώτον, χωρίς άμεση και δραστική παρέμβαση του Ελληνικού Κράτους προς όλες τις κατευθύνσεις – του Εσωτερικού και του Εξωτερικού – είναι αδύνατο να αντιμετωπισθεί το φαινόμενο και αργά ή γρήγορα οι Λαθρομετανάστες και των τεσσάρων σημείων του ορίζοντα θα «καταπιούν» τους Έλληνες.

Δεύτερον, το Ελληνικό Κράτος – με την βοήθεια και της ΕΕ θα πρέπει «έξυπνα» και αποτελεσματικά να ασκήσει την παρέμβασή του σκορπώντας στα κέντρα υποδοχής των Λαθρομεταναστών τους μεγαλύτερους αριθμούς από όσους σήμερα “καταπνίγουν” την πρωτεύουσα και τις άλλες μεγάλες πόλεις.

Τρίτον, για να μπορέσει αυτό να γίνει και να πετύχει χρειάζεται η σωστή και καίρια επισήμανση από μέρους της Ελληνικής Πολιτείας των τόπων ανάπτυξης των Κέντρων Φιλοξενίας Μεταναστών μετά από ενδελεχή έρευνα, που θα περιλαμβάνει ολόκληρη την επιφάνεια και περιοχή της Ηπειρωτικής και Νησιωτικής Ελλάδας.

Εξάλλου, τα αντισηκώματα και αντισταθμιστικά οφέλη υπέρ των περιοχών εγκατάστασης των κέντρων υποδοχής μεταναστών μπορούν να διευκολύνουν την κατάσταση υπό την προϋπόθεση, ότι η Πολιτεία θα δράσει έξυπνα και αποφασιστικά.

Όμως, δεν πρέπει να εξαιρεθούν ούτε τα Ελληνικά Νησιά τα οποία εμφανίζουν πολλές φορές αναρίθμητα πλεονεκτήματα, συγκρινόμενα με τις ηπειρωτικές περιοχές.

Advertisements