O κατά Παπανούτσο :

ΑΜΟΥΣΟΣ ΒΙΟΣ ….

του ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ και του κ. Τσίπρα

Γράφει ο :Δρ. Αριστείδης Δ. Πάνος –

Πολιτειολόγος

«Λέγεται ότι ο Πρώτος έχει διαρκώς δίπλα στο κρεβάτι του τον Ηγεμόνα του Μακιαβέλι. Πολύ σωστά: από τότε που γράφτηκε το βιβλίο αυτό, τίποτα πραγματικά σημαντικό δεν έχει ειπωθεί για τους Κανόνες της Πολιτικής Ηθικής….

…Εμείς υπήρξαμε νέο-Μακιαβελικοί στο όνομα του Καθολικού Λόγου….»

«Από το Ημερολόγιο του Ρουμπασόφ στο : Άρθουρ Καίσλερ : Το μηδέν και το άπειρο»

«Ο Πόλεμος είναι Ειρήνη

Η Ελευθερία είναι Σκλαβιά

Η Άγνοια είναι Δύναμη»

Τζόρτζ Όργουελ «1984»

Ο αείμνηστος διανοούμενος της Αριστεράς Δρομάζος έλεγε για την Πολιτική σκέψη των Αριστερών, ότι λόγω των Διώξεων και ταλαιπωριών, που τους είχε επιφυλάξει το Κράτος της Δεξιάς με τις φυλακίσεις κλπ., ήταν «επιπέδου Διευθυντού Φυλακών».


Επειδή ο Πολύβιος μας έχει μιλήσει για την ανακύκλωση της Ιστορίας και ο Λένιν για την επανάληψη των κοινωνικών φαινομένων, αλλά με τα στοιχεία και την ιδιαιτερότητα της συγκυρίας, ενώ ο Μάρξ έχει υπενθυμίσει ότι η επανάληψη της Ιστορίας καταντάει φάρσα, καλό είναι να παρακολουθήσουμε το ιστορικό φαινόμενο της επανάληψης των Εκλογικών αποτελεσμάτων της 11ης Μαϊου 1948, όταν η Ε.Δ.Α., όπως και στις Εκλογές της 6ης Μαϊου 2012, εξελέγη με ποσοστό 24,43% και έγινε Αξιωματική Αντιπολίτευση, και τη σημερινή συμπεριφορά ενός Αριστερού Κόμματος, όπως ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α, που εφόσον συγκληθεί η Βουλή και δεν προκηρυχθούν νέες Εκλογές, λόγω αδυναμίας συγκρότησης Κυβέρνησης, θα είναι Αξιωματική Αντιπολίτευση.

Δύο είναι τα συναισθήματα, που σίγουρα, κυριάρχησαν στη σκέψη των επιτελών του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.

Αυτών που χάρηκαν για την επιτυχία του ποσοστού, που πέτυχαν δηλαδή του τετραπλασιασμού από την προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση του 2009 και που έφτασε στο 16,8% και των πραγματιστών, που θα σκέφτηκαν… «και τώρα πως τα βγάζουμε πέρα;». «Πως κυβερνούμε αν μας δοθεί Διερευνητική Εντολή» όπως και τους δόθηκε!…

Είναι χαρακτηριστικό ότι η καθοδήγηση του ΣΥ.ΡΙΖ.Α πανικοβλήθηκε και άρχισε, τακτικισμούς σε επίπεδο πρακτικής, και προπαγανδιστικής στρέβλωσης σε επίπεδο συνθηματολογίας.

Στην προσπάθειά του να αποφύγει τις ευθύνες του, ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α ενόψει αναλήψεως της διακυβέρνησης της χώρας άρχισε οβίδιες μεταμορφώσεις με στόχευση την αδιαλλαξία και προς τα δύο όρια της πολιτικής τακτικής.

Ζήτησε ακραία πράγματα στο εσωτερικό της χώρας, αξιώνοντας «Δηλώσεις Μετανοίας» από τα Κόμματα που δήλωσαν πρόθυμα να τον στηρίζουν ή να του παράσχουν ψήφο ανοχής και άρχισε τις εκπτώσεις προς το εξωτερικό μεταβάλλοντας στάση και ενώ ζητούσε οι Σαμαράς και Βενιζέλος να στείλουν επιστολή και να άρουν την υπογραφή τους για το Μνημόνιο, στην επιστολή προς τους Μπαρόζο, Ρομπάϊ, Σούλτς, Ντράγκι και Γιούνγκερ γράφει για επανεξέταση ολόκληρου του πλαισίου στρατηγικής.

Έτσι από την μονομερή κατάργηση του Μνημονίου φτάσαμε σε μερικά 24ωρα στην επανεξέταση όχι του Μνημονίου, αλλά του πλαισίου στρατηγικής. Οποία συνέπεια και σταθερότητα.

΄Ετσι μετά τα θεατρικά σόου συνάντησης με τα εκτός Βουλής Κόμματα και τους Κοινωνικούς φορείς (που οι κυριότεροι ΓΣΕΣ, ΑΔΕΔΥ κλπ.) τον αγνόησαν και προκειμένου να αποφύγει και άλλες γκάφες «τύπου Στρατούλη», ο οποίος στο ράδιο «Βήμα FM», έκανε λόγο για χρήση των καταθέσεων, στις Τράπεζες, προκειμένου να χρηματοδοτηθούν επενδύσεις, δημιουργώντας την εντύπωση ότι μιλά για δέσμευσή τους, αναγκάστηκε να προχωρήσει στη χρονικά συρρίκνωση της Διερευνητικής Εντολής για να αποφύγει και άλλες «γκάφες».

Αλλά αντί άλλων και προκειμένου να αποδειχθεί ότι ο άνθρωπος είναι «κωλοτούμπας», παραθέτουμε αντί άλλων ενδεικτικά αποσπάσματα όσων κατά καιρούς έλεγε :

«Κανένα νέο μέτρο λιτότητας τον Ιούνιο, τον Ιούλιο ή αργότερα. Κατάργηση του Νόμου του Μνημονίου και των Εφαρμοστικών νόμων του» (Ομιλία στην ΚΟ προχθές)

«Αναγνώριση της ανάγκης ακύρωσης των μέτρων του Μνημονίου και των επαίσχυντων νόμων που περικόπτουν περαιτέρω τους μισθούς και τις συντάξεις. Κατάργηση των νόμων που καταλύουν στοιχειώδη εργασιακά δικαιώματα, όπως ο νόμος που ορίζει ότι λήγει η μετενέργεια στις 15 Μαϊου και καταργεί τις συλλογικές συμβάσεις» (Από τα πέντε σημεία που έθεσε ο Αλέξης Τσίπρας ως προϋποθέσεις στους πολιτικούς αρχηγούς για δημιουργία κυβέρνησης όταν πήρε την Διερευνητική Εντολή την Τρίτη)

Για να εφαρμόσουμε το πρόγραμμά μας για την αναπτυξιακή και παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας : Καταγγελία της δανειακής σύμβασης και του Μνημονίου. Μονατόριουμ πληρωμών» (Από τις προεκλογικές ομιλίες Τσίπρα σε Ρόδο, Γιάννινα και άλλες πόλεις)

Ενώ αυτά έλεγε και διακήρυσσε για κατανάλωση στο εσωτερικό, στην επιστολή που έστειλε στο εξωτερικό όχι απλώς χαμήλωσε τους τόνους, αλλά μιλάει για άλλα.

Ιδού τι λέει στην επιστολή του :

Προς τον Πρόεδρο της Κομισιόν Μ. Μπαρόζο, του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χ. Βαν Ρομπάι και του Ευρωκοινοβουλίου Μ. Σουλτς, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι και του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

 

Αγαπητέ κύριε Πρόεδρε,

Σας στέλνω αυτή την επιστολή μετά την παράδοση της διερευνητικής εντολής που ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας έδωσε σε μένα, ώστε να διακριβώσω τη δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης, που να απολαμβάνει την εμπιστοσύνη του Κοινοβουλίου, σύμφωνα με το Σύνταγμά μας. Η επιστολή αυτή ακολουθεί προηγούμενη, που είχα αποστείλει στις 21 Φεβρουαρίου.

Η ψήφος του Ελληνικού Λαού την Κυριακή 6 Μαΐου, απονομιμοποιεί πολιτικά το Μνημόνιο Συνεννόησης/Μνημόνιο Οικονομικής και Χρηματοπιστωτικής Πολιτικής, το οποίο συνεπέγραψαν η προηγούμενη κυβέρνηση Παπαδήμου και οι αρχηγοί των δυο πολιτικών κομμάτων, που είχαν εγγυηθεί την κοινοβουλευτική πλειοψηφία της κυβέρνησης εκείνης. Και τα δύο αυτά κόμματα κατέγραψαν απώλεια, περίπου 3,5 εκατομμυρίων ψήφων, αθροίζοντας ποσοστό 33,5% των συνολικών ψήφων.

Παρακαλούμε σημειώστε, ότι πριν από αυτό το Μνημόνιο Συνεννόησης/ΜΟΧΠ είχε ήδη απονομιμοποιηθεί όσον αφορά την οικονομική αποτελεσματικότητά του. Αλλά δεν είναι μόνο ότι το Μνημόνιο Συνεννόησης/ΜΟΧΠ απέτυχε στην επίτευξη των ίδιων του των στόχων. Είναι, επίσης, ότι έχει αποτύχει να αντιμετωπίσει τις δομικές ανισορροπίες και ανισότητες της Ελληνικής Οικονομίας. Ο ΣΥΡΙΖΑ επισήμαινε όλα τα τελευταία χρόνια τις ενδογενείς αδυναμίες της οικονομίας. Όλες οι κυβερνήσεις που συνεργάζονται στενά με την Ευρωπαϊκή Ένωση, αγνόησαν τις προτάσεις μας για συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις.

Παρακαλούμε σημειώστε επίσης, ότι εξαιτίας των πολιτικών του Μνημονίου Συνεννόησης/ΜΟΧΠ, η Ελλάδα είναι η μόνη ευρωπαϊκή χώρα σε καιρό ειρήνης, η οποία το 2012 διανύει το πέμπτο διαδοχικό έτος βαθιάς ύφεσης. Επιπλέον, το πρόγραμμα Ανταλλαγής Ομολόγων (PSI) έχει αποτύχει να διασφαλίσει με αξιόπιστο τρόπο τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του αυξανόμενου δημόσιου χρέους ως ποσοστού του ΑΕΠ της Ελλάδας. Η λιτότητα δεν μπορεί με κανένα τρόπο να είναι η θεραπεία στην ύφεση. Είναι λοιπόν επιτακτική η άμεση, κοινωνικά δίκαιη αντιστροφή της καθοδικής τάσης της οικονομίας μας.

Πρέπει επειγόντως να διασφαλίσουμε την οικονομική και κοινωνική σταθερότητα στη χώρα μας. Για τον σκοπό αυτό, οφείλουμε να αναλάβουμε κάθε δυνατή πολιτική πρωτοβουλία, προκειμένου να αντιστρέψουμε τη λιτότητα και την ύφεση. Γιατί πέραν της έλλειψης δημοκρατικής νομιμοποίησης, η συνέχεια της εφαρμογής του προγράμματος εσωτερικής υποτίμησης οδηγεί την οικονομία στην καταστροφή χωρίς να δημιουργεί προϋποθέσεις ανάκαμψης. Η εσωτερική υποτίμηση τείνει να οδηγήσει σε κρίση ανθρωπιστική.

Συνεπώς οφείλουμε να επανεξετάσουμε ολόκληρο το πλαίσιο της υπάρχουσας στρατηγικής, δεδομένου ότι δεν απειλεί μόνο την κοινωνική συνοχή και τη σταθερότητα στην Ελλάδα, αλλά αποτελεί και πηγή αστάθειας για την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωζώνη.

Το κοινό μέλλον των ευρωπαϊκών λαών βρίσκεται υπό την απειλή αυτών των καταστροφικών επιλογών. Είναι βαθιά η πίστη μας, ότι το πρόβλημα της κρίσης είναι ευρωπαϊκό, και άρα σε ευρωπαϊκό επίπεδο πρέπει να βρεθεί η λύση.

 

Με τιμή Αλέξης Τσίπρας

Πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ

Αντιπρόεδρος του Κόμματος

Ευρωπαϊκής Αριστεράς

Κωλοτούμπας, δημαγωγός και πολιτικά ανεύθυνος ο κ. Τσίπρας. Κρίμα και είναι τόσο… νέος.

Αλλά πέραν αυτών ήδη και μέσα στο ΣΥΡΙΖΑ υπάρχουν και φωνές που μιλάνε για σταδιακή απεμπλοκή από το μνημόνιο και όχι για άμεση καταγγελία του, όπως ο καθηγητής Γ. Σταθάκης, το ιστορικό στέλεχός του Ι. Δραγασάκης και άλλοι λιγότερο επώνυμοι.

Εν κατακλείδι, πρέπει να σημειώσουμε και κάτι ακόμα, γενικότερης σημασίας άποψη.

Μιλούν για αντιμνημονιακή ψήφο τα αριστερά κόμματα, ας δούμε τα ποσοστά.

Τα μνημονιακά κόμματα ΝΔ και ΠΑΣΟΚ έλαβαν 18,9% και 13,2% αντιστοίχως, ήτοι σύνολο 32,1%.

Τα αντιμνημονιακά αριστερά κόμματα έλαβαν ΣΥΡ. 16,8%, ΚΚΕ 8,5% και ΔΗΜΑΡ 6,1% ήτοι σύνολο 31,4%, άρα μικρότερο κατά 0,7% λιγότερο από τους μνημονιακούς.

Τώρα τα άλλα αντιμνημονιακά κόμματα έλαβαν: Ανεξάρτητοι Έλληνες 10,6% και Χρυσή Αυγή 7,0% ήτοι αθροιστικά 17,6%. Αλλά δεν μπορώ να φανταστώ ότι τα αντιμνημονιακά ποσοστά της ακροδεξιάς μπορεί να τα αθροίζουν και αυτά ως… «παραταξιακές ψήφους στο αντιμνημονιακό μπλοκ» οι αριστεροί του κ. Τσίπρα και της παρέας όταν ισχυρίζονται ότι η Κυβέρνηση πρέπει να είναι απαραιτήτως αριστερής κατεύθυνσης.

Advertisements