Κόμματα και Τοπάρχες καβγαδίζουν και διχάζονται…

ΚΑΒΓΑΔΕΣ ΚΑΙ ΔΙΧΑΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗ «ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΗ ΒΟΜΒΑ»

…όμως στο μέλλον δεν μπορεί να γίνει ανεκτή παρόμοια εγκληματική συμπεριφορά

Γράφει ο Ελευθέριος Βερυβάκης, τ. Υπουργός – Βουλευτής

Από την πρώτη στιγμή, που ξεκινά η Ελλάδα να αγγίζει και να προχωρά στην αντιμετώπιση της «Μεταναστευτικής Βόμβας» – που συγκροτούν και συναπαρτίζουν οι πολλές εκατοντάδες χιλιάδες ίσως κάποια εκατομμύρια μετανάστες – ξέσπασε καβγάς και δημιουργούνται διχασμοί ανάμεσα σε λογιών-λογιών Ελληνικές Αρχές και στα Ελληνικά Κόμματα, δεδομένου ότι ακόμη και σε ένα παρόμοιο θέμα «ψευτο-πολιτικάντες» και μανιακοί ή “κάπηλοι” ιδεοληψιών εννοούν να επιδεικνύουν απόλυτη έλλειψη κατανόησης και φανατική προσκόλληση σε Κομματικές «κορώνες» σε ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της σημερινής Ελλάδος.

Έτσι, στο επίπεδο των Πολιτικών Κομμάτων οι αντιλέγοντες στα όποια μέτρα που ξεκινούν και εξαγγέλλονται από τους αρμόδιους για την αντιμετώπιση του Λαθρομεταναστευτικού με ακραία ρητορεία κατηγορούν όσους μιλάν για ανάγκη δράσης και πάνε να προχωρήσουν σε μέτρα κατά της Λαθρομετανάστευσης, λέγοντας ότι: «η Ακροδεξιά ρητορεία και πρακτική αναπτύσσεται στην τελική ευθεία πριν από τις Εκλογές, για λόγους προεκλογικού παιχνιδιού στο όνομα της Ασφάλειας των πολιτών».

Σύμφωνα με τις κατηγορίες των αντιλεγόντων στα μέτρα, τα Κόμματα Εξουσίας έχουν ανασύρει το πρόβλημα της εγκληματικότητας, όχι για να το λύσουν αλλά για να το εκμεταλλευτούν προεκλογικά. Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους το ίδιο συμβαίνει και με το θέμα της λαθρομετανάστευσης.

Μάλιστα, αναφέρονται στις παρόμοιες προσπάθειες λέγοντας, ότι τεχνηέντως αναμειγνύεται η εγκληματικότητα με τους μετανάστες, προκειμένου να μεγεθύνουν επιτήδεια τον κίνδυνο από την παρουσία των λαθρομεταναστών στην Ελλάδα, ενώ η πολιτική που θα μπορούσε να το αντιμετωπίσει είναι ολωσδιόλου διαφορετική.

Όμως, η έρις και ο διχασμός δεν εξαντλείται στα προεκλογικά καμώματα των Κομμάτων, γιατί την ίδια ώρα ο καυγάς απλώνεται και ανάμεσα σε όσους έχουν την ευθύνη των αποφάσεων για μέτρα, που αφορούν τους λαθρομετανάστες. Σε αυτούς συγκαταλέγονται τα Κόμματα Εξουσίας, αλλά και διάφοροι Περιφερειακοί Αξιωματούχοι ή πολλά και διάφορα άλλα στελέχη του πολιτικού φάσματος.

Με αυτήν την αφετηρία και σε αυτό το περιβάλλον, έχει ήδη ξεσπάσει καβγάς μετά την ανακοίνωση της πρόθεσης του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη να δημιουργήσει Κέντρα Κράτησης Λαθρομεταναστών σε όλες τις περιφέρειες της χώρας. Την ώρα που η λαθρομετανάστευση αποτελεί «βόμβα» για τον κοινωνικό ιστό, τόσο στην Αθήνα, όσο και σε άλλες μεγάλες πόλεις, οι Περιφερειάρχες άρχισαν το παιχνίδι της κολοκυθιάς: «γιατί να έρθουν εδώ και να μην πάνε αλλού;».

Μπροστά στην αρνητική αντίδραση των περισσότερων Περιφερειαρχών, το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, έδωσε διορία μιας εβδομάδας προκειμένου οι Περιφερειάρχες να κάνουν τις προτάσεις τους, διαφορετικά όπως δήλωσε ο Αρμόδιος Υπουργός, το ζήτημα της χωροθέτησης τριών χώρων κράτησης ανά περιφέρεια θα διευθετηθεί με νομοθετική ρύθμιση. Ωστόσο, μεγάλο πρόβλημα, ακόμη κι αν ξεπεραστούν οι αντιδράσεις, αποτελούν τόσο το κόστος κατασκευής όσο και το κόστος λειτουργίας αυτών των κέντρων. Όπως εκτιμάται, απαιτούνται πάνω από 250 εκατ. ευρώ και, σύμφωνα με τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, θα εξασφαλισθούν από ευρωπαϊκούς πόρους αν και εφόσον σπεύσουμε να τους εισπράξουμε κατά το σχέδιο διασποράς των Λαθρομεταναστών σε όλη την Επικράτεια, αλλιώτικα θα τους στερηθούμε.

Όμως, μία νέα γενεά ενστάσεων μετά από την απειλή του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη λέει σε νέα γραμμή αμύνης: «Αφού η Αθήνα αντιμετωπίζει το μεγαλύτερο πρόβλημα με τη λαθρομετανάστευση, τότε για ποιο λόγο δεν ξεκινάτε τη λειτουργία των κέντρων κράτησης από το Λεκανοπέδιο. Με τον τρόπο αυτό το κράτος θα εξοικονομήσει και πολλά χρήματα που θα ξοδευτούν στις μεταγωγές των κρατουμένων στην επαρχία», ήταν η απάντηση πολλών περιφερειαρχών, από τους οποίους ζητήθηκε συναίνεση για τη δημιουργία των χώρων.

«Τα κέντρα θα λειτουργήσουν παρά τις όποιες αντιδράσεις», υποστήριξε ο Μιχ. Χρυσοχοΐδης, ο οποίος, προειδοποίησε πως το σχέδιο θα προχωρήσει με αποφάσεις, που θα ληφθούν σε κεντρικό επίπεδο εάν δεν υποδειχθούν οι κατάλληλοι χώροι από τους περιφερειάρχες.

Ο Υπουργός επισήμανε ότι θα υπάρξουν ανταποδοτικά οικονομικά οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες από τη λειτουργία των κέντρων, για την καλύτερη εξυπηρέτηση των οποίων θα δημιουργηθεί από ένα επιπλέον αστυνομικό τμήμα με δύναμη 150 ανδρών που θα τοποθετούνται με κριτήρια και την εντοπιότητα. Σε κάθε κέντρο υπολογίζεται πως θα χρειαστεί να απασχοληθούν επιπλέον 250 άτομα για διαφορετικές εργασίες, ενώ 70 από αυτούς θα αποτελούν τη δύναμη εσωτερικής φύλαξης του χώρου που θα ανατεθεί σε ιδιωτικές εταιρείες φύλαξης.

Οι πολιτικοί παρατηρητές, που σχολιάζουν στις ιστοσελίδες μας τις εξελίξεις (Π.Π.-Σ.Ι.Ε.) στις πιο πάνω εξελίξεις στο Λαθρομεταναστευτικό πρόβλημα της Ελλάδας έσπευσαν να δηλώσουν, ότι:

Πρώτον, το σημερινό “ξύπνημα” όλων των αρμοδίων σημειώνεται όχι μόνο άτολμα και καθυστερημένα, αλλά και με τρόπους πιθανόν ελάχιστα πρακτικούς με αποτέλεσμα να ακολουθούν καβγάδες και διχασμοί σε όλα τα επίπεδα ακόμη και εκείνα των απλών πολιτών για την πολιτική που πρέπει να υπάρξει στο μέλλον.

Δεύτερον, ότι τα Κόμματα και οι λογιών-λογιών Πολιτικές Δυνάμεις, που στο σημερινό πολυκομματικό και πολυδιασπασμένο Ελληνικό πολιτικό και κοινωνικό σώμα, η αθλιότητα των μικροκομματικών και μικροπροσωπικών και συντεχνιακών θέσεων δεν αποφεύχθηκε και κατά πάσα πιθανότητα δε θα αποφευχθεί μέχρι τέλους, με ίσως τελικό αποτελέσμα το φρενάρισμα μιας σωστής πρωτοβουλίας.

Τρίτον, όμως το Λαθρομεταναστευτικό είναι πια τόσο μεγάλης σημασίας γεγονός και για τους πολίτες και για τις κοινωνίες, που έχουν κατακλυστεί από Λαθρομετανάστες, αλλά και για την χώρα στο σύνολό της, ώστε να μη χωρεί κανενός άλλου είδους μικρόχαρος και μικροκομματικός υπολογισμός, αλλά να απαιτείται και να επιδειχθεί άμεση και αποτελεσματική δράση από όλους.

Όλα τα άλλα συγκροτούν και για το παρόν ή το μέλλον της Ελλάδας εγκληματική συμπεριφορά, που πρέπει επιτέλους να έχει ένα τέλος και πριν προλάβει να καταστρέψει τη χώρα.