“Μαστίγιο ή Καρότο” στο Ελληνικό Εκλογικό Σώμα…

ΟΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΔΕΝ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΑΛΛΑ ΑΠΟ ΤΟ ΔΕΙΠΝΟ ΤΩΝ «27»

…να σεβαστεί η Ελλάδα τις Διεθνείς υποχρεώσεις της;;;

Γράφει ο Ελευθέριος Βερυβάκης, τ. Υπουργός – Βουλευτής

Όπως στη χθεσινή ανάρτηση (Η ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ…) είχαμε σημειώσει τα σημαντικά για όλους, αλλά ιδιαίτερα για την Ελλάδα θέματα Κορυφής (Ευρωομόλογο και η Οικονομική Κρίση στην Ελλάδα) συζητήθηκαν ανάμεσα στους Επικεφαλής των Κρατών-Μελών όχι μόνο κατά τη Συνεδρίαση των “27”, αλλά κύρια προ, κατά ή μετά από αυτή.

Οριστικές αποφάσεις δεν πάρθηκαν. Αυτό θα γίνει στην Σύνοδο 17-18 Ιουνίου του Συμβουλίου Κορυφής των “27”.

Εντωμεταξύ οι κορυφαίοι της Ευρωζώνης και του Άξονά της Γερμανία-Γαλλία, διαφωνούν μεν για το Ευρωομόλογο, που είχε ρίξει στο τραπέζι ο νέος Πρόεδρος της Γαλλίας, αλλά και να συμφωνούν πάνω στο Ελληνικό πρόβλημα. Για την Ελλάδα αποφασίζουν σαν απαράβατη και απαρέγκλιτη προϋπόθεση επανεξέτασης των Μνημονίων Ι και ΙΙ την τήρηση των υποχρεώσεών της.

Αναλυτικά, οι Ευρωπαίοι Εταίροι και η Κομισιόν ζήτησαν με μια φωνή την εφαρμογή των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η χώρα μας και υποσχέθηκαν, ότι σε αυτή την περίπτωση θα παράσχουν κάθε δυνατή βοήθεια στην Αθήνα, όπως έγινε σαφές από τις δηλώσεις των Ρόμπαϊ και Μπαρόζο αμέσως μετά τη λήξη της Συνόδου. «Περιμένουμε ότι η κυβέρνηση μετά τις εκλογές θα κάνει αυτή την επιλογή», είπε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρόμπαϊ.

Κατά τα λοιπά, έδωσαν νέο ραντεβού για τον Ιούνιο, προκειμένου ξανά τα φλέγοντα ζητήματα που διχάζουν την Ευρώπη και κυρίως το θέμα της ανάπτυξης και της έκδοσης ευρωομολόγων.

Την ίδια ώρα το Ρόιτερ διοχέτευε πληροφορίες ότι η Κομισιόν επεξεργαζόταν ένα σχέδιο GREXIT που αφορά την έξοδο ή αποβολή της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.

Η Ευρώπη που κατά τη διάρκεια της συνεδριάσεως απότυχε και απέφυγε να καταλήξει σε αποφάσεις για τα μεγάλα θέματα, που σήμερα την απασχολούν, γιατί είναι διχασμένη, αφού ο νέος Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ ζήτησε την έκδοση ευρωομολόγων, την υιοθέτηση αναπτυξιακών πολιτικών ιδιαίτερα στην Ελλάδα και την ενίσχυση του ευρωπαϊκού τείχους προστασίας με απευθείας χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα συμφώνησε και με τους άλλους, ότι η Ελλάδα πρέπει να τηρήσει τις υποχρεώσεις της.

Αντίθετα, η Γερμανίδα Καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ επέμεινε στη σκληρή στάση της, απορρίπτοντας τις προτάσεις αυτές. Στις δηλώσεις του μετά τη Σύνοδο ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρόμπαϊ ανακοίνωσε ότι η έκδοση ευρωομολόγων εξετάζεται, αλλά όχι άμεσα, «σε μακροπρόθεσμη βάση. Κανείς δεν μίλησε για άμεση εφαρμογή», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η ιδέα των ευρωομολόγων εξετάζεται στο πλαίσιο της οικονομικής ενοποίησης της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Ωστόσο, όλες οι πλευρές συμφώνησαν στην έκδοση ειδικών «ομολόγων έργων» (project bonds) ως πρώτου βήματος για την ενίσχυση της ανάπτυξης.

Στη Σύνοδο συζητήθηκε ακόμη το θέμα ανακεφαλαιοποίησης των ευρωπαϊκών τραπεζών και της εποπτείας τους, θέματα που θα επανέλθουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων τον επόμενο μήνα.

Οι ανησυχίες για τις εξελίξεις προκάλεσαν νέα βουτιά του ευρώ, το οποίο υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 21 μηνών (κάτω από τα 1,26 δολάρια), ενώ με πτώση που έφτασε το 2% έκλεισαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Οι Π.Π.-Σ.Ι.Ε. με βάση τις πιο πάνω ειδήσεις παρατηρούσαν, ότι η ατελής και ανολοκλήρωτη Σύνοδος Κορυφής του Μαΐου στις Βρυξέλλες, έδωσε το μήνυμα, ότι:

Πρώτον, η νέα σύνθεση της Ηγεσίας της Ευρώπης – με την προσθήκη του Προέδρου Ολάντ στη Γαλλία – δεν αποκλείει στο μέλλον να διαφοροποιηθεί ο Άξονας Γαλλίας-Γερμανίας και να πάψει να παρουσιάζει την σιδηρά πειθαρχία που εμφάνιζε ο Άξονας Μέρκελ-Σαρκοζί κατά τη διάρκεια της λειτουργίας του.

H ανοιχτή διαμάχη Παρισιού-Βερολίνου – η πρώτη μετά την πρόσφατη συνάντηση των G8 στις ΗΠΑ – είχε βασικό σημείο αιχμής τα ευρωομόλογα, τα οποία η Γερμανίδα Καγκελάριος απέρριψε υποστηρίζοντας ότι δεν συμβάλλουν στην ανάπτυξη, θέση στην οποία επέμενε και στην συνέντευξη τύπου μετά το τέλος της Συνόδου.

Δεύτερον, η αναζήτηση και ίσως ανεύρεση νέου κοινού Άξονα και κοινού παρανομαστή της Ηγεσίας της Ευρωζώνης είναι υπόθεση του μέλλοντος και σε μεγάλο βαθμό εξαρτάται από το αποτέλεσμα της τακτικής Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις 28 και 29 Ιουνίου.

Τρίτον, είναι άξιο ιδιαίτερης υπογράμμισης το γεγονός, ότι ενώ κατά την επίσημη Συνεδρίαση του Συμβουλίου Κορυφής δεν υπήρξε σχεδόν καμιά τελική απόφαση, κατά το χθεσινό μακράς διάρκειας δείπνο που ολοκληρώθηκε τις πρώτες πρωϊνές ώρες, απέναντι στην Ανγκελα Μέρκελ, η οποία τάχθηκε υπέρ των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, της αυστηρής δημοσιονομικής πειθαρχίας και της ολοκλήρωσης της εσωτερικής αγοράς, στάθηκε ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, υποστηριζόμενος από τον Ιταλό τεχνοκράτη Πρωθυπουργό Μάριο Μόντι. Οι τελευταίοι επέμειναν, ότι θα πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα για την ανάπτυξη και ότι τα ευρωομόλογα αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα της συνολικής λύσης.

Ακόμη αξίζει να σημειωθεί, ότι η κύρια παρατήρηση από την πλευρά του Γερμανού Υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε – φανατικού υποστηρικτή της δημοσιονομικής πειθαρχίας και της σκληρής λιτότητας – αναφέρθηκε πάνω στο θέμα τονίζοντας καταληκτικά σε ατμόσφαιρα συγκρατημένου συμβιβασμού, ότι δεν υπάρχουν τόσο μεγάλες διαφορές στον τρόπο που αντιμετωπίζουν η Γερμανία και η Γαλλία το Σύμφωνο Δημοσιονομικής Πειθαρχίας.

Όμως, επανέλαβε ακόμη ότι το Βερολίνο είναι «ανοιχτό καταρχήν στα αναπτυξιακά ομόλογα», αλλά προσέθεσε ότι τάσσεται «κατά» του ευρωομολόγου.

Αξίζει να προστεθεί, ότι νωρίτερα, Γαλλική Κυβερνητική πηγή είχε δηλώσει κατά απάντηση στις Γερμανικές θέσεις και αξιώσεις, ότι η Γαλλία δεν θα επικυρώσει το Δημοσιονομικό Σύμφωνο έως ότου η Ευρωπαϊκή Ενωση σημειώσει πολύ σημαντική πρόοδο στα μέτρα υπέρ της ανάπτυξης.

Τέταρτον, πάντως, παρά τις παραπάνω έντονες και κάθετες διχογνωμίες για την αφετηρία στον δρόμο της ανάπτυξης, οι 27 ηγέτες συμφώνησαν στην προώθηση των «ομολόγων έργων» με εγγύηση του κοινοτικού προϋπολογισμού ύψους 230 εκατ. ευρώ, για τη διετία 2012-2013, που μπορούν να κινητοποιήσουν ιδιωτικές επενδύσεις ύψους 4,6 δισ. ευρώ.

Με αυτό το ποσό πρόκειται να χρηματοδοτηθούν 5-10 μεγάλα έργα υποδομής στον τομέα των Μεταφορών, της Ενέργειας και των Τηλεπικοινωνιών.

Πέμπτον, τα θέματα άμεσου και ζωτικού Ελληνικού ενδιαφέροντος – όπως εκείνα που αναφέρονται στην καταγγελία ή την επαναδιαπραγμάτευση των Μνημονίων ή σημείων από αυτά στο μέλλον, αντιμετωπίστηκαν με την τακτική του “ΜΑΣΤΙΓΙΟΥ ή ΚΑΡΟΤΟΥ” γιατί αξιώνουν ένα καθαρό ΝΑΙ ή ΟΧΙ από την πλευρά της Ελλάδος.

Έκτον, όλα όσα προδιατυπώθηκαν δια το Ελληνικό πρόβλημα σημαίνουν ότι η επόμενη Ελληνική Κυβέρνηση – υπέρ ή κατά της οποίας να ψηφίσουν οι Έλληνες στις 17 Ιουνίου 2012 – α) πρέπει να είναι εκείνοι που θα είναι σε θέση λόγω αξιοπιστίας και προγράμματος να ξανακάτσει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης, μόνο εάν και εφόσον δεν απορρίπτει συνολικά και κατηγορηματικά τις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας, αν και όλοι καταλαβαίνουν – σε αυτούς συμπεριλαμβάνονται και οι «27» – ότι θα πρέπει δραστικά να παρέμβουν οι δυο πλευρές Ελλάδα-Τρόικα – από συμφώνου μεταξύ τους στα Μνημόνια Ι και ΙΙ – για να αναμορφώσουν τα δικαιώματα και τις υποχρέωσεις των δυο πλευρών.

Έτσι, το συνολικό συμπέρασμα για την Ελληνική περίπτωση είναι «Επαναδιαπραγμάτευση και Ανάπτυξη ΝΑΙ»«Καταγγελία και Απόρριψη ΟΧΙ». Πάνω σε αυτό το ερώτημα καλείται όχι μόνο η επόμενη Βουλή, αλλά και ολόκληρο το εκλογικό σώμα να τοποθετηθεί και να πει ΝΑΙ ή ΟΧΙ στην Α’ ή Β’ επιλογή, που από την πλευρά της Τρόικας θα συνοδευτεί με “ΜΑΣΤΙΓΙΟ ή ΚΑΡΟΤΟ”.

Advertisements