«Φωτεινό» μέλλον…

Η ΕΥΡΩΠΗ «ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ και ΥΠΟΔΕΙΚΝΥΕΙ» στην ΕΛΛΑΔΑ…

…αλλά «σκοτεινό» παρόν

Γράφει ο Ελευθέριος Βερυβάκης, τ. Υπουργός – Βουλευτής

Ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο επιχείρησε χθες να περάσει – αυτο θεωρεί ο ίδιος θεωρεί πως έκανε – ένα ελπιδοφόρο μήνυμα προς τον Ελληνικό Λαό, με το οποίο η Ελλάδα μπορεί να βγει από την Κρίση και στην προσπάθεια αυτή θα έχει τη στήριξη από την ΕΕ.

Όμως αυτό το έκανε με τον δικό του τρόπο, γιατί ενώ «προέβλεψε» ένα φωτεινό μέλλον, «υπέδειξε» ένα σκοτεινό παρόν.

Με την χθεσινή έκθεση της Commission για την Ελλάδα και για την Ανάπτυξή της η Ευρώπη αναγνωρίζει ότι η Ελλάδα έχει σημαντικά πλεονεκτήματα στους τομείς της ναυτιλίας, του τουρισμού, αλλά και στον ακαδημαϊκό χώρο, καθώς και μεγάλες προοπτικές στην ενέργεια ως διαμετακομιστικό κέντρο της στη Νότια Ευρώπη.

Προτού όμως έρθει αυτό το μέλλον, τα πράγματα προβλέπεται να γίνουν χειρότερα, αφού με την χθεσινή έκθεση προβλέπεται – σωστότερα υποδεικνύεται – περαιτέρω μείωση των μισθών κατά 15% στην περίοδο 2012-2014.

Εντύπωση, όμως, προκαλεί ότι ουσιαστικά η Commission δεν υπόσχεται νέα “αναπτυξιακή βοήθεια” παρά μόνο “τεχνική υποστήριξη” και διαρθρωτικές παρεμβάσεις για να απορροφηθούν τα 11,8 δις ευρώ, που δεν έχουν ακόμη απορροφηθεί λόγω γραφειοκρατικών εμποδίων.

Κατά την έκθεση της Commission βασικό εργαλείο της πρωτοβουλίας για τη στήριξη της πραγματικής οικονομίας, που υιοθέτησε χθες υπό μορφή ανακοίνωσης η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αποτελεί «η πλήρης αξιοποίηση των κοινοτικών χρηματοδοτήσεων (ΕΣΠΑ)».

Η Commission συνδυάζει αλλά και συνδέει τις κοινοτικές χρηματοδοτήσεις με το δεύτερο Πρόγραμμα Στήριξης της χώρας, αλλά και την τήρηση βασικών υποχρεώσεων που έχουν αναληφθεί, σχετικά με τις ιδιωτικοποιήσεις, την αγορά εργασίας, την ανταγωνιστικότητα, την υγεία και τις συντάξεις.

Ο Πρόεδρος Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ο οποίος έχει παίξει καταλυτικό ρόλο στην αποδοχή της πρωτοβουλίας από τα άλλα κράτη-μέλη, επιχείρησε χθες, παραμονές εκλογών, να περάσει ένα ελπιδοφόρο μήνυμα προς τον Ελληνικό λαό, σύμφωνα με το οποίο η Ελλάδα μπορεί να βγει από την κρίση και στην προσπάθεια αυτή θα έχει τη στήριξη της Ε.Ε.

Όμως, το μόνο που κατάφερε ήταν να δώσει το σήμα προς το Εσωτερικό της Ελλάδος, ότι ναι μεν προβλέπει – όμως στην ουσία υποδεικνύει – νέες θυσίες που κατά κύριο λόγο αφορούν μισθούς, συντάξεις, φορολογία από τους Έλληνες, χάριν της ανταγωνιστικότητας της Ελληνικής Οικονομίας.

Αναφερόμενος στην πρωτοβουλία υπογράμμισε, ότι περιλαμβάνει 30 συγκεκριμένα μέτρα που αυξάνουν τη δυνατότητα για ανάπτυξη και θέσεις εργασίας. Τα βασικά σημεία της ανακοίνωσης της Commission και οι ενέργειες που θα πρέπει να γίνουν ανά τομέα εντός του 2012, για τη στήριξη της πραγματικής οικονομίας, αναφέρουν τα εξής:

1. Στήριξη επιχειρήσεων από τις τράπεζες

Σύμφωνα με την Επιτροπή, το Ελληνικό Tραπεζικό Σύστημα έχει υποστεί τεράστια εκροή καταθέσεων, η οποία έχει προκαλέσει περιορισμένη πρόσβαση σε ρευστότητα και μείωση της αξίας του ενεργητικού του. Η εξέλιξη αυτή έχει οδηγήσει με τη σειρά της σε μείωση της δανειοδότησης της πραγματικής οικονομίας.

Η αντιμετώπιση του προβλήματος αυτού και η αποκατάσταση της ροής ρευστότητας προς τις Ελληνικές επιχειρήσεις αποτελούν αναγκαίες προϋποθέσεις για την ανάκαμψη της οικονομίας.

Οπως η ανακοίνωση τονίζει, τα Ελληνικά ΜΜΕ αντιμετωπίζουν επί του παρόντος λίαν δυσχερείς συνθήκες λειτουργίας: οι 6 στις 10 επιχειρήσεις κατέγραψαν μείωση κερδών το 2011 σε σύγκριση με το 2010 και χάθηκαν 150.000 θέσεις εργασίας.

Ποσό άνω των 4 δισ. ευρώ είναι ήδη διαθέσιμο ως συνδρομή ρευστότητας για ΜΜΕ από τα διαρθρωτικά ταμεία της Ε.Ε., υπό τη μορφή μέσων χρηματοοικονομικής τεχνικής βοήθειας και μη επιστρεπτέων επιχορηγήσεων.

Επιπλέον, έχει συσταθεί Ταμείο Εγγυήσεων για τα ΜΜΕ με χρηματοδότηση 500 εκατ. ευρώ από τα διαρθρωτικά ταμεία της Ε.Ε., ποσό που θα μπορούσε να πολλαπλασιαστεί με σκοπό την αποδέσμευση ενός επιπλέον δισ. ευρώ υπό μορφή δανείων από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) προς Ελληνικές τράπεζες, για την επακόλουθη χορήγηση δανείων σε Ελληνικά ΜΜΕ.

Σύμφωνα με το σχέδιο για το 2012, κατά τους επόμενους 8 μήνες, ο Ελληνικός τραπεζικός τομέας θα πρέπει να επισπεύσει την εκταμίευση των 4 δισ. Ευρώ, που είναι ήδη διαθέσιμα για τη χρηματοδότηση των ΜΜΕ. Η μεταβολή των κανόνων της Ε.Ε., ώστε να είναι δυνατή η συγχρηματοδότηση κεφαλαίων κίνησης, θα πρέπει να ενσωματωθεί στην Ελληνική νομοθεσία.

Η ΕΤΕπ θα πρέπει να εκταμιεύσει δάνεια προς ΜΜΕ, με την κάλυψη του Ταμείου Εγγυήσεων για τα ΜΜΕ, με στόχο τα 160 εκατ. ευρώ το 2012, 400 εκατ. ευρώ επιπλέον έως το τέλος του 2013 και 440 εκατ. ευρώ πριν από το 2015. Εξάλλου, εντός του 2012, η ΕΤΕπ θα διαθέσει 440 εκατ. ευρώ επιπλέον σε ΜΜΕ, υπό την εγγύηση των Ελληνικών αρχών.

Οι πολιτικοί παρατηρητές, που σχολιάζουν στις ιστοσελίδες μας τις εξελίξεις (Π.Π.-Σ.Ι.Ε.), που αναφέρθηκαν στις πιο πάνω έκτακτες ανακοινώσεις της Commission και του Προέδρου της Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, παρατηρούσαν:

Πρώτον, ότι με την έκθεση που εκτάκτως και λόγω εκλογών εμφανίζεται στις Βρυξέλλες για την Ελλάδα αν και προβλέπεται «φωτεινό μέλλον» επιβάλλεται «σκοτεινό παρόν», γιατί η τάχα πρόγνωση Μπαρόζο για το άμεσο παρόν και μέλλον υποδεικνύει – έστω κι αν λέει ότι προβλέπει – νέα μείωση των παντός είδους αμοιβών και συντάξεων κατά 15%, που θα επιβληθεί αμέσως μετά τις εκλογές και πάντως πριν από το καλοκαίρι 2012.

Δεύτερον, αντί των εξαγγελιών, που όλοι ανέμεναν από την ΕΕ σε σχέση με βοήθεια υπέρ των θέσεων εργασίας και των χαμηλότερων εισοδηματικών τάξεων εξαγγέλλονται ουσιαστικά ενισχύσεις για τα ΜΜΕ, που οπωσδήποτε δεν αντιστοιχούν στην ευρύτερη κοινωνικο-οικονομική ανάγκη ενισχύσεως των χαμηλότερων εισοδημάτων και κάλυψης των προγραμμάτων επαναπασχόλησης εργαζομένων, προκειμένου να συγκρατηθεί η ακατάσχετη ροπή προς ανεργία μετά την θηριώδη ανάπτυξη της μη απασχόλησης και έλλειψης ανάπτυξης σε πολλούς και διάφορους τομείς της Ελληνικής Οικονομίας.

Τρίτον, το ανακοινωθέν της Commissionκαι όσα είπε ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο δεν αντιμετωπίζουν ούτε κατ’ ελάχιστο τις σημερινές και αυριανές ανάγκες της Ελληνικής Κοινωνίας και Οικονομίας, όταν και όσο δεν αντιμετωπισθούν οι τελευταίες μέσα από γενναία χρηματοδότηση – και όχι μόνο από τα κονδύλια του ΕΣΠΑ – γιατί αλλιώτικα είναι απολύτως βέβαιο πως θα συνεχισθεί και σε πείσμα των σημερινών προβλέψεων η “πορεία προς το βάραθρο” της Ελληνικής Οικονομίας.

Advertisements