“0-0” το αποτέλεσμα του Γαλλικού Debate…

ΠΡΩΤΟΣ στο ΝΗΜΑ ο ΟΛΑΝΤ;;;

…όμως η βαθμολογία του Ολάντ τον φέρνει πρώτο

Αλλαγές στην Euroland από Ολάντ;;;

Χθες το βράδυ (Τετάρτη 2 Μαΐου 2012) στο Παρίσι επί δυόμισι ώρες οι Ολάντ και Σαρκοζί διασταύρωσαν τα πολιτικά τους ξίφη μπροστά σε 20 κάμερες και περίπου 20 εκατομμύρια θεατές.

Η συνάντηση για το Debate έγινε στο τέρμα ενός «Μαραθωνίου», που οι δυο υποψήφιοι Πρόεδροι το «πέρασαν» τους πέρασαν τους τελευταίους μήνες ανταλλάσσοντας πυρά εξ αποστάσεως, για να καταλήξουν «πρόσωπο με πρόσωπο» για πρώτη και τελευταία φορά, στη μία και μοναδική τηλεμαχία της τρέχουσας προεκλογικής περιόδου.

Ο υποψήφιος των Σοσιαλιστών εμφανίστηκε με τη σιγουριά του νικητή, αλλά χωρίς αλαζονική έπαρση. Διατήρησε την ψυχραιμία του, ανταπέδωσε τα χτυπήματα του εριστικού αντιπάλου του και επανέλαβε τις δεσμεύσεις του.

Μάλιστα, πολλοί σχολιαστές έκαναν λόγο για «ένα από τα πιο επιθετικά ντιμπέιτ» στα Γαλλικά χρονικά. Για τον Σαρκοζί η χθεσινοβραδινή τηλεμαχία αποτελούσε την τελευταία ευκαιρία να ανατρέψει τα αρνητικά προγνωστικά και να επιστρέψει στην κεφαλή της κούρσας μόλις λίγα μέτρα (ή μάλλον λίγες ημέρες) πριν από τον τερματισμό.

Από την άλλη, για τον Ολάντ ήταν μια ευκαιρία «κρίσιμης αλλά όχι αποφασιστικής σημασίας» να επισφραγίσει το δημοσκοπικό του προβάδισμα (των έξι έως δέκα ποσοστιαίων μονάδων), χτυπώντας τον απερχόμενο Πρόεδρο ακριβώς εκεί που πονάει: στο φλέγον θέμα της οικονομικής κρίσης, το οποίο, όπως ήταν αναμενόμενο, κυριάρχησε στο ντιμπέιτ.

Όπως δήλωσε λίγο πριν από το Debate ο Σοσιαλιστής Φρανσουά Ολάντ, πράγμα που πέτυχε και να κάνει:

Παρουσίασε το πρόγραμμά του, υπερασπίστηκε τον εαυτό του και έθεσε υπό αμφισβήτηση τα πεπραγμένα του απερχόμενου Προέδρου.

Διατήρησε την ψυχραιμία του, ανταπέδωσε τα χτυπήματα (με επιθετικότητα που ξάφνιασε πολλούς) και επανέλαβε με τρόπο πειστικό πολλές από τις δεσμεύσεις του (μεγαλύτερες δαπάνες, υψηλότεροι φόροι για τους πλούσιους, δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, επαναδιαπραγμάτευση του Δημοσιονομικού Συμφώνου), ενώ δεν παρέλειψε να επικρίνει την πενταετία της προεδρίας Σαρκοζί και όσα συνέβησαν κατά τη διάρκεια αυτής (έκρηξη της ανεργίας, εκτίναξη του δημοσίου χρέους κ.ά.).

Πιο συγκεκριμένα, ο Σοσιαλιστής υποψήφιος παρουσιάστηκε ως εγγυητής της δικαιοσύνης και υπερασπιστής των αδύναμων, ενώ υποσχέθηκε να θέσει τέλος στα προνόμια των ολίγων και να ξαναενώσει τη Γαλλία την οποία δίχασε ο Σαρκοζί με τις πολιτικές του.

«Εγώ προστατεύω τα παιδιά της Γαλλίας, εσύ προστατεύεις τους προνομιούχους», δήλωσε ο Ολάντ κατακεραυνώνοντας τον απερχόμενο Πρόεδρο για το θέμα των φοροελαφρύνσεων υπέρ των πλουσίων, προτού συνεχίσει κατηγορώντας τον πως δεν ύψωσε ανάστημα στη Γερμανία.

Επιθετικός
Από την πλευρά του, ο Σαρκοζί επιβεβαίωσε τη φήμη του… ευέξαπτου καβγατζή, που προκαλεί τον αντίπαλό του. Επιτέθηκε στον Ολάντ χαρακτηρίζοντάς τον «ψεύτη» και υποστηρίζοντας πως με τα μέτρα που προτίθεται να λάβει (αύξηση των κρατικών δαπανών, αλλά και της φορολόγησης των υψηλών εισοδημάτων) θα προκαλέσει φυγή κεφαλαίων από τη χώρα. «Ψηφίστε Ολάντ και η Γαλλική Οικονομία θα πέσει στον γκρεμό», προειδοποίησε ο Σαρκοζί, ο οποίος τόνισε πως προτιμά να ακολουθεί το παράδειγμα της Γερμανίας παρά αυτό της Ελλάδας ή της Ισπανίας.

Ο Ολάντ επανέλαβε χθες πως σκοπός του είναι να επαναδιαπραγματευτεί το Δημοσιονομικό Σύμφωνο εμπλουτίζοντάς το με αναπτυξιακές ρήτρες. Προσέθεσε μάλιστα πως οι Ευρωπαίοι ηγέτες, ακόμη και αυτοί που δεν ανήκουν στο σοσιαλιστικό στρατόπεδο, αρχίζουν να συμφωνούν μαζί του.

Οι πολιτικοί παρατηρητές, που σχολιάζουν στις ιστοσελίδες μας τις εξελίξεις (Π.Π.-Σ.Ι.Ε.) και που παρακολούθησαν επί μακρόν την «κούρσα» ανάμεσα στους δυο σημερινούς υποψήφιους Προέδρους (Σαρκοζί-Ολάντ), θεώρησαν ότι:

Πρώτον, η βαθμολογία των επιδόσεων από το χθεσινό Debate δεν έδωσε αποφασιστικό αποτέλεσμα. Ο χθεσινός αγώνας έληξε με «0-0».

Όμως, με αυτό το αποτέλεσμα οι μέχρι σήμερα επιδόσεις του Φρανσουά Ολάντ δεν ανατρέπονται. Και για αυτό το πιθανότερο αποτέλεσμα της προσεχούς Κυριακής θα είναι Νίκη Ολάντ.

Δεύτερον, σε εκείνη την περίπτωση και στη Γαλλία αλλά και την υπόλοιπη Ευρώπη θα πρέπει να αναμένονται προσπάθειες και εγχειρήματα επανατοποθέτησης της πολιτικής του Άξονα Γερμανία-Γαλλίας, που οδηγεί την Ευρωπαϊκή «κούρσα».

Το εάν αυτό θα πετύχει και θα δώσει αποτελέσματα είναι μια άλλη υπόθεση για την οποία μεγάλη συζήτηση αναμένεται να διεξαχθεί αμέσως μετά τις εκλογές της 6ης Μαΐου 2012, η οποία εάν τελικά αναδείξει τις ιδέες Ολάντ «νικήτριες», θα πρέπει να αναμένεται ότι το «ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΗΔΑΛΙΟ» ίσως αλλάξει – λίγο ή πολύ κανένας δεν μπορεί να προεξοφλήσει – κατεύθυνση.

Τρίτον, εάν πράγματι συμβούν όλα τα παραπάνω χώρες όπως εκείνες του Ευρωπαϊκού Νότου, ασφαλώς και θα ελπίσουν ότι λίγο ή πολύ θα αλλάξει η «συνταγή Μέρκελ» της σκληρής και ανελέητης λιτότητας με την προσθήκη μικρών, μεσαίων ή μεγάλων δόσεων Ανάπτυξης.

Από αυτούς που θα μπορούσαν τότε να ελπίζουν σε μια καλύτερη προοπτική ασφαλώς θα πρέπει να είναι η Ελλάδα.

Advertisements