Οικουμενική Κυβέρνηση…

ΚΟΡΩΝΑ-ΓΡΑΜΜΑΤΑ Ή ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΣΤΟ ΕΥΡΩ;;;

… ή κάλπες… και νεότερες κάλπες;;;

Γράφει ο Ελευθέριος Βερυβάκης, τ. Υπουργός -Βουλευτής

Ενώ σήμερα λήγει το «νούμερο Τσίπρα», που επιστρέφει την εντολή και δείχνει διάθεση να αποσυρθεί από την συνέχιση του θεάτρου που παίχτηκε με πρωταγωνιστή τον ίδιο, τα σενάρια για μια προσπάθεια οικουμενικής κυβέρνησης – με πρωτοβουλία Βενιζέλου – θα επανέλθουν στο τραπέζι για την επόμενη διερευνητική εντολή.

Όμως, κανένας δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα αν ένα παρόμοιο σενάριο, που θα επιχειρεί να «στήσει» Κυβέρνηση τώρα την ώρα της τρίτης διερευνητικής εντολής του Βενιζέλου ή αργότερα, όταν θα έρθει η ώρα όπου με παρουσία όλων των Αρχηγών των σημερινών Ελληνικών Κομμάτων θα επιχειρήσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να στήσει Οικουμενική Κυβέρνηση, θα υπάρξει επιτυχία. Εντωμεταξύ, όμως η Ευρωζώνη χθες αποφάσιζε να πέσει και αυτή στην Ελληνική Εσωτερική σκηνή και να θυμίσει, ότι αυτή από την πλευρά της αξιώνεται η τήρηση των συμπεφωνημένων.

Έτσι, τον εκβιασμό της εξόδου από την Ευρωζώνη επανέφεραν, χθες, στο προσκήνιο Βρυξέλλες και Βερολίνο.

Την «ομοβροντία» δηλώσεων σε επίπεδο κορυφής ακολούθησε ένα ακόμα «παιχνίδι» με την καταβολή ή μη της επόμενης δόσης του δανείου προς την Ελλάδα.

Αργά το μεσημέρι, το πρακτορείο Reuters και η εφημερίδα Wall Street Journal μετέδωσαν ότι κάποια κράτη-μέλη της Ευρωζώνης πιέζουν να μην εκταμιευτεί η δόση των 5,2 δισ. ευρώ προτού ξεκαθαρίσει το πολιτικό τοπίο στην Ελλάδα. Η πληροφορία αυτή ήρθε να προστεθεί στο ήδη αρνητικό κλίμα στις αγορές, οδηγώντας τους χρηματιστηριακούς δείκτες σε νέες απώλειες και το ευρώ προς το επίπεδο του 1,29 δολ.

Εκταμίευση δόσης
Λίγο μετά το κλείσιμο των ευρωπαϊκών αγορών, το Δ.Σ. του EFSF ανακοίνωσε την απόφαση να εκταμιευτεί μέρος της δόσης, αλλά όχι στο σύνολό της, γιατί ένα 1 δις ευρώ από την αναμενόμενη δόση των 5,2 ευρώ «ψαλιδίστηκε» και παρακρατήθηκε προς το παρόν από αυτό με την υπόσχεση, ότι θα απελευθερωθεί λίγο αργότερα όταν θα στηθεί Κυβέρνηση στην Αθήνα.

Έτσι, άμεσα θα εκταμιευτούν 4,2 δισ. ευρώ στον ειδικό λογαριασμό για την αποπληρωμή του χρέους, ενώ 1 δισ. ευρώ που κρίνεται ότι «δεν απαιτείται πριν από τον Ιούνιο» θα εκταμιευτεί αργότερα. Τα κεφάλαια απαιτούνται προκειμένου να αποπληρωθούν – την προσεχή εβδομάδα – ληξιπρόθεσμοι τίτλοι 3,3 δισ. ευρώ που κατέχει η ΕΚΤ. Εφόσον, δηλαδή, αποφασιζόταν να «παγώσει» η δόση, το ελληνικό δημόσιο θα αναγκαζόταν να προχωρήσει σε στάση πληρωμών προς την ΕΚΤ κάτι που πολύ δύσκολα θα επέλεγαν να προκαλέσουν οι Ευρωπαίοι, αλλά όχι όμως εντελώς αδιανόητο όπως εξελίσσονται τα πράγματα.

Τάχα απειλή ή «μπλόφα»;
Η είδηση για την μη καταβολή ολόκληρης της δόσης, ήρθε να προστεθεί σε πλήθος δηλώσεων, κυρίως από την πλευρά του Βερολίνου.

Ο Υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, προειδοποίησε ότι η Ελλάδα οφείλει να τηρήσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει: «Εάν η Ελλάδα επιθυμεί να παραμείνει, και η συντριπτική πλειονότητα των Ελλήνων θέλει να παραμείνουν στο ευρώ, δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος από αυτόν που έχουμε αποφασίσει. Δεν μπορούμε να έχουμε τη χρηματοοικονομική διάσωση και το ευρώ χωρίς την εξοικονόμηση και τις μεταρρυθμίσεις».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Υπουργός Εξωτερικών, Γκουίντο Βεστερβέλε, δηλώνοντας ότι «η Γερμανία θα επιθυμούσε να παραμείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη αλλά αυτό δεν εξαρτάται από εμάς».

Ακριβώς το ίδιο υποστηρίζει και η Καγκελάριος Μέρκελ, σε συνέντευξη στην εφημερίδα Passauer Neue Presse που θα δημοσιευτεί σήμερα: «Ήθελα πάντα η Ελλάδα να παραμείνει εντός της Ευρωζώνης κι αυτό δεν έχει αλλάξει, αλλά η Αθήνα οφείλει να τηρήσει τις δεσμεύσεις που ανέλαβε προς την τρόικα και τις μεταρρυθμίσεις. Είναι ο μόνος τρόπος για την Ελλάδα να επιστρέψει στη σταθερότητα και την οικονομική ισχύ».

Ανησυχία για τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα εκφράζουν και οι Γερμανοί βιομήχανοι. «Οι ξένες επιχειρήσεις δεν θα επενδύσουν στην Ελλάδα από αλτρουισμό, αλλά μόνο εάν υπάρξει σταθερότητα», δήλωσε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Γερμανικών Βιομηχανιών Χανς Πέτερ Κάιτελ.

Εκβιασμός
Ο Ότο Φρίκε, στέλεχος των Φιλελευθέρων, δήλωσε ότι «αν δεν δημιουργηθεί μια λογική κυβέρνηση, τότε δύσκολα η τρόικα θα προσφέρει περαιτέρω βοήθεια στην Ελλάδα».

Ζοζέ Μπαρόζο
Στις Βρυξέλλες, ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο, υπογράμμισε την ανάγκη να σεβαστεί η Ελλάδα τη συμφωνία που υπέγραψε με την Ευρωζώνη, δηλώνοντας πως σε αντίθετη περίπτωση οι συνέπειες θα είναι «πολύ αρνητικές».

Τόνισε ότι η ανάγκη να τηρηθεί η συμφωνία από την Ελλάδα αλλά και από όλα τα κράτη-μέλη που την υπέγραψαν είναι θέμα αξιοπιστίας και επανέλαβε ότι δεν υπάρχει εναλλακτική λύση από την εφαρμογή του προγράμματος. Κάλεσε την Ελλάδα να μειώσει τα ελλείμματα και χρέη, να προωθήσει τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και «εμείς θα τους βοηθήσουμε με επενδύσεις».

Χέρμαν Βαν Ρομπάι
Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρομπάι, χαρακτήρισε, από την πλευρά του, μονόδρομο το Μνημόνιο: «Έλλειμμα 15% και χρέος 160% είναι μη βιώσιμα εντός ή εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι μεταρρυθμίσεις είναι απαραίτητες εντός ή εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι οικονομίες μας θα πρέπει να συγκλίνουν εντός ή εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Καταστροφή για Ευρωζώνη
Μια έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη θα σημάνει το τέλος των πάντων, υποστήριξε προχθές το βράδυ ο πρώην πρόεδρος της Επιτροπής Μάριο Πρόντι. Στο ίδιο μήκος κύματος εμφανίστηκε και ο γνωστός επενδυτής Νουριέλ Ρουμπινί. Σε συνέντευξή του στο CNBC υποστήριξε, ότι αν βγει η Ελλάδα από την Ευρωζώνη, μέσα στον επόμενο χρόνο θα υπάρξουν αντίστοιχες εξελίξεις και σε άλλα κράτη-μέλη, δημιουργώντας τις συνθήκες για την «απόλυτη καταιγίδα» στις αγορές.

Ερχεται στην Αθήνα ο Μάρτιν Σουλτς
Μέσα σε αυτήν την ατμόσφαιρα ο Γερμανός Σοσιαλδημοκράτης και πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, θα επισκεφθεί άμεσα την Αθήνα, προκειμένου να συμβάλει στην άρση του πολιτικού αδιεξόδου. Η πρωτοβουλία αποφασίστηκε κατόπιν συνεννόησης με τους υπόλοιπους θεσμικούς παράγοντες της Ε.Ε. Ο κ. Σουλτς επιλέχθηκε ως αρκετά μετριοπαθής, φίλος της Ελλάδας και πρόεδρος του μόνου δημοκρατικά εκλεγμένου θεσμικού οργάνου της Ε.Ε.

Ο ίδιος δήλωσε ότι «θα συναντηθεί και με πολιτικούς που ανέδειξαν οι εκλογές και τους οποίους δεν γνωρίζει προσωπικά», αφήνοντας δηλαδή να εννοηθεί ότι η ειδική αυτή αποστολή θα έχει ως κύριο αποδέκτη τον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, με στόχο να εξηγήσει τη θέση της Ε.Ε., χωρίς όμως να πυροδοτήσει νέες εντάσεις. Σε δηλώσεις του, πάντως, στην Bild, κάλεσε «τα ελληνικά κόμματα να θυμούνται ότι η ύπαρξη μιας σταθερής κυβέρνησης, που τηρεί τις συμφωνίες είναι απαραίτητη προϋπόθεση για περαιτέρω στήριξη από τα κράτη της Ευρωζώνης».

Εντωμεταξύ στην Αθήνα οι εξελίξεις τρέχουν, αφού ο Τσίπρας θα καταθέσει σήμερα την διερευνητική εντολή στον Κ. Παπούλια, ο οποίος θα την αναθέσει στον Ευ. Βενιζέλο.

Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα επιχειρήσει να κρατήσει ανοιχτή τη «γέφυρα» του διαλόγου μέχρι τη σύγκληση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών, ώστε να βρεθεί λύση και να συγκροτηθεί Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας.

Όμως, οι πολιτικοί παρατηρητές, θεωρούν την προσπάθεια μάταιη μέχρι αδύνατου ευνοϊκού αποτελέσματος για την συγκρότηση Οικουμενικής Κυβέρνησης, για την οποία αν υπάρχει ακόμη κάποια (θεωρητική) μικρή πιθανότητα, ίσως θα μπορέσει να λειτουργήσει θετικά στον τελευταίο Γύρο των διερευνητικών προσπαθειών, που θα γίνει με όλους τους πολιτικούς Αρχηγούς (συμπεριλαμβανομένου και του Αρχηγού της Χρυσής Αυγής), κατά πάσα πιθανότητα στο τέλος της παρούσης εβδομάδας.

Οι πολιτικοί παρατηρητές, που σχολιάζουν στις ιστοσελίδες μας τις εξελίξεις (Π.Π.-Σ.Ι.Ε.), που από μιας αρχής διέκριναν την είσοδο την Ελληνικής Πολιτικής Ζωής στον Λαβύρινθο της Ακυβερνησίας και στο διάδρομο της συνάντησης με το Μινόταυρο – για αυτό και προεξοφλούσαν την τελική κατάληξη των πολιτικών πραγμάτων σε νέες εκλογές – υπέρ των οποίων χθες κιόλας εκδηλώθηκε και το ΚΚΕ – και προς τις οποίες φαίνεται με κάποια καθυστέρηση κατευθυνόμαστε, δεδομένου ότι κανένας από όσους προχώρησε σε αποκηρύξεις όλων όσων είχαν συντελεσθεί – με μορφή μάλιστα διεθνών συμβάσεων – δεν διαθέτουν ούτε κανένα σχέδιο, ούτε καμία δύναμη – πέραν της καταγγελτικής δύναμης κατά των άλλων με τους οποίους μέχρι σήμερα συναλλασσόμαστε – για αυτό άλλωστε αποφεύγουν την ανάληψη της εντολής, διακρίνουν ότι η Ελλάδα πορεύεται προς το ΧΑΟΣ.

Μετά τα πιο πάνω, πρέπει να αναμένεται:
Πρώτον, ότι οι προσπάθειες του παρόντος σταδίου θα αποβούν άκαρπες,

Δεύτερον, είναι μεγάλη η πιθανότητα να εισέλθει στην επόμενη φάση με την ελπίδα μεν ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ίσως βρει κάποια λύση Οικουμενικής Κυβερνήσεως ή Κυβερνήσεως Εθνικής Σωτηρίας, όμως οι συντριπτικά περισσότερες πιθανότητες είναι να μην υπάρξει καμιά πρόσβαση προς μια παρόμοια λύση.

Τρίτον, συνεπώς, όλα παραπέμπονται σε μια νέα εκλογική αναμέτρηση για την οποία κανείς δεν μπορεί να είναι βέβαιος τι θα δώσει – δηλαδή Κυβερνητική λύση ή πάλι νεότερες εκλογές – αλλά όλοι πρέπει να είναι βέβαιοι, ότι η χώρα έχει ή έτσι ή αλλιώς εισέλθει (τάχα ανεπιστρεπτί;;;) στη διαδικασία, που οδηγεί στη ΔΙΑΛΥΣΗ, το ΔΙΧΑΣΜΟ και το ΧΑΟΣ στη Χώρα;;;

Advertisements