Εκδηλώνονται μέσα από “ψήφο οργής και απόρριψης”…

ΑΝΕΜΟΣ ΟΛΑΝΤ-ΙΣΜΟΥ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΜΕΡΚΟΖΙ-ΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

…που τροφοδοτεί τις επερχόμενες ΑΝΑΤΡΟΠΕΣ και ΕΞΕΓΕΡΣΕΙΣ

Γράφει ο Ελευθέριος Βερυβάκης, τ. Υπουργός – Βουλευτής

Ολόκληρη η Ευρώπη – αλλά και οι Παγκόσμιες Αγορές – επηρεάστηκαν από την νίκη στον α’ γύρο του Γάλλου Σοσιαλιστή Φρανσουά Ολάντ.

Οι αντιδράσεις που παρατηρήθηκαν κινήθηκαν μεταξύ έντονων ανησυχιών στις Αγορές και έντονων ελπίδων στις πλατιές λαϊκές μάζες των Ευρωπαϊκών Κρατών για αλλαγές στη μέχρι σήμερα οικονομικο-πολιτική πραγματικότητα της εποχής των ΜΕΡΚΟΖΙ.

Ελπίδες στην Ελλάδα, αλλά και αγωνία στην Αγορά έφερε η προοπτική εκλογής – μετά την επαναληπτική εκλογή της 6ης Μαΐου – του Φρανσουά Ολάντ στην προεδρία της Γαλλίας, σε συνδυασμό με τον «ολλανδικό τυφώνα» με την παραίτηση του Πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε: Η άλλοτε «χώρα-πρότυπο» κινδυνεύει πλέον άμεσα να μπει στην κατηγορία των «προβληματικών» της Ευρώπης.

Πάντως, η πρώτη αντίδραση των Αγορών ήταν εξαιρετικά «νευρική». Τα σπρεντ της Ισπανίας επανήλθαν πάνω από το επίπεδο συναγερμού του 6%, ενώ ισχυρές πιέσεις δέχτηκε το κόστος δανεισμού Γαλλίας και Ολλανδίας, αλλά και το Ευρώ.

Οι επενδυτές θεωρούν ότι ο κ. Ολάντ δεν είναι διατεθειμένος να βαδίσει στον δρόμο της λιτότητας, όπως ο κ. Σαρκοζί – τη στιγμή μάλιστα που τα επίσημα στοιχεία της Eurostat έδειξαν, ότι το ποσοστό χρέους της Ευρωζώνης ως προς το ΑΕΠ της διευρύνεται παρά τη μείωση του ελλείμματος.

Εξάλλου, ρίγη στις Ευρωπαϊκές πρωτεύουσες προκαλούν τα ποσοστά της Ακροδεξιάς στις Γαλλικές Εκλογές, με τη Γερμανίδα Καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ να χαρακτηρίζει «ανησυχητική» την επίδοση της Μαρίν Λεπέν.

Επίσης, εξαιρετικά ανήσυχοι δηλώνουν οι Δανοί διά του Υπουργού των Εξωτερικών Βίλι Σόβνταλ, ο Αυστριακός Ομόλογός του Μίκαελ Σπίντελεγκερ τόνισε, ότι το αποτέλεσμα προκαλεί προβληματισμό, ενώ το Λουξεμβούργο επέρριψε ευθύνες στον Νικολά Σαρκοζί για την επιτυχία του Εθνικού Μετώπου.

Με ανησυχία φαίνεται να παρακολουθούν τις εξελίξεις και οι Βρυξέλλες, οι οποίες κάλεσαν τους Ευρωπαίους Ηγέτες να «μην υποκύπτουν στη λαϊκιστική απειλή να συνεχίσουν να προωθούν την Ευρώπη της “Ειρήνης και της Ανάπτυξης”».

Η Κομισιόν αναγνώρισε, ότι η οικονομική κρίση έχει ενισχύσει τις ανισότητες. «Σε αυτό το οικονομικό πλαίσιο υπάρχει ένα πολιτικό έδαφος για την ανάπτυξη λαϊκισμών», σημείωσε Εκπρόσωπος του Προέδρου Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο. Ο ίδιος δεν αναφέρθηκε στην πιθανή λύση. Η Γερμανίδα Καγκελάριος, πάντως, φέρεται να πιστεύει ότι η παραφωνία θα διορθωθεί στον δεύτερο γύρο των Γαλλικών Εκλογών, όπως δήλωσε δικός της Εκπρόσωπος. Ίσως αυτό ερμηνεύει και την τελευταία της δήλωση – μετά τον α’ γύρο των Γαλλικών Εκλογών υπέρ του Σαρκοζί – υπέρ του οποίου πάντως δεν προτίθεται να συν-εκστρατεύσει.

Κατά τα λοιπά, οι αντιδράσεις στη Γερμανία για την έκβαση των εκλογών ήταν συγκρατημένες. Ενώ οι Σοσιαλδημοκράτες βλέπουν άνεμο αλλαγής και «τελική νίκη» του Ολάντ, οι Χριστιανοδημοκράτες θεωρούν ακόμη τη μάχη «ανοικτή».

Το Γερμανικό ενδιαφέρον εστιάζεται στις συνέπειες που θα υπάρξουν αν η Καγκελάριος χάσει τον εταίρο της στο Παρίσι, αλλά και στην πορεία των αναπότρεπτων μεταρρυθμίσεων που έχει διανύσει η ίδια η Γαλλία.

Ανάμεικτες είναι οι αντιδράσεις και του Γερμανικού Τύπου. «Αν οι Γερμανοί ψήφιζαν στη Γαλλία, ο Σαρκοζί δεν θα είχε τίποτα να φοβηθεί», σχολίασε από την πλευρά της η έγκυρη «Ζιντόιτσε Τσάιτουνγκ». Οι Γερμανικοί «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» κρίνουν, ότι το αποτέλεσμα μαρτυρεί «κυρίως ψήφο απόρριψης». Για «ψήφο οργής» κάνει λόγο στην ηλεκτρονική του έκδοση το περιοδικό «Ντερ Σπίγκελ».

Στη Βρετανία ο «Γκάρντιαν» δεν δίνει πολλές πιθανότητες επιτυχίας στον απερχόμενο Πρόεδρο, ενώ οι «Τάιμς» αναφέρονται στον αποφασιστικό ρόλο που θα παίξουν στον δεύτερο γύρο η Μαρίν Λεπέν και το «φάντασμα» της Ακροδεξιάς, που όλοι θα ήθελαν να το ξορκίσουν, αλλά το βλέπουν να «απλώνεται» και να πλανιέται (ξανά) πάνω από την Ευρώπη.

Οι πολιτικοί παρατηρητές, που σχολιάζουν στις ιστοσελίδες μας τις εξελίξεις (Π.Π.Σ-.Ι.Ε.) με βάση τα αποτελέσματα του α’ γύρου των Γαλλικών Εκλογών, αλλά και τα σχόλια, που εμφανίστηκαν τόσο στον Γαλλικό όσο και ολόκληρο τον Ευρωπαϊκό και Παγκόσμιο Τύπο, παρατηρούν ότι:

Πρώτον, Παγκόσμια και Πανευρωπαϊκή πια πεποίθηση αποτελεί το γεγονός, ότι η σκληρή λιτότητα που έχει επιβάλει ο Παγκόσμιος Άγριος Καπιταλισμούς και το Ευρωπαϊκό Διευθυντήριό του στους Ευρωπαϊκούς Λαούς χάριν των συμφερόντων των Υπερκυρίαρχων του Κόσμου – και όπως διατείνονται οι Γερμανοί υπέρ της σταθερότητας του Ευρώ τους – έχει εξαντλήσει τα αποθέματα αντοχής, αλλά και αναμονής και υπομονής των πλατιών λαϊκών μαζών σε ολόκληρη την Ευρώπη και όχι μόνο των Λαών του Ευρωπαϊκού Νότου.

Άμεσο αποτέλεσμα και αντίκτυπο των πιο πάνω δεδομένων που προκύπτουν από τις διαθέσεις των Ευρωπαίων Ηγετών είναι οι ΑΝΕΜΟΙ των ΑΛΛΑΓΩΝ στην Ευρώπη, που αναμένεται να πνεύσουν με μεγαλύτερη ακόμη ορμή στις επόμενες πολιτικές και εκλογικές αναμετρήσεις των Κρατών-Μελών, αλλά και των ανατροπών και εξεγέρσεων στην Ευρώπη.

Δεύτερον, οι εκλογές της 6ης Μαΐου στην Ελλάδα δίνουν την ευκαιρία στους Έλληνες ψηφοφόρους να εκφράσουν τις δικές τους ελπίδες και ανησυχίες, που λόγω οργής και Μνημονίων αναμένεται σε μεγάλο βαθμό να δώσουν σημαντικά οφέλη στους Αντιμνημονιακούς Σχηματισμούς, παρά το γεγονός, ότι οι τελευταίοι δεν εκφράζουν ούτε διαθέτουν λύσεις για έξοδο από το αδιέξοδο του Ελληνικού χρέους.

Τρίτον, παρά το γεγονός, ότι τα αποτελέσματα των εκλογών στη Γαλλία έναντι των αποτελεσμάτων στην Ελλάδα δεν είναι επιφανειακά ομότροπα – λόγω διαφοράς φάσης στα οικονομικά αλλά και μεγάλων διαφορών στις δυο κοινωνίες (Γαλλική έναντι Ελληνικής), το βαθύτερο μήνυμα που εξεπέμφθη ή θα εκπεμφθεί και από τις δυο πιο πάνω αναμετρήσεις είναι «ομοιογενές και «ομοιοκατάληκτο», γιατί και στη Γαλλία και στην Ελλάδα εκφράζει οργή και απόρριψη προς την πολιτική της Άγριας Λιτότητας, που έχει επιβληθεί σε ολόκληρη την Ανθρωπότητα από τον Άγριο Καπιταλισμό και έχει εξαντλήσει τις αντοχές των μεγάλων λαϊκών μαζών, που ξεκίνησαν πια να μπαίνουν όχι μόνο σε γενικότερη ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ σε πολλές κοινωνίες και κράτη, αλλά και να ονειρεύονται και τοπικές ή πανευρωπαϊκές ΕΞΕΓΕΡΣΕΙΣ και ΑΝΑΤΡΟΠΕΣ, που διακρίνονται στον ορίζοντα.

Advertisements