Ολοένα και πιο πολύ πλησιάζουμε…

Ο «ΥΦΑΛΟΣ ΣΥΡΙΖΑ» ΒΥΘΙΖΕΙ ΤΟΝ “ΤΙΤΑΝΙΚΟ”;;;

…σε μια νέα Ελληνική Τραγωδία

Γράφει ο Ελευθέριος Βερυβάκης, τ. Υπουργός – Βουλευτής

Όπως, χθες στην τελευταία ανάρτηση που πραγματοποιήσαμε είχαμε σημειώσει, ο «Ύφαλος ΣΥΡΙΖΑ» (για τις σημερινές αθηναϊκές εφημερίδες, ίδε “Τα ΝΕΑ” – «το Παγόβουνο που θα βυθίσει τον Τιτανικό») σέρνει ολοταχώς την χώρα προς νέες εκλογές καθώς οι διερευνητικές προσπάθειες για τη συγκρότηση Οικουμενικής Κυβέρνησης εξακολουθούν να προσκρούουν στις πείσμωνες και κάθετες αρνήσεις του Τσίπρα. Και συνεπώς η μόνη απομένουσα αυτή τη στιγμή διέξοδος είναι οι Νέες Εκλογές.

Την ίδια στιγμή, εντείνονται οι διεθνείς πιέσεις για την άμεση συγκρότηση Κυβέρνησης που θα εγγυηθεί την εφαρμογή του Μνημονίου – όπως και οι απειλές για έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.

Η χθεσινή – δεύτερη σε δύο ημέρες – συνάντηση Βενιζέλου – Τσίπρα κατέληξε σε ακόμη ένα ναυάγιο, καθώς ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ δεν συναίνεσε ούτε αυτήν τη φορά στην προοπτική σχηματισμού Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας, με το επιχείρημα, ότι αρνείται να συνυπάρξει σε ένα σχήμα με τη συμμετοχή μνημονιακών δυνάμεων.

Ο Ευ. Βενιζέλος δήλωσε, ότι επεσήμανε στον κ. Τσίπρα πως η συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ είναι προϋπόθεση, που απορρέει από τη δίκαιη και αναλογική κατανομή της ευθύνης, ενώ άφησε και αιχμές για αλαζονείες και μικροκομματικούς υπολογισμούς από την πλευρά του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς.

Στις δηλώσεις του ο Αλ. Τσίπρας είπε, ότι η άρνησή του στην πρόταση Βενιζέλου είναι ουσιαστικά άρνηση του Ελληνικού Λαού από το βράδυ της περασμένης Κυριακής. Παράλληλα εξέφρασε την ελπίδα του να παραμείνει ο Πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ σταθερός στις θέσεις του και να μην υποκύψει στη συμμετοχή Κυβέρνησης με τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ.

Ο Φώτης Κουβέλης, σήμερα πάλι (12 Μαΐου 2012), εμφανιζόταν αμετακίνητος σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή του Κόμματός του σε Κυβέρνηση στην οποία δεν θα είχε ρόλο ο ΣΥΡΙΖΑ – επαναλαμβάνοντας σε συνεργάτες του ότι προτιμά να δώσει με αξιοπρέπεια τη μάχη των εκλογών, παρά να εμφανιστεί στους πολίτες ανακόλουθος με τις προεκλογικές του εξαγγελίες.

Μιλώντας δε στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Δημοκρατικής Αριστεράς, κατέστησε σαφές πως εάν αρνηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ τη συμμετοχή του, «πάμε σε εκλογές». Ανάλογο κλίμα μετέφερε και στα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ και ο Πρόεδρος του Κόμματος, ο οποίος είπε ότι δεν αισιοδοξεί για την έκβαση των διερευνητικών εντολών εναποθέτοντας τις τελευταίες, ελάχιστες ελπίδες για την επίτευξη λύσης στο ραντεβού των Πολιτικών Αρχηγών με τον Κάρολο Παπούλια.

Ο Βαγγέλης Βενιζέλος σήμερα (12 Μαΐου 2012) στη μία το μεσημέρι αναμένεται να μεταβεί και πάλι στο Προεδρικό Μέγαρο για να επιστρέψει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τη διερευνητική εντολή.

Αμέσως μετά ο Κάρολος Παπούλιας θα αναλάβει την ευθύνη να αναζητήσει τρόπους ούτως ώστε να πείσει τους Πολιτικούς Αρχηγούς να συναινέσουν στη συγκρότηση Κυβέρνησης. Σύμφωνα με πληροφορίες, το Συμβούλιο υπό τον Ανώτατο Πολιτειακό Άρχοντα αναμένεται να συνεδριάσει την ερχόμενη Δευτέρα.

Τις εξελίξεις στην Ελλάδα παρακολουθεί με αγωνία η Ευρωπαϊκή Ένωση, φοβούμενη ότι η πολιτική αβεβαιότητα μπορεί να αποσταθεροποιήσει τη διαδικασία εφαρμογής του προγράμματος, προκαλώντας και καθυστερήσεις στην προώθηση των απαιτούμενων διαρθρωτικών αλλαγών.

Είναι χαρακτηριστικές οι χθεσινές δηλώσεις του Υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος ούτε λίγο ούτε πολύ τόνισε ότι η Ευρώπη μπορεί πλέον να αντέξει την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.

Όμως την ίδια στιγμή ένα νέο μπαράζ αυστηρών προειδοποιήσεων που δείχνουν την πόρτα της … εξόδου από το ευρώ απηύθυναν παράγοντες των Βρυξελλών και του Βερολίνου με τον Πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο να δηλώνει, ότι «όποιος δεν σέβεται τις συμφωνίες είναι καλύτερα να φεύγει από το κλαμπ». Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν με δηλώσεις τους οι επί των Οικονομικών και Εξωτερικών Υπουργοί της Γερμανίας Β. Σόιμπλε και Γκ. Βεστερβέλε.

«Επισφαλές» χαρακτήρισε την ίδια ώρα το Ευρωπαϊκό μέλλον της Ελλάδας ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Χέρμαν Βαν Ρομπάι, ενώ ο Επίτροπος Οικονομίας Όλι Ρεν εξέφρασε την ελπίδα ότι ίσως θα συγκροτήσουν σύντομα Κυβέρνηση συνασπισμού οι Ελληνικές Πολιτικές δυνάμεις, τονίζοντας ότι «η Ελλάδα έχει να αντιμετωπίσει σημαντικές προκλήσεις».

Μιλώντας στο ιταλικό τηλεοπτικό δίκτυο SkyTG24, ο Ζοζέ Μπαρόζο ένωσε τη φωνή του με όσους επιμένουν, ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να βρεθεί εκτός ευρώ εάν δεν σεβαστεί τις δεσμεύσεις της.

«Έχω μεγάλο σεβασμό για την Ελληνική Δημοκρατία και βεβαίως για το Ελληνικό Κοινοβούλιο, αλλά επίσης έχω μεγάλο σεβασμό και για τα υπόλοιπα 16 Κοινοβούλια που ενέκριναν το ίδιο πρόγραμμα» δήλωσε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε: «Έτσι, βεβαίως, πρέπει να γίνονται σεβαστές οι συμφωνίες. Εάν όχι, τότε αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να συνεχίσουμε με μία χώρα που δεν σέβεται τις συμφωνίες».

Ερωτηθείς για το εάν αυτό το σχόλιο σημαίνει ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να οδηγηθεί εκτός Ευρωζώνης, ο Πρόεδρος της Κομισιόν απάντησε: «Κοιτάξτε, εάν το μέλος ενός κλαμπ – και δεν θέλω να αναφερθώ σε κάποια συγκεκριμένη χώρα – δεν σέβεται τους κανόνες, τότε είναι καλύτερα να φύγει από το κλαμπ. Αυτό ισχύει για κάθε οργάνωση, θεσμό ή έργο».

Οι πολιτικοί παρατηρητές, που σχολιάζουν στις ιστοσελίδες μας τις εξελίξεις (Π.Π.-Σ.Ι.Ε.) μετά τις τελευταίες εξελίξεις, αλλά και την διαφαινόμενη συνέχειά τους με έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, παρατηρούσαν ότι:

Πρώτον, οι συσχετισμοί, που προέκυψαν στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, μετά τις τελευταίες εκλογές, αλλά κύρια η στάση των Αρχηγών και Αρχηγίσκων των Κοινοβουλευτικών τους Ομάδων, οδηγούν τα πράγματα σε πρώτη φάση σε νέες εκλογές, αλλά σε δεύτερη φάση – αργά ή γρήγορα – σε σύγκρουση με την ΕΕ.

Σε μια παρόμοια περίπτωση η έξοδος ή η αποβολή της Ελλάδα από την ΕΕ και την Ευρωζώνη θα μοιάζει σαν «αυτοαποκλεισμός από το κλάμπ” και “αυτόθροη συνέπεια» των γεγονότων όπως μέλλει να εξελιχθούν.

Δεύτερον, εάν ληφθεί υπόψη, ότι ή δη βρισκόμαστε στην «ώρα μηδέν» – μόλις μια ημέρα πριν από τον τέταρτο (IV) γύρο των διερευνητικών εντολών, που γίνεται υπό την Προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας και με τη συμμετοχή όλων των Πολιτικών Αρχηγών – δεν μπορεί να διατηρούνται ακόμη πολλές ελπίδες, ότι το παρόν Κοινοβούλιο θα είναι σε θέση να δώσει Κυβέρνηση.

Τρίτον, στην περίπτωση κατά την οποία η χώρα δεν αποκτήσει Κυβέρνηση το ταχύτερο δυνατό για να αναλάβει τη διαπραγμάτευση ή και τη διαχείριση των προβλημάτων, που σήμερα την απειλούν με αφανισμό, θα πρέπει να θεωρείται μάλλον ασφαλές, ότι η πιθανότερη συνέπεια των γεγονότων που μέλλει να ακολουθήσουν είναι η έξοδος από το ευρώ και η επιστροφή στη δραχμή.

Όμως, κάτι παρόμοιο – που θα λάβει χώρα κατά τρόπο μάλιστα πρωτοφανή και πρωτόγνωρο – θα είναι ισοδύναμο προς ΕΘΝΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ παρόμοια με τις εθνο-μηδενιστικές καταστροφές, που ακολουθούσαν τις μεγάλες Πολιτικο-Στρατιωτικές ήττες της Ελλάδος του παρελθόντος.

Και τότε δεν θα είναι δυνατή η οποιαδήποτε μετάνοια για όλα όσα σήμερα συντελούνται από Κόμματα και Αρχηγούς ή Αρχηγίσκους, που δεν θέλουν ή δεν τολμούν ή δεν μπορούν ή με οποιοδήποτε τρόπο δε συμμετέχουν στην προσπάθεια της αποφυγής μιας νέας Ελληνικής Τραγωδίας.

Advertisements