Οι ανευθυνο-υπεύθυνοι «μικροί» ηγέτες…

ΑΝΥΠΕΡΒΛΗΤΟ ΕΜΠΟΔΙΟ ΣΤΗ ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ «Ο ΥΦΑΛΟΣ ΣΥΡΙΖΑ»;;;

…θα συναντούν πια ανυπέρβλητο εμπόδιο τον υπεύθυνο ενεργό πολίτη

Γράφει ο Ελευθέριος Βερυβάκης, τ. Υπουργός – Βουλευτής

Η χθεσινή πρόταση του Φώτη Κουβέλη, Προέδρου της ΔΗΜΑΡ, κατά την συνάντησή του με τον Ε. Βενιζέλο αποτέλεσε “παράθυρο” για συγκρότηση Κυβέρνησης, η οποία όταν πρωτοδημοσιεύτηκε έδωσε την εντύπωση σε πολλούς, ότι ίσως θα μπορούσε να αποτελέσει βάση συγκροτήσεως Κυβέρνησης που θα έπαιρνε ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή.

Οι πιέσεις από την Ευρώπη, η δραματική κατάσταση της χώρας και το (πολύ) πιθανό ενδεχόμενο στις νέες εκλογές – όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις – ο ΣΥΡΙΖΑ να είναι πρώτο κόμμα, αναγκάζει τις Ηγεσίες ΝΔ και ΠΑΣΟΚ να ρίξουν πολύ νερό στο κρασί τους, ώστε τουλάχιστον να κερδίσουν χρόνο.

Όμως, όσο προχωρούν οι ζυμώσεις τόσο και γίνεται φανερό, ότι παρά τις συζητήσεις περί «Οικουμενικής Κυβέρνησης», με εξαίρεση ΚΚΕ και «Χρυσή Αυγή» – για διαφορετικούς βεβαίως λόγους – όλοι κατανοούν πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να συμμετάσχει στην Κυβέρνηση, ούτε και οι «Ανεξάρτητοι Έλληνες», αν και κάποιοι βουλευτές τους δεν αποκλείεται να στηρίζουν επιμέρους θέματα, καθώς ο Π. Καμμένος έχει δηλώσει πως τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας θα ψηφίζουν ελεύθερα, κατά συνείδηση.

Ο πραγματικός στόχος είναι και μέχρι στιγμής τουλάχιστο παραμένει ο ίδιος η συγκυβέρνηση από ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, από Αντώνη Σαμαρά, Ευάγγελο Βενιζέλο και Φ. Κουβέλη. Μια Κυβέρνηση Συνεργασίας των τριών αυτών Κομμάτων, άλλωστε, θα διαθέτει κοινοβουλευτική πλειοψηφία 168 εδρών. Όμως υατή η εκδοχή είναι εξαιρετικά πια “χλωμή”.

Σε περίπτωση δε που δεν αποδεχθεί ο Φώτης Κουβέλης να λάβει τη θέση του πρωθυπουργού, συζητούνται ήδη τα ονόματα των Αντιπροέδρων της ΝΔ, που έχουν κρατήσει μια συναινετική στάση εδώ και πολύ μεγάλο διάστημα, του Δημήτρη Αβραμόπουλου και του Σταύρου Δήμα. Μια τέτοια Κυβέρνηση, είναι φανερό πως θα «διευκολυνθεί» από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τους άλλους δανειστές, αν και είναι επίσης φανερό, ότι αυτό θα οφείλεται στην ψήφο των πολιτών στις κάλπες της 6ης Μαΐου, ενώ η θητεία της θα φτάνει έως και τις Ευρωεκλογές της Άνοιξης του 2014, Ευρωεκλογές που θα διεξαχθούν για πρώτη φορά ταυτόχρονα με τις Δημοτικές, σύμφωνα με το νόμο Ραγκούση.

Όμως σήμερα έγινε φανερό, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αποκλείει κατηγορηματικά να συμμετάσχει σε μια τέτοια Κυβέρνηση, με τον Αλέξη Τσίπρα να μιλάει για «αριστερό Καρατζαφέρη», αναφερόμενος εμμέσως στον Φώτη Κουβέλη, ή με τον Μανόλη Γλέζο να χαρακτηρίζει «εφιάλτες» όσους τυχόν στηρίζουν Κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ.

Κουβελης-«Δεν διεκδικώ την πρωθυπουργία, δεν μιλάω με τη Χρυσή Αυγή»

Βέβαια, ο Φώτης Κουβέλης με τη σειρά του έσπευσε να δηλώσει: «Δεν έχω καμία προσωπική επιδίωξη, το μόνο που θέλω είναι να έχω τη χαρά να συμβάλω να βρεθεί λύση».

Επιπλέον τόνισε ότι δεν πρόκειται να κάτσει στο ίδιο τραπέζι με τη Χρυσή Αυγή και χαρακτήρισε «ανίκανο πολιτικό λόγο» τους χαρακτηρισμούς που του αποδόθηκαν ως «αριστερού Καρατζαφέρης».

«Μάλλον πάμε σε εκλογές» εκτίμησε.

Όμως, οι πολιτικοί παρατηρητές, κατάλαβαν, ότι εξαιτίας των επιθέσεων, που του έκαναν οι παλιοί σύντροφοί του εκ του ΚΚΕ Εσωτερικού και του ΣΥΡΙΖΑ, ο Φώτης Κουβέλης δεν τολμά να προχωρήσει προσωπικά στη σύνθεση της επόμενης Κυβέρνησης εάν δεν υπάρχει εκεί και ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος συνεπεία της συμμετοχής του στη Κυβέρνηση δεν θα πραγματοποιήσει δηλητηριώδεις επιθέσεις – του τύπου «Αριστερός Καρατζαφέρης» – κατά του Φωτή Κουβέλη και της ΔΗΜΑΡ.

Τι λένε μέσα στην ΔΗΜ.ΑΡ

Εντωμεταξύ, διαφορετικές τάσεις μέσα στη Δημοκρατική Αριστερά έχουν αναπτυχθεί από το ενδεχόμενο να συμμετάσχει η ΔΗΜΑΡ σε Κυβέρνηση Συνεργασίας. Ο Βουλευτής Γρηγόρης Ψαριανός, τάσσεται ανοιχτά υπέρ της συγκρότησης οικουμενικής Κυβέρνησης και αποφυγής επαναληπτικών εκλογών.

Ο κ. Ψαριανός, όπως γράφει το «Έθνος» πιστεύει ακράδαντα, ότι υπάρχουν περιθώρια συμφωνίας κατά τη συζήτηση στο Προεδρικό Μέγαρο και για αυτό δεν κόβει τις γέφυρες αντιθέτως τις κρατά ανοιχτές αναμένοντας θετικό αποτέλεσμα.

Σε άλλη γραμμή ο Βουλευτής Γιάννης Πανούσης, που χαρακτηρίζει «εκτρωματικό το σενάριο των δύο κομμάτων που καταψηφίστηκαν και ημών που πάμε να μπούμε σε μία καταστροφική δίνη», ενώ ο Β. Οικονόμου αφήνει σε δηλώσεις του όλα τα σενάρια ανοιχτά.

Μετά τα προηγούμενα παραδείγματα γίνεται σε όλους φανερό, ότι ο ενδεχόμενος διχασμός εντός της ΔΗΜΑΡ, φοβίζει τον Φώτη Κουβέλη, που φαίνεται πιστεύει ότι κινδυνεύει να χάσει τη βάση στήριξής του.

“Η Ελλάδα στα χέρια του Κουβέλη”

Στη Λ. Συγγρού, αλλά και την Ιπποκράτους θεωρούν πλέον, ότι το «κλειδί» των εξελίξεων, εάν δηλαδή οδηγηθεί άμεσα η χώρα σε νέες κάλπες ή θα συγκροτηθεί Κυβέρνηση, βρίσκεται πλέον στα χέρια του Φώτη Κουβέλη.

Πηγές της εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ, αναφέρουν ότι η ΝΔ είναι έτοιμη να συμπλεύσει με το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ για τη συγκρότηση Κυβέρνησης, έστω κι αν θεωρεί σημαντική – ιδίως στην παρούσα συγκυρία – και τη θετική στάση του ΣΥΡΙΖΑ.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, με το ίδιο σκεπτικό η ΝΔ είναι έτοιμη να αποδεχθεί για τη θέση του Πρωθυπουργού πρόσωπο, που θα προέρχεται από τον χώρο της Αριστεράς, αν και το θέμα αυτό θα συζητηθεί διεξοδικά στη Σύσκεψη των Πολιτικών Αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Εκλογές βλέπει ο Σαμαράς

Μετά τις πιο πάνω εκτιμήσεις, η Συγγρού θεωρεί σχεδόν βέβαιο, ότι εκλογές θα γίνουν στις 10 ή 17 Ιουνίου καθώς δεν υπήρξε αποτέλεσμα και στις προσπάθειες για σχηματισμό Κυβέρνησης από τη διερευνητική εντολή που έλαβε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Ρεπορτάζ από τη ΝΔ τονίζει ότι η Συγγρού μετά την συνάντηση του Αντώνη Σαμαρά με τον Ευάγγελο Βενιζέλο, προέκυψε αδυναμία συνεννόησης και οδηγούμαστε σε εκλογές εξαιτίας της άρνησης Κουβέλη να συμμετάσχει στην Κυβέρνηση Συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ.

Ομιλία Κουβέλη

Στην Κοινοβουλετική Ομάδα της Δημοκρατικής Αριστεράς μίλησε πριν από λίγο ο Φώτης Κουβέλης. «Δείξαμε το δρόμο με την πρότασή μας» είπε αρχικά και πρόσθεσε: «Δεν διεκδικούμε τίποτα από την ικανοποίηση ότι συμβάλαμε στη εξεύρεση λύσης. Να τελειώνουν τα παραμύθια. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα συμμετέχει γιατί από την πρώτη στιγμή θέλει εκλογές. Σε κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ εμείς έχουμε ξεκαθαρίσει ότι δεν θα συμμετέχουμε».

Και κατέληξε: «Θα πάμε για εκλογές, είμαστε έτοιμοι και σε θέση μάχης, αν δεν κάνει πίσω ο ΣΥΡΙΖΑ. Υπάρχει ο δρόμος της Δημοκρατικής Αριστεράς, του αριστερού ευρωπαϊσμού».

Αιφνίδια Συνάντηση Παπούλια-Παπαδήμου

Στις 15:45 ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας συνάντησε τον Πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο. Η συνάντηση έγινε μετά από πρωτοβουλία του πρωθυπουργού, ο οποίος τηλεφώνησε λίγο πριν τις 15.00 στον πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Η “ατζέντα” του Παπαδήμου

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνάντηση συζητήθηκαν τόσο οι πολιτικές εξελίξεις και το ενδεχόμενο νέων εκλογών, όσο και η εξωτερική οικονομική πολιτική της χώρας.

Κατά αυτή τη συνάντηση ο κ. Παπαδήμος ενημέρωσε τον κ. Παπούλια για το χρηματοπιστωτικό σύστημα, τις διεθνείς αγορές, και τα θέματα, που χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης.

Στη συνάντηση επίσης τέθηκαν και τα θέματα των Συνόδων Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ (και πώς θα εκπροσωπηθεί η Ελλάδα), καθώς και το ζήτημα του ομολόγου ξένου δικαίου που δεν έχει κουρευτεί.

Οι πολιτικοί παρατηρητές, που σχολιάζουν στις ιστοσελίδες μας τις εξελίξεις (Π.Π.-Σ.Ι.Ε.) που παρακολουθούν άγρυπνα το κομματικό «πινγκ-πονγκ» και τις προσωπικές και κομματικές «καντρίλιες» των επικεφαλής των κομμάτων της σημερινής Ελληνικής Βουλής παρατηρούσαν, ότι:

Πρώτον, μετά τις τελευταίες αψιμαχίες ανάμεσα στο Κουβέλη και τον Τσίπρα – αλλά και διάφορα άλλα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ – ελάχιστη πια πιθανότητα υπάρχει να στηθεί Οικουμενική Κυβέρνηση, αλλά και άλλως Κυβέρνηση Ειδικού Σκοπού ή Εθνικής Σωτηρίας.

Δεύτερον, εάν αυτό θεωρηθεί γεγονός και αμέσως μετά από αυτό – όταν επίσημα θα διαπιστωθεί – θα πρέπει όλοι να ετοιμαστούν για τον επόμενο εκλογικό αγώνα κατά την διάρκεια του οποίου όλα τα πολιτικά κόμματα, αλλά και τα στελέχη τους, όπως και οι Ελληνίδες και οι Έλληνες πολίτες με ενισχυμένη πίστη και εμφυλιο-πολεμικό φανατισμό, θα επαναπροσέλθουν στις κάλπες, οι οποίες ανεξάρτητα από το αριθμητικό αποτέλεσμα που θα καταγράψουν, θα έχουν συμβάλει καθοριστικά στην ενίσχυση του φανατισμού και του διχασμού, τον οποίο χρεώνονται απολύτως όλοι αυτοί που επειδή αδιαφορούν για την γενικότερη εθνική πορεία, αγωνίζονται να τον αναθρέψουν και να τον θεριέψουν.

Τρίτον, σε εκείνη την περίπτωση το μόνο εμπόδιο που θα πρέπει να ορθωθεί απέναντι στους παρόμοιου τύπου ανευθυνο-υπεύθυνους, θα είναι – και όσοι πονούν την υπόθεση της Ελλάδος θα πρέπει να θελήσουν να είναι – η αποφασιστική θέληση των ενεργών πολιτών – στους οποίους πια θα συγκαταριθμηθούν και όσοι μέχρι σήμερα αδράνησαν ή απείχαν – να σταθούν εμπόδιο στις τυχοδιωκτικές επιδιώξεις «μικρών και ανάξιων» ηγετών, που αδιαφορούν για την μοίρα της πατρίδος, προκειμένου να υπηρετήσουν τα συμφέροντα της «παρέας» τους και των συμμοριών που σκαρώνουν με αυτή γιατί την υπηρέτηση κάθε είδους ΙΔΙΟΤΕΛΕΙΑΣ.

Advertisements