Το «ρολόϊ της Ιστορίας» επιτάσσει …..

ΕΥΡΩ : “ TO BE or NOT TO BE”?????

E.E. : “ TO BE or NOT TO BE” λόγω ΕΥΡΩ ????

…. το ΕΥΡΩ να μείνει και η πορεία προς την Ε.Ε. να συνεχιστεί !!!

Γράφει ο Ελευθέριος Βερυβάκης – π. Υπουργός – Βουλευτής


Αν πιστέψει κανείς τις Κασσάνδρες, μέσα στο καλοκαίρι 2012 θα εκδηλωθεί η μεγάλη κερδοσκοπική επίθεση κατά του ευρώ.

Δεν είναι κάτι που χαλάει τις διακοπές τής Ανγκελα Μέρκελ ή του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Αλλά αυτό επίσης σημαίνει ότι η γερμανίδα Καγκελάριος και ο Υπουργός των Οικονομικών της βρίσκονται – μαζί με την υπόλοιπη Ευρώπη – “επί ποδός πολέμου”.

‘Ετσι κι αλλιώς, η εβδομάδα, που διανύουμε και οι υπόλοιπες που ακολουθούν – ιδιαίτερα μέσα στον Αύγουστο – θεωρούνται από τις πιο κρίσιμες για το Ευρώ και την Ευρωζώνη των 17.

Και οι αποφάσεις για το μέλλον του Ευρώ θα ληφθούν κάπου μεταξύ Βερολίνου και Φρανκφούρτης.

Σε συνάφεια με αυτό το θέμα το οικονομικό κέντρο της Γερμανίας συνεδριάζει την προσεχή Πέμπτη.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας – η Εκτελεστική Επιτροπή μαζί με τους κεντρικούς τραπεζίτες των «17» της Ευρωζώνης- ετοιμάζεται να αναλάβει δράση.

Στο μήνυμα που έστειλε την περασμένη εβδομάδα ο διοικητής της Τράπεζας Μάριο Ντράγκι πως θα κάνει «ό,τι χρειαστεί» για να προστατεύσει το ευρώ ήρθαν να προστεθούν οι δεσμεύσεις των ευρωπαίων ηγετών και του προέδρου του Eurogroup.

Ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ τόνισε χθες ότι για την Ευρώπη ήρθε η ώρα να ληφθούν μέτρα.

Μετά τη διαβεβαίωση της περασμένης Παρασκευής από την ‘Ανγκελα Μέρκελ και τον Φρανσουά Ολάντ, ότι θα κάνουν τα πάντα για να προστατεύσουν το Ευρώ, η γερμανίδα Καγκελάριος έδωσε την ίδια διαβεβαίωση μαζί με τον ιταλό Πρωθυπουργό Μάριο Μόντι. Οι δύο ηγέτες συνομίλησαν τηλεφωνικά το Σάββατο.

Οι πληροφορίες από το Βερολίνο και τη Ρώμη συνέπεσαν σχεδόν κατά γράμμα ως προς το περιεχόμενο της συζήτησης.

«Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να κάνουν τα πάντα για να προστατεύσουν την Ευρωζώνη» δήλωσε χθες εκπρόσωπος της γερμανικής Καγκελαρίας. «Συμφώνησαν να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να προστατεύσουν την ευρωζώνη» έλεγαν από τη Ρώμη.

Όμως οι πολιτικοί παρατηρητές μας υπενθυμίζουν ότι πολλοί στην Γερμανία – ανάμεσα σ’ αυτούς ίσως και οι Μέρκελ – Σόϊμπλε – στο βάθος επιθυμούν τη διάκριση Βορρά – Νότου της Ευρωζώνης – αφού κατά την εκτίμησή τους, αυτό θα απαλλάξει τη Χώρα τους από πρόσθετα Οικονομικά βάρη.

Τα πιο πάνω – ίσως και άλλοι υπολογισμοί και λόγοι – έχουν συντείνει ώστε πλήρης συμφωνία, ως προς τις κινήσεις, που πρέπει να γίνουν δεν υπάρχει ακόμη.

Υπ’ αυτές τις συνθήκες, ο Μάριο Ντράγκι πρόκειται να συναντηθεί τις επόμενες ημέρες με τον επικεφαλής της Μπούντεσμπανκ Γιενς Βάιντμαν.

Η πληροφορία προέρχεται από το πρακτορείο Μπλούμπεργκ και επιβεβαιώθηκε από δύο αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Η αποστολή του Ιταλού τραπεζίτη είναι να πείσει τον Γερμανό συνάδελφό του, ότι η ΕΚΤ πρέπει προχωρήσει στην αγορά ισπανικών και ιταλικών ομολόγων, ώστε να μειωθεί το κόστος δανεισμού των δύο χωρών.

Αυτό είναι το πρώτο μέρος του Αυγουστιάτικου Σχεδίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για την προστασία του Ευρώ.

Βέβαια αυτό δεν εξαντλεί όλα όσα πρέπει να γίνουν για να εξασφαλιστεί η «Σωτηρία του Ευρώ».

Π.χ. το δεύτερο είναι να δοθεί επιπλέον χρόνος στην Αθήνα. Προς αυτήν την κατεύθυνση πιέζουν το Παρίσι και η Ρώμη, αλλά διαφωνεί ο σκληροπυρηνικός Βορράς, που έχει συνασπιστεί γύρω από το Βερολίνο.

Αν όμως βγουν από τη μέση αυτά τα δύο προβλήματα, ίσως κερδηθεί ο απαραίτητος χρόνος για την επεξεργασία των μακροπρόθεσμων μέτρων.

‘Ενα από αυτά θα ήταν η απευθείας πρόσβαση στα ταμεία της ΕΚΤ του Μόνιμου Μηχανισμού Στήριξης, η Συνταγματικότητα, του οποίου θα κριθεί τον Σεπτέμβριο από τους δικαστές του Δικαστηρίου της Καρλσρούης.

Όμως πολλοί πολιτικοί παρατηρητές δεν αρκούνται στα πιο πάνω, γιατί ανησυχούν ότι μια αποτυχία στη συντήρηση του Ευρώ ως νομίσματος για τις χώρες της Ευρωζώνης των “17” , ίσως και ο περιορισμός του σε ορισμένες μόνο – και όχι όλες τις Χώρες – Χώρες της Ευρώπης θα μπορούσε αυτό να σημαίνει το «θάνατο του οράματος» της Ένωσης της Ευρώπης σε μια Παν – Ευρωπαϊκή Οικονομική Οντότητα των “17” , αλλά και Πολιτική Οντότητα των “27”.

Σε πρόσφατο δημοσίευμα το Reuters σχολιάζοντας τη μεγαλύτερη ενοποίηση της Ευρώπης, παρομοίαζε εύστοχα την Ευρωζώνη με τον «πύργο της Βαβέλ», καθώς ο καθένας από τους συμμετέχοντες μιλά διαφορετική Πολιτική και Οικονομική γλώσσα.

Προς επιβεβαίωση των πιο πάνω ισχυρισμών πολλά είναι τα μέχρι σήμερα στοιχεία,στα οποία κάθε μέρα και πιο πολύ προστίθενται και άλλα.

Οι εξελίξεις της τελευταίας εβδομάδας στην Ευρωζώνη, κάνουν ιδιαίτερα δύσκολη κάθε βραχυπρόθεσμη πρόβλεψη.

Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία και Ισπανία βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην καρδιά του προβλήματος, με τις δύο τελευταίες να έχουν φτάσει στα όρια της ανάγκης εξωτερικής χρηματοδότησης.

Η Γερμανία συνεχίζει η ανάλυση του Reuters δεν έχει τη διάθεση να μοιραστεί το χρέος των υπόλοιπων Χωρών του Νότου και επιμένει στην σκληρή λιτότητα, που όμως δεν αντέχουν πολλές άλλες Χώρες της Ευρώπης.

Αυτός είναι πρόσθετος λόγος – μαζί με πολλούς άλλους Πολιτικο – Κοινωνικούς – εξαιτίας των οποίων αφενός μεν αυξάνονται οι Ευρωσκεπτικιστές σε όλες τις Ευρωπαϊκές Χώρες, αφετέρου δε να πολλαπλασιάζονται οι «Ευρω- προφήτες» της διαλύσεως της Ε.Ε. των “27”.

Οι Π.Π.ΣΙΕ που ρωτήθηκαν για την προοπτική της Ευρωζώνης των “17”, αλλά και εκείνης που αντιστοιχείται προς την Ε.Ε. των “27” προέβησαν στις πιο κάτω παρατηρήσεις :

Πρώτον : χωρίς καμιά αμφιβολία είναι δυνατόν η πορεία των Κρατών της Ευρωζώνης στο μέλλον να είναι χωριστή για πολλούς λόγους και κυρίως γιατί ελλείψει Οικονομικο – Κοινωνικής αλληλεγγύης και συνοχής το Ευρώ θα πάψει να αποτελεί το κοινό νόμισμα όλων των Ευρωπαίων που το επιθυμούν.

Δεύτερον όμως είναι παραπάνω από βέβαιο ότι μια παρόμοια εξέλιξη θα αποτελούσε καίριο πλήγμα κατά του «Ευρωπαϊκού ονείρου», γιατί αμέσως μετά θα μεσολαβούσαν εποχές ΕΥΡΩΚΡΙΣΕΩΝ και ΕΥΡΩ _ ΑΜΦΙΣΒΗΤΗΣΕΩΝ ανάμεσα στα Κράτη και τους Λαούς της Ευρώπης, που δύσκολα θα μπορούσαν να ξεπεραστούν.

 

Τρίτον, η πορεία προς την Ευρωπαϊκή Ολοκλήρωση ξεκίνησε και συνεχίστηκε μέχρι αυτή τη στιγμή με όραμα και όνειρο την Ενοποίηση (είτε μέσω Ομοσπονδιακού ή Συν-Ομοσπονδιακού Σχήματος ή Κοινοπολιτειακού Σχήματος ή άλλου Σχήματος Ενοποίησης), με την ελπίδα ότι η πιο πάνω προσπάθεια δεν θα είχε μπρος – πίσω, και με τη βεβαιότητα ότι όλα θα κινούνται προς τα πάνω κι όχι προς τα κάτω υπέρ των Κρατών και Λαών της Ευρωπαϊκής Περιφέρειας.

Τώρα σε ενδεχόμενη απογοήτευση και διάψευση των αρχικών και ζωντανών μέχρι στιγμής ελπίδων, κανένας δε γνωρίζει εάν και κατά πόσο θα υπάρξει – τουλάχιστον σύντομα – «θεραπεία» και αναπλήρωση !

 

Αυτός είναι ένας πρόσθετος Πολιτικός λόγος, για τον οποίο δεν πρέπει να αποτύχει το Ευρώ και να υπάρξουν επιστροφές στα Εθνικά Νομίσματα και τους Επιχώριους – Ακρο – Εθνικισμούς – που θα ξαναγυρίσουν πίσω το “ρολόι της Ιστορίας” !

 

Advertisements