Επείγουσα ανάγκη για να αποκτήσει η Κυβέρνηση …..

«ΣΚΩΤΣΕΖΙΚΟ ΝΤΟΥΣ» από τους ΤΡΟΪΚΑΝΟΥΣ στην ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

….”πράσινες” αλλά και “κόκκινες γραμμές” …..!!!

Γράφει ο Ελευθέριος Βερυβάκης – π. Υπουργός – Βουλευτής

Η πρώτη μέρα της νέας Κυβέρνησης με την ΤΡΟΪΚΑ, ασφαλώς δεν θα την ενθουσίασε! Σ’ αυτήν η ΤΡΟΪΚΑ έδωσε προς όλες τις κατευθύνσεις τα ΤΕΛΕΣΙΓΡΑΦΑ της!


Βέβαια η νέα Κυβέρνηση από την αρχή είχε περάσει από την ΑΝΑΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ και την ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ των Συμβάσεων – που τάχα θα εξασφάλιζαν την «απαγκίστρωση» από την ΤΡΟΪΚΑ – στην τυφλή και πλήρη εκτέλεση των συμπεφωνημένων.

Όμως ασφαλώς δεν φανταζόταν, ότι από την πρώτη μέρα και πρώτη στιγμή η ΤΡΟΪΚΑ θα επιχειρούσε να της «σπάσει τον τσαμπουκά» και να την βάλει να «καταπιεί» ακέραια ή κατά δόσεις τα βασικά συνθήματα και τις επιδιώξεις που διατύπωσαν στον προεκλογικό αγώνα τα Κόμματα που την απαρτίζουν.

Έτσι από το ζεστό στο κρύο πέρασαν χθες οι δανειστές μας την Κυβέρνηση με τους επικεφαλής της ΤΡΟΪΚΑΣ να αρνούνται ψυχρά οποιαδήποτε συζήτηση περί αλλαγής του Μνημονίου, αλλά και τον Χορστ Ράιχενμπαχ, αντίθετα, να δηλώνει εντυπωσιασμένος από τη βούληση για Μεταρρυθμίσεις.

Οι τρεις επικεφαλής της αντιπροσωπείας της ΤΡΟΪΚΑΣ επανήλθαν χθες, ύστερα από τρεις μήνες απουσίας, με σαφείς οδηγίες να μη διαπραγματευτούν τίποτα.

Το κατέστησαν σαφές στον νέο Υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, προειδοποιώντας ότι δεν μπορεί να γίνει συζήτηση για αλλαγές αν προηγουμένως δεν επανέλθει σε τροχιά υλοποίησης το Μνημόνιο.

Έτσι με το πρώτο «τελεσίγραφο» είπαν: «Το πρόγραμμά σας είναι εκτός τροχιάς», σύμφωνα με τις πληροφορίες από κύκλους του Υπουργείου Οικονομικών.

«Φέρτε το πρώτα εντός τροχιάς και μετά θα μιλήσουμε. Αλλιώς δεν μιλάμε».

Προσέθεσαν μάλιστα ότι δεν μπορεί η Ελλάδα να έρχεται να ζητάει χάρες, όταν δεν έχει κάνει ούτε τα μισά από όσα όφειλε.

Πράγματι, όπως αναφέρουν κύκλοι του Υπ. Οικονομικών, ο κ. Στουρνάρας δεν σκοπεύει να εμφανιστεί στο Eurogroup της Δευτέρας «ζητώντας χάρες», όπως η διετής παράταση του Μνημονίου και η αφαίρεση από το δημόσιο χρέος των 50 δισ. ευρώ της ενίσχυσης των τραπεζών, που αποτελούν τα βασικά αιτήματα της χώρας.

‘Αλλωστε, για τα 50 δισ. του διαμηνύθηκε αρμοδίως, ότι ούτως ή άλλως είναι και για τις άλλες χώρες πολύ πρόωρη η συζήτηση.

Αντίθετα, στην πρώτη του εμφάνιση στους Ευρωπαίους Ομολόγους του ο κ. Στουρνάρας θα προσέλθει, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, αποφασισμένος να διαμηνύσει την προσήλωση της Ελληνικής Κυβέρνησης στην υλοποίηση των δεσμεύσεών της.

Σημειώνεται ότι σε ανάλογο πνεύμα ήταν δήλωση που έκανε χθες ο κ. Στουρνάρας στην ηλεκτρονική έκδοση των «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς»: «Το πρόγραμμα είναι εκτός στόχων και δεν μπορούμε να ζητήσουμε τίποτα από τους πιστωτές μας πριν το επαναφέρουμε στη σωστή τροχιά».

 

‘Οπως επισήμαιναν αρμόδιοι κύκλοι του Υπ. Οικονομικών κατά τη χθεσινή συνάντηση στο Υπουργείο Οικονομικών, ήταν «δύσκολη η συζήτηση», παρότι κινήθηκε στο πλαίσιο της ευγένειας.

Με το δεύτερο «τελεσίγραφο» επιχείρησαν να τον «προσγειώσουν» και να τον «φωτίσουν», που ακριβώς εστιάζονται οι παρατηρήσεις τους.

Επί δύο ώρες, οι Πολ Τόμσεν του ΔΝΤ, Ματίας Μορς της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Κλάους Μαζούχ της ΕΚΤ βομβάρδιζαν τον κ. Στουρνάρα με ερωτήσεις, όπως «τι είδους διαρθρωτικές αλλαγές σκοπεύετε να κάνετε;», «τι αποκρατικοποιήσεις σχεδιάζετε;» και κυρίως «πώς θα τα κάνετε όλα αυτά που δεν κάνατε επί τρία χρόνια;».

Τέλος με ένα ακόμα “τελεσίγραφο” δεν παρέλειψαν να επισημάνουν, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ότι η Κυβέρνηση έχει χάσει την αξιοπιστία της και για αυτό το πρώτο μέλημα που πρέπει να έχει είναι το “έλλειμμα αξιοπιστίας”, που πρέπει να καλύψει.

Εξάλλου η ΤΡΟΪΚΑ ζήτησε χθες το απόγευμα να έχει νέα συνάντηση με τον κ. Στουρνάρα την Κυριακή μετά τις προγραμματικές δηλώσεις, προφανώς για πιθανές διευκρινίσεις όσων θα αναφερθούν στη Βουλή.

Το ραντεβού κλείστηκε για τις δέκα το πρωί της Κυριακής.

Εξάλλου σε καλό κλίμα αναφέρεται ότι έγινε και η συνάντηση της ΤΡΟΪΚΑΣ με τον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, παρότι το πνεύμα ήταν το ίδιο, δηλαδή ότι η συγκεκριμένη ομάδα δεν έχει εντολή να διαπραγματευτεί, παρά μόνο να διαπιστώσει, που βρίσκεται η κατάσταση, σε ό,τι αφορά την εφαρμογή των δεσμεύσεων του Μνημονίου.

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, που χαρακτήρισε την ΤΡΟΪΚΑ «κατακτητές», ο κ. Στουρνάρας, είπε ότι δεν τους βλέπει έτσι, αλλά ως συναδέλφους, που εκπροσωπούν τους δανειστές της χώρας και με αυτή την έννοια είμαστε υποχρεωμένοι να συμβιώσουμε μαζί τους.

Οι Π.Π.ΣΙΕ επί τη βάσει αυτών των πληροφοριών παρατηρούν ότι :


Πρώτον οι περίφημες Αναδιαπραγματεύσεις και Αναθεωρήσεις, που τάχα θα’ταν το μέσο για την «απαγκίστρωση», έγιναν προς το παρόν «γαργάρα», γιατί η τακτική της Ελληνικής Κυβέρνησης – με ευθύνη και των τριών Κομμάτων – είναι πρώτον η επίδειξη “καλής διαγωγής” και ίσως μετά ταύτα η “διατύπωση αιτημάτων”.


Δεύτερον η ΤΡΟΪΚΑ με τους εκπροσώπους της αποφάσισε να το «παίξει» σκληρά και για αυτό να δώσει εξαρχής «τελεσίγραφα» προς την Ελλάδα, αφού θέλει πρώτα να περάσει στο ακέραιο τη γραμμή της και μετά ταύτα, ίσως, να κάνει – κατά χάρη – μικροπαραχωρήσεις στα επουσιώδη.


Τρίτον εάν πράγματι έτσι πορευθούν τα πράγματα, θα πρέπει η Ελλάδα και οι Έλληνες να εξοικειωθούν με την ιδέα, ότι τελικά η ΤΡΟΪΚΑ έρχεται για να τους «απογυμνώσει» και από το «τελευταίο φύλλο συκής», αφού στο βάθος επιδιώκει την πλήρη υποταγή και εξουθένωση των Ελλήνων που επειδή την εμπιστεύτηκαν φιλοδοξούν να τους παραδοθεί αμαχητί.


Αυτός είναι ο λόγος που επιβάλλει στην Ελλάδα και πρωτευόντως στην τρικομματική Κυβέρνηση, να αποκτήσει – αληθινές – “πράσινες γραμμές” των ελπίδων και των σχεδιασμών απαγκίστρωσης από τα Μνημονιακά, και “κόκκινες γραμμές” για τη διαπραγμάτευσή της με την ΤΡΟΙΚΑ, για να γνωρίζει και ο Ελληνικός Λαός εκ των προτέρων προς τα πού οδηγείται και που προορίζεται να καταλήξει!

Διαφορετικά και τα τρία Κόμματα πρέπει να γνωρίζουν από τώρα, ότι θα καταντήσουν «Ασώματα Πνεύματα», που θα φορτωθούν στο τέλος και το “ΤΕΛΟΣ της ΧΩΡΑΣ “!

Advertisements