Οι ψευτο-παλικαρισμοί των ΣΑΛΤΑΡΙΣΜΕΝΩΝ…

ΑΝΤΙΜΝΗΜΟΝΙΑΚΟΙ ΚΑΙ ΠΑΤΕΡΕΣ ΤΩΝ ΜΝΗΜΟΝΙΩΝ ΣΕ ΚΩΛΟΤΟΥΜΠΕΣ;;;

…αρχίζουν να εγκαταλείπονται;;;

Γράφει ο Ελευθέριος Βερυβάκης, τ. Υπουργός – Βουλευτής

Όσο πλησιάζουμε προς τις Εκλογές της 17ης Ιουνίου ο φόβος της «σκιάς του Λαού» βαραίνει προς όλες τις πλευρές της υπόθεσης των Μνημονίων στην Ελλάδα και λειτουργεί «σωφρονιστικά», γιατί όλοι καταλαβαίνουν ότι οι διάφορες «παρόλες» που έχουν εκσφενδονίσει διάφοροι “ΣΑΛΤΑΡΙΣΜΕΝΟΙ” του Εσωτερικού και του Εξωτερικού – τουλάχιστον προς το παρόν – αφού κανένας δεν είναι σε θέση για «ηρωικές πράξεις», που είναι εντελώς διαφορετικό πράγμα από τους ηρωικούς λόγους των ψευτο-επαναστατών να αναθεωρούνται και να προσαρμόζονται στη σκληρή πραγματικότητα.

Για πρώτη φορά από την έναρξη αυτής της περιπέτειας αρχίζουν από όλες τις πλευρές να ρίχνουν «νερό στο κρασί» τους, δεδομένου ότι ο λαός και οι μετρήσεις των διαθέσεών του δεν τους αφήνουν περιθώριο για μια “μετωπική ρήξη” στην Ευρώπη, όταν προς το παρόν τουλάχιστο, η Ελλάδα έχει ανάγκη το Ευρώ και το Ευρώ έχει ανάγκη την Ελλάδα.

Για αυτούς ακριβώς τους λόγους όλοι επανεξετάζουν, αναθεωρούν, αναδιαπραγματεύονται τα προγράμματά τους, που θα πρέπει να δοκιμαστούν στην πράξη από την επομένη της 17ης Ιουνίου 2012 και συνεπώς θα δοκιμασθεί στο “καμίνι της ζωής” κάθε είδους «παπαρδέλα», που έχει εκτοξευθεί εντωμεταξύ από τους μικρομέγαλους δράστες των ηρωικών λόγων, αλλά και των φτωχών-πάμφτωχων πράξεων.

Χθες (31/5/2012) η ΝΔ και ο Σαμαράς εξήγγειλαν 18 σημεία – που όπως λένε από τη Συγγρού – θα αποτελέσουν το πρόγραμμα του Κόμματός τους σε περίπτωση που θα κληθεί να ασκήσει Κυβερνητική Εξουσία.

Σήμερα (1/6/2012) είναι η ώρα του ΣΥΡΙΖΑ. Έχει εξαγγείλει επικαιροποίηση του προγράμματός του.

Χωρίς αναφορές σε συγκεκριμένα μέτρα και λεπτομέρειες, αναμένεται να παρουσιάσει το μεσημέρι ο Αλ. Τσίπρας – ο οποίος έχει ήδη αρχίσει να καλλιεργεί την επιχειρηματολογία «βρήκαμε Καμένη Γη» για να αιτιολογήσει την «κωλοτούμπα» του Κόμματός του, σε πιο ρεαλιστικές και συγκρατημένες υποσχέσεις – που δεν μιλούν πια για ολοκληρωτική και μετωπική καταγγελία και σύγκρουση εξαιτίας των Μνημονίων, αλλά για “επαναδιαπραγμάτευση” των επαχθών μέτρων τους.

Το εγχείρημα έχει ήδη βαφτιστεί «επικαιροποίηση του προγράμματος», η ανάγκη του οποίου όπως τονίζουν από την Κουμουνδούρου, προέκυψε μετά τη θεαματική αύξηση των ποσοστών του κόμματος στις εκλογές της 6ης Μαΐου, καθώς, όπως εξηγούν, «είναι άλλο πράγμα να είσαι κόμμα του 4% κι άλλο δεύτερο σε δύναμη».

Ο Τσίπρας, εξηγώντας σε τηλεοπτική εκπομπή (enikos.gr) χθες το βράδυ «τι άλλαξε» μέσα σε είκοσι μέρες και παρουσιάζει νέο πρόγραμμα, είπε πως «άλλαξε ο κόσμος όλος». Μάλιστα, φάνηκε να κρατάει ασφαλείς αποστάσεις από τη γραμμή ακύρωσης του Μνημονίου, λέγοντας ότι «το Μνημόνιο το κατήγγειλε ο λαός με την ψήφο του» κι ότι «η έννοια της καταγγελίας ενέχει και την έννοια της επαναδιαπραγμάτευσης». Με μια δηλαδή άλλη διατύπωση ο Τσίπρας άρχισε να μιλά για σταδιακή απαγκίστρωση, που μέχρι τώρα ήταν το σύστημα που συστηματικά κατήγγειλε.

Ιδιαίτερα για το οικονομικό πρόγραμμα, τις επόμενες μέρες θα υπάρξει παρουσίαση συγκεκριμένων προτάσεων, καθώς ομάδα οικονομολόγων υπό τον Γιάννη Δραγασάκη εργάζεται επάνω σε διάφορα μοντέλα προκειμένου να τις διατυπώσει. Μεγαλύτερος πονοκέφαλος για το οικονομικό επιτελείο θα είναι το πακέτο των μέτρων ύψους 11,5 δισ., τα οποία η Ελλάδα έχει δεσμευτεί να παρουσιάσει στην Τρόικα άμεσα και αφορούν την περίοδο 2013-2014.

Ο Αλ. Τσίπρας χθες βράδυ αναφέρθηκε σε ένα «εθνικό σχέδιο ανόρθωσης της ελληνικής οικονομίας, το οποίο θα εξασφαλίζει την ανάπτυξη και τη δίκαιη δημοσιονομική εξυγίανση», ενώ σε ό,τι αφορά το περίφημο plan Β, εάν απορριφθεί η πρόταση διαπραγμάτευσης από την τρόικα, απάντησε ότι «το plan B θα έπρεπε να το κάνουμε όλοι μαζί». Και επανέλαβε ότι ούτε η Τράπεζα της Ελλάδος ούτε το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους έχουν εκπονήσει plan B στην περίπτωση που «χρειαστεί ένα τέτοιο σενάριο».

Όσον αφορά τα εθνικά θέματα, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει προγραμματική θέση υπέρ της αποχώρησης από το ΝΑΤΟ, παρότι το πρόγραμμα με το οποίο διεκδίκησε την ψήφο του λαού την 6η Μαΐου ανέφερε ρητά την έξοδο από το ΝΑΤΟ και το κλείσιμο των βάσεων σε Σούδα και Ακτιο.

Σαφής είναι και η στροφή του ΣΥΡΙΖΑ προς τη Ρωσία, καθώς, όπως επισήμανε ο Αλ. Τσίπρας, «πρέπει να αποκαταστήσουμε τις σχέσεις μας με τη Ρωσία, τις αναδυόμενες δυνάμεις των BRICS και να δούμε ξανά το “ανήκομεν εις την Δύσιν”».

Την ίδια ώρα και μέρα η άλλη αντίπαλος πλευρά των Πατέρων των Μνημονίων (ΔΝΤ, ΕΕ), άρχισε να προετοιμάζεται για την εφαρμογή μιας πιο ευέλικτης πολιτικής με μικρότερη δόση σκληρής λιτότητας.

Για αυτό το λόγο εμφανίστηκε ο Ντράγκι που βρίσκεται στο Βερολίνο για να βοηθήσει την κατάσταση και έδειξε πρόθυμος να ενισχύσει απευθείας τις τράπεζες και έτσι να στηρίξει απευθείας τα κράτη κατά την ώρα της κρίσης, πράγμα που σημειώνει την πυροσβεστική παρέμβαση της Τράπεζας υπέρ των ασθενέστερων εξ αυτών.

Έτσι χθες ο Μάριο Ντράγκι μίλησε. «Οι πολιτικοί ηγέτες της Ευρώπης πρέπει να δείξουν ότι έχουν ένα όραμα», είπε ο διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στο Ευρωκοινοβούλιο, προσθέτοντας τη φωνή του σε όσους ζητούν να δημιουργηθεί ένα Κοινό Ταμείο, που θα εγγυάται τις καταθέσεις στην Ευρωζώνη. Η ΕΚΤ δεν μπορεί να υποκαταστήσει τις Κυβερνήσεις, τόνισε. Και οι Κυβερνήσεις δεν κάνουν αυτόν τον καιρό καθόλου καλή δουλειά.

Λίγες ώρες αργότερα η Καγκελάριος Μέρκελ ζητούσε να δοθούν περισσότερες εξουσίες στην Κομισιόν, παραδεχόταν ότι πρέπει να γίνουν «εν καιρώ» αλλαγές στις συνθήκες, αλλά απέφευγε να τοποθετηθεί στις εκκλήσεις για Τραπεζική Ένωση.

Τα γεγονότα που εντωμεταξύ καθημερινά προστίθενται στα σημερινά δεδομένα είναι καταλυτικά και δεν επιτρέπουν στην Ευρωζώνη να κλείνει τα μάτια σε μια πραγματικότητα που διαρκώς αλλάζει και κινείται απειλητικά για τον ΕΥΡΩ-ΤΙΤΑΝΙΚΟ, που κινδυνεύει από την Παγκόσμια Οικονομική Κρίση που πλήττει την Ευρωζώνη, αλλά και την Ευρωπαϊκή Ιδέα.

Έτσι, η Ισπανική κρίση χειροτερεύει και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αρχίζει να εξετάζει το ενδεχόμενο να χορηγήσει κάποιο δάνειο στη χώρα. Η Ιταλία δεν πηγαίνει καλύτερα. Και η νευρικότητα των αγορών μεγαλώνει.

Μέτωπο για τη λήψη συνολικών μέτρων με στόχο την αντιμετώπιση της κρίσης από τους Ευρωπαίους Ηγέτες έχουν δημιουργήσει ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, ο Ιταλός Πρωθυπουργός Μάριο Μόντι, η Κομισιόν, αλλά και ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα στέλνοντας μήνυμα ότι, αν δεν καλυφθεί το πολιτικό κενό που υπάρχει σήμερα στην ΕΕ και δεν ληφθούν συνολικά μέτρα, κινδυνεύει ολόκληρο το οικοδόμημα του ευρώ.

Κύριος αποδέκτης του μηνύματος αυτού είναι η Γερμανία. Η Καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ εμφανίστηκε χθες πιο συγκαταβατική στο να υιοθετηθούν νέα μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης, χωρίς ωστόσο να υπάρχουν ενδείξεις για το ποια θα μπορούσαν να είναι αυτά.

Η πίεση γίνεται ασφυκτική ενώ η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στην Ευρώπη είναι εκρηκτική, αφού έχει κορυφωθεί η ανησυχία όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για την Ισπανία και τις άλλες χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου. Αυτή τη στιγμή η Ισπανία δέχεται ολομέτωπη επίθεση από τις αγορές και αναζητεί ρευστό.

Οι πιέσεις προς τη Γερμανία ασκούνται ενόψει της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ που θα πραγματοποιηθεί στις 28 και 29 Ιουνίου.

Ενδεικτικό της ανησυχίας που επικρατεί είναι ότι αργά προχθές το βράδυ ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα – που είναι προφανές ότι βρίσκεται σε αντιπαλότητα προς τη Μέρκελ- άσκησε νέες πιέσεις προς τους Ηγέτες των ισχυρότερων χωρών της Ευρωζώνης, ώστε να αντιμετωπιστεί το ντόμινο της κρίσης του Ευρώ που κινδυνεύει να ξεφύγει από κάθε έλεγχο.

Ο Ομπάμα είχε τηλεδιάσκεψη με την Καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ, τον Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ και τον Ιταλό Πρωθυπουργό Μάριο Μόντι, όπου η Γερμανίδα Καγκελάριος δέχτηκε πιέσεις για τους χειρισμούς της στην αντιμετώπιση της κρίσης, όπως μετέδωσε το Bloomberg. Επίσης στην τηλεδιάσκεψη συζητήθηκαν θέματα ανάπτυξης.

Εξάλλου ο Ομπάμα έχει στείλει για συνομιλίες στην Ευρώπη και ιδιαίτερα στην Ελλάδα, στη Γερμανία, στην Ισπανία και στη Γαλλία την αναπληρώτρια Υπουργό Οικονομικών Λάελ Μπρέιναρντ.

Μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ο Ντράγκι ζήτησε ακόμη τη δημιουργία κοινού ταμείου εγγύησης των καταθέσεων στις τράπεζες της ΕΕ και τη δημιουργία Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Ένωσης. Επίσης, ζήτησε τη δημιουργία πανευρωπαϊκού φορέα εποπτείας των τραπεζών, ο οποίος θα έχει και την ευθύνη για τα μεγαλύτερα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα παίρνοντας τις αρμοδιότητες αυτές από τις αρμόδιες εθνικές εποπτικές Αρχές.

Τέλος, κάλεσε τους Ευρωπαίους Ηγέτες να αποκτήσουν «όραμα» για το μέλλον προειδοποιώντας ότι σε αντίθετη περίπτωση υπάρχει κίνδυνος καταστροφής, αφού η ΕΚΤ δεν μπορεί να καλύψει το κενό που υπάρχει στη χάραξη πολιτικής, όπως τόνισε. Έδωσε επίσης σήμα ότι ο νέος Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο μέλλον για την απευθείας ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών με προβλήματα.

Από την πλευρά του, ο Ιταλός Πρωθυπουργός Μάριο Μόντι προειδοποίησε ότι σήμερα κινδυνεύουν έξι δεκαετίες ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και κάλεσε την Ανγκελα Μέρκελ να παρέμβει προτού η κατάσταση ξεφύγει από κάθε έλεγχο και δημιουργηθούν νέες μεγάλες αντιδράσεις στις χώρες από τα μέτρα λιτότητας. «Η Ευρώπη θα πρέπει πραγματικά να επιταχύνει τις προσπάθειές της, όπως κάνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για να αποφευχθεί η μετάδοση» (το ντόμινο), είπε.

«Χαιρετίζω τις προτάσεις της Κομισιόν για τις διάφορες χώρες», είπε η Σιδηρά Καγκελάριος συμπληρώνοντας ότι δεν πρέπει να υπάρχουν “ταμπού” στην προσπάθεια για μεγαλύτερη δημοσιονομική ενοποίηση. «Υπάρχουν βήματα στην ολοκλήρωση που θα απαιτήσουν αλλαγές στην (ευρωπαϊκή) συνθήκη. Δεν έχουμε φτάσει ακόμη τόσο μακριά, αλλά δεν πρέπει να υπάρχουν “ταμπού”. Πάντα έλεγα ότι θέλουμε περισσότερη Ευρώπη και αυτό σημαίνει ότι πρέπει να δώσουμε περισσότερες αρμοδιότητες στην Κομισιόν», είπε.

Οι Π.Π.-Σ.Ι.Ε. που σχολίαζαν τις τελευταίες αυτές εξελίξεις τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην Ευρωζώνη υπογράμμιζαν με ιδιαίτερη έμφαση, ότι:

Πρώτον, όσο πλησιάζουμε από την εποχή των “κούφιων” προεκλογικών λόγων στην εποχή και τη στιγμή των μετεκλογικών σκληρών έργων, τόσο και οι αποστάσεις μικραίνουν γιατί όλοι πια έχουν καταλάβει όπως φαίνεται από τις επανειλημμένες μετρήσεις, ότι το μόνο που δεν μπορούν επ’ άπειρο είναι να εμπαίζουν και να λοιδορούν τον Λαό, που ανεξάρτητα προς τα που κλείνει κάθε φορά δεν καταπίνει κάθε είδους παραμύθια.

Για αυτό και όσο πλησιάζουμε προς την «ώρα μηδέν» – αυτό δείχνουν και οι επανειλημμένες δημοσκοπήσεις από όλες τις ειδικευμένες ομάδες – οι αριθμοί που συνοδεύουν και προσδιορίζουν τους κομματικούς φορείς, αλλά ιδιαίτερα η ποιοτική ανάλυση των χαρακτηριστικών των μετρήσεων, αξιώνουν την προσγείωση – ομαλή ή ανώμαλη δεν ενδιαφέρει το Λαό – όλων των ψευτο-επαναστατικών εξαγγελιών στην σημερινή σκληρή πραγματικότητα, που όπως δεν πρέπει να λησμονείται βρίσκεται σε άμεση διαπλοκή και σχέση με την Ευρωπαϊκή και Οικουμενική πραγματικότητα και αλληλεξάρτηση, που για το «μικρό μπόι» μικρών ανθρώπων είναι ανυπερνίκητη.

Δεύτερον, οι εξελίξεις που εντωμεταξύ σημειώνονται με δεδομένο ότι ο κόσμος πράγματι διαρκώς αλλάζει, είναι βέβαιο ότι χτυπάν την πόρτα εκτός της Ελλάδας και σε άλλους – π.χ. όπως στην Ισπανία και όχι μόνο – έτσι ώστε από τον πραγματικό φόβο πια του “ντόμινο” σε όλη Ευρωζώνη, αλλά προέκταση και στον λοιπό κόσμο, να χρειάζεται ένα γιγάντιο «MASTER PLAN» για την αντιμετώπιση των επιμέρους εθνικών κρίσεων και φαινομένων, με ενιαία κριτήρια και για λογαριασμό όλων.

Τρίτον, όπως προκύπτει αναντίλεκτα από τις μετρήσεις και την ανάλυση των ποιοτικών δεδομένων, ο οποιοσδήποτε μείνει μέχρι τέλους σε ψευδο-επαναστατικές αερολογίες, που αγνοούν τα πολύ σκληρά δεδομένα της συγκυρίας, όχι μόνο είναι καταδικασμένος να ηττηθεί, αλλά και πρέπει να ετοιμάζεται να αντιμετωπίσει ιστορική πανολεθρία μεγάλου μεγέθους – παρά το γεγονός ότι εξακολουθεί να έχει μαζί του τους ευνοϊκούς οιωνούς της συγκυρίας.

Τέταρτον, χωρίς καμιά αμφιβολία αυτό που είναι το περισσότερο ελπιδοφόρο μήνυμα από τις τελευταίες ειδήσεις είναι το γεγονός, ότι από το Εξωτερικό (ΔΝΤ, ΕΕ) άρχισαν να καταφτάνουν μηνύματα που δείχνουν τη διάθεση και των Πατέρων των Μνημονίων (ΔΝΤ-ΕΕ) για επανεξέταση – και συνεπώς δυνατότητα επαναδιαπραγμάτευσης – των όρων των Μνημονίων προ και χωρίς την καταφυγή σε καταγγελίες που θα άνοιγαν τον «ασκό του Αιόλου» τόσο για τις Οικονομίες των χωρών, που βρίσκονται υπό δοκιμασία, όσο και για το Ευρώ και την Ευρωζώνη στο σύνολό της.

Πέμπτον, μετά τα πιο πάνω το μόνο που μπορεί και πρέπει να ευχηθούν οι Κοινωνίες και οι Λαοί είναι τα λογιών-λογιών «γεράκια» που παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην κρίση να πάψουν να δίνουν τον τόνο στην πολιτική, που πρέπει από όλες τις πλευρές να ακολουθηθεί μέχρι την ώρα που ίσως – αυτό εξαρτάται από πολλά – εμφανιστεί φως στο τούνελ.

Μέχρι τότε οι ψευδο-παλικαρισμοί των ΣΑΛΤΑΡΙΣΜΕΝΩΝ πρέπει να εγκαταληφθούν.

Advertisements