ΠΡΟΕΙΣΑΓΩΓΗ

Ο Πρωθυπουργός κ. Λουκάς Παπαδήμος δια διαγγέλματος της 11ης Απριλίου προς τον Ελληνικό Λαό όρισε την 6η Μαΐου 2012 ως ημερομηνία των εκλογών του 2012.

ΕΝΩΠΙΟΝ των ΕΚΛΟΓΩΝ του 2012

ΠΡΟ – Εκλογικό Σκηνικό …. 1950

Γράφει ο Δρ. Αριστείδης Δ. Πάνος

Πολιτειολόγος

 

Οι ζητιάνοι σούρνονταν από τόνα στ’άλλο καπηλειό της αγοράς…
Τη νύχτα ξανάσμιγαν κι αυτοί όπως τ’αστέρια.
Μαζεύονταν για να κοιμηθούν κάτω από την Πύλη του Κυρίου, δίχως να τους σμίγει τίποτ’άλλο εκτός η κακομοιριά τους.
Κακολογώντας ο ένας τον άλλον, βρίζονταν με σφιγμένα δόντια….
Στους μανιασμένους τσακωμούς τους αντιμετώπιζε ο ένας τον άλλον με λυσσασμένες δαγκωματιές και φτυσιές…..

(Απόσπασμα από το Μυθιστόρημα «Ο Κύριος Πρόεδρος» του Μιγκουέλ – Άνχελ Αστούριας από τη Γουατεμάλα, Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1967, ο οποίος δήλωσε όταν βραβεύθηκε «Δεν κρατώ το βραβείο για μένα μόνο, το αφιερώνω σε όλο το Λαό μου».

 

Αυτή η εφιαλτική περιγραφή του Αστούριας, η οποία αποδίδει ανάγλυφα τη φτώχεια των Λαών της Λατινικής Αμερικής την τελευταία 30ετία του 20ου αιώνα, αλλά και το θυμό και την αγανάκτησή τους, εμφανίζονται σε αρκετά σημαντικά ποσοστά και στην Ελληνική Κοινωνία.

Αυτό συνάγεται από πρόσφατη σχετική δημοσκόπηση, η οποία, ανεξαρτήτως ποσοστών και προθέσεων ψήφου, αποτυπώνει τα ποιοτικά χαρακτηριστικά και τις προθέσεις του Εκλογικού Σώματος.

 

Παράλληλα στη δημοσκόπηση αυτή παρουσιάζονται και άλλα ποιοτικά στοιχεία, τα οποία σε επιγραμματική καταγραφή παρουσιάζουν τα εξής χαρακτηριστικά :

 

Διάθεση τιμωριτικής ψήφου

Κατακερματισμό και διάσπαση της ψήφου

Σύγχυση ως προς την επιδίωξη και τον στόχο της ψήφου

 

Παράλληλα επιθυμεί Κυβέρνηση Συνεργασίας, χωρίς προσδιορισμό αυτής της συνεργασίας, και είναι χαρακτηριστικό ότι το ποσοστό φτάνει το 63,3% του ερωτηθέντος δείγματος της δημοσκόπησης.

 

Δύο άλλα δείγματα χαρακτηριστικά των διαθέσεων των ερωτηθέντων είναι ότι αυτή τη συνεργασία την επιθυμεί σε μεγαλύτερο ποσοστό ως συνεργασία Κεντροαριστερά και Αριστερά και λιγότερο ως συνεργασία Δεξιάς και Κεντροδεξιάς.

 

Στα στοιχεία αυτά δείχνουν ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μια Ανοικτή Προεκλογική Αναμέτρηση, η οποία αφήνει πολλά περιθώρια για σωστές προεκλογικές κινήσεις και τακτικές.

 

Ένα άλλο χαρακτηριστικό στοιχείο είναι ότι το όνειρο της Αυτοδυναμίας, πρέπει μάλλον να θεωρείται άπιαστο, και η θεωρία της σταθερότητας, η οποία υποστηρίζεται από όσους την επιθυμούν, μάλλον δεν πείθει, προφανώς ως αποτέλεσμα του μοντέλου της Αυτοδυναμίας των τελευταίων ετών, που δεν φαίνεται να θεωρείται ότι απέδωσε.

 

Στα αρνητικά αυτής της Εκλογικής Αναμέτρησης, πέραν της συγκυρίας, η οποία είναι οριακή για την τύχη του Ελληνικού Λαού και της Χώρας, ο κατακερματισμός του Εκλογικού Σώματος, που δημοσκοπιά, δίνει ως αποτέλεσμα Οκτακομματική Βουλή και θυμίζει σκηνικό Εκλογών της 5ης Μαρτίου 1950 με συμμετοχή 44 Κομματικών σχηματισμών και ανάδειξη 10μελούς Κοινοβουλευτικής παρουσίας στη Βουλή (κοίτα Ζαν Μεϋνώ. Οι Πολιτικές Δυνάμεις στην Ελλάδα. Εκδ. Σπουδές Πολιτικής Επιστήμης 1966).

Και είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ πρώτο Κόμμα είχε έλθει το Λαϊκό Κόμμα, υπό τον Κ. Τσαλδάρη, εν τούτοις Κυβέρνηση σχημάτιζε ο Αρχηγός του δεύτερου Κόμματος Σ. Βενιζέλος καίτοι ο Γ. Παπανδρέου (με 35 Βουλευτές), τους οποίους εκχώρησε στο Ν. Πλαστήρα, που είχε εκλέξει 45 Βουλευτές και είχαν σύνολο 80 Βουλευτών και αποτελούσαν πλειοψηφούσα Κοινοβουλευτική Δύναμη, εν τούτοις δεν εκλήθησαν να σχηματίσουν Κυβέρνηση.

 

Για τον λόγο αυτό ακούγεται ιδιαίτερα περίεργη η άποψη και εμμονή του κ. Σαμαρά ότι αναποφεύκτως και μόνον αυτός μπορεί να είναι Πρωθυπουργός την επομένη των προσεχών Εκλογών, άλλως πρέπει να οδηγηθούμε σε επαναληπτικές Εκλογές.

 

Η άποψη αυτή, δηλαδή επανάληψη των Εκλογών, πέραν του ότι φαντάζει τραγελαφική και εφιαλτική, οδηγεί μαθηματικά και σε αυτοχειρία τη Χώρα και το Λαό μας.

Επιπλέον δε αντιμετωπίζεται και ως εκβιαστική για το Εκλογικό Σώμα, αλλά και εκφοβιστική με την έννοια ότι, ή μου δίνεται αυτοδυναμία ή σας τιμωρώ με τον εφιάλτη των επαναληπτικών Εκλογών.

Εκβιασμός και απειλή που σημαίνει καταβαράθρωση της Χώρας.

Και ο λόγος αυτός ενδέχεται να αποτελέσει μπούμερανγκ για όποιον τον διατυπώνει.

Κλείνοντας την ανάρτηση αυτή, μια λεπτομέρεια, η οποία μπορεί να έχει τη σημασία αλλά και την αξία της.

Οριακά (Βενιζέλος 24,3% – Σαμαράς 23,8%), ο Βενιζέλος θεωρείται ο καταλληλότερος του Σαμαρά για Πρωθυπουργός.

 

ΥΣ. Η μερική αναφορά σε στοιχεία δημοσκόπησης γίνεται αποκλειστικά και μόνο για ένα λόγο. Επειδή δύο διαφορετικές δημοσκοπήσεις από διαφορετικές εταιρίες και χρονική απόσταση 20ημέρου περίπου, δίνουν σχεδόν τα ίδια ποσοστά για τα Κόμματα, που κατακτούν το Εκλογικό μέτρο εισόδου στη Βουλή, και ιδιαίτερα τα μεγαλύτερα.

Ιδού :

Advertisements